marchewka - 20163 przepisów (strona:300/1345)

Domowy Sos Słodko-Kwaśny 380

Słodko-Kwaśny - Składniki: 2 00 ml syropu spod ananasów 550 ml wody 1/3 szklanki cukru (lub mniej) 4 łyżki octu ryżowego 200 g ananasów z puszki 2 duże marchewki 150 g papryki (najlepiej 3 kolory) pomidory krojone z puszki 400 g 2 cebule sok z jednej cytryny 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 150 ml wody sól, pieprz, słodka papryka Domowy(...)Słodko-Kwaśny - Sposób przygotowania: 200 ml syropu i 400 ml wody zagotowujemy wraz z cukrem i octem ryżowym. Następnie wlewamy pomidory, wrzucamy pokrojone w słupki marchewki i gotujemy ok. 10 minut. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę papryki, pokrojone w piórka cebule i dalej gotujemy przez ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone ananasy, sok z cytryny i jeszcze chwilę

Słodka Strona
Kurczak, ziemniaczki, marcheweczka z woreczka 157

Lubię takie potrawy jednogarnkowe, a zwłaszcza takie których nie trzeba pilnować, przewracać itd...Takie potrawy można przygotować np.w woreczkach Gosia, wystarczy do woreczka wrzucić np.kurczaka, ziemniaki, marchewkę , przyprawy , zamknąć woreczek, potrząsnąć i do piekarnika. kurczak, skrzydełka ziemniaki marchewka  dowolne przyprawy koperek sok z 1/2 cytryny Mięso skropić sokiem z cytryny, natrzeć przyprawami i odstawić na pół godziny.Marchewk

Moje domowe kucharzenie
Sajgonki 175

łyżki sosu sojowego 2 łyżi sosu rybnego 150 g makaronu sojowego lub ryżowego ok 10 suszonych grzybów mun 1 jajko ok 12-15 arkuszy papieru ryżowego 1 cebula 3 marchewki 2 ząbki czosnku sól, pieprz olej Sposób przygotowania: Makaron wsyp do miseczki i zalej gorąca wodą tak samo jak grzyby i odstaw na ok 15 min. Na patelni rozgrzewamy łyżę(...)oleju. Dodajemy posiekana cebulę w kostkę, drobno starta marchewkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem podsmażamy. Następnie dodajemy mięso mielone i całość mieszamy ze sobą i smażymy. Po usmażeniu, masę przekładamy do większej miski. Do tego wrzucamy gotowe i posiekane grzyby mun oraz posiekany makaron sojowy. Dodajemy sos sojowy i rybny. Gdy masa wystygnie wbijamy jajko i wszystko dokładnie

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Bigos z cukinii 119

Przepis na szybkie danie, idealne do przygotowania w sezonie na cukinię. Składniki: średnia cukinia papryka czerwona cebula podwójna pierś z kurczaka 2 pętka kiełbasy średnia marchew 80 ml koncentratu pomidorowego łyżka sosu sojowego czosnek niedźwiedzi, pieprz ziołowy sól, pieprz Przygotowanie Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, zasypujemy ok pół łyżeczki soli i odstawiamy na około pół godziny. Piersi(...)kurczaka i kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju z cebulą pokrojoną w piórka. Następnie dodajemy marchew startą na tarce i paprykę pokrojoną w paski. Kiedy warzywa zmiękną, dodajemy cukinię odciśniętą z wody powstałej po posoleniu. Dusimy jakieś 5 minut, następnie dodajemy koncentrat, sos sojowy i przyprawy. Dusimy jeszcze chwilę, aż cukinia zmięknie

