wśród dzieci, a przynajmniej moje pociechy je uwielbiają ;) Składniki na 4 porcje: z przepisu z bloga Filozofia Smaku 400 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 400 g makaronu spaghetti 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki oleju 2 puszki pomidorów 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczka bazylii 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz starty żółty(...)podania Na patelni rozgrzać olej. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek. Smażyć 3 minuty. Dodać startą na tarce marchewkę i seler naciowy. Smażyć kolejne 3 minuty. Dodać mięso. Smażyć 5 minut. Doprawić solą, pieprzem, papryką, oregano i bazylią. Wlać pomidory z puszki. Dusić kolejne 15-20 minut, co jakiś czas mieszając. W tym czasie ugotować makaron. Gotowy
Moja Galeria SmakuProsty, 3 składnikowy koktajl. Dzięki zawartości imbiru, oprócz dostarczenia organizmowi witamin, poprawi krążenie oraz podziała przeciwzapalnie. Idealny w okresie przemarznięć i przeziębień. Polecam! Składniki na 2 porcje: 5 marchewek 1 mango kawałek imbiru (około 1,5 cm) Wycisnąć sok z marchewek. Przelać do blendera. Dodać pokrojone w kostkę mango. Zetrzeć do tego imbir. Zmiksować. Gotowe
Moja Galeria SmakuSkładniki: 1 kg rozmrożonych filetów, np. z miruny sól, pieprz mąka do obtoczenia bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia farsz warzywny 3 szklanki wody 0,5 kg marchewki 2 pietruszki 1/2 kawałka selera 3 małe cebule 1 mały kawałek pora (biała część) 100 g koncentratu pomidorowego 2-3 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz olej(...)smażenia Rybę umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i przyprawić solą oraz pieprzem. Odstawić na 1-2 godziny. W międzyczasie marchewkę, pietruszkę i selera obrać oraz zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w półplasterki. Na patelnię wlać odrobinę oleju i przesmażyć cebulę. Podczas smażenia przyprawić ją solą. Gdy cebula zeszkli się
UgotowaćSkładniki na 4-5 porcje. Składniki: - 1l bulionu (1l wody + 2 czubate łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego ) - 500ml przecieru pomidorowego - 10-12 kotletów sojowych (2-3 na osobę) - 3 marchewki - 2 pietruszki - 1 por (biała część) - 1 cebula - 0,5 selera - 1 łyżka sosu sojowego - mąka kukurydziana + woda - sól, pieprz Przygotowujemy bulion. Kiedy się zagotuje, umieszczamy w nim kotlety(...)sojowe i postępujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsączamy. Marchewki, pietruszki i selera obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach lub rozdrabniamy w malakserze. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a pora w talarki. Cebulę z porem smażymy na odrobinie oleju. Gdy cebula się zeszkli dodajemy starte warzywa, dolewamy trochę wody i dusimy pod uchyloną przykrywką do czasu, aż zmiękną
Be Fit Be Strongchce sam sobie obliczyć kalorie dania to zapraszam do korzystania z kalkulatora kalorii Składniki (dla 1 osoby) 120 g piersi (1 mała) 60 g brokuła (5 różyczek) 60 g marchewki (Baby Carrots z Tesco) 160 g ziemniaka (1 średniej wielkości ziemniak) przyprawa do ziemniaków sól, pieprz wedle uznania 2 łyżeczki masła ziołowego ( przepis tu ) Zaczynam od wstawienia warzyw na parę(...)ziemniaka kroje w plasterki, wrzucam go na parę, dodaje przyprawy do ziemniaków, po ok 5 min dorzucam brokuła, szykuje sobie garstek marchewki - ta mała z Tesco mnie urzekła - i dorzucam ja po 2 min. Rozgrzewam patelnie grillową, jak ziemniaki będą jeszcze lekko twarde przekładam je na patelnie grillową. Pierś z kurczaka kroje wzdłóż, dorzucam kurczaka na patelnie grillową i smażę
