cieszy się sałatka z ogórków.Sałatka z kapusty jest równie dobra i stanowi świetny dodatek do obiadów i kanapek.Składniki:-3-3,5 kg poszatkowanej kapusty-0,6 kg marchwi-0,6 kg cebuli-szklanka oleju-1/3 - 1/2 szklanki octu-2 łyżki cukru-do smaku ok. 3-4 łyżki soli-pieprz do smaku Kapustę szatkujemy ręcznie(...)maszynie. Marchew ścieramy na grubych oczkach a cebulę kroimy na drobno. Do cebuli dodajemy łyżeczkę soli, mieszamy i odstawiamy na kilka minut.W dużej misce łączymy kapustę, marchew i cebulę, dodajemy cukier i sól oraz pieprz.Dokładnie wszystko mieszamy. Dodajemy olej i ocet i dokładnie mieszamy.Odstawiamy na ok. godzinę, aby warzywa zwiotczały. Przekładamy
Maminek kulinarnyKolejna potrawa z wykorzystaniem leśnych grzybów. Składniki: -30-40 dkg grzybów ( borowiki, podgrzybki ) -4-5 ziemniaków -marchewka -cebula -natka pietruszki -250 ml słodkiej śmietany -warzywko -pieprz -2 l wody Oczyszczone grzyby kroimy w kawałki. Ziemniaki w dużą kostkę a marchewkę w plasterki. Do wrzącej wody wrzucamy obraną cebulę, ziemniaki i marchewkę. Dodajemy warzywko
Maminek kulinarnyUcieszymy oczy widokiem naszych ulubionych opieniek a potem zbierzemy je do koszyka. Składniki na sałatkę: -2,5 kg umytych grzybów ( opieńki, kurki, podgrzybki, pieczarki ) -2 papryki -3 marchewki -5 cebul Składniki na zalewę: -9 szklanek wody -1,5 szklanki octu -15 czubatych łyżek cukru -3 czubate łyżki soli -kilka listków laurowych, szczypta gorczycy, ziela angielskiego(...)pieprzu ziarnistego ( to samo do słoików ) oraz czosnek ( po ząbku do każdego słoika ) Marchewkę kroimy w plasterki, cebulę w grube ćwierćplasterki a paprykę w paski. Przygotowujemy też słoiki ( na podaną ilość produktów - ok. 5 szt. 0,9 l ). Grzyby obgotowujemy we wrzącej wodzie. W momencie pojawienia się szumu zbieramy go i gotujemy
Maminek kulinarnyZupę szczawiową chyba wszyscy znają.My dodaliśmy do niej mięsne kuleczki i oczywiście jajka. Składniki:-solidna porcja liści szczawiu-kilka ziemniaków-marchew-koper-15 dkg mięsa mielonego-1/2 szklanki śmietany-sól, pieprz, warzywko-2,5 l wody-jajka Ziemniaki i marchew kroimy. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem.Wyrabiamy i formujemy małe kuleczki
Maminek kulinarnytylko. Możemy ją przygotować na bazie bulionu warzywnego lub wykorzystać rosół z gotowanego mięsa. Składniki: -2,5 l rosołu -kilka ogórków kiszonych -kilka ziemniaków -marchewka -1/2 szklanki kwaśnej śmietany Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę. Ogórki tarkujemy na grubych oczkach. Ziemniaki i marchewkę wrzucamy do wrzącego rosołu i gotujemy do miękkości. Dodajemy ogórki
Maminek kulinarnykurczaka są inne w smaku, ale aby się o tym przekonać należy jeprzygotować. Składniki:-10-12 skrzydełek z kurczaka ( można je zastąpić podudziami )-5 średnich cebul-marchew-200 ml koncentratu pomidorowego-2 łyżki miodu-1/4 szklanki wody-sól, pieprz, majeranek-bułka tarta-olej do smażenia Skrzydełka gotujemy, jak na rosół. Cebulę kroimy(...)ćwierćplasterki, marchew tarkujemy na grubych oczkach. Ugotowane skrzydełka odławiamy z rosołu, studzimy, odcinamy lotkii posypujemy majerankiem. Obtaczamy tylko w bułce tartej i układamy na patelni z niewielką ilością rozgrzanego oleju.Smażymy z obu stron do zrumienienia. Skrzydełka zdejmujemy a na patelnię wrzucamy cebulę, marchew i smażymydo zeszklenia. Delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem.Dodajemy miód