e-PrzepisyKulinarne
Zupa soczewicowa z kalarepą i "Dzika droga" 144

robię w wersji wegańskiej, ale przyznaję, że po powrocie z Litwy zatęskniłam za polską kiełbasą i ją dodałam :) Składniki : 150 ml zielonej soczewicy ok. dwóch litrów przefiltrowanej wody duża marchew duża kalarepka 2 liście laurowe sól pieprz ewentualnie: kiełbasa (u mnie pół pętka suszonej jałowcowej) Soczewicę wypłukać i zalać dwoma litrami wody. Gotować ok. 5 minut od zawrzenia wody(...)czasie gotowania soczewicy przygotować resztę warzyw: obrać marchew i kalarepę ze skór i pokroić w kostkę podobnej wielkości. Wrzucić warzywa do gotującej się soczewicy. Dorzucić do zupy liście laurowe. Kiełbasę pokroić w półtalarki. Ewentualnie podsmażyć (jeśli użyjemy kiełbasy suchej, podsmażanie pomijamy) i wrzucić do zupy. Gdy warzywa i soczewica będą miękkie, doprawić do smaku solą i pieprzem. ----- Podobne: Gulasz warzywny

Weekendy w domu i ogrodzie
Surówka z pekinki 180

Suróweczka..pyszna.. szybka do zrobienia. kapusta pekińska ogórek zielony marchewka por sól, pieprz majonez jogurt grecki Kapustę poszatkować, pora pokroić w pół talarki, marchewkę i ogórka obrać i ze trzeć na tarce o grubych oczkach.Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, jogurt ,doprawić do smaku

Moje domowe kucharzenie
Gulasz wołowy z warzywami 180

Gulasz wołowy z warzywami 500-600 gram wołowiny 5-6 marchewek kawałek selera 1 pietruszka 2 duże cebule 2 ząbki czosnku masło lub masło klarowane olej mąka do oprószenia mięsa pieprz, sól, liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego 1 szklanka passaty pomidorowej 1 kostka bulionu wołowego 1. Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach

Kuchnia smaków
Chleb marchewkowy z rodzynkami i orzechami włoskimi 209

Miękki, ale zwarty chlebek z chrupiącą skórką o lekko słodkawym smaku marchewki i rodzynków z chrupiącymi pod zębami orzechami włoskimi. Smak tego chlebka przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Jest przepyszny, nawet na 2-3 dzień. Musicie wypróbować! Kochani, chciałam Was również poinformować, że dzisiaj wyjeżdżam na małe wakacje, a raczej na obóz. Chyba zasłużyłam... ;) Będę mieć ograniczony(...)usłyszenia!   Składniki: (na jeden bochenek)   Zaczyn: 20 g świeżych drożdży 50 g ciepłej wody 40 g mąki pszennej   Ciasto właściwe: cały powyższy zaczyn 150 g marchewki, startej na drobnych oczkach 50 g rodzynków 50 g orzechów włoskich 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 200 g mąki żytniej 720 100 g mąki pszennej razowej 160 g ciepłej

Nastoletnie Wypiekanie
Kulki marchewkowe 131

Pomysł powstał jako wykorzystanie warzyw z wywaru. Efektem są smaczne i słodkawe kulki głównie marchewkowe. Z podanych proporcji wyszło 32 kulki. 8 ugotowanych marchewek 1 ugotowana pietruszka kawałek ugotowanego selera kawałek ugotowanego pora 1/2 szklanki groszku zielonego 1/2 szklanki wywaru 1/2 szklanki bułki tartej 1 jajko 1 bułka 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego Warzywa(...)oprócz groszku, zetrzeć blenderem na jednolitą masę. Dodać groszek, przyprawy, jajko i wymieszać. Bułkę namoczyć w wywarze, odcisnąć, dodać do marchewek i wymieszać. Z masy tworzyć kulki, panierować w bułce tartej lub kaszy mannie. Smażyć na oleju z dodatkiem masła obracając, tak by były usmażone ze wszystkich stron. Wyciągać je na talerz pokryty bibułką do odsączenia. Podawać na zimno

Czerwony Gupik
Rosół 195

pierwszy raz, więc wymieszałam wszystkie przepisy i porady  stąd  i z tego co kiedyś zasłyszałam od babci. Podobno był smaczny. 700 gram porcji rosołowej z kurczaka 5 marchewek 3 pietruszki kawałek selera kawałek pora 1 cebula 2,5 litra wody 1 liść laurowy 5 ziaren pieprzu 5 ziaren ziela angielskiego 3 liście bazylii 4 liście rukwy wodnej(...)godzin na palniku. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem rosół przecedzić, wyciągnąć mięso. Podgrzać, ale nie doprowadzić do wrzenia, aby rosół nie zmętniał. Podawać z makaronem i skrojoną marchewką lub zieloną pietruszką. marcelina

