wówczas na dwa dni, pierwszego w miseczkach jako samodzielny posiłek, drugiego mamy jeszcze po małej bulionówce jako dodatek do drugiego dania. Składniki wywaru mięsnego: - pasek chudego, mięsnego żeberka - 1 marchewka - kawałek korzenia pietruszki - kawałek zielonej części pora (wystarczą 2-3 listki) - łodyżki od natki pietruszki (pokrojoną natkę dodaję do zupy) - 2 łodygi selera naciowego - sól do smaku (u mnie himalajska(...)białko, dodać obrane, umyte warzywa oraz łodyżki natki pietruszki, zagotować, dodać sól, garnek przykryć i gotować na niewielkim palniku do miękkości mięsa. Składniki zupy: - przygotowany wcześniej wywar - 4 średnie marchewki - 1 duży korzeń pietruszki lub pasternaka - 3-4 łodygi selera naciowego (najlepiej z listkami) - 6-8 średnich ziemniaków - 10 kopiastych łyżek kaszy jęczmiennej (u mnie gruba) - biała część pora - duży
Smaczne Zdroweogniu ok. 45 minut. Z ugotowanego wywaru wyjmujemy mięso i warzywa, a wywar przecedzamy przez gęste sito. Żelatynę przygotowujemy według opisu na opakowaniu. Do przygotowanych 2 słoików wkładamy plasterki marchewki, pokrojoną w kosteczkę pierś z kurczaka, natkę pietruszki, kostki marchewki układając naprzemienne warstwy. Wszystko zalewamy gorącym wywarem i czekamy, aż wystygnie. Następnie słoiki zakręcamy i wstawiamy do lodówki by zawartość(...)stężała tworząc dietetyczną galaretkę z kurczakiem i marchewką. Gdy galat stężeje wyjmujemy ze słoika, ja miałam pyszne danie na 2 dni. Wartość kaloryczna 1 porcji ok. 135 kcal Smacznego! The post Dietetyczna galaretka z kurczaka appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępyszną, rozgrzewającą zupę krem z dyni, idealną na ponure jesienne dni. Piękny żółty kolor rozjaśni troszkę jesienną szarość na zewnątrz! Składniki: 2 kg dyni 1l bulionu warzywnego: 3 marchewki, 3 pietruszki, por, seler, cebula, kawałek kapusty, 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego puszka mleczka kokosowego kawałeczek imbiru świeżego (wielkości kciuka) lub 2 łyżki suszonego garść pestek(...)czosnkowa,pieprz Przygotowanie (1,5h): Gotujemy bulion. W międzyczasie obieramy dynię ze skóry, oczyszczamy z pestek i kroimy w kostkę (im mniejsza tym szybciej zmięknie). Gdy warzywa w bulionie (marchewka, pietruszka) zmiękną wrzucamy pokrojoną w kostkę dynię oraz dodajemy łyżeczkę kurkumy oraz rozgniecioną kolendrę. Całość gotujemy, aż dynia będzie miękka (nie ma problemu jeśli się rozgotuje). Miękką dynię przekładamy
PastelFoodJestem babka i lubię babki :) i w ogóle ciasta a szczególnie te wilgotne i pełne orzechów, czekolady i innych dobroci takich jak marchewka czy banany. Bardzo chciało mi się czegoś słodkiego, marzyłam o ciachu pełnym smaku, pachnącym tak, że dech zapiera i... upiekłam tę babkę! Baba marchewkowa z orzechami i czekolada 2 duże jajka 2 szkl. mąki 1 szkl(...)łyżeczki sody i proszku do pieczenia 1/2 szkl. cukru spora garść całych orzechów włoskich 2 łyżki gorzkiej czekolady, u mnie w postaci małych drażetek do pieczenia 3 spore marchewki starte na drobnych oczkach Wszystkie sypkie składniki ciasta mieszamy. Dodajemy do nich olej, jajka, marchewkę, czekoladę i orzechy. Wszystko miksujemy. Ciasto wylewamy do blachy wysmarowanej i wysypanej bułką tartą
Dzieje kuchennej Wiewióryjeszcze robi się sam. Danie idealne, gdy nie mamy czasu na pilnowanie garnków. Wystarczy przyprawić, wsadzić do piekarnika i nie zapomnieć, że coś się piecze. Dziś podany z gotowaną marchewką. Dlaczego tak? U nas w domu ziemniaków się raczej nie spożywa i o ile nie robię domowych frytek lub nie gotuję zupy, ziemniaki są w mojej kuchni nieosiągalne. Potrzebne(...)porcje): - 2 tylne ćwiartki kurczaka - 4 spore marchewki - 2 łyżki oleju - przyprawa do kurczaka złocista - curry - majeranek - pieprz - czosnek w pudrze - sól Przygotowanie: Kurczaka umyć i osuszyć. Zrobić marynatę: 1 czubatą łyżeczkę przyprawi kurczak złocisty, po pół łyżeczki przyprawy curry i czosnku, ćwierć łyżeczki pieprzu i 2 duże szczypty majeranku połączyć z olejem. Nasmarować kurczaka i odstawić do lodówki
