panuje taka wichura na zewnątrz że ostatnią rzeczą na jaką mam ochotę to wyjść do sklepu...Także z kilku pozostałych jeszcze ziemniaków zrobiłam placuszki z nutką marchewki...I były na prawdę przepyszne... Ostatnio dzieliłam się z wami postem odnośnie oleju i jego zastosowania w potrawach oraz sposobie ich przyrządzania...wnioski były proste do smażenia idealnie(...)omega- 3 i dlatego powinien być częstym gościem w naszej kuchni, gdy chcemy się cieszyć jak najdłużej młodym wyglądem... Składniki: 500 gram ziemniaków 4 sztuki marchewek 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz 5 ząbków czosnku 1/2 cebuli Olej rzepakowy do smażenia Marchewkę, ziemianki i cebule zetrzeć na tartce bądź szatkownicy
NaKońcuJęzykaKocham, kocham i jeszcze raz kocham taka postać rybki... Składniki: 3 duże filety u mnie panga 5 marchewek 2 łyżki przyprawy do ryb 1 łyżka pieprzu ziarnistego 500 gram przecieru pomidorowego Rybę płuczemy, kroimy w paseczki około 2 cm, mieszamy w przyprawach...podsmażamy... Marchewkę ścieramy na tartce o grubych oczkach dodajemy przecier, sól i pieprz...I dusimy około(...)marchewka będzie miękka...dodajemy rybkę i gotowe...15 min. i śniadanko do pracy gotowe.. Smacznego
NaKońcuJęzykasmaczny zarówno na ciepło jak i na zimno. Dla mnie najlepszy z świeżym pieczywem. Składniki: 2 puszki tuńczyka z grillowaną papryką Super Fish Graal 100 g cebuli 80 g marchewki 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu cygańskiego kieleckiego 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 70 g ryżu 2-3 łyżki oleju Przygotowanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie(...)sypko. Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce. Czosnek przecisnąć przez praskę. na patelni rozgrzać olej dodać cebulę, czosnek, marchewkę i smażyć około 10 minut. Dodać odsączonego tuńczyka, koncentrat pomidorowy, sos cygański, paprykę słodką, ryż i całość smażyć kolejne 10 minut. Paprykarz doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli paprykarz będzie za suchy dolać wody
Ala piecze i gotujeSkładniki (dla 3 osób): 250 g mięsa mielonego wieprzowego 4 duże ziemniaki 1 łyżka masła 1/4 szkl. mleka 2 ząbki czosnku 2 szalotki 1 duża marchewka 1 łyżka oleju 4 plasterki żółtego sera kilka łyżek wody gazowanej 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka suszu natki pietruszki 1/2 łyżeczki bazylii sól, pieprz 1. Szalotkę i czosnek drobno(...)siekamy i smażymy na łyżce oleju do zeszklenia. Marchewkę kroimy na bardzo cienkie plasterki. Dodajemy mięso mielone, przyprawiamy papryką ostrą, bazylią i pieprzem. Smażymy, aż mięso będzie gotowe (ok 5 minut). Solimy do smaku. Dodajemy wodę gazowaną i marchewkę, zwiększamy ogień i smażymy cały czas mieszając, aż woda odparuje. Przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu układamy plasterki sera. 2. Ziemniaki
My Culinary Artspadnie pierwszy śnieg. CIECIERZYCA Z DYNIĄ I PATISONEM. /własny;/ na 3-4 porcje 1 szklanka suchej ciecierzycy 1 średni patison 1/2 dyni piżmowej 3-4 niewielkie ziemniaki 2 marchewki 1 duża cebula 1/2 szklanki białego wina 1/2 szklanki bulionu warzywnego 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy 3 ziarenka pieprzu 1 płaska łyżka(...)suszonego majeranku Ciecierzycę moczę przez noc, a następnie gotuję do miękkości. Warzywa obieram - marchewki kroję w półplaterki, ziemniaki w niedużą kostkę, dynię w średnią kostkę, a patisona nie obierając, także w kostkę. Na patelni rozgrzewam nieco oleju i szklę na nim cebulę, po czym dodaję marchewkę, ziemniaki i dynię, chwilę podsmażam i podlewam winem. Gdy to wyparuje w połowie
