problemów... 50 dag wołowiny pieczeniowej 3 średnie cebule 4-5 łyżek przecieru pomidorowego 3-4 łyżki keczupu pomidorowego łyżka smalcu lub może być olej mąka do obsmażania łyżeczka kminku marchew ostra sproszkowana papryka sól, pieprz, cukier do smaku Przygotowanie ; Wołowinę umyć i pokroić w kostkę, podobnie obraną marchew najlepiej w grube plasterki Cebulę obrać i pokroić w kostkę, jak najdrobniejszą(...)koniec smażenia posypać po wierzchu mięso i cebulę -mąką i wymieszać- podsmażyć Do garnuszka wlać około 4- 5 szklanek wody, przełożyć podsmażoną cebulę i mięso, dodać przecier pomidorowy, marchew oraz przelany wrzątkiem kminek, gotować zupę na malutkim ogniu do miękkości mięsa Wtedy przyprawić zupę ostrą papryką , keczupem, pieprzem i solą ewentualnie cukrem Można podawać z tostami. Pomysł pochodzi z dodatku
Proste PotrawySkładniki : 1 średni ziemniak 1 marchew mała pietruszka, kawałek pora i selera, średnia cebula 3 łyżki ryżu sól, pieprz, majeranek, łyżka warzyw suszonych tłuszcz do smażenia- u mnie smalec gęsi Przygotowanie : Warzywa obrać, cebulę, ziemniaka i selera pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pora pokroić w krążki Do garnuszka wlać wodę, wsypać opłukany ryż, wrzucić listka(...)kilka ziarenek pieprzu, posolić- gotować do pół miękkości ryżu, wkroić ziemniaka, wsypać suszone warzywa Startą marchew przesmażyć na tłuszczu, dołożyć do zupy, przesmażyć startą pietruszkę- dodać do zupy, tak samo z cebulą, przesmażoną lekko dodać do całości Dołożyć pokrojonego selera, pora, doprawić do smaku potartym w dłoniach majerankiem, mielonym pieprzem, ewentualnie solą. Zupa naprawdę smaczna i sycąca. Jeśli lubimy gęste
Proste PotrawyPasztet warzywny z bardzo dużą ilością słonecznika. Smaczna alternatywa dla miłośników pasztetów mięsnych. Pasztet zrobiłam na bazie cukinii, marchewki, cebulki i duuużej ilości słonecznika. SKŁADNIKI: - 1 szklanka ziaren słonecznika - 1 średnia cukinia starta na tarce o dużych oczkach - 1 ugotowana marchewka - 1 łyżka masła - 1 cebula szalotka - 1 ząbek czosnku - 4 jaja W rondelku podsmaż posiekaną cebulę. Startą cukinię przełóż(...)miski, dodaj słonecznik, żółtka, sól i pieprz. Ugotowaną marchewkę wraz z podsmażoną cebulką i czosnkiem zmiksuj blenderem. Dodaj do miski z cukinią. Wymieszaj dokładnie. Białka ubij na sztywno z odrobiną soli i dodaj do masy. Zapiekaj w kokilkach lub keksówce
SMYKWKUCHNIDaucus carota – tak brzmi łacińska nazwa korzeniowego warzywa, które znamy jako korzeń marchewki. Dziś chciałabym przedstawić wam zastosowanie marchwi w zupełnie innym kontekście niż zastosowanie kuchenne kuchenne. Witaminy Korzeń marchwi poza karotenoidami (czyli prowitaminą A), alfa, beta, gamma, zawiera dodatkowo 4-10 proc. Cukrów (m.in. glukozę i sacharozę), białko, olejek lotny, witaminy(...)Maseczki z marchwi poprawiają elastyczność skóry i gładkość. Wskazana jest dla cery przetłuszczającej się, zanieczyszczonej, bladej i zwiotczałej Tonik marchewkowy: Jak zrobić domowy tonik marchewkowy ? Wymieszaj sok z marchewki z sokiem z ogórka w stosunku 1:1 i przemyj płynem twarz, a następnie spłucz ją letnia wodą. Maseczka dla cery suchej: Jeśli potrzebujesz maseczki do skóry suchej , wymieszaj
NaKońcuJęzykapanuje taka wichura na zewnątrz że ostatnią rzeczą na jaką mam ochotę to wyjść do sklepu...Także z kilku pozostałych jeszcze ziemniaków zrobiłam placuszki z nutką marchewki...I były na prawdę przepyszne... Ostatnio dzieliłam się z wami postem odnośnie oleju i jego zastosowania w potrawach oraz sposobie ich przyrządzania...wnioski były proste do smażenia idealnie(...)omega- 3 i dlatego powinien być częstym gościem w naszej kuchni, gdy chcemy się cieszyć jak najdłużej młodym wyglądem... Składniki: 500 gram ziemniaków 4 sztuki marchewek 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz 5 ząbków czosnku 1/2 cebuli Olej rzepakowy do smażenia Marchewkę, ziemianki i cebule zetrzeć na tartce bądź szatkownicy
