proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 2 łyżki oliwy z oliwek lub rozpuszczonego masła 1/4 szkl. mleka w proszku (rozpuszczone w odrobinie wrzątku) 1-1,5 szkl. startej marchewki orzechy włoskie * można dodać jeśli masa jest za rzadka (ja dodałam) Przygotowanie Przygotowanie puree z fasoli: fasolę przesypać z puszki na sitko, przepłukać starannie wodą. Zmiksować na papkę przy pomocy(...)wszystko zależy od stopnia twardości fasoli. ;) Puree musi być gładkie! Jest to bardzo ważne by w cieście nie pojawiły się kawałki fasoli. :) Do purre dodać wszystkie pozostałe składniki oprócz marchewki. Wymieszać dobrze mikserem. Następnie dodać startą marchewkę, ew. pokruszone orzechy i inne dowolne bakalie. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Napełnić papilotki ciastem, na każdą porcję położyć połówkę orzecha włoskiego. Piec
coolinarnastrefa.blogspot.comproszku do pieczenia - po łyżeczce sodu i soli - po 1/2 łyżeczki cynamonu i mielonych goździków - 1 i 1/2 szklanki cukru - szklanka oleju - 4 jajka - 4 szklanki drobno utartej marchwi - łyżka cukru waniliowego - ok. 1/2 szklanki orzechów włoskich lub posiekanych bakalii Wykonanie : Mąkę przesiej, wymieszaj z proszkiem, sodą, solą i przyprawami. Oddzielnie ubij cukier z olejem. Wbij do tego(...)cały czas miksując, po 1 jajku, i dalej mieszając, wsypuj stopniowo mąkę z dodatkami. Następnie dodaj cukier waniliowy, marchew i orzechy. Jeśli użyjesz bakalii, najpierw wymieszaj je z łyżką mąki ziemniaczanej (nie opadną na dno). Ja użyłam blachy o wymiarach 24x29, wysmarowałam masłem roślinnym, wysypałam bułką i wlałam ciasto. W przepisie Pani Ireny, było piec ok. 40 minut w temperaturze
Słodkości i nie tylkomałą ilością majonezu , sprawiają , że smakuje przepysznie . Zrobienie jej , zajmuje bardzo mało czasu. Naprawdę polecam ją zrobić :) Składniki: - 1 słoik selera konserwowego - 1 puszka kukurydzy - 1 puszka ananasa - 1 marchewka - por - czerwona fasola - 5 jajek Sposób przygotowania Seler konserwowy i kukurydzę osączyć z zalewy. Ananasa osączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce(...)osobno na tarce o dużych oczkach , a żółtka na tarce o małych oczkach. Układamy w ten sposób: 1. seler konserwowy 2. kukurydza 3. ananas 4. 3 łyżki majonezu 5. marchewka 6. por 7. czerwona fasola 8. białka 9. 4 łyżki majonezu 10. na wierzch żółtko Smacznego
Słodkości i nie tylkorodzinka uwielbia zapiekanki , czas przygotowywania jest niedługi a efekt wspaniały :) Do wykonania zapiekanki potrzebne są : 4-6 porcji 1 kg ziemniaków 250 g brukselki ( użyłam mrożonej ) sól 250 g marchewki 2 jajka 150 ml mleka 200 g kwaśnej smietany 3 ząbki czosnku pieprz i szczypta mieloneg gałki muszkatałowej 100 g tartego sera natka pietruszki do dekoracji Ziemniaki gotujemy w mundurkach(...)pół miękko . Obieramy i kroimy w plasterki Brukselkę gotujemy na pół miękko w osolonej wodzie, Tuż przed końcem gotowania dodajemy do niej pokrojoną marchewkę. Odcedzamy. Jajka miksuejmy z mlekiem i śmietaną. Doprawiamy przepuszczonym przez praskę czosnkiem , solą , pieprzem i gałką muszkatałową. W natłuszczonym żaroodpronym naczyniu układamy wszystkie przygotowane wcześniej warzywa w kolejności ( ziemniaki, brukselka z marchewką - ja pomieszałam je wszystkie
