marchewka - 20163 przepisów (strona:254/1345)

Zapiekanka z kaszy gryczanej 177

Składniki: 400 g kaszy gryczanej 500 g pieczarek 4 kiełbaski ja dałam śląskie 4 srednie marchewki 2 cebule 100 g sera żółtego 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz Wykonanie: Kaszę gryczaną ugotować według instrukcji na opakowaniu. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach i podsmażyć ją na 1 łyżce masła. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce lub drobno(...)podsmażyć cebulę, a następnie dodać pieczarki i smażyć do odparowania wody, Doprawić solą i pieprzem. Do naczynia żaroodpornego włożyć połowę ugotowanej kaszy, a następnie układać kolejne warstwy podsmażone pieczarki, marchewka, pokrojona w kostkę kiełbasa i druga część kaszy. Wierzch zapiekanki posypać startym serem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 30 minut. Podawać gorącą Smacznego

O kuchni z uczuciem
Krewetki ze smażonym ryżem 118

wypróbować przepis na smażone krewetki podane ze smażonym ryżem. Jeżeli nie lubicie zielonej papryki - zastąpcie ją innym warzywem, bądź w ogóle pomińcie. Składniki: 250 g obranych krewetek 1 marchewka 1/2 sztuki zielonej papryki 1/2 sztuki papryki chili 1 ząbek czosnku masło do smażenia 1 szklanka ryżu basmati 1 jajko sok z cytryny sól, pieprz sos sojowy curry do dekoracji: posiekany(...)koktajlowe i świeża bazylia 1. Ryż opłukać. Do rondelka wlać szklanki wody, posolić ją i dodać ryż. Gotować na małym ogniu, aż ryż będzie miękki. 2.Warzywa obrać i umyć. Marchewkę pokroić w dosyć cienkie słupki, zieloną paprykę w drobną kostkę a papryczkę chili bardzo mocno posiekać. 3. Rozgrzać odrobinę masła i przesmażyć na nim marchewkę. Gdy zmieni ona kolor dodać

Ugotować
Makaron z sosem warzywnym 191

osób, które lubią czasami odpocząć od mięsnych dań Makaron z sosem warzywnym Drukuj przepis Składniki 2 średnie czerwone cebule 4 ząbki czosnku 1 puszka pomidorków pelati 1 mała marchewka 2 łodygi seleru naciowego 1 łyżeczka bazylii, oregano przyprawy sól, pieprz, ostra i słodka papryka 1 łyżka oliwy 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki śmietanki 30% listonic_name = "Makaron z sosem(...)warzywnym (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "2 średnie czerwone cebule 4 ząbki czosnku 1 puszka pomidorków pelati 1 mała marchewka 2 łodygi seleru naciowego 1 łyżeczka bazylii, oregano przyprawy sól, pieprz, ostra i słodka papryka 1 łyżka oliwy 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki śmietanki 30% " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Cebulkę kroimy w piórka, czosnek w plasterki

CoolinarniePL
Marchew z groszkiem i miętą do obiadu 116

rozkoszowaniu się śmietanowcem.  Niestety, sielanka dobiegła końca i mój mężczyzna znów wyruszył na podbój Europy, a ja - na podbój kuchni. Efekty? Pyszny dodatek do obiadu w postaci marchewki z groszkiem. A na kolację - zielone curry z grzybami shitake i ostrą papryczką.  Dziś zdradzę Wam przepis na nieco odświeżoną wersję marchewki z groszkiem, natomiast na zielone curry zapraszam jutro(...)Będzie smacznie, zdrowo i rozgrzewająco. Potrzebne nam: - słoik marchewki z młodym groszkiem w zalewie - 5 łyżeczek mąki pszennej - szczypta soli - łyżeczka cukru - szczypta pieprzu - zioła prowansalskie - mięta suszona otarta Przygotowanie: Zawartość słoika umieszczamy w rondelku (razem z wodą) i podgrzewamy. Następnie odlewamy kilka łyżek wody z gotowania do szklanki i mieszamy z mąką. Tak przygotowaną miksturę wlewamy z powrotem

W poszukiwaniu inspiracji
Makaron marchewkowy 124

Składniki: (1-2 małe porcje) 5 marchewek sól i pieprz do smaku oliwa z oliwek kilka kropli soku z cytryny świeży rozmaryn do dekoracji Przygotowanie: Marchewkę umyć, pokroić w cienkie paseczki ( najlepiej użyć do tej czynności obieraczki do warzyw, paseczki wyjdą wtedy cieniutkie i równe, jest to ważne ze względów estetycznych- ale także podczas gotowania wszystkie będą gotowe(...)samym czasie). W garnuszku nastawiamy wodę. I gotujemy marchewkę do miękkości, uważając by jej nie rozgotować. Ma być al dente- nie do końca ugotowana. Dodajemy pieprz i sól do smaku.  Sprężyste paski układamy na talerzu i skraplamy je odrobinką oliwy z oliwek i kilkoma kroplami soku z cytryny. Podajemy samodzielnie- jako przystawkę, bądź przekąskę bądź jako dodatek do dania

