marchewka - 20163 przepisów (strona:307/1345)

Zupka szpinakowa dla niemowląt 156

jajko, i mięsko, i wiele zdrowych składników. Moja córka wcina ze smakiem. Z podanych składników można przygotować dwie porcje. Zupka szpinakowa dla niemowląt  Składniki garść szpinaku 1 marchewka 1 ziemniak kawałek pora żółtko jaja 1 łyżeczka siemienia lnianego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka masła lub oleju rzepakowego 100 g fileta z indyka Zupka szpinakowa dla niemowląt  Wykonanie(...)Warzywa myjemy i obieramy ze skórki. Marchewkę i pora kroimy w talarki, a ziemniaka w kostkę. Przekładamy do garnka i zalewamy 250 ml wody mineralnej niegazowanej. Dodajemy zioła prowansalskie, siemię lniane i masło. Gotujemy 10 min. W osobnym garnku gotujemy mięso. W kolejnym jajko. Po 10 min. do gotującej zupy dodajemy szpinak. Gotujemy kolejne 5-10 min. Aż warzywa będą

Pyza i Surówka
Surówka z kalarepki, jabłka i marchewki 124

Jedynie 4 składniki, tarka i kupa radości dla podniebienia. Przy tym dużo witamin i fajny dodatek do obiadowego mięsa. A Wy jakie surówki lubicie do obiadu? Składniki: kalarepka 2 marchewki duże jabłko 2 łyżki śmietany pieprz, sól   Przygotowanie: Kalarepkę i jabłko obieramy, marchewkę skrobiemy i myjemy. Warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach. Łączymy składniki ze śmietaną. Solą

ChilliJemy
Szybka i zdrowa zupa kalafiorowa 157

Tradycyjna zupa warzywna, którą można podać nawet maluszkom.  Składniki:  główka kalafiora kilka ziemniaków marchewka natka pietruszki lub lubczyku sól, pieprz ewentualnie wywar mięsny  Kalafiora dzielimy na drobne różyczki. Obrane ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę. Wszystko razem z natką gotujemy w osolonej wodzie przez 20 minut. Zupa wcale nie musi być na mięsie ale ja zazwyczaj

prawdziwe jedzenie
Surówka z kiszonej kapusty 136

poświęcamy jej zbyt wiele czasu a smak domowej surówki jest o wiele lepszy niż tej kupnej i przede wszystkim wiemy co jemy ;) Składniki: 500 g kapusty kiszonej 2 małe marchewki ćwiartka jabłka mała cebula natka pietruszki pieprz olej Kapustę kroimy na mniejsze kawałki aby się nie ciągnęła, marchewkę i jabłko obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach, cebule kroimy

Pelusiowa Kuchnia
Krem z kabaczka, ziemniaków i marchewki 132

Pyszny, lekki i sycący krem z kabaczka, ziemniaków i marchewki. Danie idealne na jesienny obiad. Taki krem możecie podać z ugotowanym makaronem jak i domowymi grzankami. Jeżeli jesteście fanami zup-kremów to na pewno połączenie kabaczka i innych warzyw przypadnie Wam do gustu. Składniki na 3-4 porcje: 1 l wywaru warzywnego 1 kabaczek (waga przed obraniem(...)średniej wielkości ziemniaki 2-3 młode marchewki 1,5 białej cebuli 100 ml śmietany 30% oliwa z oliwek (ewent. olej) gałka muszkatołowa sól, pieprz

Ugotować
Ryż po meksykańsku 219

Składniki na 2-3 porcje: 100 g ryżu basmati 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy 1 puszka pomidorów 1,5 szklanki bulionu warzywnego 1/2 puszki kukurydzy 2 marchewki 1 szklanka mrożonego groszku szczypta chilli w proszku 1/4 łyżeczki kuminu sól, pieprz świeża kolendra Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać posiekaną cebulę i czosnek. Smażyć 3 minuty. Dodać ryż, smażyć(...)kolejne 2 minuty. Dodać pomidory w puszce, bulion, doprowadzić do wrzenia. Dodać kukurydzę, marchewkę, groszek oraz przyprawy. Zagotować, zmniejszyć ogień i smażyć 13-15 minut. Do gotowego dania dodać listki kolendry. Smacznego

