marchewka - 20163 przepisów (strona:282/1345)

Szybki krem z dyni 145

Sycąca i rozgrzewająca zupa krem z dyni jest idealna jesienią, gdy sezon na to niezwykłe warzywo w pełni. Składniki na 4 porcje: 1 kg dyni 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 750 ml bulionu lub wody oliwa z oliwek śmietana, sól i pieprz olej z pestek dyni Cebulę i marchewkę pokroić na kawałki, a dynię w większą kostkę(...)oliwie podsmażyć cebulę i czosnek, następnie dodać marchewkę i dynię. Chwilę jeszcze poddusić, po czym wlać bulion i gotować pod przykryciem około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Na końcu zblendować zupę na krem i doprawić śmietaną, pieprzem i solą. Podawać z grzankami i/lub skropione olejem z pestek dyni

wyzwania kuchenne
Split Pea Soup 203

mięso na wywar  250 g groch łuskanego  3 ziemniaki 2 marchewki kiełbasa ziele angielskie, liść laurowy majeranek, oregano sól, pieprz Przygotowanie: Groch moczyć w wodzie przez całą noc Mięso opłukać i zagotować z liściem laurowym, zielem angielskim i odrobiną soli Ziemniaki i marchewkę pokroić w kostkę Groch opłukać, dodać do gotowego wywaru i gotować ok. 30 min. Dodać(...)ziemniaki i marchewkę i gotować kolejne 30 min.  Doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać majeranek i oregano Na patelni podsmażyć kiełbasę pokrojoną w kostkę Kiełbasę dodać do zupy i jeszcze chwilę pogotować W trakcie gotowania groch mięknie i delikatnie zagęszcza zupę. Jednak jeśli ktoś lubi gęstą grochówkę, w trakcie gotowania można część grochu zetrzeć na sitku

bastalena
Polak Węgier dwa bratanki... 243

Podstawowe składniki to oczywiście mięso, cebula, papryka. Jednak ilu kucharzy, tyle wersji.  Ja eksperymentalnie dodałam marchew i groch. Pewnie niejeden Węgier nazwałby to profanacją, ale do odważnych świat należy.  W końcu to moja  gulyás   *  ;) 500 g skrawków mięsnych 1 cebula 2 ziemniaki marchew groch łuskany (namoczyć przez noc w wodzie) 2 łyżki koncentratu pomidorowego papryka(...)paprykę (ciekawostka! papryki nie należy dodawać na gorący tłuszcz, ponieważ traci swoje walory smakowe). Cebulę przeniosłam do mięsa, zalałam wodą i gotowałam ok. 1h. Po tym czasie dodałam ziemniaki, marchew i gotowałam, aż wszystko zmięknie. W osobnym garnku ugotowałam groch, po czym oddzieliłam łuski i dodałam do zupy. Na koniec dodałam 2 łyżki koncentratu pomidorowego, doprawiłam do smaku.  Podobnie

bastalena
Feast of cabbage by bastalena 146

Niech tam Norwedzy mają swoje kapuściane łódki, i tak nic nie dorówna mojej zupie ;)  wywar mięsny (lub kostka rosołowa mięsna)  ziele angielskie, liść laurowy kapusta kiszona marchew cebula ziemniaki kiełbasa majeranek, sól, pieprz grzyby suszone Przygotowałam wywar na bazie mięsa, dodałam ziele angielskie i liść laurowy (jeśli wydzieliły się flufki z mięsa należy je usunąć). W międzyczasie przygotowałam(...)pozostałe składniki (kapustę poszatkowałam, ziemniaki, cebulę i kiełbasę pokroiłam w kostkę, marchew starłam na grubej tarce, grzyby namoczyłam we wrzątku). Do gotowego wywaru dodałam ziemniaki. Po mniej więcej 15 min. dodałam kapustę kiszoną i marchew, gotowałam aż kapusta zmięknie (czyli ok. 1h). Grzyby odsączyłam z wody i pokroiłam na drobno. Na patelni podsmażyłam cebulę i kiełbasę. Grzyby i kiełbasę dodałam

bastalena
U Zorby 152

było, że jestem taka posłuszna, znowu musiałam spsocić coś po swojemu.  Tymbaliki z dorsza czyli moja ryba po grecku dorsz przyprawa do ryb oliwa mąka do oprószenia 1 marchew 1 por (biała część) 1 jabłko 1/2 cebuli sól, pieprz, słodka papryka 2 łyżki koncentratu pomidorowego Zaczęłam od warzyw. Pora pokroiłam w plasterki. Marchew, jabłko i cebulę starłam na dużych(...)oczkach tarki. Na oliwie podsmażyłam w kolejności pora, cebulę, jabłko i marchew. Całość ok. 20min., w międzyczasie podlewając nieco wodą. Na koniec dodałam przyprawy i koncentrat pomidorowy. Po mniej więcej 10min. wspólnego duszenia zdjęłam z ognia.  Czas na dorsza. Misio go wyfiletował. Następnie ja gotowe filety pokroiłam na nieco mniejsze cząst ki, oprószyłam przyprawą do ryb, mąką

