grzankami. No to do dzieła: - 1 opakowanie mrożonego szpinaku w liściach - 1 opakowanie ser pleśniowy błękitny lazur (jeśli ktoś nie przepada, to można zastąpić serkiem topionym) - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1 kostka rosołowa (lub bulionetka) - kiełki z rzodkiewki - 8 ząbków czosnku - śmietana 18 volt - 5 kromek chleba na grzanki - podwójna pierś z kurczaka - szczypka tymianku - sól - pieprz Gotujemy bulion(...)kostkę rosołową) z niepokrojoną marchewką i pietruszką. Dodajemy 4 rozgniecione ząbki czosnku. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, posypaną szczyptą tymianku. Na drugiej patelni podsmażamy szpinak, przyprawiamy 4 ząbkami czosnku, szczyptą soli i pieprzu oraz dodajemy kawałki sera pleśniowego błękitny lazur. Jak się wszystko wymiesza, a ser będzie rozpuszczony w szpinaku to umieszczamy wszystko w blenderze
upichconaPyttipanna czyli Smazone Miesne Kaski z warzywami 6 plasterków wędzonego boczku 2 laski dobrej wędzonej kiełbasy 300 g pieczonej wołowiny 80 g salami 2 małe cebule, obrane 3 marchewki, obrane 1 kg ziemniaków, umyte dokładnie lub obrane listki z kilku gałązek rozmarynu i tymianku sól, pieprz kiszone ogórki (u mnie korniszony) sos: 1 łyżeczka dobrej musztardy 1 łyżka(...)małe kawałki boczek. Tłuszcz powinien zacząć się wytapiać, w tym czasie kroimy w kostkę kiełbasę, mięso, salami i dorzucamy je stopniowo do boczku. Podobnie robimy z cebulą i marchewkami oraz ziemniakami i ziołami. Często mieszając smażymy całość ok 20 minut tak by marchewki i ziemniaki zmiękły. Jeśli jest taka potrzeba doprawiamy solą i pieprzem. Składniki sosu mieszamy dokładnie
Dzieje kuchennej Wiewiórykotlety powstał bardzo spontanicznie. Miałam jedną pojedynczą pierś z kurczaka. Jak na moją rodzinkę to trochę mało, aby usmażyć z niej tradycyjne kotlety. I wymyśliłam smaczne kotleciki z dodatkiem marchewki. Składniki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 mała marchewka 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka bułki tartej sól pieprz olej do smażenia bułka tarta do panierowania Wykonanie Mięso umyć , osuszyć(...)Można je skręcić przez maszynkę, ale ja zmiksowałam blenderem. Dodać startą na grubych oczkach marchewkę, jogurt, bułkę tartą i wyrobić na jednolitą masę. Doprawić solą , pieprzem. Do miseczki wsypać bułkę tartą, łyżką stołową nakładać porcje mięsa i obtaczać w bułce. Uformować w dłoniach kotlety i smażyć z dwóch stron na rumiany kolor
O kuchni z uczuciemsamym keczupem :) Dodatek warzyw urozmaicił smak ryżu a prażone ziarna słonecznika cudnie chrupią przy każdym kęsie :) SKŁADNIKI: (na ok 10 placuszków) 2 szkl ugotowanego ryżu* 1 marchewka 1 cebula kilka łyżek kukurydzy konserwowej garść posiekanego szczypiorku garść ziaren słonecznika 2 jajka 1 łyżka (czubata) mąki pszennej 1 łyżka (czubata) mąki ziemniaczanej 1 łyżka przyprawy(...)poprzedniego dnia trzeba go na chwile wrzucić do gorącej wody podgrzać żeby nie był suchy, bo inaczej placki mogą się rozsypywać. 1. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni . 2. Marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę drobno posiekać. Zeszklić razem na 1 łyżce masła, dolać troszkę wody, lekko osolić i poddusić do miękkości. 3. Ryż przełożyć do dużej miski, dodać marchewkę
