aromatyczne i chrupiące. Idealnie sprawdzi się jako danie główne lub jako dodatek do mięs. Polecam! Składniki : 1 ząbek czosnku drobno posiekany 1 łyżeczka świeżego startego imbiru 1 marchewka pokrojona w zapałki 0,5 szklanki pędów bambusa pokrojonych w zapałki 450g kiełków fasoli 0,5 łyżeczki soli duża szczypta białego pieprzu 1 łyżka jasnego sosu sojowego 0,5 łyżki(...)oliwa do smażenia Przygotowanie : W woku lub na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i imbir i smażyć przez chwilę często mieszając. Uważać, aby nie przypalić czosnku! Dodać marchewkę i pędy bambusa, smażyć ciągle mieszając (stir-fry) przez kilka minut. Dodać kiełki fasoli, doprawić solą i pieprzem i smażyć przez kolejne kilka minut, do czasu aż kiełki będą ciepłe
Codzienne Gotowaniemarchewkowym ;) Składniki : zakwas z poprzedniego wypieku ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) 500 g mąki chlebowej + czubata łyżka do podsypania niepełna łyżeczka soli kuchennej 400 ml soku z marchwi (tym razem kupiłam) 3/4 szklanki żurawin 3/4 szklanki mieszanki ziaren słonecznika (w oryginale są orzechy włoskie, z których musiałam zrezygnować ze względu na alergię) 1 łyżka nasion kminku Wymieszaj(...)misce mąkę i sól. Dorzuć zakwas z poprzedniego wypieku. Dodaj ok. 300 ml soku z marchwi. Wymieszaj wszystko drewnianą łyżką, aż powstanie mokre, lepkie ciasto, około 2 minut. Jeśli nie jest lepkie w dotyku, dodaj więcej soku lub wody. Dodaj żurawiny i słonecznik. Wymieszaj, aż się połączą z ciastem. Przykryj miskę wilgotną ściereczką i odstaw na kilka godzin
Weekendy w domu i ogrodzieprostu nie ma bata, musicie go zrobić, tym bardziej, że jego wykonanie jest BANALNE! Wychodzi +/- 5 porcji, jedna porcja ok. 56g = 92 kcal! Składniki: - 2 ziemniaki - 1 marchewka - 40g płatków drożdżowych - 20g oleju (rzepakowego) - 1 ząbek czosnku - 0,5 papryki słodkiej - 0,5 papryki wędzonej - sól Ziemniaki i marchewkę obieramy, kroimy w kosteczkę i gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Wszystkie
Be Fit Be Strongtrochę kapusty kiszonej, ale było za mało na surówkę do obiadu, więc dodałam jeszcze trochę innych warzyw i tak oto powstała pyszna suróweczka. 30 dkg kiszonej kapusty 1 -2 marchewki 1/2 ogórka zielonego por sól, cukier, pieprz do smaku 2 łyżki oliwy Kapustę odcisnąć z soku i pokroić na mniejsze kawałki. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce, pora
Moje domowe kucharzenieobiad. Wystarczy wszystkie składniki włożyć do naczynia do zapiekania i poczekać, aż się upiecze. Składniki: kurczak (w moim przypadku dwa skrzydełka, dwa udka i pierś) 5-6 ziemniaków spora marchew 2 cebule 2 łyżki oliwy 2 łyżki sosu sojowego ciemnego papryka wędzona, papryka ostra, sól, pieprz, zioła prowansalskie, przyprawa do kurczaka Przygotowanie Kurczaka dzielimy na porcje, oprószamy solą, pieprzem(...)przyprawą do kurczaka. Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki, marchew w plasterki, cebulę w sporą kostkę. W naczyniu do zapiekania układamy kurczaka, na niego nakładamy warzywa. Całość skrapiamy oliwą, sosem sojowym i oprószamy przyprawami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy pod przykryciem około 1 godz (zdjęłam pokrywkę 15 min przed końcem pieczenia
e-PrzepisyKulinarnezdrowy? W naszym domu gości dość często, choć przyznaję, że długo przekonywałam się do niego. Dzisiaj chcę Was skusić na sałatkę bez dodatku soli. W roli głównej jarmuż i marchewka. Połączenie składników i delikatnie przesmażenie, sprawiają, że smaki przenikają się wzajemnie, ale nie tłumią. Tej sałatki nie trzeba solić. Jeśli ktoś lubi bardzo słone potrawy, niech posoli ją, ale tuż(...)przed jedzeniem. Składniki: 100 g świeżego jarmużu 3 średnie marchewki 4-5 większych ząbków czosnku 2 średnie czerwone cebule 1 papryczka chili 3-4 łyżki oleju 2/3 szklanki włoskich orzechów Jarmuż opłukać w zimnej wodzie, oderwać zgrubiałe łodyżki. Osuszyć na czystej ściereczce lub w suszarce do warzyw. Orzechy posiekać niezbyt drobno i uprażyć na suchej patelni. Marchew obrać i pokroić