Maminek kulinarnypapryka1 zielona papryka1 papryczka jelapeno (bez nasion)1 puszka czerwonej fasoli1 puszka kukurydzy500 g wołowego mięsa mielonego1/2 łyżeczki kminu rzymskiego1/2 łyżeczki słodkiej paprykisól, pieprzoliwaser żółty cheddarnatka pietruszkiPrzygotowanie:Ziemniaki i marchew kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Na dnie garnka rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej ziemniaki, marchew i cebulę. Po 5 minutach dodajemy pokrojone w kostkę papryki i posiekany czosnek
Smakowity Blog Kulinarnycukru2 łyżeczki mielonego imbiru200 ml śmietany kremówki (38%)50 g migdałówMarchewki obrać pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, wlać mleko, wsypać cukier i gotować na średnim ogniu, aż marchew zmięknie. Uważać, żeby mleko nie wykipiało.Kiedy marchew będzie miękka, zdjąć z ognia i ostudzić.Całość zmiksować blenderem na gładką masę, dodać imbir i kremówkę. Połączyć.Wstawić do zamrażarki. Mieszać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSurówka z młodej kapusty... Zdrowo chrupiąca. Pysznie kolorowa. Pełna witamin. Niezastąpiony dodatek do obiadu. Spróbujcie! Nie pożałujecie! Składniki: 1/2 główki małej, młodej kapusty (około 500 g); 2 małe marchewki (około 100 g); 1 mała, biała cebula; 1/2 natki pietruszki; 1 ząbek czosnku; 4 łyżki oleju/oliwy; 2 łyżki białego octu winnego lub soku z cytryny; 1 łyżeczka cukru; Sól; Pieprz(...)Sposób wykonania: Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować. Marchewkę umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do kapusty. Cebulę obrać, drobno posiekać, dodać do surówki. Natkę pietruszki drobno posiekać, czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do surówki. Wszystkie warzywa ze sobą wymieszać. Polać olejem/oliwą, octem/sokiem z cytryny, dodać cukier i dokładnie wymieszać. Całość doprawić solą
Gospodyni MiejskaKapuśniak... Kwaśna, kiszona kapusta. Chrupiący boczek, zeszklona cebula. Całość doprawiona kminkiem i majerankiem. Pyszny początek obiadu! Składniki: 1 duża marchewka, 1 średnia pietruszka, 1/4 korzenia selera, Biała część pora; 400 g kapusty kiszonej; 5 średnich ziemniaków; 2 liście laurowe; Ząbek czosnku; 2 litry zimnej wody; Duża cebula; 100 g wędzonego boczku; 2 łyżki oleju do podsmażenia; Łyżeczka majeranku; 1/2 łyżeczki(...)kminku; Łyżka mąki pszennej; Sól; Pieprz. Sposób wykonania: Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pietruszkę i seler obrać. Jarzyny wrzucić do garnka, w którym będzie gotowana zupa. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę i wrzucić do garnka z jarzynami. Całość zalać 2 litrami wody, dodać liście laurowe, obrany
Gospodyni MiejskaZupa góralska z czosnkowymi grzankami... Kremowa, aromatyczna zupa z serków topionych. Wzbogacona smakiem czosnkowych grzanek. Posypana drobno posiekanym szczypiorkiem. Pycha! Składniki: 300 g serka topionego; 2 średnie marchewki; 1 średnia cebula; 330 g gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1,5 litra bulionu drobiowego (u mnie 1,5 litra gorącej wody plus 1,5 łyżki ziarenek smaku); Łyżeczka słodkiej(...)Grzanki: 4 kromki chleba, najlepiej tostowego (u mnie chleb góralski) - o wadze około 140 g; 1,5 łyżki masła; 2 łyżeczki czosnku granulowanego lub 2 ząbki świeżego. Sposób przygotowania: Marchewkę umyć, osuszyć, obrać i pokroić w plastry. Cebulę obrać i pokroić w ćwiartki. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojoną marchewkę i cebulę, zalać bulionem i gotować