Słodkości i nie tylkomasą budyniową. Ciasto jest wilgotne z dodatkiem migdałów. Robi bardzo dobre wrażenie wzrokowe jak i co najważniejsze smakowe :) Składniki: Ciasto marchewkowe: 2/3 szkl. cukru 300 g marchwi 200 g zmielonych migdałów 4 jajka 10 łyżek mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Masa budyniowa: 1 i 1/2 szkl. mleka 1 op. budyniu waniliowego 5 łyżek cukru 2 łyżki(...)masła Ponadto : 500 g truskawek Sposób przygotowania: Marchew obrac , zetrzec na tarce o drobnych oczkach. Białka ubic z solą , wsypując 6 łyżek cukru. Żółtka utrzec z resztą cukru. Dodac marchew i pianę. Migdały wymieszac z mąką , proszkiem do pieczenia. Dodac do ciasta. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyc papierem do pieczenia i wysmarowac tłuszczem. Ciasto wlac do foremki. Piec
Słodkości i nie tylkoszybki, także bardzo polecam wszystkim głodnym i spragnionym ,chwilki wytchnienia przy talerzyku pysznej zupki :) Składniki dla 4 osób: 3 skrzydełka ( można również użyc korpusu i 2 skrzydełek ) 2 duże marchewki pół średniego pora 1 cukinia 10 dag szynki 2 łyzki masła pół pęczka koperku 1 szkl. śmietany 22 % 2 jajka sól i pieprz Skrzydełka umyj , włóż do garnka , zalej(...)wody. Doprowadż do wrzenia, odszumuj. Marchewki oczyśc , pokrój w plasterki. Umyj połókę pora, pokrój go w cienkie krążki. Cukinię umyj, obierz i pokrój w plasterki. Do wywaru wrzuc marchewki i krążki pora. Gotuj na małym ogniu ok. 20 minut.Wrzuc plasterki cukinii. Gotuj jeszcze 10 minut , zmiksuj całośc na krem. Szynkę pokrój w kostkę , zrumień na rozgrzanym maśle.Dodaj do zupy
Słodkości i nie tylkododatkowego ślicznego efektu daje warstwa buraczków. Sałatka jest prosta w wykonaniu i przygotowanie jej zajmuje bardzo mało czasu. źródło : na podstawie bloga / klik / Składniki : 4 płaty śledziowe 1 marchew 2 ziemniaki 1 burak 2 ogórki kiszone 3 jajka 1 cebula czerwona łyżka oleju 150 ml majonezu natka pietruszki do dekoracji sól i pieprz biały Śledzie namoczyć w wodzie(...)godziny. Buraka , marchew i ziemniaki ugotować w osolonej wodzie ( buraka oddzielnie , żeby nie zafarbował warzyw ) Jajka ugotować na twardo. Po wyznaczonym czasie śledzia osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w dość grubą kostkę i układamy na dnie miski. Skrapiamy oliwą. Warzywa i jajka oddzielnie ścieramy na tarce o dużych oczkach . Na warstwę śledzia , układamy pokrojoną w kostkę cebulę . Następnie warstwa ogórka
Słodkości i nie tylkoLxWxH) : 1 kg młodej cukinii - żeby moja cukinia nie była samotna, towarzyszyła jej koleżanka z mamusinej lodówki, czyli łącznie 2 średnie sztuki 3 jaja 1 duża marchew - u mnie 3 średnie sztuki, aby było bardziej kolorowo 1 duża cebula 3 ząbki czosnku - u mnie 1 łyżeczka czosnku granulowanego, ale następnym razem dam nawet więcej ¼ szkl(...)odstawić na 15-30 min., aby puściły sok. W tym czasie pokroić cebulę w drobną kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, a następnie pozostawić do ostygnięcia. Zetrzeć marchew na tarce o grubych oczkach. Ubić pianę z białek na sztywno. Cukinię odcisnąć z nadmiaru wody. Do miski z cukinią dodać: bułkę tartą, płatki owsiane, podsmażoną cebulę, marchew, olej, żółtka
Grunt to przepis!Spaghetti z tuńczykiem Składniki: 1 opakowanie makaron spagetti 2 puszki tuńczyk kawałki w oleju, 2 średnie marchewka, 2 ząbki czosnek, 0,5 litra sok pomidorowy, do smaku sól, do smaku pieprz(...)smaku parmezan starty Makaron spagetti gotujemy al dente w posolonej wodzie. W międzyczasie obieramy i ścieramy marchewkę na dużych oczkach tarki, rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej z puszek tuńczyka i wrzucamy posiekany drobno czosnek, po chwili dodajemy startą marchewkę, którą dusimy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości, podlewając sokiem pomidorowym. Dodajemy tuńczyka,całość mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaziemniaki 1 szt marchewka 1 szt szczypior 2 litry bulion warzywny (może byc z kostki(...)łyżki oliwy z oliwek woda Pora myjemy i kroimy w krążki. Ziemniaki i marchewkę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię z masłem i oliwą z oliwek wykładamy por, dusimy kilka minut i dokładamy ziemniaki i marchewkę, doprawione vegetą. Całość mieszamy i dusimy na wolnym ogniu około