Moja Galeria Smaku
Pieczone warzywa z ziołami - pyszne 200

warzyw, które miałam akurat w lodówce. Nie miałam buraków ale dodałam zamiast nich dynię i wyszło równie smacznie. Spróbujcie :) Pieczone warzywa z ziołami - pyszne Składniki: 5 ziemniaków seler 4 marchewki 1/4 małej dyni główka czosnku 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła papryka ostra zioła typu: rozmaryn, estragon, tymianek Pieczone warzywa z ziołami - pyszne Wykonanie: Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy(...)kosteczkę. Marchewkę i seler drobniej a ziemniaki i dynię grubiej. Czosnek obieramy i dodajemy w całości (większe ząbki możemy przekroić na pół). Blaszkę smarujemy oliwą i wrzucamy wszystkie warzywa, dodajemy przyprawy, polewamy trochę oliwą i wrzucamy kawałeczki masła. Pieczone warzywa z ziołami - pyszne Pieczemy ok 30 minut w piekarniku najlepiej na termoobiegu w 180 stopniach. Możemy podawać do mięsa

Pyza i Surówka
Zupka dyniowa z tymiankiem dla dzieci po 6 miesiącu 141

Kilka najlepszych przepisów pojawi się na blogu. Zaczynamy od zupki dyniowej z tymiankiem. Zupka dyniowa z tymiankiem dla dzieci po 6 miesiącu Składniki 100 g obranej dyni 1 mała marchewka 1 ziemniak kawałek pora szczypta tymianku łyżeczka oleju rzepakowego lub masła Zupka dyniowa z tymiankiem dla dzieci po 6 miesiącu Wykonanie  Marchewkę i pora kroimy w cienkie talarki

Pyza i Surówka
Zupa krem z selera naciowego z koperkiem (wegańska) 188

witamin z grupy B, które usprawniają pracę układu nerwowego.  Składniki: - 1l bulionu (1l wody + 2 czubate łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego ) - 5-6 łodyg selera naciowego - 2 marchewki - 2 pietruszki - 2 cebule - por - ćwierć dużego, bądź połowa mniejszego selera korzeniowego - 1 łyżka oleju kokosowego, rzepakowego - pół pęczka koperku + do dekoracji - ząbek czosnku - sól, pieprz, ulubione przyprawy W garnku(...)przygotowujemy bulion i zagotowujemy. Marchewki, pietruszki i seler obieramy, a seler naciowy obieramy z łyka. Pora i seler naciowy kroimy w plasterki (zostawiamy kilka plasterków do dekoracji), cebulę w piórka i wrzucamy je na rozgrzaną patelnię z olejem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy do zeszklenia się cebuli. Wrzucamy je do gorącego bulionu wraz z resztą warzyw i gotujemy

Be Fit Be Strong
Jaglane muffinki (marchewkowo-żurawinowe) - zdrowa słodycz 134

Jaglane muffinki (marchewkowo-żurawinowe) to zdrowa słodycz na spacer lub piknik. Muffinki na bazie kaszy jaglanej są bardzo smaczne - lekko wilgotne, słodkie (z powodu marchewki i żurawiny) oraz bardzo aromatyczne. Jeżeli dbacie o swoją sylwetkę, szukacie słodkich przekąsek idealnych do transportowania bądź nie możecie jeść glutenu - to poniższe muffinki przypadną Wam do gustu. Przepis dodaje do akcji kulinarnej "Twój zdrowy(...)przykryć pokrywką i pozostawić do ostygnięcia. Ostudzoną kaszę zblendować z jajkami, mlekiem, cukrem oraz olejem kokosowym. Na sam koniec do masy dodać suszoną żurawinę i starte na małych oczkach marchewki. Całość wymieszać i przyprawić do smaku solą oraz cynamonem. Przygotowaną masę przełożyć do papilotek umieszczonych w formie do pieczenia muffinek. Piec około 30-35 minut w 180ºC (do suchego patyczka

