Genialne w smaku, lekkie i bardzo smaczne frytki z batatów i marchewki. Przepis idealny dla osób, które dbają o swoje zdrowie, ponieważ warzywa nie są smażone na głębokim tłuszczu. Czas pieczenia trzeba uzależnić od własnych upodobań smakowych (ja lubię mało zarumienione dania:)). Po za tym słodkie ziemniaki są na prawdę pyszne w smaku! Składniki dla 2 osób: 1 duża marchewka
Ugotowaćkoperkową? Serdecznie polecam ;) Składniki lane kluski: 2 jajka 4 łyżki przesianej mąki 2 łyżki przegotowanej letniej wody szczypta soli szczypta pieprzu Składniki zupa: 1 duża marchewka 2 liście laurowe 3 ziela angielskie gałązka lubczyku 2,5 litra wody mięso drobiowe (ja robię wywar z 2 nóg kurzych ) 3 pęczki świeżego koperku 3 łyżki śmietany(...)maggi do smaku Wykonanie: Mięso oczyścić i zalać zimną wodą, gotować do miękkości mięsa, przecedzić. Do wywaru dodać ziele angielskie, lubczyk, pokrojoną w kostkę marchewkę oraz liście laurowe, całość gotować około 10 minut. Następnie do wywaru dodać drobno posiekany koperek, doprawić do smaku solą i pieprzem, gotować około 30 minut. W między czasie przygotować ciasto na kluseczki. Jajka
Krakowskie smaki AniODCHUDZAM SIĘ! :) Dzisiaj chciałabym Wam pokazać mój sposób na wegetariański, zdrowszy obiad. Sos warzywny na bazie pomidorów Czerwona fasola konserwowa - jedna puszka 1 cebula Duża marchewka Średni korzeń pietruszki Połowa czerwonej papryki 5 średniej wielkości pieczarek 1 puszka pomidorów z puszki 4 ząbki czosnku olej kasza gryczana palona Sól, pieprz, liść laurowy Cebulę siekamy(...)smażymy na oleju. a gdy się lekko zeszkli dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy przez ok 10 min na wolnym ogniu. dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Następnie obieramy marchewkę i pietruszkę, po czym ścieramy na grubych oczkach - dajemy do reszty, która smaży się na patelni. Smażymy. W międzyczasie dodajemy posiekany drobno czosnek. Następnie do garnka wsypujemy pomidory z puszki
Kuchnia moimi oczamicieciorki z dodatkiem mielonych płatków owsianych, dzięki czemu uzyskałam idealną kruchość. Doprawiłam go odrobiną cayenne i kurkumy i zyskał ciekawy i wyrazisty smak. Nadzienie zaś to smaczne warzywa: marchewka, zielony groszek i żółta fasolka z dodatkiem odrobiny czerwonej papryki i cebulki oraz doskonałego łososia, gotowanego w mleku z czosnkiem. Łosoś, dzięki takiemu przygotowaniu, pozostał soczysty i rozpływał się w ustach(...)płatków owsianych górskich 1 jajko 75 g masła (zimnego, pokrojonego w kosteczkę) 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki kurkumy 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (chili) NADZIENIE: 1 opakowanie warzyw mrożonych: groszku, marchewki i żółtej fasolki - użyłam mieszanki "Steam a la French Mix" Bonduelle) 1 średnia cebula 3 łyżki oliwy z oliwek 1/2 czerwonej papryki 250-300 g filetu z łososia 1 szklanka
Słodko-Słony Świat Ilonychińskiej. Przygotowanie dania (poza zamarynowaniem mięsa) zajmuje nie więcej, niż godzinę, a rezultat jest rewelacyjny. Do przygotowania dania użyłem: 2 piersi z kaczki, 200 gram białego ryżu długoziarnistego, 1 marchewki, 1/4 korzenia selera, 5 grzybów mun, 100 gram pędów bambusa, 1 zielonej papryki chili, 1 czerwonej papryki słodkiej, 1 małej cukinii, 1 puszki pomidorów, 4 cm kawałka korzenia imbiru(...)żaroodporny. Następnie włożyłem je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni na 15 minut. Na tłuszcz, który wytopił się podczas smażenia kaczki dodałem startą na tarce o grubych oczkach marchewkę oraz tak samo startą ćwiartkę selera. Po 2 minutach smażenia na dużym ogniu dodałem do nich pokrojoną w cienkie paski paprykę czerwoną oraz 2 posiekane drobno papryczki chili wraz