W poszukiwaniu inspiracjiSkładniki, 3-4 osoby; 700 g ziemniaków 2 piersi z kurczaka 3 marchewki 3 łyżki śmietanki kremówki 30% szczypta gałki muszkatołowej 0,5 puszki groszku 1 cebula ser do posypania sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ziemniaki obrać (żeby przyśpieszyć gotowanie pociąć w kostkę), ugotować, odstawić do ostudzenia. Ustawić piekarnik na 200 stopni. Marchewkę obrać, pokroić w kosteczkę, wrzucić(...)pociąć w pióra, usmażyć i wymieszać z kurczakiem. Do ziemniaków dodać sól, pieprz, gałkę, śmietankę i dobrze ugnieść. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć kurczaka z cebulą, posypać groszkiem i marchewką. Kolejną warstwą jest puree, które należy posypać startym żółtym serem. Piec przez około 20 minut
cooklifeSKŁADNIKI 1 pierś z kurczaka 1-2 marchewki 1/3 opakowania mrożonej fasolki szparagowej 1 mała puszka mleka kokosowego curry sól / sos sojowy kurkuma czosnek imbir (świeży lub mielony) ulubiona mieszanka przypraw do kurczaka olej ryż WYKONANIE Kurczaka kroimy na kawałki, posypujemy ulubioną mieszanką przypraw do kurczaka, dodajemy odrobinę oleju. Mieszamy i marynujemy przez około 30min w lodówce. Kroimy(...)marchewkę w słupki i zabieramy się za gotowanie ulubionego ryżu. Rozgrzewamy patelnię lub wok i smażymy kurczaka, a następnie dodajemy marchewkę i szparagówkę. Zalewamy wszystko mlekiem kokosowym, doprawiamy curry, czosnkiem, kurkumą, imbirem i jak za mało słone solą lub sosem sojowym. Dusimy, aż warzywa będą chrupkie. Podajemy z ryżem (polecam basmati z dzikim
Zofianawięcej 1 łodyga selera naciowego z listkami, pokrój na kawałki o długości 2 - 3 cm 1/2 bulwy fenkułu (kopru włoskiego), opiecz, jak cebulę do rosołu 3 średniej wielkości marchewki, obierz i pokrój na grube plasterki 50 g selera korzeniowego, obierz i pokrój w kostkę 150 ml białego wytrawnego wina Sauvignon Blanc lub podobnego 2 liście laurowe 1 garść świeżego tymianku(...)smaku 2 litry wrzącej wody oliwa + masło do smażenia Przygotowanie rozgrzej tłuszcz w szybkowarze dodaj cebulę, por, czosnek i łodygi pietruszki, chwilkę podsmażaj dodaj seler naciowy, koper włoski i marchewkę, całość podsmażaj łącznie ok. 15 min (pilnuj, aby warzywa nie zbrązowiały) dolej białe wino i wodę dodaj pozostałe zioła i przyprawy zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie z przepisem
Szybko Szybkowarczerwonej soczewicy i pomidorów, z dodatkiem curry i pieprzu cayenne. Zapraszam do gotowania! Składniki: 1 l wywaru warzywnego lub mięsnego (u mnie wołowy) 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 marchewka 400 g pomidorów w puszce 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne sól, pieprz 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy(...)podania: jogurt naturalny świeża natka pietruszki CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Marchewkę ucieramy na tarce o dużych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę z grubsza siekamy. Soczewicę przelewamy na sitku pod bieżącą wodą, aż woda będzie czysta. 2. Do garnka z grubym dnem wkładamy oliwę i masło. Gdy tłuszcz się rozgrzeje, wrzucamy cebulę, czosnek i marchewkę
My Culinary Artmasła. W tym czasie obieram i płuczę szczaw. Obrany wkładam do garnka i na łyżce masła podduszam aż uzyska lekko brązowy kolor. Gotuję jajka na twardo.Wyjmuje warzywa z wywaru, marchewkę miksuję ze szczawiem, pozostałe warzywa odkładam. Zmiksowany szczaw i marchewkę dodaje do wywaru, mieszam i podgrzewam około 2-3 minut. Następnie dodaję "mleko" z kiszonych nerkowców. dokładnie mieszam i zestawiam