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałasmaku curry Porcję rosołową wraz z włoszczyzną zalewamy zimną wodą, gotujemy tworząc bazę do zupy. Miękka marchewka oznacza gotowy wywar, który przecedzamy, odkładając marchewkę do dalszego wykorzystania. Przygotowujemy warzywa: brukselkę, fasolę szparagową (np.żółtą)bez końcówek, podzielony na różyczki brokuł i pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę. Kroimy w kostkę paprykę (np. dwie połówki w różnych(...)masy i przy pomocy drugiej zsuwamy ją bezpośrednio do gotującej się zupy. Gotujemy 15 minut, pod koniec dodając ugotowaną wcześniej i pokrojoną w kostkę marchewkę. Gotowa zupa smakuje zarówno bezpośrednio po przygotowaniu jak i następnego dnia
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaWatykanie biały dym a w mojej kuchni biała zupa! Lekka i zdrowa, zupka koperkowo - jogurtowa:) Zupa koperkowo-jogurtowa Składniki: filet z kurczaka 2 gałązki natki pietruszki mała marchewka 1 pęczek koperku 1 mały bądź 3/4 dużego jogurtu naturalnego sól i pieprz do smaku ok. 1,5 l wody Filet z kurczaka zalać zimną wodą, dodać obraną, całą marchewkę(...)smaku solą i gotować jeszcze około 5-10 minut (do miękkości) w ostatnich minutach dodając drobno posiekany koper. Zupę zdjąć z ognia. Mięso i marchewkę wyjąć, poporcjować, dodać z powrotem do zupy. Całość zaprawić jogurtem i doprawić pieprzem do smaku. Do zupy przed podaniem można dodać łyżkę - dwie otrąb owsianych
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamoją ulubioną zupke. Pyszna i sycącą, doskonale rozgrzewająca. składniki: 500 g kości wędzonych 200 g boczku wędzonego ze skórą 2,5-3 l wody 200 g grochu łuskanego 1 marchewka 1 cebula 700 g ziemniaków 3 liście laurowe 2 łyżki majeranku 2 łyżki natka piertuszki sól Do garnka włożyć kości wędzone (ja dałam takie od schabu z większą ilością mięska(...)boczku. Skórkę można wyrzucić a kości odstawić do wystudzenia. Potem obrać mięsko z kości i dodać do zupy. Do wywaru dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojoną w plasterki marchewkę. Doprawić do smaku solą. Gotować aż warzywa będą miękkie a groch się rozpadnie. Groch można również ugotować osobno i dodać pod koniec gotowania razem z ziemniakami i marchewką
Monia miesza i gotujeProsta suróweczka do obiadku z marchewki i jabłka skropiona sporą ilościa soku z pomarańczy. Moc witaminek dla każdego :) składniki: 500 g marchewki 5-6 jabłek 1 pomarańcza Marchewkę i jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dokładnie wymieszać i skropić sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Jeszcze raz wymieszać i odstawić na godzinkę
Monia miesza i gotujepulpeciki. 5. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni na lekko złoty kolor. Składniki na sos: 1/3 pęczka koperku 1 bardzo mała marchewka lub pół normalnej Kostka rosołowa 0,5 litra wody Pieprz Ewentualnie sól 1 łyżka śmietany 1 łyżka mąki 1 liść laurowy Przygotowanie: 1. Zagotować(...)wodę, dodać kostkę rosołową, aby się rozpuściła, dodać liść laurowy. 2. Startą na tarce marchewkę dodać do garnka, pogotować chwilę, między czasie posiekać koperek i dodać do garnka. Doprawić do smaku pieprzem, ewentualnie solą (ja pominęłam). Gotować 7-10 minut do miękkości marchewki oraz, aby sos nabrał koloru i smaku od kopru
Fabryka pomysłów