Wyprawy kulinarnepomidorowym. Jeżeli wolicie tradycyjny smak, możecie po prostu papryczkę pominąć a sok zastąpić zwykłym. Składniki na 4 porcje: 600 g filetów białej ryby (np. dorsz, mintaj, sola) 400 g marchewki 150 g korzenia pietruszki 100 g selera 2 cebule ½ szklanki wody 1 szklanka soku pomidorowego (pikantny, jeżeli lubicie) 1 łyżeczka mielonej papryki 3 kulki ziela angielskiego 1 listek laurowy pieprz(...)natka pietruszki opcjonalnie papryczka chili i pieprz kajeński Ryby dokładnie oczyścić z ości, płetw, itp. Umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie pokroić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem, odstawić. Marchewkę, pietruszkę, seler obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu. Jeżeli używamy, dodać też oczyszczoną z pestek i pokrojoną papryczkę
Pełny talerzwołowinę lub wieprzowinę (wtedy czas duszenia ulega skróceniu). To danie dedykuję wszystkim wspaniałym Dziadkom :) Składniki dla 4 osób: 500 g mięsa jelenia (np.z udźca) 2 cebule 200 g marchewki 150 g wyłuskanego zielonego groszku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1½ szklanki bulionu z dziczyzny lub wołowego 850 g ziemniaków 100 g masła + trochę do smarowania formy 50 ml słodkiej śmietany sól(...)smażeniu mięsa zeszklić pozostałą cebulę. Dołożyć ją do mięsa, doprawić papryką, podlać szklanką bulionu i dusić razem pod przykryciem ok. 1 godziny. W razie potrzeby uzupełniać ilość płynu. Marchewkę obrać, pokroić w kostkę. Dodać razem z groszkiem ok. 10 minut przed końcem duszenia (jeżeli warzywa są mrożone dodać je 3 minuty przed końcem). Wszystko razem wymieszać i doprawić. Podczas
Pełny talerzsiania i przygotowania tej pysznej i delikatnej sałatki! Dla 3-4 osób Czas przygotowania 35 minut Składniki: Garść świeżo zerwanych kiełków rzeżuchy 3 średnio-duże ziemniaki 1 średnia marchewka 3 jajka EKO L Garść świeżej roszponki Garść kukurydzy konserwowej bez GMO 3,5 łyżki majonezu Sól himalajska Pieprz czarny Przygotowanie: 1/ W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki i marchew (Uważamy(...)następnie gotujemy jajka na miękko które również odstawiamy do ostygnięcia. 2/ Roszponkę rozdzielamy by w sałatce były tylko listki - przekładamy je do głębokiej miski. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i jajka. 3/ Pierwszą część kiełków rzeżuchy dodajemy do miski a drugą zostawiamy do posypania sałatki. Dodajemy kukurydzę, solimy, dodajemy pieprzu i mieszamy. Następnie dodajemy majonez i jescze ra bardzo
Kuchnia PROzdrowotnarzepis pochodzi z czasopisma "Pieprz i sól". Serdecznie polecam;) Składniki: 1/2 główki dużej kapusty 1 cebula 500 g mielonego karczku 100 g ryżu 1 marchewka 1 por 1 pietruszka kawałek selera 2 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 3 ziarna pieprzu 3 łyżki koncentratu pomidorowego łyżeczka słodkiej papryki szczypta ostrej papryki łyżeczka(...)pieprz do smaku łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki masła Wykonanie: Cebulę pokroić i zeszklić na maśle. Dodać mięso i smażyć do czasu, aż straci różowy kolor. Marchewkę, pietruszkę i seler, obrać, oczyścić i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Pora oczyścić i pokroić w plasterki. Jarzyny przełożyć do garnka i zalać 3 litrami przegotowanej wody. Dodać liście laurowe
