schabu 1 cebula szkl ō nka cydru (niy wytrawnego!) 1 z ōmbek czosku abo trocha czosku niedzwiedziego połra liści bobkowych 11 ze 2 łeżki masła klarowanego 1 porcja grincojgu (marchew, pietruszka, zeler i boryj 12 ) szklōnka zielōnyj soczewicy 1 jabko połra łeżek mojōnezu 150 ml gynstyj 13 śmietōnki (moge być 12%) połra łeżek mōnki pszynny sōl i pieprz Na patelnia(...)Przikrōłech brytfanka i to sie tak ze godzina pykało na małym łogniu- co jakiś czas idzie 23 tyż łobrōcić te miyso na drugo strōna. Po godzinie dociepłech do tego marchew, pietruszka i zeler- boryj żech sie łostawiōł do szałołtu. W tym czasie uwarzōłech tyż zielōno soczewica- tak ze 20-25 minut, żeby fajnie zmiynkła. Jak grincojg bōł miynki, to żech
Chop w kuchniwspominki i nabrałam ochoty na zupę w maminym stylu, czyli ze śmietaną. A że wciąż nie przechodzi mi smak na pieczarki, głównym składnikiem były właśnie one. Składniki : ziemniak marchew pietruszka kawałek selera mała cebula lub szalotka 4 spore pieczarki łyżka lub dwie śmietany (18%) sól pieprz suszony lubczyk Potrzebną ilość śmietany przełożyć do szklanki. Trzymać w pobliżu kuchenki. Obrać warzywa(...)Ziemniaka pokroić w kostkę. Do garnka wrzucić marchew, pietruszkę, seler (ja dałam przekrojone wzdłuż, ale można pokroić dowolnie) i ziemniaki. Zalać wodą w objętości ok. 1,5 l. Doprowadzić do wrzenia. Pieczarki pokroić na drobne kawałki. Wrzucić do garnka, gdy zagotuje się woda z warzywami. Ponownie doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć moc palnika. Obraną cebulę wbić na widelec i piec
Weekendy w domu i ogrodzieużyciu potrawy nabierają jajecznego smaku, a przygotujemy z nią rewelacyjną tofucznicę, pastę (bez)jajeczną i właśnie (nie)tradycyjną sałatkę jarzynową. Spróbujcie! Składniki: - 4 ziemniaki - 4 ogórki kiszone - 3 marchewki - 1 puszka groszku konserwowego (240g po odsączeniu) - 1 pietruszka - 1 jabłko - 1 cebula - ćwiartka selera - 150-200ml majonezu z nerkowców / majonezu sojowego / a'la majonezu z serka wiejskiego /majonezu(...)tradycyjnego - 1 łyżeczka czarnej soli/3 jajka ugotowane na twardo - 1 łyżeczka musztardy - sól(jeśli nie używamy czarnej soli), pieprz Ziemniaki, marchewki, pietruszki oraz seler dokładnie szorujemy i nie obierając gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. W międzyczasie jabłko obieramy i wraz z ogórkami kiszonymi kroimy w drobną kosteczkę. (Jeżeli robimy tradycyjną wersję - jajka gotujemy na twardo i drobno kroimy
Be Fit Be Strongzupa ogórkowa, robi się ją błyskawicznie i smakuje dzieciakom. Polecam! Czas przygotowania: około 20 minut Składniki: 0,3 litra bulionu (300ml) 3 kiszone ogórki 1 ugotowany ziemniak 1 ugotowana marchewka Przyprawy: odrobina pieprzu, odrobina soli Ogórki kiszone obieram ze skórki i kroje na mniejsze kawałki. Bulion podgrzewam delikatnie na małym ogniu dorzucając do niego ogórki, marchewkę i ziemniaka. Całość doprowadzam
Kolizje Smakówsmaczne rozwiązanie, dla tych, którzy lubią delikatne połączenia z intensywnym smakiem sosu sojowego. Spróbujcie :) Skła d niki: 20dag makaronu chow mein duża czerwona papryka duża marchewka kostka tofu cebula łyżeczka białego sezamu natka pietruszki pieprz sos sojowy do smaku Przygotowanie: Tofu kroimy w kostkę i polewamy je odrobina sosu sojowego. Odstawiamy na kilka minut(...)rondelku zagotowujemy wodę i wrzucamy do niej makaron na 3 minuty (nie solimy). Odcedzamy makaron, polewając go zimną wodą, aby się nie sklejał. Paprykę, marchewkę i cebulę kroimy w słupki. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy. Smażymy, mieszając około 3-5 minut. Makaron dodajemy do warzyw razem z tofu. Polewamy sosem sojowym i mieszając podgrzewamy jeszcze około
ChilliJemyudka z kurczaka 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu szczypta chili 500 g ziemniaków 2 marchewki 1 brokuł 1 łyżka świeżego tymianku sól PRZYGOTOWANIE Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mieszamy sos sojowy z miodem i przyprawami. Nacieramy udka - także pod skórą - i odstawiamy do lodówki. Ziemniaki obieramy(...)kroimy w ćwiartki. Oprószamy solą i posiekanym tymiankiem. Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Brokuła dzielimy na różyczki. Do rękawa wkładamy kolejno ziemniaki, kurczaka i resztę warzyw. Układamy na blasze i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 1,5 godziny. Rozcinamy rękaw i wyciągamy udka i warzywa. Po tym czasie warzywa są miękkie, a kurczak pięknie zrumieniony :) Smacznego
Moje Kuchenne RewelacjeBardzo apetyczna i gęsta zupa z soczewicy. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 1 szklanka czerwonej soczewicy ¼ szklanki ryżu 1 mała marchewka 1 mały ziemniak 1 cebula 2 ząbki czosnku ½ zielonej papryki 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka kolendry mielonej 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 4 szklanki wody 1 szklanka rosołu sól chili Przygotowanie Umyć ryż i soczewicę kilka razy(...)Warzywa obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Roztopić masło i oliwę w garnku. Dodać cebulę, czosnek i paprykę. Zeszklić i dodać ziemniak i marchewkę. Smażyć przez chwilę i wsypać ryż i soczewicę. Dodać przyprawy, wymieszać, wlać rosół i wodę. Przykryć i gotować do miękkości warzyw. Zmiksować. Pospać chili. Artykuł MAHLUTA ÇORBASI, czyli zupa z soczewicy pochodzi z serwisu Tureckie