KreatywnePiny
Pianka z marchewki 115

Składniki: ( na 3-4 porcje) 0,5 kg marchewki 100 ml śmietany kremówki 5 jajek sok z połowy cytryny 1 łyżka masła sól, pieprz do smaku szczypta cukru Do dekoracji: plasterek ugotowanej marchewki gałązka świeżego rozmaryn Przygotowanie: Marchewki ugotuj na miękko, następnie po ostudzeniu zmiksuj blenderem. Dodaj śmietanę, jajka, cytrynę, sól, pieprz i odrobinę cukru i zmiksuj wszystko dokładnie przy

KreatywnePiny
Zupa grzybowa + film 126

wywarze warzywnym z suszonymi grzybami, bardzo aromatyczna i smaczna, z łazankami, delikatnie zabielana śmietaną .Idealna propozycja dania wigilijnego.  składniki na 3 porcje 100 g suszonych grzybów włoszczyzna ( 2 marchewki, 1  pietruszka, 1cebula, kawałek  pora i selera ) 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej(...)umyte w zimnej wodzie zalewamy szklanką letniej wody i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie grzyby odcedzamy a wodę z grzybów zostawiamy. Odsączone grzyby kroimy w mniejsze kawałki. Marchewkę i pietruszkę kroimy w plastry. Do garnka wrzucamy marchewkę, pietruszkę, kawałek selera i pora, wlewamy około 2 litrów zimnej wody. Do gorącej zupy wlewamy wywar z grzybów, wrzucamy cebulę

Smakowite Dania
Galaretka z kurczaka + film 129

domowych imprez, może również zagościć na świątecznym stol e. Kropiona sokiem z cytryny smakuje pysznie a jej wykonanie nie stanowi żadnych trudności . składniki na  6 porcji włoszczyzna ( 3 marchewki, 2 małe pietruszki, kawałek selera, kawałek pora, 2 ząbki czosnku, cebula, ćwiartka kapusty włoskiej ) 2 udka i 2 skrzydełka z kurczaka 3 jajka ugotowane na twardo puszka kukurydzy puszka zielonego(...)zimniej wody, wrzucamy podpieczoną na gazie cebulę, kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Gotujemy rosół około 60 minut, pod koniec gotowania rosół doprawiamy solą. Z ugotowanego rosołu wyjmujemy marchewkę oraz mięso, marchew kroimy w plasterki a mięso oddzielamy od kości i kroimy na mniejsze kawałki. Ugotowane na twardo jajka kroimy w plastry. Rosół przecedzamy przez sitko i rozpuszczamy

Smakowite Dania
Sałatka warstwowa z gulaszem angielskim + film 172

przygotowaniu sałatka warstwowa z gulaszem angielskim to znakomita propozycja na domowe imprezy a także szybką przekąskę do pracy. Sałatka idealnie komponuje się z ugotowanymi na twardo jajkami, cebulą, marchewką, ogórkami konserwowymi i sosem majonezowo- śmietanowym, a  dodatek gulaszu angielskiego sprawia że zyskuje  bardzo ciekawy smak. składniki na 6 porcji 6 jajek ugotowanych na twardo 100 g żółtego sera(...)gulaszu  angielskiego z puszki 1 duża cebula 6 ogórków konserwowych 4 duże marchewki 200 g śmietany 12% 250 g majonezu czarny pieprz przepis Majonez  łączymy ze śmietaną doprawiamy pieprzem. Marchew gotujemy razem ze skórką do miękkości, po ugotowaniu odcedzamy, studzimy i obieramy ze skórki. Obraną cebulę drobno siekamy a ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę. Ugotowane na twardo

Smakowite Dania
Rosół warzywny na diecie dr E. Dąbrowskiej z marchewkowym makaronem 337

Pyszny, aromatyczny i rozgrzewający rosół z makaronem :) Nie brakowało mi w nim tłuszczu, był wspaniały. Składniki: - 2 duże marchewki, - 1 duża pietruszka, - 2 duże pałki selera naciowego, - ok 15 cm kawałek pora (może być zielona część), - 2 ząbki czosnku (zmiażdżone), - 2 liście laurowe, - 3 ziarenka ziela angielskiego, - 2 goździki, - 2 liście curry, - 1 cm imbiru świeżego - lubczyk suszony lub świeży(...)umyć warzywa za zupę, przekroić je na mniejsze kawałki (oprócz pora), wrzucić do garnka, dodać przyprawy (odłożyć trochę natki i koperku), gotować przez ok 2 godziny na małym ogniu. Marchewkę która pozostała pokroić (najłatwiej przy pomocy mandoliny) na cienkie paski jak spagetti. Wyjąć łyżką cedzakową ostrożnie warzywa z zupy, odłożyć na bok, przykryć żeby nie ostygły (jeśli chcemy je zjeść