Gospodyni Miejskajajkiem...Delikatna, jasnozielona zupa z kawałeczkami rozdrobnionego szpinaku.Z dodatkiem jajek i tłuczonych ziemniaków.Aromatyczna i pyszna!Smacznego! Składniki:450 g mrożonego szpinaku (brykiet lub rozdrobniony);2 średnie marchewki;1 mała pietruszka;1/4 korzenia selera;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;3 ząbki czosnku;1,5 litra zimnej wody;Sól;Pieprz.Dodatkowo:4(...)średnie ziemniaki;1 średnia cebula;1 czubata łyżka masła;Jaja - po 1 na talerz.Sposób przygotowania:Marchewki, pietruszkę i seler umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić starte marchewki, pietruszkę i seler. Zalać 1,5 litra zimnej wody
Gospodyni Miejskaśmietaną. O nieco gęstszej konsystencji dzięki zblendowanym warzywom. Podany z tłuczonymi ziemniakami oblanymi podsmażoną cebulką. Pyszny smak obiadów u babci. Polecam! Składniki: 1 kg czerwonych buraków; 1 średnia marchewka; 1/4 korzenia selera; 3 łyżki octu spirytusowego; 2 łyżeczki białego cukru; 1 płaska łyżka soli; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 2 litry zimnej wody + opcjonalnie jeszcze(...)lekko osolonej wodzie. Utłuc. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju na złoty kolor. Buraki obrać, umyć, przekroić na pół, większe na ćwiartki. Marchewkę i seler umyć, osuszyć, obrać. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojone buraki, obraną marchewkę i seler. Zalać 2 litrami zimnej wody i gotować na średnim ogniu, aż wszystkie
Gospodyni MiejskaSałatka ogrodowa... Liście zielonej, chrupkiej sałaty lodowej. Półplasterki ogórka i ostrej rzodkiewki. Kosteczki pomidora i papryki. Wiórki soczystej marchewki. Drobno posiekany szczypiorek. A całość pysznie odmieniona sosem winegret. Polecam! Składniki: Główka sałaty lodowej; 1 duży pomidor; 1 ogórek zielony, wężowy/szklarniowy; 6 rzodkiewek; 1 średnia, czerwona papryka; 1 duża marchewka; Pęczek szczypiorku. Sos winegret: 1/4 szklanki białego octu winnego(...)półplasterki. Dodać do sałatki. Rzodkiewki umyć, osuszyć, nie obierać, pokroić w półplasterki. Dodać do sałatki. Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę. Dodać do sałatki. Marchewkę umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do sałatki. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do sałatki. Wymieszać. Wszystkie składniki sosu tj. ocet, czosnek, koperek, miód
Gospodyni Miejskaoraz chrupiące pistacje. Smacznej jesieni :) Składniki: 150 g serka śmietankowego Almette, 100 ml śmietany 30%, 1 l bulionu, 2 małe dynie Hokkaido, 1 zielona cukinia, 2 ziemniaki, ½ cebuli, 1 marchewka, 2 gałązki rozmarynu, Garść wyłuskanych pistacji, 2 łyżki masła, 2 łyżeczki Harisy, 2 limonki, 1 łyżeczka żelatyny, Sól i biały pieprz do smaku. Przygotowanie: Warzywa umyć i osuszyć, ziemniaki(...)marchewkę obrać. Cukinię pociąć na cienkie słupki w kształcie spaghetti, wrzucić do wrzącej wody na 3 minuty, odcedzić, włożyć do zimnej wody z kostkami lodu. Z dyń odciąć góry, usunąć gniazda nasienne, wydrążyć pozostawiając ok. 1 cm brzeg. W rondlu zeszklić na maśle posiekaną cebulę, dodać pokrojony miąższ dyni, ½ łyżeczki posiekanego rozmarynu, smażyć na małym ogniu. Po 5 minutach dodać
SzczyptaSmaQ