Krakowskie smaki AniWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Na niedzielny obiad przygotowałam schab pod pierzynką z pora i marchewki. Danie wszystkim bardzo smakowało. Kotlety schabowe w takiej wersji smakują wyśmienicie. Polecam zamiast tradycyjnego schabowego. Post Schab pod pierzynką z pora i marchewki pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujeprzepis na miękkie, puszyste marchewkowe muffinki*! Składniki: 200 g mąki pszennej 170 g cukru trzcinowego 2 jajka 150 ml oleju 3/4 szklanki mleka 200 g startej marchewki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy korzennej 1. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach. 2. Do miski wsypać suche
Ugotowaćdwojga. Wbrew pozorom przygotowanie sajgonek nie jest czasochłonne! Składniki dla 2 osób: 8 sztuk papieru ryżowego 200 g mięsa mielonego wieprzowego (najlepiej z szynki) 1 cebula 1 mała marchewka 4 liście kapusty pekińskiej 25 g suszonych grzybów mun sól, pieprz sos sojowy olej do smażenia sos słodko-kwaśny do namaczania 1. Kapustę umyć, osuszyć i pokroić(...)cienkie słupki. Marchewkę i cebule obrać, a także zetrzeć na tarce o średnich oczkach. 2. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć starte warzywa. Gdy lekko zmienią kolor, dodać mięso wieprzowe. Smażyć, tak długo aż mięso mielone zmieni kolor na szary. Do przesmażonych składników dodać posiekane grzyby mun i kapustę pekińską. Doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Przygotowany farsz ostudzić
Ugotowaćlekko słodki i aromatyczny. Polecam przygotować go na obiad bądź kolację. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami lub kromką pieczywa. Składniki: 1/2 kg rozmrożonych filetów z mintaja 1 obrana marchewka 1 por (biała część) połowa soku z cytryny 125 g śmietany 30% (połowa małego opakowania) sól, pieprz przyprawa do ryb oliwa z oliwek starty ser Rybę umyć, osuszyć, przyprawić solą(...)pieprzem i przyprawą do ryby, a także skropić sokiem z cytryny. W międzyczasie na dno naczynia żaroodpornego dodać startą marchewkę, a także pociętego w plasterki pora. Polać odrobiną oliwy. Następnie na warzywa ułożyć przyprawione filety z mintaja. Zalać śmietaną, a sam wierzch posypać startym serem. Piec pod przykryciem około 30 minut
Ugotowaćrazu zmieniłam zdanie. Krem z dyni jest idealny dla osób, które dbają o linię. Składniki: co najmniej 1 kg dynia 1 duża pierś z kurczaka 2 średniej wielkości marchewki 2 małe cebule sól, pieprz suszony imbir ewentualnie jogurt grecki lub śmietana Dynię umyć, przekroić na 4 części i wstawić do piekarnika rozgrzanego d 180. Piec tak długo, aż dynia(...)będzie miękka (ja piekłam około 45 minut). W międzyczasie marchewki obrać, umyć i pokroić na mniejsze części. Cebulę obrać i przekroić na 4 kawałki. Do garnka wlać 1,5 l wody i dodać warzywa, a także umytą pierś z kurczaka. Przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować na średnim ogniu tak długo, aż mięso i warzywa będą miękkie. Upieczoną dynię obrać
Ugotowaćdrugim pokroić składniki i przygotować galaretkę z wywaru. Przepis dodaje do akcji Lekkie Święta . Składniki: 1,5 l wody 1 duża pierś z kurczaka 1/2 puszki kukurydzy 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera kilka różyczek brokuła 2 ugotowane na twardo jajka sól, pieprz 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 6-7 łyżeczek żelatyny Do garnka wlać 1,5 wody(...)zalać zalewą (wlać tylko tyle, aby przykryła brokuły!). Przygotowane naczynia wstawić na kilka minut do lodówki. Gdy galaretka zastygnie dodać mięso z kurczaka, kukurydzę i pokrojoną w plasterki marchewkę. Całość zalać zalewą i ponownie wstawić do lodówki. Podawać dopiero wtedy, gdy galaretka stężeje. Jak dla mnie najlepiej galaretki z kurczaka najlepiej smakują z odrobiną soku z cytryny
Ugotować