Codzienna kuchnia niecodziennakolejne, pyszne, a zarazem dietetyczne danie, które wskoczyło do mojej diety na stałe! Pilaw z groszkiem i marchewką jest daniem zarówno lekkim, jak i sycącym, a do tego minimalistycznym pod względem użytych składników. Możemy podawać go solo, lub też z ulubioną rybą czy też mięsem. Pilaw przyrządza się niezwykle szybko i jest świetnym pomysłem na obiad w domu(...)ząbek * bulion warzywny – 2 szkl * świeża pietruszka * sól, pieprz, sok z cytryny * oliwa z oliwek – 3 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w kosteczkę marchewkę, przesmażamy 5 minut, wrzucamy posiekany czosnek. Dodajemy ryż, przesmażamy, zalewamy bulionem, przykrywamy i na wolnym ogniu gotujemy ok. 20 minut ( pamiętajmy, by mieszać! ). Groszek zalewamy wrzątkiem, po 5 minutach odcedzamy
Ostra na Słodkozdrowych warzyw "przemycić" w przypadku dziecka, czy...męża ;) Jedzmy zupy, ponieważ są idealną formą na rozgrzanie podczas zimy i jesieni. Składniki: 25dag brukselki 10dag jarmużu 45dag mrożonego szpinaku 2 marchewki 3-4 ziemniaki gałązka lubczyku 2 zioła angielskie 3 szklanki buliony (w zależności od tego jaką gęstość zupy chcemy uzyskać może być mniej lub więcej) sól,pieprz pół łyżeczki papryki(...)słodkiej szczypta chilli bazylia kiełki i jogurt naturalny do podania Przygotowanie: Ziemniaki i marchewkę obrać i umyć. Pokroić na kawałki i wraz z umytym jarmużem włożyć do garnka. Zalać bulionem i gotować na małym ogniu z zielem angielskim i lubczykiem. W tym czasie brukselkę umyć, odkroić trzonek i naciąć delikatny krzyżyk na zwieńczeniu główki. W małym garnuszku doprowadzić do wrzenia
ChilliJemykusi niesamowicie. Składniki: - ok. 1kg dyni - 500ml bulionu (500ml wody + 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego ) - 250ml mleka sojowego - 150g soczewicy czerwonej - 3 woreczki ryżu naturalnego/kaszy - 5 małych marchewek - 2 papryki - 2 cebule - 3 ząbki czosnku - 1 łyżka oleju - 2 łyżeczki pasty curry (można pominąć) - 1 łyżeczka kurkumy - 3/4 łyżeczki chili *opcjonalnie: do zagęszczenia curry - 4-5 łyżek(...)przez praskę czosnkiem smażymy na oleju do zeszklenia (najlepiej w całkiem sporym garnuszku). Dynię myjemy, osuszamy, kroimy na ósemki, obieramy i kroimy w kostkę. Papryki myjemy, pozbywamy gniazd nasiennych, marchewki obieramy i wszystko kroimy w kostkę. Do zawartości patelni dodajemy pastę curry, odsączoną soczewicę, pokrojoną dynię, paprykę i marchew. Chwilę podsmażamy i zalewamy gotowym bulionem oraz mlekiem. Gotujemy
Be Fit Be Strongtylko :) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 250g mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko 1 bułka Ok 250ml mleka lub wody 3 małe ugotowane ziemniaki* 1 ugotowana marchewka* 1 puszka pomidorów krojonych 1 puszka groszku Garść listków bazylii olej rzepakowy do smażenia Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, cukier *ugotowane warzywa mogą pochodzić np. z zupy(...)umieszczamy pomidory z puszki, doprawiamy je odrobiną soli, pieprzu oraz szczyptą cukru. Dodajemy również kilka listków bazylii. Całość gotujemy około 2-3 minut, a następnie blenderujemy. Dorzucamy ziemniaki i marchewkę pokrojone na mniejsze kawałki oraz obsmażone pulpety. Na końcu dodajemy groszek. Gulasz mieszamy, gotujemy około 2-3 minut i podajemy obsypane listkami bazylii. Smacznego