Co na wege obiad?
Warstwowa sałatka z nowalijkami 2697

wymagająca sałatka. Podana w takiej formie sprawdzi się na rodzinnych spotkaniach czy świątecznym stole. Foremka 10x23 cm 300 g filetu z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka 1 pomidor 1 marchewka 3 jajka Pęczek rzodkiewki 3 łyżki natki pietruszki 50 g żółtego sera 3 ogórki kiszone Ok. 6 łyżek majonezu Sól Pieprz Marchewkę obieramy i gotujemy w delikatnie osolonej wodzie, ścieramy(...)ogórki kroimy w kosteczkę. Rzodkiewkę myjemy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Ser również ścieramy na tarce. Foremkę wykładamy folią spożywczą. Składniki układamy następującymi warstwami: na dnie starta marchewka, Następnie posiekana natka pietruszki, białka jajek, odrobina soli i pieprzu, 2 łyżki majonezu, usmażony filet z kurczaka, starta rzodkiewka, 2 łyżki majonezu, żółtka jajek, pomidor, ogórki, 2 łyżki majonezu, starty

VioletoweKucharzenie
Zapiekanka z żółtym ryżem, kurczakiem i brokułami 950

cebula 3 ząbki czosnku                         3 marchewki 3 łyżki sosu sojowego 1 brokuł 3 małe piersi kurczaka sól pieprz tymianek oliwa z oliwek 150 g tartej mozzarelli  lub sera żółtego PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy według przepisu(...)opakowaniu. Po odcedzeniu mieszamy z curry. W rondlu podsmażamy na oliwie pokrojoną drobno cebulę i posiekany czosnek. Dodajemy starte na grubych oczkach marchewki. Wlewamy sos sojowy i dusimy pod przykryciem przez 10 minut na małym ogniu. Brokuły dzielimy na małe różyczki i wrzucamy na wrzącą,osoloną wodę na 5 minut. Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Smażymy

Moje Kuchenne Rewelacje
Tort z kuskusu, tuńczyka i pesto 218

ponownie miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Całość doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem, dodajemy sera i ponownie miksujemy. Warzywa gotujemy na miękko w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i rozdzielamy marchewkę od brokułów i kalafiora. Wywar zostawiamy, będzie nam potrzebny. Warzywa, każde oddzielnie zgniatamy widelcem. Kuskus zalewamy wywarem z gotowanych warzyw (proporcje na opakowaniu) i odstawiamy na 5 min. Kuskus dzielimy(...)trzy części. Jedną mieszamy z rozdrobnioną  marchewką, drugą z kalafiorem. Do brokułów dodajemy posiekany świeży tymianek, doprawiamy zielonym pieprzem i mieszamy z trzecią częścią kuskusu. Tuńczyka odcedzamy z nadmiaru sosu. Na talerzu, do okrągłej foremki wkładamy warstwami kuskus z brokułami i kuskus z marchewką. Następnie nakładamy tuńczyka i dokładamy kuskus z kalafiorem. Na samą górę nakładamy pesto. Smacznego

Moniki Smakołyki
Klopsiki z pieczarkami 163

cebula 1 jajko 1 bułka namoczona w mleku szczypta tymianku  20 dag pieczarek  sól i pieprz świeżo mielony  tłuszcz do smażenia Pół główki białej kapusty 1 marchewka 1 cebula pół szklanki wody łyżka octu 10 % 2 łyżki cukru 2 łyżki oleju rzepakowego łyżeczka soli, łyżka chrzanu 1 kg ziemniaków Wykonanie: Mięso mielone przyprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem(...)mięsnej formujemy klopsy, obsmażamy na gorącym tłuszcz z obu stron podlewamy wodą, wkładamy pokrojone w plastry pieczarki, dusimy na wolnym ogniu. Kapustę szatkujemy drobniutko, cebulę kroimy w pół księżyce, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wodę, ocet, olej,  cukier, sól zagotowujemy cały czas mieszając, odstawiamy do wystygnięcia. Do wystudzonej zalewy dodajemy chrzan. Kapustę marchewkę oraz cebulę łączymy

kgwjanczewo
Pyszny roślinny pasztet z suszoną śliwką. Tradycyjny zestaw obiadowy 218

drugi dla naszego psa, który po prostu go uwielbia i najwyraźniej nie odróżnia go od mięsa. Składniki: ½ szkl. czerwonej fasoli ½ szkl. ciecierzycy 1 duża cebula 2 małe marchewki ½ średniego selera 4 ząbki czosnku 350 g pieczarek 4 suszone podgrzybki Kilka suszonych śliwek ½ -1 szkl. płatków owsianych 1 łyżka oliwy przyprawy- po ½ łyżeczki: majeranku, kolendry, cząbru, kminku, tymianku 2 łyżeczki słodkiej(...)papryki sól i pierz do smaku Fasolę i ciecierzycę namocz na kilka godzin, ugotuj do miękkości, odcedź. Przełóż do dużej miski. Cebulę pokrój, marchewkę i seler obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, a następnie wrzuć cebulę, marchewkę i seler. Duś pod przykryciem ok. 7 min, tak, aby warzywa były miękkie. Nie dopuść do przypalenia

Roślinna - blog wegański

Proponowane wyszukiwania