Magiczna kuchnia DariiLubię surówki, ale zdecydowanie za rzadko jem takie z wykorzystaniem marchewki. Dzisiaj zrobiłam z dodatkami, które miałam w szafce. Surówka z marchewki z jabłkiem i orzechami włoskimiSkładniki:4 duże marchewki1 jabłko1 mały korzeń pietruszki2 łyżeczki kokosu3 łyżeczki orzechów włoskich1 mały jogurt naturalnycukierPrzygotowanie:Obrane warzywa i jabłko ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach, możemy użyć malaksera. Warzywa mieszamy
Moja smaczna kuchniapodczas pieczenia.Fajne urozmaicenie, nie zawsze trzeba mieć na obiad ziemniaki...Obiad dla dwóch głodnych, dorosłych ludzi:- 1 pierś podwójna z kurczaka, olej do smażenia, łyżka masła- 400 g mrożonej marchewki- 3 cebule, pieprz i sól- 3 liście laurowe- 100 g słodkiej śmietany- papryka w ostra i słodka- curry i gałka muszkatułowa-szwedzka surówka z ogórkówPiersi po namoczeniu osusz, usuń białe(...)nakryj ponownie cebulą i duś pod przykrywką jeszcze około 8-10 minut. W czasie gdy mięso się dusi ,rozgrzej masło na osobnej patelni lub w rondelku,wrzuć mrożone marchewki, posól i przykryj pokrywką. Duś na niewielkim ogniu.W momencie kiedy przewrócisz mięso na drugą stronę, wlej do marchewki śmietanę i już nie przykrywaj, niech śmietana odparuje i zgęstnieje. Mieszaj co jakiś
Pasje JolkiPostanowiłam, że wyjątkowo potraktuję kijem mojego męża, czyli naleśnikami ze szpinakiem, którego nigdy tknął i nie tknie, a ja skapitulowałam i postanowiłam uszanować jego wolę :) A z kulinarną marchewką mogłabym nie zdążyć, chcąc wziąć udział w akcji "Marchewką czy kijem? czyli jak zatrzymać motyle" zorganizowanej przez Andźkę, Deli i Justynę.Nie stosuję innych kijów w miłości poza tymi(...)wychodzimy z założenia, że nie warto tracić czasu, życia i zdrowia na szturchanie się kijem. Gdzie dwoje ludzi się kocha, nie ma miejsca na żadne kije,ale za to marchewek niech uzbiera się cała plantacja ♥Czytaj więcej
bistro mamaSzybka, pożywna i banalnie prosta w wykonaniu - drobiowa potrawka. Delikatne mięso z kurczaka duszone w śmietankowym sosie wraz z tradycyjnym duetem marchewki i groszku. Podana z gotowanym ryżem. Na rodzinny obiad idealna!:) Składniki (na 2 porcje): - ok 300 g mięsa piersi kurczaka - opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem - cebula - łyżka serka kremowego (typu philadelphia) -odrobina oleju do podsmażenia cebuli(...)kawałki, doprawić. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do jakiegoś naczynia. Wrzucić na patelnię mięso, podsmażyć krótko z obu stron (1-2 minuty), podlać wodą, dodać marchewkę z groszkiem, cebulę, serek i przyprawy. Całość zagotować, przemieszać, a następnie dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez ok. 10 minut. Zawiesić całość mąką. Gotowe danie najlepiej komponuje się
Kuchnia Elliemiej się na baczności :) Czas przygotowania: 80 min. Porcja dla 5 osób ( ok. 30 pierogów) Koszt przygotowania: 9,00 zł SKŁADNIKI na farsz: 150 g mięsa z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula 1 mały por świeży tymianek bulion olej, sól, pieprz SKŁADNIKI na ciasto: 2 szklanki mąki 1 szklanka wody 1 żółtko z jajka 1 łyżka oleju szczypta(...)grecki) sól, pieprz Do jogurty wciskamy za pomocą praski ząbki czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie ze sobą łączymy. Podajemy schłodzony. PRZYGOTOWANIE farszu: Mięso z kurczaka bardzo drobno kroimy. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o małych oczkach. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy posiekaną cebulę, którą podsmażamy. Dodajemy posiekane mięso z kurczaka. Do podsmażonego mięsa dodajemy startą marchewkę, pietruszkę i posiekanego
kulinarnyJa