Tureckie PrzepisyŁatwa i delikatna turecka zupa z porów. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 2 pory 1 średnia cebula 1 średni ziemniak 2 małe marchewki 2 łyżki oliwy 2 szklanki rosołu 3 szklanki wody 1 łyżka śmietany 18% sól czarny pieprz Przygotowanie Cebulę, ziemniak i marchewki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Pory umyć i pokroić w plasterki. W garnku rozgrzać
Tureckie PrzepisyRozgrzewająca zupa z selera. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 1 duży seler 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 mała marchewka ¼ pora 1 mały ziemniak natka pietruszki sól pieprz tymianek 2 łyżki oliwy 4 szklanki wody Przygotowanie Obrać i umyć seler, cebulę, marchewkę i czosnek. Zetrzeć. Umyć ziemniak i pokroić w kostkę. Umyć i pokroić pora w plasterki. W garnku
Tureckie PrzepisyZupa z cukinii i pieczarek. Ciekawe połączenie tych składników! Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 1 cukinia 1 mała marchewka 1 ziemniak 4 pieczarki kawałek seleru kawałek pietruszki kilka gałązki natki pietruszki kilka gałązki natki seler 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka masła 3 szklanki wody sól czarny pieprz 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie Umyć cukinię i pokroić w kawałki(...)Marchewkę, seler, pietruszki, ziemniak i czosnek obrać, umyć i pokroić w kawałki. Umyć natki selera i pietruszki. Wszystkie warzywa włożyć do garnka, wlać wodę i gotować do miękkości. Wyjąc gałązki z garnka. Resztę zmiksować blenderem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać masło i sok z cytryny. Artykuł MANTARLI KABAK ÇORBASI, czyli zupa z cukinii i pieczarek pochodzi z serwisu
Tureckie Przepisyskładniki: 500 g marchewki 1000 l bulionu 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki tłuszczu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, tymianek 4 łyżeczki gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); wykonanie: W garnku rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu. Dodajemy posiekana cebule oraz czosnek i podsmażamy do zrumienienia. Następnie dodajemy pokrojoną w plastry marchewkę i chwilkę podsmażamy
Domowy Smak Jedzeniaduże jajko 1 łyżka mąki, np. kukurydzianej 1 cebula sól, pieprz masło klarowane/olej do smażenia kasza kuskus z warzywami 1 szklanka kaszy kuskus 1 szklanka wrzącej wody 1 marchewka 1 pietruszka (korzeń) sól, pieprz Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w plasterki. Na patelnię wlać odrobinę tłuszczu i przesmażyć warzywa. Następnie podlać je wodą i dusić na średnim ogniu
Ugotowaćżółtym sosie curry podane z ryżem. Składniki (na 4 porcje): podwójna pierś z kurczaka 200 g groszku mrożonego duża czerwona papryka puszka krojonych pomidorów puszka mleczka kokosowego (400g) duża marchew pół łyżeczki imbiru dwie płaskie łyżeczki curry szczypta cynamonu łyżeczka kurkumy pół łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki sosu chili słodkiego pieprz, sól Przygotowanie Piersi kurczaka myjemy i kroimy w kostkę(...)Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i podsmażamy. Dodajemy marchew pokrojoną w słupki, po chwili paprykę pokrojoną w paski i groszek. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy pomidory, mleko kokosowe i przyprawy. Mieszamy dokładnie i dusimy do momentu kiedy sos uzyska odpowiednią dla nas konsystencję. Ja dusiłam ok 30 min, aby dość sporo się zredukował i uzyskał kremową konsystencję
e-PrzepisyKulinarnenadal chętnie jedzą. Tym razem upiekłam klasyczne marchewkowe, ale można do ciasta dodać rodzynki, orzechy, wiórki czekolady..... można obłożyć kremem....wybór dowolny. Składniki: 2 szklanki startej marchewki na drobnych oczkach 2 szklanki mąki 2 szklanki cukru 4 jajka 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 2 płaskie łyżeczki proszku(...)szczyptą soli. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodawać do jajek na przemian mąkę i masło. Miksować na małych obrotach. Na koniec dodać cynamon, wymieszać a następnie marchewkę i dobrze połączyć składniki za pomocą łyżki. Piec w 180C około
Amatorka kuchennaszybsze do przygotowania :) Zachęcam do spróbowania! Składniki na porcję dla 3-4 osób: 0,5 kg filetów z morszczuka sok z połowy cytryny 0,5 szklanki wody 2 marchewki 1 pietruszka (korzeń) 1/4 selera 1 mała cebula kawałek pora (biała część) sól, pieprz masło klarowane/olej do smażenia Filety umyć, osuszyć, natrzeć solą oraz pieprzem, a na sam koniec skropić sokiem(...)cytryny. Przygotowane filety ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać oraz zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i drobno posiekać. Por pokroić w cienkie talarki. Rozgrzać patelnię wraz z dodatkiem odrobiny masła klarowanego lub oleju. Następnie dodać cebulę. Gdy lekko się zeszkli dodać por. Całość chwilę smażyć. Na sam koniec dodać starte warzywa, wlać połowę szklanki
Ugotować