Czerwony Gupik
Zupa ogórkowa 115

mocno ukiszonych ogórków, a więc w sezonie jesienno-zimowym, jednakże sporządzona z ogórków małosolnych też smakowała dobrze. Proporcje na około 2 litry zupy. 4 ziemniaki kawałek selera 4 marchewki 3 pietruszki 3 małe cebule 1 por 1 kostka rosołowa 1 słoik ogórków kiszonych Marchewki i pietruszki obrać i pokroić w plastry. Pora umyć i pokroić w mniejsze kawałki. selera obrać

Czerwony Gupik
Zupa jarzynowa 227

stole. Zupa jarzynowa na zasmażce, z kawałkami warzyw i w dodatku na mięsie. Po prostu pyszności! Proporcje na około 4 litry zupy. 2 porcje rosołowe 3 ziemniaki 5 marchewek 2 pietruszki 1 kalarepa 1 por 1/4 selera 1 puszka 400 gram groszku (z zalewą) 2 łyżki masła 1 łyżka mąki pszennej 4 litry wody Mięso umyć, włożyć do garnka(...)zalać zimną wodą. Zagotować na wolnym ogniu i pozostawić tak na 1,5-2 godziny. Zebrać powstające szumy. Można też wykorzystać gotowy wywar/rosół. Warzywa umyć. Marchewki i pietruszkę oskrobać, pokroić w plastry. Kalarepę i selera obrać i pokroić w kostkę. Pora pokroić na 3 krótsze kawałki. Dodać do gotującego się mięsa, ewentualnie dodać liść laurowy. Ziemniaki obrać (oskrobać), pokroić

Czerwony Gupik
Cukinia z kalafiorem i marchewką 120

się obrazi i w ogóle nie urośnie! No więc wymyślam nowe sałatki :) Będzie na dwa lata. Chyba, że trochę oddam w dobre ręce :)  Ilość warzyw dowolna. -cukinia -marchewka -kalafior -cebula -gałązki zielonej pietruszki i selera -ziarna gorczycy i suchego kopru -ziele angielskie -liść laurowy -rozmaryn suszony Zalewa: -8 szklanek przegotowanej wody -1 szklanka octu 10% -1 szklanka cukru(...)odcinamy piętki, kroimy wzdłuż na cztery części, jeżeli cukinia jest duża. Małą wystarczy przekroić na pół. Usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w cienkie plasterki. Marchewkę w całości gotujemy 10 minut. Studzimy i kroimy w plasterki. Kalafior obgotowujemy krótko, dosłownie minutę. Studzimy i dzielimy na małe różyczki. Cebulę kroimy w piórka. Szatkujemy seler i pietruszkę. Wszystkie

Kulinarne przemyslenia
Sałatka jarzynowa 133

być lepsza.  U mnie bez jajek, groszku czy też kukurydzy.  Wierzcie mi, nasi zachodni sąsiedzi są nią zachwyceni.  Sałatka jarzynowa www.kuchniasmakow.blogspot.com 6-7 ziemniaków 4-5 marchewek kawałek selera 2 pietruszki 2-3 jabłka 4-5 ogórków konserwowych 1 cebula lub 1 por majonez, 1-2 łyżki musztardy pieprz, sól, kolendra  natka pietruszki 1. Ziemniaki, marchewkę

Kuchnia smaków
Naturalny sok z buraków z jabłkiem, marchewką i imbirem 126

dostarczają nam energii, żelaza, spowalniają proces starzenia, ale także są po prostu dobrym nawykiem żywieniowym. Je dzmy i pijmy buraczki na z drowie :) Skła dniki: 1 duży burak 3 marchewki 2 jabłka ok 5 cm kawałek selera naciowego ok 1 cm kawałek imbiru Przygotowanie: Buraki, jabłka, marchewkę oraz imbir obieramy. Jeżeli posia damy wyciskarkę to wszystkie skła dniki, łącznie

ChilliJemy

Proponowane wyszukiwania