Kto ugości moich gości?Prosty i szybki sposób na smaczne kotlety i surówkę w nieco innym wydaniu. Seler panierujemy w orzeszkach, a surówka to zwykłe kapusta, marchewka i cebula ale w nowym sosie. Do tego kasza lub ziemniaki i obiad gotowy. P.S. Coleslaw to nie słowo (ani tym bardziej surówka) pochodzenia polskiego, choć zapis słowny może to sugerować. Wymawia się(...)blenderze na bardzo drobno. Panieruj plastry selera w jajku i orzechach do wyczerpania składników i smaż z obu stron na złoto. Coleslaw Składniki: ½ główki białej kapusty 2 średniej wielkości marchewki 2 małe cebule 1-2 łyżeczki ksylitolu (lub cukru pudru) 3-4 łyżki majonezu roślinnego (lub tradycyjnego) 4 łyżki ulubionego mleka lub jogurtu naturalnego (sojowego lub zwykłego) 1 łyżeczka chrzanu
Qlinarnie i QlinarnieZapraszam Was dzisiaj na kurczaka. Kurczaka, który pachnie i smakuje polskim latem. Z marchewką, bobem, zielonym groszkiem i całymi pęczkami koperku i pietruszki. To wszystko w kremowym, śmietanowym sosie. Pyszne. Składniki: 3 pojedyncze piersi kurczaka, 2 duże marchewki, garść zielonego groszku, 2 garści bobu, śmietana kremówka - duże opakowanie, pęczek koperku, pęczek natki pietruszki, ząbek czosnku, olej rzepakowy, sól, pieprz(...)Marchewki oczyścić i pokroić w talarki. Wszystkie warzywa należy chwilkę podgotować, a później przelać zimną wodą. Podgotowany bób obrać ze skórki. Koperek i natkę pietruszki umieścić w pojemniku blendera, dodać ząbek czosnku i olej rzepakowy, całość dobrze zmiksować do uzyskania gładkiego sosu. Kurczaka umyć i oczyścić, grubsze piersi przekroić wzdłuż, doprawić solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni usmażyć
Plate of JoyUwielbiam wszelkie warzywne placuszki! Czy to z cukinii, z dynii czy marchewki. Takie placuszki są szybkie, zdrowe i bardzo smaczne! Zjedzone z kleksem gęstego jogurtu naturalnego, o tak wtedy są idealne! Przepis zainspirowany placuszkami Nigela Slatera. Składniki: 5 marchewek, 3 dymki, 1 jajko, 1 czubata łyżka mąki, 4 łyżki śmietany 30%, garść startego parmezanu, 1/4 łyżeczki imbiru, mała garść liści(...)kolendry, mała garść natki pietruszki, mały ząbek czosnku, sól, pieprz jogurt naturalny, kolendra Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać posiekaną dymkę, kolendrę i natkę pietruszki. Doprawić solą, pieprzem i imbirem, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodać śmietankę, roztrzepane jajko, parmezan i mąkę. Całość dobrze wymieszać. Placuszki smażyć na średnim ogniu, do zrumienienia. Podać z kleksem jogurtu naturalnego
Plate of Joynajlepsze pomysły zostaną nagrodzone przez nas i markę Tefal! Liczymy na Was mocno! :) Dokładny regulamin dostępny tutaj : [ link ] Składniki: 1 bagietka, 2 mniejsze łodygi jarmużu, 1/3 brokuła, 1 marchewka, 1/3 cukinii, pomidorki koktajlowe, 2 duże jajka, 5 łyżek jogurtu naturalnego, garść natki pietruszki, garść listków bazylii, garstka koperku, ew. mały ząbek czosnku, sól, pieprz dodatkowo : parmezan, fleur(...)Warzywa umyć i osuszyć. Marchewkę i cukinie pokroić w plasterki, a cukinię dodatkowo na pół. Jarmuż podzielić na mniejsze kawałki, a pomidorki koktajlowe pokroić na połówki lub na ćwiartki. Brokuł podzielić na mniejsze różyczki. Jogurt naturalny oraz zioła umieścić w pojemniku blendera* , doprawić solą oraz pieprzem, a następnie przy pomocy końcówki do majonezu i sosów - mayonnaise success - zmiksować na gładki