Kolizje Smakówchciałabym przedstawić Wam kolejny przepis z jej użyciem. Wcześniej był to makaron z dyni z sosem pomidorowym i wędzonym tofu , lecz tym razem w sosie śmietanowym z brokułem i marchewką! Nadzwyczajność tego sosu polega na tym, że jest zrobiony z jogurtu i mleka sojowego, a nie z gotowej, wegańskiej śmietanki. Dodatkowo całe danie jest niesamowicie niskokaloryczne! Przepis(...)porcji. Składniki: - 1 dynia makaronowa (2-3kg) - 190ml mleka (sojowego) - 60g jogurtu (sojowego) - 1 brokuł - 2 marchewki - 2 cebule - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka oleju - 2 łyżeczki płatków jaglanych (opcjonalnie) - 1 łyżeczka musztardy - 1 łyżeczka majeranku - 1/2 łyżeczki papryki wędzonej - 1/2 łyżeczki chili - sól, pieprz *opcjonalnie: wegański parmezan do posypania Dynię myjemy, osuszamy, kroimy na ćwiartki, pozbywamy się pestek
Be Fit Be Strongulubiony sposób na azjatycki fast food! Pyszne w smaku i pożywne danie! Spróbujcie koniecznie! Składniki: (2-4 porcje) ok. 300 g polędwiczki wieprzowej, garść jarmużu, 1 awokado, 2-3 marchewki, 1 mała czerwona cebulka, 1/2 ogórka lub 2-3 małe, czarny sezam, 1 łyżka sosu rybnego, 2 łyżki sosu sojowego, sos sriracha - dla ostrości, kilka łyżek sosu ostrygowego(...)sojowy, następnie sos sriracha, a na koniec sos ostrygowy. Przesmażamy jeszcze z pół minuty. Ryż przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Warzywa myjemy i kroimy - ogórki najcieniej , marchewkę w julienne, jarmuż dzielimy na małe kawałki, itd. Do miseczki wykładamy ryż, na wierzch wykładamy wszystkie warzywa i mięso, całość posypujemy czarnym sezamem, kiełkami brokuła i listkami bazylii tajskiej. Smacznego
Plate of Joydobrze będą smakować polane, np. sosem pieczarkowym. Przepis na poniższe danie znalazłam na opakowaniu kaszy jaglanej. Składniki na porcje dla 4 osób: 200 g suchej kaszy jaglanej 1 marchewka 1 pietruszka 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 50 g żółtego sera 2 jajka 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki otręby żytnie oliwa z oliwek lub olej sól, pieprz Kaszę ugotować(...)osolonej wodze zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudzić. Marchewkę i pietruszkę obrać oraz zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę obrać i drobno pokroić. Czosnek obrać i drobno posiekać. Do ostudzonej kaszy wbić jajka, dodać starte warzywa, posiekaną cebulę, czosnek, posiekaną zieloną pietruszkę i pokrojony na mniejsze kawałki ser. Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Na sam koniec masę przyprawić solą
Ugotowaćrodzinnym. Zupa była pyszna, mocno kwaśna, a witamina C zdecydowanie przyda się wszystkim w te chłodne, jesienne dni. Polecam! Składniki : 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki 2 marchewki 500ml bulionu warzywnego 500ml wody 50dkg ogórków kiszonych kilka ziaren pieprzu listek laurowy sól, pieprz oliwa do smażenia koperek (opcjonalnie) Przygotowanie : W garnku rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej drobno(...)posiekaną cebulę i czosnek. Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić w niewielką kostkę, dodać do cebuli i chwilę smażyć. Zalać bulionem i wodą, na tyle, aby zakryła warzywa, dodać ziarenka pieprzu i listek laurowy. Przykryć i zagotować. Gdy zupa się zagotuje zmniejszyć gaz i gotować do czasu aż warzywa będą miękkie. Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać
Codzienne Gotowaniemożecie zapakować ją w pojemnik i odgrzać sobie następnego dnia w pracy :) SKŁADNIKI: 2 litry wody 1 duża cebula 5 łyżek oliwy z oliwek 800 g ziemniaków 2 średnie marchewki 1 pietruszka 0,5 średniego selera 8-10 cm kawałek pora 1 szklanka czerwonej/pomarańczowej soczewicy (około 200 g) 5 ziarenek ziela angielskiego 3 listki laurowe 1 łyżeczka suszonego tymianku(...)patelni rozgrzej oliwę i zeszklij, a następnie lekko zrumień na niej leciutko cebulę. Następnie przerzuć ją do gotującej się wody. Pokrój obrane ze skórki warzywa: ziemniaki w większą kostkę, marchewkę w półksiężyce, por w talarki, pietruszkę i seler w 1,5-2 cm cienkie słupki. Możesz warzywa również (oprócz ziemniaków) zetrzeć na tarce, jeśli wolisz. Do zupy dodaj
Słodko-Słony Świat Ilony