marchewka - 20163 przepisów (strona:268/1345)

Zupa ogórkowa 211

zupa na co dzień - prosta ,a przy tym wyjątkowo smaczna.Zupę przygotowałam na esencjonalnym wywarze z warzyw,bo to najlepsza baza dobrej zupy.Ogórkowa to pożywna zupa z ziemnakami,marchewką i tartymi ogórkami kiszonymi,koniecznie ukiszonymi samodzielnie w domu.Zatem czas sięgnąc do spiżarni ....Zupę można oczywiście przygotować na wywarze z mięsa,wówczas do gotownia włoszczyzny wystarczy dodać mięso i gotować(...)ogórki kiszone+ sok z ogórkówdużo świeżego koperku1 listek laurowy3-4 kulki ziela angielskiegosól,pieprz do smakujogurt grecki lub śmietana Wykonanie:ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.Obrać marchewkę,pietuszkę,selera i pokroic w kostkę.Pora pokroić w półkrążki.Warzywa umieścić w garnku i zalać 1,5 litra wody.Dodać listek laurowy, ziele angielskie i trochę soli .Gotować do miekkościw miedzyczasie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Marchewkowe Cappuccino - Möhren-Cappuccino 164

Zupa z marchewki - rozgrzewająca,sycąca i smaczna,a w dodatku lekka i bardzo zdrowa bo ugotowana na bulionie warzywnym.Kolor zupy poprawi samopoczucie i doda Ci energii.Połączenie słodkiej marchewki z aromatycznym fenkułem to gwarancja pierwszorzędnego smaku.To,co sprawia,że zupa jest naprawdę wyjątkowa to biała czapa spienionego mleka.Tak podana może spokojnie być przystawką do każdego odświętnego posiłku.Składniki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa pieczarkowa 165

niewielkie marchewki 1 pietruszka 50 dag pieczarek 2 średnie ziemniaki 1 l bulionu 1 łyżka masła 2 czubate łyżeczki mąki 100 ml kwaśnej śmietany odrobinę natki pietruszki do posypania sól, pieprz do smaku 1/3 opakowania makaronu "świderki" Dzisiaj otwieram swój nowy dział blogowy - ZUPY. No i jak go nie zacząć od swojej ulubionej zupy pieczarkowej? :) Mam nadzieje(...)dodatkiem warzyw, ale można również prościej - z wykorzystaniem gotowych kostek bulionowych. Ja zawsze gotuję bulion sama, ponieważ wydaje mi się, że baza w każdej zupie jest najważniejsza. Marchewki, pietruszkę i ziemniaki obrać. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, a marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pieczarki umyć i pokroić w grube plasterki. Tak przygotowane warzywa

Świat Domowej Kuchni
Bolońskie niespodzianki 166

naszych gości. Pod "płaszczykiem" z ciasta francuskiego, kryje się bowiem cały obiad w tak niewielkiej formie... czyli mięso, ziemniaki i przystawka :)Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Marchewkę obrać i starkować na tarce z grubymi oczkami. Następnie na rozgrzanej oliwie przesmażyć cebulę oraz marchewkę, aż lekko zmiękną. Dodać mięso mielone i smażyć jeszcze przez kilka minut.Fix wymieszać

Świat Domowej Kuchni
Kurczak curry z jogurtem 356

krawędziach około 2 cm. W moździerzu skruszyć ziarna kolendry. Kurczaka zamarynować w przyprawie do złocistego kurczaka, kolendrze oraz jogurcie. Odstawić na co najmniej 2 godziny.Warzywa obrać a następnie marchewki pokroić w cienkie paski, szalotkę w piórka, a czosnek posiekać.Na teflonowej patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć szalotkę, czosnek i marchewkę. Dodać curry i smażyć jeszcze chwilę do momentu, kiedy przyprawa

Świat Domowej Kuchni
Leczo 197

kiełbasą.Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić na patelnię. Podsmażyć na złoty kolor. Kiełbasę pokroić w niezbyt grube plasterki i dorzucić do cebuli. Marchewki obrać i pokroić na bardzo cienkie plasterki. Dorzucić do kiełbasy. Smażyć pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 15 minut. W tym czasie umyć paprykę i pieczarki, a cukinie obrać(...)skórki. Warzywa pokroić na kostkę.Przygotować duży garnek z grubym dnem. Przełożyć do niego podsmażoną kiełbasę z cebulą i marchewką, a następnie dodać resztę warzyw. Zalać 3/4 szklanki wody i dusić pod przykryciem (mieszając co jakiś czas) do momentu, aż warzywa zmiękną. Po tym czasie dodać pomidory z puszki. Dusić kolejne 20 minut. Dodać ketchup i przyprawy. Dusić kolejne