bastalena
Hindu kuszaj! 225

Przedszkolną wersję marchewki z groszkiem trudno pobić. Nigdy nie przypuszczałam, że można ją podać na inny sposób, dopóki nie wyszperałam w necie przepisu na hinduską nutę. Podchodziłam do niej nieco sceptycznie, gdyż według mnie dodanie do niej kminku to kulinarna profanacja. W myśl zasady- jak nie spróbujesz, to się nie przekonasz- postanowiłam sprofanować smak dzieciństwa. Nie żałuję!  Marchewka(...)groszkiem po hindusku 3-4 średnie ziemniaki 1 puszka marchewki z groszkiem 1 mała cebula 1,5 łyżeczki kuminu szczypta chilli oliwa z oliwek (bądź masło) sól ( cukier) do smaku Ziemniaki ugotowałam w mundurkach, wystudziłam, obrałam, a następnie pokroiłam w kostkę.  Cebulę pokroiłam w piórka.  Na rozgrzaną patelnię wrzuciłam kmin, po 5s chilli, wymieszałam i dodałam cebulę

bastalena
Surówka z białej kapusty 2286

Robiłam gołąbki..został kawałek nieparzonej kapusty..urwałam kilka młodych marchewek , trochę zieleniny i wczoraj do rybki była taka oto surówka. kawałek białej kapusty 1 cebula 2 marchewki szczypiorek, koperek, natka pietruszki sól,cukier, pieprz sok z cytryny olej kujawski ze smakiem bazylia Kapustę i cebulę pokroić. Marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Wymieszać, skropić sokiem z cytryny. Dodać sól

Moje domowe kucharzenie
Smażone kotlety sojowe 140

sztuk kotletów sojowych Sante 1 kostka rosołowa 1 jajko 1 szklanka bułki tartej Olej do smażenia Ziemniaczki: 3 średnie ziemniaki Olej do smażenia Składniki na surówkę: 1 średnia marchewka 1/2 łyżeczki chrzanu 1 łyżeczka majonezu Sól, pieprz do smaku Sosik/dip: 1 łyżka majonezu 1 łyżka ketchupu Przepis: Kotlety sojowe umieszczamy w miseczce i zalewamy gorącą wodą z dodatkiem kostki rosołowej(...)cienkie talarki. Talarki smażymy na rozgrzanym oleju na złoto z każdej strony. Przed podaniem lekko je solimy. Do ziemniaków pasuje prosty dip - zmieszany ketchup z majonezem. Marchewkę obieramy i trzemy na małych oczkach tarki. Do startej marchewki dodajemy chrzan oraz majonez. Całość doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Kotlety Sojowe a’la schabowy, należące do linii produktów sojowych

Emcia Pichci
Surówka z młodych warzyw z rukolą 199

kanapki. Surówka, którą chcę Wam zaprezentować powstała z młodych warzyw. Tak się składa, że wszystkie warzywa są młode, delikatne i kruche. Główny składnik stanowi kapusta, ale dodałam również młodą marchew, cukinię, paprykę, wspomnianą rukolę, koperek i natkę. Wszystkie składniki łączy lekki winegret. Składniki: 1 młoda, niezbyt zwarta kapusta 1 bardzo młoda cukinia (20 cm) garść rukoli 2 młode marchwie pół(...)słonecznikowego sól, pieprz i cukier puder do smaku 1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek ale mogą być też zioła do pizzy Warzywa umyć. Kapustę drobno posiekać lub poszatkować. Marchew obrać, razem z cukinią zetrzeć na grubej tarce do jarzyn. Paprykę pokroić w cienkie słupki. Zieleninę drobno posiekać. Wszystkie warzywa wraz z rukolą i zieleniną umieścić wymieszać w misce

Czerwień i błękit
Fasolka po bretońsku z parówką 305

robię z parówką! :) Moim przepisem przekonałam wielu znajomych do tej potrawy. Jedna z moich koleżanek deklaruje, że je fasolkę tylko u mnie :)) Składniki: 400 g fasoli 5 parówek 1 marchewka 1 cebula 3 łyżki koncentratu sól pieprz cukier majeranek kminek mielony liść laurowy ziele angielskie 1 łyżka mąki masło Fasolę moczę przez dobę.Następnie gotuję ją do miękkości dodając(...)ziarenka ziela angielskiego i 2 liście laurowe. Podczas gotowania dolewam od czasu do czasu wodę, bo szybko odparowuje. Marchewkę kroję w talarki albo kostkę  i dodaję do gotującej fasoli. Gdy marchewka będzie ugotowana dodaję koncentrat pomidorowy. Parówki kroję w plasterki i podsmażam lekko na łyżce oleju. Jak będą lekko rumiane dodaję je do fasoli. Na tej samej patelni rozpuszczam