Ugotować
Skrzydełka z multicookera 211

skrzydełka lekko pikantne z nutką słodyczy miodu...a sosik jaki powstał..mniam..pycha... 1 kg  skrzydełek 2 łyżki sosu barbecue 1 łyżka miodu przyprawa do kurczaka 2-3 marchewki 1 cebula sól i pieprz listek, ziele 2 łyżki oleju Skrzydełka z kurczaka pokroić na 2 części. Umyć, osuszyć.Do misy mulicookera urządzenia wlać oliwę, dodać pokrojoną cebulę i marchewkę

Moje domowe kucharzenie
Sałatka z zielonymi pomidorami 1258

słodko kwaśna sałatka jest idealna to ryby ale także do innych dań.  Składniki: 2 kg kapusty 1 kg cebuli 1 kg papryki 10 zielonych pomidorów  4 marchewki 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki octu 3/4 szklanki cukru Kapustę poszatkować, cebulę i pomidory pokroić w pół talarki, paprykę w paseczki i marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wrzucić wszystko

Pelusiowa Kuchnia
Krokiety z kapustą i grzybami 2568

oleju Wszystkie składniki dokładnie miksujemy (łącznie z olejem, zapobiega przywieraniu naleśników do suchej patelni), smażymy bez tłuszczu na rozgrzanej patelni. Składniki na kapustę: 1 kg kapusty kiszonej 1 duża marchewka cebula mała garść suszonych grzybów (jeśli nie są dostępne świeże) sól, pieprz łyżeczka smalcu Kapustę kiszoną odciskamy i kroimy. Do garnka wrzucamy łyżeczkę smalcu, rozgrzewamy, na tłuszcz dodajemy pokrojoną(...)kostkę cebulę, jak się zeszkli dodajemy kapustę, obraną i startą marchewkę i przesmażamy. Grzyby kruszymy w dłoni albo kroimy i dodajemy do kapusty, doprawiamy solą i pieprzem. Podlewamy lekko wodą i na małym płomieniu pod przykryciem czekamy aż kapusta zmięknie. Na naleśniki nakładamy farsz i zawijamy jak gołąbki. Maczamy w jajku i bułce tartej i smażymy na patelni z rozgrzanym

Pelusiowa Kuchnia
Makaron ryżowy z warzywami, tofu i ananasem 129

Składniki: makaron ryżowy z tapioką i zieloną herbatą (200 g) ananas (1/4 szt.) cebula dymka (2 szt.) marchewka (1 szt.) pietruszka (1 szt.) pieczarki (2 szt.) brokuły (200 g) pomidory (3 szt.) tofu (50 g) sól pieprz chili (1/5 łyżeczki) olej lub oliwa (1 łyżka) woda (1 szklanka) Czas przygotowania: 45 min Liczba porcji: 2 Przygotowanie; Danie najlepiej zrobić(...)którego należy stopniowo dodawać kolejne składniki. Czas pomiędzy dodawaniem wykorzystujemy na przygotowanie kolejnych składników. Danie mieszamy co jakiś czas. Cebulę kroimy i smażymy na oleju lub oliwie. Pietruszkę i marchewkę obieramy i przy pomocy skrobaczki robimy z nich cienkie paski. Dodajemy do cebuli. Dolewamy 1 szklankę wody. Przykrywamy. Ananasa obieramy i kroimy w cienkie paski długości ok. 3 cm. Pieczarki

Weganka gotuje

Proponowane wyszukiwania