Świat Domowej Kuchni
Ryba po grecku 258

Ryba po greckuBanalny i szybki sposób na przygotowanie ryby w smacznym wydaniu ;)Idealna na stół wigilijny.Składniki:- 8 sporych kawałków wyfiletowanej ryby (szczupak, sandacz)- 5 dużych marchewek- 3 średnie cebule- 1 duża pietruszka- kostka rosołowa- łyżka koncentratu pomidorowego- przyprawy: pieprz,sól,paprykaSposób przygotowania:1.Rybę delikatnie solimy, obtaczamy w mące i kładziemy na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu. Gdy wszystkie(...)kawałki będą już usmażone odkładamy gdzieś na bok pod przykryciem.2.Obrane marchewki i pietruszkę tarkujemy na cienkie paseczki, a cebulę w tzw."piórka".Na patelnię wlewamy trochę oleju i wrzucamy cebulę. Czekamy aż się trochę podsmaży, a następnie wrzucamy starkowaną marchewkę i pietruszkę.Kostkę rosołową rozpuszczamy w 200 ml wrzącej wody , dodajemy do tego koncentrat i wlewamy  na patelnię.Następnie

Gotuj Z Muzyką
Deser bananowo-marchewkowy 232

Deser bananowo-marchewkowy  Wiosna zbliża się już wielkimi krokami, więc zaproponuje dziś delikatny i orzeźwiający deser. Z początku może się wydawać że banan w połączeniu z marchewką nie będzie smakować przyjemnie, ale zapewniam że tak nie jest ;) Potrzebna jest mała ilość składników, na pewno każdy ma je w domu. Sposób przygotowania jest banalny i bardzo szybki(...)Składniki: (na jedną porcję)  - jedna marchewka- jeden duży banan - sok z połowy cytryny - 3 łyżeczki cukru- 150g śmietany 36% lub pół opakowania „śnieżki”   Sposób przygotowania:  1. Na początek miksujemy blenderem banana z 1 łyżeczką cukru i wylewamy na dno szklanki/miseczki itp. Następnie miksujmy marchewkę z 2 łyżeczkami cukru i sokiem z cytryny. Wykładamy do naczynia. Potem

Gotuj Z Muzyką
Udka z marchewką i sosem serowym w chrupiącym cieście francuskim 346

wyzwania!Myślałam , myślałam i wymyśliłam!Chciałam by było to coś niezwykle oryginalnego … pomysłowego a zarazem smacznego – udało się!Porządny kawał mięsa ;) z dodatkiem słonej fety i słodkiej marchewki … zapieczony w chrupiącym cieście francuskim podbił totalnie moje serducho!Pomysł na stałe zagości w mojej kuchni! Składniki:– udko z kurczaka – 1 szt– marchew

Ostra na Słodko
Dorsz zapiekany z warzywami i tahini 171

japońskiej.Przyznaję , że miałam niezły dylemat i to właśnie Was na moim profilu facebookowym pytałam o pomysły!Tym razem padło na rybkę - a dokładnie filety z dorsza.Dodałam cebulkę , marchew , odrobinę pora … a wszystko to zapiekłam w naczyniu żaroodpornym.To był świetny wybór , gdyż rybka zachwyciła domowników!Danie na stałe zagości w mojej kuchni!SKŁADNIKI:- filety z dorsza(...)olej – 100 ml- tahini – ok.180 ml- sok cytrynowy – 2 łyżki- cebula – 1 szt- por – 1 szt- marchew – 2 szt- woda – 200ml- sól- pieprzSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Rybę oczyszczamy , większe kawałki kroimy na pół.Nacieramy odrobiną soli i pieprzu i smażymy kilka minut na rozgrzanym oleju.Delikatnie odsączoną z tłuszczu przekładamy do naczynia żaroodpornego.Na pozostałym tłuszczu

