minut (z moimi zmianami). Składniki: - kapusta pekińska – ok. 500g- 5 szklanek wody- ½ szklanki grubej soli morskiej- łyżka ziaren sezamu (warto dodać, niestety wyjątkowo nie miałam)- 1 marchew- 9 rzodkiewek- 3 szalotki- zielona cebulkaPasta chili:- 3 ząbki posiekanego czosnku- 2cm kawałek imbiru- 2 łyżeczki płatków chili- kawałek ostrej czerwonej papryczki- 3,5 łyżki sosu rybnego- 4 łyżki wina ryżowego Mirin(...)części (ja pokroiłam zwyczajnie, w paski). Wodę zagotowujemy i rozpuszczamy w niej ½ szklanki soli morskiej. Po 5 minutach zalewamy wodą kapustę, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut. Marchew, rzodkiewkę i szalotki cienko szatkujemy, zieloną cebulkę kroimy. Na pastę miksujemy w blenderze – czosnek, imbir, kawałek papryczki, sos rybny i wino Mirin. Wsypujemy płatki chili – mieszamy. Kapustę cedzimy, dokładnie płuczemy i osączamy
mojewypiekiinietylkodziś prezentuję niekoniecznie musi być warstwowa. Można wszystkie jej składniki zamieszać i doprawić - robiłam już obie wersje i obie się sprawdziły. Polecam! Składniki: 4 buraki 4 duże ziemniaki 4 marchewki 1 czerwona cebula 8-10 płatów śledziowych (po wiejsku lub słonych - należy je wtedy wymoczyć) sól, pieprz majonez Sposób przygotowania: 1. Warzywa ugotować w łupinach (buraki osobno). Ostudzić, obrać(...)Marchew i buraki zetrzeć na tarce jarzynowej, a ziemniaki pokroić w kostkę. 3. Śledzie pokroić dowolnie, cebulkę drobno posiekać. 4. W salaterce układamy warstwami: połowa śledzi, połowa cebuli, połowa marchewki, połowa ziemniaków (lekko solimy i pieprzymy), połowa buraków, warstwa majonezu i czynność powtarzamy jeszcze raz, czyli śledzie, cebula, marchewka, ziemniaki, pieprz, sól, buraki, majonez. Dowolnie dekorujemy. 5. Sałatkę schładzamy przez
Kuchnia domowa AniCebulę pokroić w paseczki lub pół talarki .Dodać pieprz , paprykę, vegetę i wymieszać z marchewką i cebulą.W głębokim rondlu rozgrzać około 0,5 do 1 szklanki oliwy wrzucić marchew i dusić do miękkości.W szklanym naczyniu układamy warstwami , marchew , ryba, marchew i tak dalej .Odstawić na kilka godzin do lodówki.Podawać na ciepło lub zimno .Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilijajkapuszka groszku konserwowego1 duża cebulakilka dużych pieczareksól, pieprz, suszone ziołaoliwa2 łyżki bułki tartej3 łyżki kaszy mannyCukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i wyciskamy z niej zbędną wodę. Marchewkę kroimy w drobną kostkę, pieczarki ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. W miscy wszystko razem mieszamy: cukinię, marchewkę, groszek, pieczarki, cebulę, oliwki. Do miski wbijamy
Bon Appetit Małgorzatyjest bez mięsa, mąki i bez śmietany :) Składniki:4 ząbki czosnku1 duża cebula2 marchewki1 mały seler2 puszki pomidorówsuszone oreganosól, pieprzPonadto: makaron (u mnie tagliatelle) Marchewkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. W tym czasie na oliwie podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę oraz pokrojony czosnek. Następnie dodajemy marchewkę i seler oraz puszki
Bon Appetit Małgorzatycukrugorzka czekoladałyżka masła2 łyżki mlekaJajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę, oraz olej cały czas miksując. Na końcu dodać marchewkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, orzechy i rodzynki. Piec w 200 stopniach C. około 55 minut. W kąpieli wodnej roztopić czekoladę, dodać masło, mleko(...)oraz cukier. Gotową polewę wylać na schłodzone wcześniej ciasto. Można Ciasto udekorować malutkimi, ugotowanymi marchewkami albo wiórkami.ciasto marchwiowe
Bon Appetit Małgorzatydzwonka o grubości około 4 -5 centymetrów. Do garnka z gotującą się wodą (ok. 2,5 litra) wkładamy głowę i ogon, całe cebule, marchewki i pietruszkę oraz ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i 1 łyżeczkę soli. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 45 minut. Po tym czasie wyławiamy z wywaru głowę(...)ogon i wkładamy dzwonki ryby. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut minut. Następnie delikatnie wyjmujemy rybę cedzakiem i układamy ją na półmisku. Wywar odcedzamy. Marchewkę kroimy w plasterki i układamy na rybie. Doprawiamy wg smaku solą, pieprzem, cukrem i octem. Po odmierzeniu wywaru powinno nam go zostać około 1,5 litra. W gorącym