Piekielna Kuchnia Patipółmisku. Idealna również na wszelkie imprezy okolicznościowe. Bardzo Wam ją polecam! SKŁADNIKI: 6-8 płatów śledziowych z zalewy octowej 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasoli czerwonej 2 ugotowane marchewki 1-2 cebule czerwone 4 ogórki konserwowe kwaśna gęsta śmietana (według uznania, ja daję duży kubek śmietany 12%) majonez (według uznania, ja daję około 3-4 łyżki majonezu(...)pieprz WYKONANIE: Płaty śledziowe pokrój w kawałki, marchewkę i ogórki w półplasterki, cebulę w piórka. Fasolę i kukurydzę odcedź na sitku i dobrze odsącz. Połącz wszystkie składniki w misce, dodaj śmietanę i majonez oraz odrobinę pieprzu do smaku. Wymieszaj dokładnie. Sałatkę możesz podawać od razu, ale najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce, gdy smaki się przegryzą. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonygdyż jest nie tylko bardzo bogaty w witaminy, ale też świetnie rozgrzewa. Do przygotowania zupy użyłem: 500 gram żeberek wieprzowych, 3 średnich buraków, 1/2 główki białej kapusty, 3 marchewek, 1 dużej cebuli, 8 ziemniaków, 1 puszki białej fasoli. 3 ząbków czosnku, 3 łyżek koncentratu pomidorowego, 4 liści laurowych, 10 ziaren ziela angielskiego, 1 łyżeczki suszonego majeranku, 1 łyżeczki suszonego lubczyku(...)łyżeczkę suszonego majeranku i łyżeczkę suszonego lubczyku. całość zagotowałem na dużym ogniu. Następnie zmniejszyłem ogień, oraz za pomocą łyżki zdjąłem osad z mięsa, który zebrał się na powierzchni wody. Marchewki obrałem i starłem na tarce o najgrubszych oczkach. Podobnie buraki i cebulę. Na patelni rozgrzałem 2 łyżki oliwy. Do gorącej oliwy dodałem 3 łyżki koncentratu pomidorowego. Po minucie dodałem startą
Wyprawy kulinarnePrzepis na szybki, bezmięsny obiad czyli ryż smażony z jajkiem i warzywami. Składniki: torebka ryżu por 4 jajka papryka czerwona ok 200 g mrożonki marchewka z groszkiem sól, pieprz Przygotowanie Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie. Por kroimy w półplasterki, podsmażamy na oliwie. Dodajemy paprykę pokrojoną w paski i marchewkę z groszkiem. Podlewamy 1/3 szklanki wody. Jajka wbijamy
e-PrzepisyKulinarneniego zupę gulaszową Składniki na bogracz: - 500 g wołowiny - 1 cebula - 3 łyżki oliwy - 3 łyżki mąki - 100 ml czerwonego wytrawnego wina - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 100 g marchewki - 100 g pietruszki - 100 g selera - 150 g czerwonej papryki - sól - pieprz - 5 ziarenek ziela angielskiego - 3 liście laurowe - 400 ml wody Składniki na lane kluseczki: - 100 g mąki - 1 jajko(...)podlewamy go winem i dusimy aż wino się zredukuje. Jeżeli mięso zaczyna nam przywierać do rondelka to podlewamy go trochę wodą. Gdy mięso będzie w połowie miękkie to dodajemy marchewkę, pietruszkę i seler – obrane, umyte i pokrojone w kostkę. Dodajemy przyprawy. Gdy warzywa i mięso mamy miękkie to dodajemy czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę i jeszcze chwilkę dusimy aż papryka
Kuchenne WariacjeSzybka surówka z kiszonej kapusty ze słodką nutą żurawiny. Składniki: 500 g kapusty kiszonej duża marchew jabłko garść suszonej żurawiny pieprz 2 łyżki oliwy lub oleju Przygotowanie Kapustę, jeśli jest zbyt kwaśna płuczemy i odciskamy z wody. Kroimy ją na kawałki. Obraną marchew i jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach. Składniki łączymy ze sobą, dorzucamy żurawinę (moja była dość
e-PrzepisyKulinarnedanie brałam od Ani S. ona natomiast znalazła przepis na blogu M argarytki . Składniki na 4 osoby: 8 dużych pałek z kurczaka 2 cukinie 1 cebula 3 duże marchewki 6 różyczek brokuła 6 różyczek kalafiora 300 gr boczku wędzonego, pokrojonego na plastry cienkie jak papier Marynata 3 łyżki oleju/oliwy 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki papryki słodkiej(...)papierowym, odłożyć. Sporządzić marynatę. Wszystkie składniki wrzucić do miski, wymieszać, dodać kurczaka, dokładnie obtoczyć. Przykryć miskę, wstawić do lodówki na min 4 godziny max 24 godziny. Warzywa opłukać, osuszyć. Marchewkę i cukinię pokroić w słupki. Cebulę podzielić na 6 części. Na blaszce od piekarnika poukładać warzywa. Kurczaka zawinąć w plastry boczku, następnie ułożyć na blaszce między warzywami. Pozostałą marynatą polać