Olikowa kuchnia
Pikantne ogórki na zimę 856

słoiczki 400 ml: 1 kg ogórków gruntowych 1 łyżka pieprzu cayenne 1 łyżka soli 3 łyżki oleju 3 ząbki czosnku 150 g cukru 1/3 szklanki octu jabłkowego 3 marchewki Ogórki myjemy i kroimy w plasterki, najlepiej za pomocą szatkownicy, skróci pracę. Marchewkę obieramy i również szatkujemy w plasterki. Obrane ząbki czosnku kroimy nożem w cienkie plasterki. Do miski wsypujemy ogórki(...)marchewkę i czosnek. Dodajemy sól, pieprz cayenne, olej, cukier i ocet jabłkowy, mieszamy i zostawiamy na ok. 3 godziny aż wytrąci się sok. Pokrojone ogórki układamy ciasno w słoikach i zalewamy powstałym sokiem. Słoiki pasteryzujemy w garnku pod przykryciem ok. 10 minut od zagotowania. Jak słoiki są mniejsze to można pasteryzować krócej. The post Pikantne ogórki na zimę appeared first

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Najlepszy sos pomidorowy - moja sekretna receptura :) 170

pomidorowy (moja sekretna receptura )         Składniki: 150 ml pomidorów krojonych z puszki 300 ml przecieru pomidorowego 2 łyżki keczupu 1 łyżka koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek ½ marchewki 1/2 czerwonej cebuli ząbek czosnku 5 suszonych pomidorów z zalewy (osączonych) ½ papryczki chili 1 łyżka sosu worhestershire 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka cukru(...)sól, pieprz zioła prowansalskie 7-8 czarnych oliwek (opcjonalnie) Przygotowanie:     Cebulę, papryczkę chili, marchewkę i czosnek posiekać w drobną kosteczkę. W garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulkę, chili i czosnek. Podsmażyć, aż cebula się zeszkli i smaki się połączą. Dodać po midory z puszki i marchewkę. Dusić na małym ogniu przez 5 minut. Następnie dodać przecier pomidorowy, koncentrat

Mania Gotowania
Ciasto marchewkowe light 231

łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1/3 szklanki oleju rzepakowego 2 jajka 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 5 plastrów odsączonych ananasów z puszki lub świeżych 1 szklanka startej marchewki (około 3-4 marchewki) Krem: 200 g serka Philadelphia light lub serka śmietankowego Twój Smak w wersji light z Pątnicy   3 łyżki miękkiego masła 1/3 szklanki słodziku (można dodać(...)owsiane, otręby, skrobię, proszek, sodę, przyprawy. W drugim naczyniu roztrzepujemy jajka, dodajemy olej i mieszamy. Do suchych składników dodajemy jajka z olejem i mieszamy dokładnie. Następnie dodajemy jogurt, miód, marchewkę, orzechy i ananasy. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką lub miksujemy. Formę o średnicy około 20 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przelewamy ciasto i pieczemy

Mania Gotowania
Muffinki marchewkowe light z serową niespodzianką 202

proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1/4 szklanki oleju rzepakowego 2 jajka 4-5 plastrów odsączonych ananasów z puszki lub świeżych 1 szklanka startej marchewki (około 3 marchewki) Nadzienie: 200 g serka Emilki light lub innego sera mielonego 2-3 łyżki słodziku 1 łyżeczka ekstraktu lub aromatu waniliowego 1 żółtko 1 łyżka budyniu waniliowego Przygotowanie(...)owsiane, otręby, skrobię, proszek, sodę i przyprawy. W drugim naczyniu roztrzepujemy jajka, dodajemy olej i mieszamy. Do suchych składników dodajemy jajka z olejem i mieszamy dokładnie. Następnie dodajemy jogurt, marchewkę   i ananasa. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką lub miksujemy. Przygotowujemy masę serową. Żółtko ucieramy ze słodzikiem. Dodajemy ser, budyń i aromat. Miksujemy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Piekarnik nagrzewamy

Mania Gotowania
Marchewkowe muffinki z musem jabłkowym 173

łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 3/4 szklanki oleju rzepakowego 3 jajka 2 łyżki jogurtu   naturalnego 1 łyżka miodu 2 szklanki startej marchewki (około 3-4 marchewki) 100 g orzechów włoskich Mus jabłkowy: około 4-5 kwaśnych sezonowych jabłek 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki cukru brązowego(...)proszkiem i sodą, cukier i przyprawy. W drugim naczyniu roztrzepujemy jajka, dodajemy olej, miód i jogurt. Dokładnie mieszamy. Łączymy suche składniki z mokrymi za pomocą łyżki. Na końcu dodajemy marchewkę oraz orzechy. Mieszamy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Papilotki wypełniamy ciastem do ½ wysokości. Nakładamy po łyżce musu jabłkowego i przykrywamy go kolejną porcją ciasta. Pieczemy

Mania Gotowania

Proponowane wyszukiwania