Bon Appetit Małgorzatyjajka na twardo1 cebula250 ml naturalnego jogurtu250 ml majonezusól, pieprznatka pietruszkiMatyjasy wcześniej moczymy w wodzie by pozbyć się namiaru soli. Cebulę drobno siekamy. Jajko gotujemy na twardo, ziemniaki i marchwie gotujemy w łupinach w osolonym wrzątku. Po ugotowaniu warzyw obieramy je z łupin. Śledzie kroimy w kostkę i układamy na półmisku, następnie posypujemy cebulą, doprawiamy pieprzem. Jogurt mieszamy z majonezem(...)połową tego sosu polewamy na cebulę. Następnie na tarce o grubych oczkach ścieramy ziemniaki, później tak samo na tarce ścieramy marchwie, doprawiamy solą i pieprzem. Na sam wierzch na tarce ścieramy jajka. Całość polewamy sosem majonezowym. Dekorujemy natką pietruszki.Ja swoje śledzie podałam w zamrożonych w zamrażarce łupinach od cytryn. Cytryny położyłam jako zakąskę na kieliszku z wódką :)śledzie pod pierzyną
Bon Appetit MałgorzatyLubicie piersi z kurcząt? Znudziły Wam się kotlety mielone? kotlety niby znajome a jednak maja niepozorny smak. składniki na 3 porcje:2 piersi z kurczaka1 marchewka - ugotowanasól, pieprz1 jajkobułka tartaolej do smażeniaPiersi siekamy drobno jak na tatar, marchewkę ścieramy na tarce. Mięso mieszamy z surowym jajkiem, solą pieprzem, oraz marchewką. w dłoniach formujemy kotlety, obtaczamy w bułce
Bon Appetit MałgorzatySłowo burrito w języku hiszpańskim dosłownie oznacza "osiołek", pochodzi od słowa burro, co oznacza "osioł" :DSwoją wersję zrobiłam w chlebku pita z mieszanką meksykańską (kukurydza, marchewka, groszek) z fasolą, pomidorami, mięskiem mielonym i z dużą ilością czosnku :) Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego np. łopatki3 ząbki czosnku1 puszka pomidorów + sok pomidorowy z puszki1 mały(...)słoik mieszanki meksykańskiej (kukurydza, groszek, marchewka)1/2 puszki czerwonej fasoli (fasola odsączona)3 szalotki lub 1 czerwona cebula1 pęczek świeżej kolendry 4 chlebki pita (podgrzane w piekarniku)olej do smażeniapieprz, sólSzalotki i ząbki czosnku kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, następnie dodajemy mięso mielone i smażymy aż uzyska szary kolor. Dodajemy pomidory z puszki wraz z sokiem pomidorowym. Doprawiamy
Bon Appetit MałgorzatypieprzSkładniki na pesto na oko:1 wiązanka czosnku niedźwiedziego1/2 szklanki ziaren prażonego na suchej patelni słonecznikaok. 1/2 szklanki startego parmezanu ok. 1/2 szklanki oliwyGnocchi: Obrane ziemniaki i marchewki gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Następnie odcedzamy z wody a ziemniaki i marchewkę mielimy przez praskę albo tłuczemy. Doprawiamy je solą i pieprzem. Następnie gdy ziemniaki
Bon Appetit Małgorzatyjest cała masa! Polecam pyszną i chrupiącą surówkę z rzodkiewką.Składniki:pół kapusty pekińskiejmały pęczek rzodkiewek1 marchewkapół cebulisiekana zielona cebulkasiekany koperekprzyprawa do sałatek lub dressingSposób przygotowania:1. Kapustę szatkujemy, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej.2. Rzodkiewki myjemy, kroimy w kosteczkę lub ścieramy na tarce tak jak marchewkę.3. Cebulę drobno siekamy.4. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy siekaną cebulkę i koperek
Kuchnia domowa Aniłyżeczki mielonej papryki ostrejziele angielskieliść laurowysól, pieprz do smaku2 łyżki mąki2 litry wodymarchewka, seler, pietruszkaSposób przygotowania:1. Mięso dokładnie myjemy, zalewamy zimną wodą, zagotowujemy i odszumowujemy, dodajemy obrane warzywa: marchewkę, seler i pietruszkę oraz liść laurowy i ziele angielskie. Dodajemy odrobinę soli i gotujemy ok 1 godzinę.2. Mięso z bulionu kroimy na mniejsze kawałki, a marchewkę, selera i pietruszkę
Kuchnia domowa Anismaku1 liść laurowy2 ziela angielskiesól, pieprz do smakuSposób przygotowania:1. Ryż gotujemy do miękkości w lekko osolonym wrzątku. Studzimy.2. Dokładnie oczyszczamy rybę z ości.3. Cebulę drobno siekamy.4. Obraną marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej.5. Cebulę dusimy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy marchewkę, liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy.6. Dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy.7. Do lekko przestudzonych warzyw dodajemy ryż
Kuchnia domowa AniŚwięta bez śledzia?Śledź musi być!Roladki kolorowe…Roladki smaczne….Roladki na ostro…Składniki:4 płaty śledzia korzennego,1 cebula,1 ugotowana marchewka,2 szt. pomidorów suszonych,1 ogórek konserwowy,4 ziarenka kapary,4 listki świeżej rukoli,½ papryczki chili,olej rzepakowy 2 łyżki,sól himalajska do smaku,pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku.Przygotowanie: Cebule i marchewkę drobno kroimy, solimy(...)siekamy (bez pestek) mieszamy z olejem i doprawiamy do smaku.Z filetów śledziowych ściągamy delikatnie skórkę, śledzie zwijamy i układamy na talerzyku. Do środka wkładamy po łyżce cebuli z marchewką, dodajemy po jednym pasku ogórka, pomidora suszonego, kapary i rukolę. Doprawiamy pieprzem i papryczką chili w oleju. Smacznego
Moniki Smakołyki