moj przepis nalitry zupki: 500 gr mięsa z kością (u mnie kości schabowe) 2 litry zimnej wody 5 ziarenek ziela angielskiego 3 listki laurowe 10 ziarenek nasion kolendry 3 marchewki 2 buraki 1 korzeń pietruszki 250 gr puree z pieczonej dyni lub 400 gr świeżej dyni 1/4 korzenia selera 50 gr pasty z kolendry można zastąpić pęczkiem żywej kolendry drobno posiekanym(...)theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 gr mięsa z kością (u mnie kości schabowe) 2 litry zimnej wody 5 ziarenek ziela angielskiego 3 listki laurowe 10 ziarenek nasion kolendry 3 marchewki 2 buraki 1 korzeń pietruszki 250 gr puree z pieczonej dyni lub 400 gr świeżej dyni 1/4 korzenia selera 50 gr pasty z kolendry można zastąpić pęczkiem żywej kolendry drobno
moj przepis naWarto czasem wstać wcześniej i upiec rodzinie bułki na śniadanie. Dziś proponuję bułki z płatkami owsianymi i marchewką, która nadaję im pięknego, pomarańczowego kolorku. Z zewnątrz chrupiące, w środku puszyste i mięciutkie. Najlepiej smakują tuż po upieczeniu, gdy są jeszcze ciepłe. Przepis znaleziony i minimalnie zmodyfikowany stąd . Polecam! :) Składniki: (na ok.10 bułeczek) 7 g suchych drożdży(...)drożdży świeżych 300 ml wody letniej 60 g płatków owsianych 450 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju 100 g startej marchewki Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszać i dobrze wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta (ze świeżymi drożdżami najpierw zrobić rozczyn!). Gdy ciasto będzie mieć odpowiednią konsystencje uformować
Nastoletnie Wypiekanieszklanki) mąka kukurydziana (2 szklanki) mąka ziemniaczana (2 łyżeczki) woda (2 1/2 szklanki) olej rzepakowy (8 łyżek) sól (1 łyżeczka) Nadzienie: brokuł (1 szt.) ziemniaki (3 szt. duże) marchewka (1 szt. średnia) seler (1/4 szt.) pieprz (1 łyżeczka) kurkuma (1 łyżeczka) cynamon (1 łyżeczka) asafoetida (1/2 łyżeczki) imbir (1 łyżeczka) mielona kolendra (1 łyżeczka) sól (2 łyżeczki) olej (3 łyżki(...)olej do smażenia Czas przygotowani: 75 min Liczba porcji: 10 Przygotowanie: Nadzienie: Ziemniaki myjemy i kroimy w drobną kostkę. Marchewkę i seler obieramy i kroimy. Brokuła dzielimy na drobne różyczki. Wszystkie warzywa gotujemy na parze, aż będą miękkie (ok. 25 min). Rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Wrzucamy na niego przyprawy: od najgrubiej zmielonej do najdrobniej zmielonej (kolendra, pieprz, imbir, cynamon, asafoetida
Weganka gotujeZrazy: 1 łyżka oliwy ½ szklanki posiekanej cebulki dymki 1 ząbek czosnku, posiekany ½ papryczki chili, pozbawionej nasion i posiekanej 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 450 g startej na drobnych oczkach marchewki ½ łyżeczki soli 3 duże łyżki masła orzechowego (u mnie z orzechów ziemnych) 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry plus jeszcze trochę do podania 100g bułki tartej (pełnoziarnistej lub zwykłej) odrobina mąki(...)pieprz do smaku Aby przygotować zrazy, na patelni rozgrzej oliwę, a następnie wrzuć posiekane cebule, czosnek, papryczkę chili oraz gałkę muszkatołową i smaż całość przez dwie minuty. Dodaj startą marchewkę oraz sól, dokładnie zamieszaj, całość przykryj i duś około 6-8 minut, od czasu do czasu mieszając. Marchewkową mieszankę przełóż do dużej miski i, póki jest gorąca, dokładnie połącz
Roślinna - blog wegański