Ostra na Słodko
Zupa cebulowa 179

średnie cebule 1 duży por 1 marchewka 1 kostka rosołowa 1 ząbek czosnkuziele angielskiepieprz w ziarenkach liść laurowy jarzynka Warzywa obieramy i myjemy Marchewkę kroimy w kostkę Cebulę  i pora kroimy w piórka W tym samym czasie zagotowujemy wodę Do gotującej wody dodajemy kostkę rosołową i rozpuszczamy(...)jąTeraz wrzucamy pokrojoną marchewkę, pora, ząbek czosnku i przyprawy. Wszystko gotujemy Na patelni rozgrzanej z masłem podsmażamy cebulę  i dodajemy ją do gotujących się warzyw Wszystko razem gotujemy ok 40 min Ugotowaną zupę doprawiamy do smaku jarzynką Odstawiamy zupę aby przestygła i potem miksujemy blenderem aby powstała nam zupa krem

Klaudynkowa kuchnia
Pierwsza zupka z królika - po 6 miesiącu 234

rozsądnie i daje poczucie, że uffff to ja mam tu jeszcze coś do powiedzenia. Po skończeniu 3 miesiąca nasz kochany Pediatra powiedział, że możemy przymierzyć się do gotowanej marchewki, ziemniaka, dyni i jabłuszka. W wielkim strachu z kamerą i aplauzem przeprowadzaliśmy pierwsze próby. Szło nieźle, a myśli krążyły już tylko wokół środków wywabiających pomarańczowe plamy ..... Po 6 miesiącu, zgodnie(...)jednego dnia, zamrażam, a potem mam względny spokój, a i Maleńki nie jest znudzony bo nie je co dziennie tego samego dania.Tyle gadania - przejdźmy do rzeczy. Potrzebujesz:1 marchewka 1 pietruszka1 batat2 łyżki kaszy mannykoperekpolędwiczki z królikałyżeczka oliwy z oliwek Co robić?1. Marchewkę, pietruszkę i batata dokładnie umyć, obrać i pokroić na równe kawałki i gotować

Matka Żywicielka
SURÓWKA Z PEKINKI,MARCHWI,KUKURYDZY I OGÓRKA KONSERWOWEGO 305

tysiące. U mnie znajdziecie wcześniejsze przepisy na surówkę z pekinki,  jajek i pomidora,  zieloną surówkę z pekinki, groszku i ogórka,  surówka z pekinki, marchewki i pędów bambusa,  surówka z pekinki, marchewki i selera naciowego. Dziś dorzucam do kolekcji kolejny przepis:))Składniki:1/2 kapusty pekińskiej2 średnie marchewki1 mała puszka kukurydzy (200g)2 -3 ogórki

Walijskie Pichcenie
Muffiny marchewkowe 145

miniaturką ciasta marchewkowego, którego przepis na blogu na pewno umieszczę. Całości dopełni słodka polewa z serka mascarpone z cukrem pudrem.Składniki:2 jajka3/4 szklanki cukru3/4 szklanki oleju3 średniej wielkości marchewki (2 szklanki)1,5 szklanki mąki pszennejpo pół łyżeczki soli, sody, proszku do pieczenia, cynamon, imbiru i gałki muszkatołowejSposób przyrządzenia:W misce ubijamy jajka, stopniowo dodajemy cukier, olej oraz startą(...)marchewkę (najlepiej na tarce o dużych oczkach, bo wtedy będą wyraźnie widoczne w babeczkach). Ja znowu do otrzymania marchewki ścieram ją w malakserze, bo wykona za mnie pracę w minutę :)Do drugiej miski wrzucam mąkę oraz resztę sypkich składników, czyli sól, sodę, imbir, cynamon, gałkę muszkatołową i proszek do pieczenia. Do tych składników dodajemy całą zawartość miski numer jeden

upichcic
Delikatna potrawka z kurczaka z sosem jogurtowym 864

kurczaka, który pozostał z niedzielnego rosołu :) Dzisiaj wszak niedziela i w wielu domach króluje tradycyjny rosół :)Składniki:gotowany kurczak (w moim przypadku były to dwie średnie piersi),3-4 marchewki (może być również z rosołu),kilka pieczarek,ok. 300-400 ml naturalnego jogurtu,ok. pół szklanki rosołu, bulionu warzywnego lub wody,sól, pieprz do smaku,1 łyżeczka(...)mąki pszennej,2 łyżki masła.Mięso oddzielić od kości jeśli jest z kością. Pokroić w paseczki - wielkość dowolna. Ugotowaną marchewkę pokroić w kostkę, pieczarki oczyścić i pokroić w plastry.Masło stopić w garnku, dodać pieczarki, przesmażyć je krótko. Dołożyć mięso i marchewkę - całość krótko podsmażyć. Jogurt połączyć z rosołem (bulionem

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania