Drugą Naszą propozycją na zdrowsze frytki są te - zrobione z marchewki. Smakowały bardzo dobrze, szczególnie z lekkim sosem koperkowym na bazie jogurtu. Frytki marchewkowe SKŁADNIKI: 2 duże marchewki (ok 300 g) 1 łyżka oliwy z oliwek papryka słodka w proszku sól Marchewki obieramy i kroimy na słupki jak frytki tylko troszkę cieńsze. Przekładamy do miski i posypujemy słodką papryką
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizdrowo i lekko ale może być też kolorowo :) Co powiecie na wyrazistą w swym smaku surówkę na bazie pora w towarzystwie innych warzyw? Surówka z pora marchewki i papryki SKŁADNIKI: około 10-14 cm białej części pora 1 marchewka 1/2 niewielkiej papryki sól ziołowa sok z 1/3 cytryny liście sałaty lodowej 1-2 szt PRZYGOTOWANIE: Warzywa myjemy(...)Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce do jarzyn na dużych oczkach. Paprykę kroimy w niewielką kostkę bądź paski. Pora kroimy w cieniutkie krążki. Wszystkie warzywa przekładamy do miski, doprawiamy solą i skrapiamy cytryną - mieszamy. Surówkę podajemy w towarzystwie poszarpanej sałaty lodowej Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikremy brokułowe, dyniowe czy marchewkowe. Wszyscy się nimi zajadają, a do tego są zdrowe i niskokaloryczne. Krem brokułowy z prażonymi migdałami SKŁADNIKI: 1 brokuł świeży lub mrożony 2-3 marchewki 2 łyżki kukurydzy 2 łyżki płatków migdałowych 2 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz PRZYGOTOWANIE: Marchewki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Do garnka wkładamy brokuły i pokrojone marchewki. Całość zalewamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibiałą kiełbaską i gotowanym jajkiem. Klasyczny żurek z białą kiełbasą na żeberkach SKŁADNIKI: 300 g żeberek wędzonych 3 - 4 kiełbaski 3 -4 jajka 5 ziemniaków 1 marchewka 1 pietruszka 300 ml żurku 200 ml śmietany ziele angielskie liść laurowy 2 ząbki czosnku sól pieprz PRZYGOTOWANIE: Żeberka zalewamy wodą około 2,5l, dodajemy ziele angielskie, liść(...)laurowy i sól, gotujemy do zagotowania. W tym czasie obieramy warzywa, ziemniaki kroimy w kostkę, pietruszkę i marchewkę ścieramy na tarce na dużych oczkach. Kiełbaskę kroimy w plastry, jajka gotujemy na twardo. Kiedy żeberka się zagotują dodajemy ziemniaki, marchewkę i pietruszkę i gotujemy do miękkości, wtedy dodajemy kiełbaskę, zalewamy żurem i śmietaną, na koniec dodajemy czosnek
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDanie to niby proste jednak bardzo efektowne i smaczne. Spaghetti bolognese z oscypkiem SKŁADNIKI: 25 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 mała marchewka 2 łyżki oleju sól i pieprz do smaku 1 puszka pomidorów bez skóry 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki ostrej 30 dag makaronu spaghetti (durum(...)mały oscypek natka pietruszki do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Cebulę i czosnek obieramy, cebule kroimy w kostkę, a czosnek siekamy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce do jarzyn na małych oczkach. W rondlu rozgrzewamy olej wrzucamy cebulę i czosnek - szklimy, następnie dodajemy marchewkę, całość mieszamy i podduszamy 3-4 minuty. Dodajemy mięso mielone, przesmażamy całość do zarumienienia. W tym czasie pomidory
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkifilety drobiowe 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1 ½ szklanka pokruszonych płatków kukurydzianych sól i pieprz do smaku oliwa do spryskania sos: 1 duża cebula 1 duża marchewka 1 łyżka oliwy 1 ząbek czosnku 200 ml warzywnego bulionu ½ łyżeczki pasty curry red ryż do podania dowolne warzywa do podania PRZYGOTOWANIE: Filet myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem. Na jeden(...)stopni piekarnika na około 25 minut – filet ma mieć chrupiącą panierkę. Przygotowujemy sos. Czosnek, cebulę i marchew obieramy. Czosnek drobno siekamy, cebulę kroimy w krążki, a marchewkę w dużą kostkę. W rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i zarumieniamy, dodajemy cebulę z marchewką i przesmażamy 3 minuty po czym zalewamy bulionem, gotujemy pod przykryciem 10 minut, dodajemy pastę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiszklanki czerwonej soczewicy 1 jajko 1 ząbek czosnku 3 łyżki bułki tartej natka pietruszki pieprz sól jarzynka bez soli olej Surówka: 1 twarde, kwaśne jabłko 1 marchewka 1/4 kapusty pekińskiej pieprz Sposób przygotowania; Soczewicę płuczemy w zimnej wodzie i gotujemy do miękkości (ok 15 minut). Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy. W misce zgniatamy tofu, dodajemy przeciśnięty przez(...)praskę czosnek, jajko, posiekaną natkę pietruszki, wystudzoną soczewicę i przyprawy. Formujemy kotlety. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia z obu stron. Jabłko i marchewkę myjemy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tartce o grubych oczkach razem z jabłkiem. Kapustę pekińską kroimy w kostkę. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy pieprzem. Smacznego
Truskawkowa Fiestarobert6666 - Fotolia.com Składniki : 0,5 kg kiełbasy 2 małe marchewki 2 małe pietruszki kawałek selera 4-5 grzybów suszonych 1/2 l zakwasu na żurek 1 łyżka mąki 3 ząbki czosnku 2 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego majeranek suszony pieprz czarny mielony sól 4 jajka 1 i 1/2 l wody zielona natka pietruszki Sposób wykonania : Warzywa obrać, opłukać, włożyć(...)ogniu, gotować około 30 minut , aż warzywa będą miękkie. Czosnek obrać, drobno posiekać. Natkę pietruszki opłukać pod bieżącą wodą , pokroić. Gdy warzywa są miękkie wyjąć z garnka, jedną marchewkę pokroić w cienkie plasterki. Odlać 1/2 szklanki wywaru, do reszty dodać zakwas, zagotować. Dodać pokrojoną marchewkę , doprawić majerankiem, czosnkiem, solą oraz pieprzem. Mąkę wymieszać z przestudzonym wywarem, wlać do garnka
Przepisy i porady kulinarnePosiekana kapusta, cebula i marchewka . Składniki : 2 kg białej kapusty ( np. Amager, Kamienna Głowa ) 1,25 kg marchewki 0,5 kg cebuli 0,5 kg kiszonych ogórków 50 dkg pieczarek 20 ziaren ziela angielskiego 40 ziaren pieprzu 6-7 listków laurowych 2 szklanki octu 10% 1 i 1/2 szklanki oleju sól 2 łyżki gorczycy białej 10 dkg cukru woda(...)Sposób wykonania : Kapustę drobno poszatkować. Cebulę pokroić w cienkie plastry. Marchew obrać, opłukać, pokroić w cienkie paseczki lub talarki. Poszatkowaną kapustę , cebulę oraz marchewkę wsypać do dużego naczynia i dokładnie wszystko razem wymieszać. Następnie wsypać do garnka, zalać wodą i gotować do miękkości. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i ugotować w małym garnku, a następnie odcedzić. Ogórki kiszone pokroić
Przepisy i porady kulinarneMalyshchyts Viktar - Fotolia.com Składniki : 1 kg czerwonej kapusty 1 kg czerwonej papryki 1 kg marchewki 1 kg kalafiora 5 cebul Zalewa na 1 kg krajanki : 3/4 szklanki wody 1 łyżka soli ( najlepiej nie jodowanej ) 2 łyżki cukru 1 łyżka kminku 1 łyżka białej gorczycy 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1 /2 szklanki octu Sposób wykonania : Kapustę poszatkować. Marchewkę(...)gniazda nasienne, wrzucić do wrzątku na 5 minut. Następnie przelać zimną wodą i pokroić w paski. Kalafior podzielić na małe różyczki. Cebulę pokroić w cienkie plastry. Posiekane warzywa kapustę , marchewkę , cebulę i kalafior wsypać do garnka, podgotować do miękkości, a następnie wymieszać z czerwoną papryką. Mieszankę warzywną wyłożyć do czystych słoików i zalać przygotowaną zalewą , tak aby warzywa były zanurzone
Przepisy i porady kulinarneszczelnie zamykamy i odstawiamy na 3 miesiące. Lecznicza nalewka z jarzębiny stosowana jest przy nieżytach jelit, biegunkach i chorobach pęcherzyka żółciowego. Owoce jarzębiny zawierają dwa razy więcej karotenu niż marchewka. http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/lecznicza-nalewka-z-jarzebiny-przepis_41806.html Po tym czasie nalewka jest już gotowa do picia. Lecznicza nalewka z owoców jarzębiny jest stosowana przy nieżytach jelit, biegunkach i chorobach pęcherzyka żółciowego. Odtruwają wątrobę(...)zapobiegają infekcją dróg moczowych. Znajdujący się w jarzębinie kwas parasorbowy ma właściwości przeczyszczające. Owoce jarzębiny zawierają dwa razy więcej karotenu niż marchewka ! Zawierają także dużo witaminy C, oraz ułatwiającej jej przyswajanie witaminy P, a także prowitaminy A Owoce jarzębiny zawierają dwa razy więcej karotenu niż marchewka. http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/lecznicza-nalewka-z-jarzebiny-przepis_41806.html Wszystkie likiery czy nalewki sporządzone z owoców wysokiej jakości
Przepisy i porady kulinarnefasolka - naprawdę niebo w gębie :)))) Przepis otrzymałam od mojej Aleksandry ;) składniki 1/2 opakowania makaronu spaghetti opakowanie fasolki szparagowej mrożonej pęczek natki pietruszki pęczek szczypiorku oliwa z oliwek duża marchew ser typu parmezan pierś z kurczaka ostra papryka curry sól i pieprz Fasolkę ugotuj w osolonej wodzie. Marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pesto:posiekana pietruszka+posiekany szczypiorek+ oliwa(...)Część pietruszki i szczypiorku zostawić do posypania makaronu. Pierś z kurczaka drobno pokroić i przyprawić ostrą papryką, curry i solą, podsmażyć. Do ugotowanego makaronu dodać ugotowaną fasolke, marchew, pesto, kurczaka, posiekaną natkę pietruszki oraz szczypiorek, całość przemieszać i posypać parmezanem. Smacznego kochani
Cukier&Puder