W kuchni Karmel-itkiwiem jak Wasze dzieci, ale mój synek bardzo lubi spaghetti:) Dlatego specjalnie dla niego stworzyłam zdrowszą wersję spaghetti bolognese. Użyłam mięsa z drobiu oraz soku ze świeżych marchewek i połączyłam z zieloną nutką ziół i warzyw. Tak przygotowany makaron dzieci zjadają z wielkim apetytem:) Składniki: 500g mięsa mielonego z drobiu, puszka pomidorów, 3 marchewki, cebula, sól, pieprz, jajko(...)jajkiem i bułką tartą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Formować małe klopsiki. Obsmażyć na odrobinie oleju ze wszystkich stron. Dodać drobno posiekaną cebulkę, zeszklić. Marchewki oczyścić, przepuścić przez sokowirówkę, sok dodać do sosu wraz z pomidorami z puszki i koncentratem pomidorowym. Doprawić do smaku solą, pieprzem i suszoną bazylią. Dusić na małym ogniu ok. 10min. Makaron
Z miłości do słodkościschabu bez kości 40 dag brukselki 2 marchewki 1 cebula 1 kostka bulionowa 1/4 szklanki mąki 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka bazylii sól, pieprz olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Brukselkę gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. Cebulę kroimy drobno. Marchewki ucieramy na tarce do jarzyn. Rozgrzewamy w rondlu olej i smażymy razem przez 7-10 minut. Kostkę bulionową rozpuszczamy(...)Mąkę mieszamy z majerankiem i bazylią. Obtaczamy paski mięsa. Smażymy na rozgrzanym oleju w dużym rondlu, aż się zarumieni. Odlewamy tłuszcz z patelni. Dodajemy bulion, marchewkę z cebulą i brukselkę. Doprowadzamy do wrzenia i dusimy przez chwilę pod przykryciem. Możemy dodać surową brukselkę, wtedy dusimy do momentu, kiedy zmięknie. Podajemy z ziemniakami z wody
Moje Kuchenne Rewelacjemogłam jej nie zrobić w domu. Można ją zrobić z zamkniętymi oczami, proporcje składników za każdym razem mogą być inne. Raz dodam więcej pora, raz dodam więcej marchewki, ale smak serka topionego pozostaje. Tak jak wcześniej napisałam proporcje składników mogą być różne, zależy czy bardziej lubimy por czy marchewkę. Por kroimy na cienkie talarki, marchewkę ścieramy na tarce o drobnych
Salonik smakówmarynowane , tartę z podgrzybkami , zabrałam Was również na spacer po moim lesie . :) Teraz czas na zupę grzybową. Pół na pół z grzybów świeżych i suszonych - pychota! Składniki: 2-3 marchewki 1 pietruszka 1/4 małego selera 2 duże ziemniaki 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 10 podgrzybków świeżych 10 podgrzybków suszonych 1 łyżka jogurtu naturalnego (dla osób, które nie muszą dbać(...)linię polecam łyżkę śmietanki 30%, mniam!) natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe pieprz w ziarnach sól olej Warzywa myjmy i obieramy. Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki kroimy w grubą kostkę. Cebulę i czosnek w drobną kosteczkę. W garnku rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju, gdy olej się rozgrzeje wrzucamy cebulę i czosnek, cały czas mieszamy do momentu aż cebula się zeszkli
Brzuszki Łakomczuszkizamieścić przepisu wcześniej, ale można wypróbować go z każdej innej okazji. Albo za rok... Do przygotowania kulebiaka potrzebowałem: 1,2 kg kapusty kiszonej, 50 g suszonych grzybów, 2 sporych marchewek, 1 dużej cebuli, 2 ząbków czosnku, 500 gram mąki pszennej, 50 gram margaryny, 250 ml mleka, 20 gram drożdży, cukru, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu, 2 jajek, oliwy, kminku, ziela(...)garnku. Następnie przeszedłem do przygotowania kapusty, co jest dość czasochłonne, choć niezbyt skomplikowane. 1,2 kg kiszonej kapusty kilkukrotnie przepłukałem zimną wodą, odsączyłem i odłożyłem na bok. 2 marchewki starłem na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroiłem w drobną kostkę, czosnek w cienkie plasterki. Grzyby również pokroiłem na paski o grubości około 0,5 cm. Na dużej, głębokiej patelni
Wyprawy kulinarnejajek, soli, cukru, mielonego czarnego pieprzu, 3 liści laurowych, kminku, kminu rzymskiego, oregano, oleju rzepakowego, 30 gram smalcu, 50 gram masła, łyżki masła klarowanego, kwaśnej śmietany 18%, 3 średnich marchewek, 1 jabłka. Przygotowanie dania rozpocząłem od pokrojenia mięsa z udźca wołowego w grubą kostkę (o boku około 2 cm). W garnku o grubym dnie rozpuściłem 30 gram smalcu, a następnie(...)Dodałem je do gulaszu. Pod koniec duszenia dodałem do gulaszu 50 gram schłodzonego masła pokrojonego na niewielkie kawałki. Na tarce o średnich oczkach starłem 3 marchewki oraz jabłko. Włożyłem je do miski i wymieszałem wraz z sokiem z połowy cytryny oraz 2 łyżeczkami cukru. Na patelnię wylałem dość dużą ilość oleju rzepakowego - tak aby powstała jego około 3 milimetrowa
Wyprawy kulinarneefektownego kurczaka w pięciu smakach z makaronem chińskim i orientalnie przyprawionymi kolorowymi warzywami. Danie można podać również z ryżem. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram piersi z kurczaka, 2 marchewek, 1 sporej pietruszki, 1 małego selera, 1 pora, 1 cukinii, niewielkiego kawałka korzenia imbiru, 4 ząbków czosnku, 4 cebulek dymek wraz ze szczypiorkiem, pęczka natki kolendry, 2 gwiazdek anyżu(...)łyżki stołowe czystej wódki oraz 2 łyżki stołowe oliwy. Całość dokładnie wymieszałem, tak aby cały kurczak został równomiernie obtoczony w marynacie i umieściłem w lodówce na co najmniej godzinę. Marchewkę i pietruszkę, po ich obraniu, za pomocą obieraczki do warzyw pokroiłem w cienkie podłużne plastry. 4 cebulki dymki, razem ze szczypiorkiem pokroiłem w plasterki o grubości około
Wyprawy kulinarnezrobiłem pysznego królika duszonego w czerwonym winie z warzywami z dodatkiem klusek śląskich. Wyszedł rewelacyjnie, polecam wypróbować. Do przygotowania dania użyłem: tuszy królika (około 1,4 kg), 5 średnich marchewek, 2 średnich pietruszek, średniego selera, pora, 2 białych cebul, 3 ząbków czosnku, 1 puszki pomidorów, 4 suszonych borowików, 1 kg ziemniaków, 150 gram mąki ziemniaczanej, 2 jajek(...)skropiłem oliwą, a następnie dodałem do niego około 2 łyżeczek posiekanego świeżego tymianku. Mięso przełożyłem do miski, aby całe pokryło się przyprawami i odstawiłem do lodówki na godzinę. Obrane marchewki i pietruszkę pokroiłem w dość grube (około pół centymetra) lekko ukośne plastry. Selera obrałem i również pokroiłem w plastry o takiej grubość. Cebule pokroiłem w grube piórka, czosnek w grube
Wyprawy kulinarneMiałam z początku lekkie obawy, bo kompletnie nie znam się na grzybach, jednak ostatecznie wszyscy przeżyli obiad ;) A zupa była pyszna! Składniki na wywar: 1,5 l wody 2 marchewki 2 pietruszki (korzeń) kawałek selera kawałek pora 2 gałązki lubczyku 2 gałązki rozmarynu 4 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka pieprzu 2 liście laurowe sól do smaku Składniki na zupę: przygotowany(...)wcześniej wywar 500 g podgrzybków 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła szczypta soli szczypta pieprzu śmietana 18% +do podania: łazanki lub makaron kokardki, świeża pietruszka 1. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do garnka. Dodajemy resztę składników na bulion i zalewamy wodą. Gotujemy bez przykrycia 40 - 60 minut (zupa powinna lekko "pyrkać
My Culinary ArtCoś co dzieciaki lubią najbardziej - ciasto marchewkowe :D . To jest najlepszym ciastem jakie jadłam mięciutkie, wilgotne i to nie tylko dlatego, że jest w nim marchewka. Słodycz jaka w nim się rozpływa jest naturalnym smakiem - dlatego jest takie pyszne. Składniki: 700 g marchewki 3 jajka 165 ml oleju rzepakowego 100 g cukru brązowego(...)połowy pomarańczy 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 0,5 łyżeczki startego imbiru cukier puder do posypania ( jeżeli słodyczy jest za mało) Przygotowanie: Marchewkę myjemy i obieramy - tarkujemy na tarce z dużymi oczkami, przerzucamy do dużej miski i dodajemy olej z jajkami, wszystko razem mieszamy, a następnie ciągle mieszając dodajemy pozostałe składniki. Gotową
Niezły Młynek