NaKońcuJęzykaKocham, kocham i jeszcze raz kocham taka postać rybki... Składniki: 3 duże filety u mnie panga 5 marchewek 2 łyżki przyprawy do ryb 1 łyżka pieprzu ziarnistego 500 gram przecieru pomidorowego Rybę płuczemy, kroimy w paseczki około 2 cm, mieszamy w przyprawach...podsmażamy... Marchewkę ścieramy na tartce o grubych oczkach dodajemy przecier, sól i pieprz...I dusimy około(...)marchewka będzie miękka...dodajemy rybkę i gotowe...15 min. i śniadanko do pracy gotowe.. Smacznego
NaKońcuJęzykasmaczny zarówno na ciepło jak i na zimno. Dla mnie najlepszy z świeżym pieczywem. Składniki: 2 puszki tuńczyka z grillowaną papryką Super Fish Graal 100 g cebuli 80 g marchewki 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu cygańskiego kieleckiego 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 70 g ryżu 2-3 łyżki oleju Przygotowanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie(...)sypko. Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce. Czosnek przecisnąć przez praskę. na patelni rozgrzać olej dodać cebulę, czosnek, marchewkę i smażyć około 10 minut. Dodać odsączonego tuńczyka, koncentrat pomidorowy, sos cygański, paprykę słodką, ryż i całość smażyć kolejne 10 minut. Paprykarz doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli paprykarz będzie za suchy dolać wody
Ala piecze i gotujeSkładniki (dla 3 osób): 250 g mięsa mielonego wieprzowego 4 duże ziemniaki 1 łyżka masła 1/4 szkl. mleka 2 ząbki czosnku 2 szalotki 1 duża marchewka 1 łyżka oleju 4 plasterki żółtego sera kilka łyżek wody gazowanej 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka suszu natki pietruszki 1/2 łyżeczki bazylii sól, pieprz 1. Szalotkę i czosnek drobno(...)siekamy i smażymy na łyżce oleju do zeszklenia. Marchewkę kroimy na bardzo cienkie plasterki. Dodajemy mięso mielone, przyprawiamy papryką ostrą, bazylią i pieprzem. Smażymy, aż mięso będzie gotowe (ok 5 minut). Solimy do smaku. Dodajemy wodę gazowaną i marchewkę, zwiększamy ogień i smażymy cały czas mieszając, aż woda odparuje. Przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu układamy plasterki sera. 2. Ziemniaki
My Culinary Artspadnie pierwszy śnieg. CIECIERZYCA Z DYNIĄ I PATISONEM. /własny;/ na 3-4 porcje 1 szklanka suchej ciecierzycy 1 średni patison 1/2 dyni piżmowej 3-4 niewielkie ziemniaki 2 marchewki 1 duża cebula 1/2 szklanki białego wina 1/2 szklanki bulionu warzywnego 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy 3 ziarenka pieprzu 1 płaska łyżka(...)suszonego majeranku Ciecierzycę moczę przez noc, a następnie gotuję do miękkości. Warzywa obieram - marchewki kroję w półplaterki, ziemniaki w niedużą kostkę, dynię w średnią kostkę, a patisona nie obierając, także w kostkę. Na patelni rozgrzewam nieco oleju i szklę na nim cebulę, po czym dodaję marchewkę, ziemniaki i dynię, chwilę podsmażam i podlewam winem. Gdy to wyparuje w połowie
W kuchni Karmel-itkiwiem jak Wasze dzieci, ale mój synek bardzo lubi spaghetti:) Dlatego specjalnie dla niego stworzyłam zdrowszą wersję spaghetti bolognese. Użyłam mięsa z drobiu oraz soku ze świeżych marchewek i połączyłam z zieloną nutką ziół i warzyw. Tak przygotowany makaron dzieci zjadają z wielkim apetytem:) Składniki: 500g mięsa mielonego z drobiu, puszka pomidorów, 3 marchewki, cebula, sól, pieprz, jajko(...)jajkiem i bułką tartą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Formować małe klopsiki. Obsmażyć na odrobinie oleju ze wszystkich stron. Dodać drobno posiekaną cebulkę, zeszklić. Marchewki oczyścić, przepuścić przez sokowirówkę, sok dodać do sosu wraz z pomidorami z puszki i koncentratem pomidorowym. Doprawić do smaku solą, pieprzem i suszoną bazylią. Dusić na małym ogniu ok. 10min. Makaron
Z miłości do słodkościschabu bez kości 40 dag brukselki 2 marchewki 1 cebula 1 kostka bulionowa 1/4 szklanki mąki 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka bazylii sól, pieprz olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Brukselkę gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. Cebulę kroimy drobno. Marchewki ucieramy na tarce do jarzyn. Rozgrzewamy w rondlu olej i smażymy razem przez 7-10 minut. Kostkę bulionową rozpuszczamy(...)Mąkę mieszamy z majerankiem i bazylią. Obtaczamy paski mięsa. Smażymy na rozgrzanym oleju w dużym rondlu, aż się zarumieni. Odlewamy tłuszcz z patelni. Dodajemy bulion, marchewkę z cebulą i brukselkę. Doprowadzamy do wrzenia i dusimy przez chwilę pod przykryciem. Możemy dodać surową brukselkę, wtedy dusimy do momentu, kiedy zmięknie. Podajemy z ziemniakami z wody
Moje Kuchenne Rewelacjemogłam jej nie zrobić w domu. Można ją zrobić z zamkniętymi oczami, proporcje składników za każdym razem mogą być inne. Raz dodam więcej pora, raz dodam więcej marchewki, ale smak serka topionego pozostaje. Tak jak wcześniej napisałam proporcje składników mogą być różne, zależy czy bardziej lubimy por czy marchewkę. Por kroimy na cienkie talarki, marchewkę ścieramy na tarce o drobnych
Salonik smakówmarynowane , tartę z podgrzybkami , zabrałam Was również na spacer po moim lesie . :) Teraz czas na zupę grzybową. Pół na pół z grzybów świeżych i suszonych - pychota! Składniki: 2-3 marchewki 1 pietruszka 1/4 małego selera 2 duże ziemniaki 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 10 podgrzybków świeżych 10 podgrzybków suszonych 1 łyżka jogurtu naturalnego (dla osób, które nie muszą dbać(...)linię polecam łyżkę śmietanki 30%, mniam!) natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe pieprz w ziarnach sól olej Warzywa myjmy i obieramy. Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki kroimy w grubą kostkę. Cebulę i czosnek w drobną kosteczkę. W garnku rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju, gdy olej się rozgrzeje wrzucamy cebulę i czosnek, cały czas mieszamy do momentu aż cebula się zeszkli
Brzuszki Łakomczuszkizamieścić przepisu wcześniej, ale można wypróbować go z każdej innej okazji. Albo za rok... Do przygotowania kulebiaka potrzebowałem: 1,2 kg kapusty kiszonej, 50 g suszonych grzybów, 2 sporych marchewek, 1 dużej cebuli, 2 ząbków czosnku, 500 gram mąki pszennej, 50 gram margaryny, 250 ml mleka, 20 gram drożdży, cukru, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu, 2 jajek, oliwy, kminku, ziela(...)garnku. Następnie przeszedłem do przygotowania kapusty, co jest dość czasochłonne, choć niezbyt skomplikowane. 1,2 kg kiszonej kapusty kilkukrotnie przepłukałem zimną wodą, odsączyłem i odłożyłem na bok. 2 marchewki starłem na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroiłem w drobną kostkę, czosnek w cienkie plasterki. Grzyby również pokroiłem na paski o grubości około 0,5 cm. Na dużej, głębokiej patelni
Wyprawy kulinarnejajek, soli, cukru, mielonego czarnego pieprzu, 3 liści laurowych, kminku, kminu rzymskiego, oregano, oleju rzepakowego, 30 gram smalcu, 50 gram masła, łyżki masła klarowanego, kwaśnej śmietany 18%, 3 średnich marchewek, 1 jabłka. Przygotowanie dania rozpocząłem od pokrojenia mięsa z udźca wołowego w grubą kostkę (o boku około 2 cm). W garnku o grubym dnie rozpuściłem 30 gram smalcu, a następnie(...)Dodałem je do gulaszu. Pod koniec duszenia dodałem do gulaszu 50 gram schłodzonego masła pokrojonego na niewielkie kawałki. Na tarce o średnich oczkach starłem 3 marchewki oraz jabłko. Włożyłem je do miski i wymieszałem wraz z sokiem z połowy cytryny oraz 2 łyżeczkami cukru. Na patelnię wylałem dość dużą ilość oleju rzepakowego - tak aby powstała jego około 3 milimetrowa
Wyprawy kulinarne