Plate of Joynaszej działce mamy całą plantację szczawiu:) Dlatego ta zupa jest taka wyjątkowa- bo nasza Wiosenna zupa szczawiowa SKŁADNIKI: młody świeżo zerwany szczaw 2 marchewki pietruszka kilka młodych ziemniaków 2 ząbki czosnku koperek śmietana 4 jajka sól, pieprz, lubczyk, liść laurowy Szczaw dobrze oczyścić i umyć. Posiekać. Obraną marchewkę i pietruszkę zetrzeć na grubej tarce. Ziemniaki obrać i pokroić(...)kostkę. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę podgotować w dwóch litrach osolonej wody z liściem laurowym i kilkoma ziarenkami pieprzu. Po około 10 minutach do wywaru dorzucić szczaw. Doprawić do smaku. Na sam koniec zabielić śmietaną. Podawać z jajkiem i świeżym koperkiem. Zupka wyszła pyszniutka. Smacznego
MarciochaKucharzyzbrzydł a czasu jak na lekarstwo. Wpadam do kuchni patrzę co mam pod ręką i okazuje się, że mam całkiem sporo! Poza kawałkami kurczaka nawijają się również cukinia i marchewka. W ten oto jakże prosty i przypadkowy sposób powstaje mega fajne danie. Dziecinnie łatwe i wyjątkowo smaczne. Składniki: udźca / pałki z kurczaka (ok. 8-10 sztuk) ulubiona przyprawa do kurczaka(...)użyłam słodko-kwaśnej) 3 łyżki oleju rzepakowego 3 duże łyżki masła klarowanego 2 cukinie 2 marchewki Sposób przygotowania: Warzywa Marchewkę umyj,obierz i pokrój w słupki. Cukinię umyj, osusz i wraz ze skórką pokrój je podobnie jak kroiłaś marchew. Obsmaż je przez chwilkę na rozgrzanym maśle i dopraw do smaku solą. Jeśli tak jak ja lubisz warzywa lekko chrupiące zajmie
Wielki apetytzdrowsza alternatywa dla mięsnych kotletów lub po prostu dodatek do obiadu. Kotlety jajeczne z marchewką wyszły naprawdę pyszne i pomimo mojej sympatii do mięsa i mięsnych dań, muszę je pochwalić. :-) A czym posypane są kotlety? To czipsy z pietruszki, które upiekły się obok nich. Ich smak to duże, pozytywne zaskoczenie, bo pietruszkę w zupie omijam szerokim łukiem. ;-) 2 duże marchewki(...)średnia cebula 4 jajka 2 ząbki czosnku. 1/3 szklanki bułki tartej sól pieprz ziołowy 1. Marchewki myjemy i w całości gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. W tym samym czasie gotujemy 3 jajka na twardo (1 zostawiamy surowe). 2. Ugotowaną marchew obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy blenderem lub przeciskamy przez praskę. To samo robimy z jajkami. 3. Masę
Szefowa kuchniszklanki, jajka 1 sztuka, cukier 1 łyżeczka, sól 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy 2 łyżki, mąka tortowa 2,5 szklanki, olej rzepakowy 1 łyżka WARZYWA: cebula 1 sztuka, marchew 4 małe, por 1 mały, liście szpinaku 1 pęczek, warzywa mrożone 1 opakowanie, olej rzepakowy 1/4 szklanki, woda 1 szklanka, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, przyprawa(...)powierzchnię łyżki - jeśli trzeba to dodać mąki lub mleka do uzyskania konsystencji patelnię naleśnikarkę przetrzeć olejem i na dobrze rozgrzanej smażyć złociste, nie za grube naleśniki, odkładać na talerz marchew, por rozdrobnić w rozdrabniaczu, w rondlu na oleju zeszklić cebulę, wsypać marchew z porą, świeże liście szpinaku, wsypać mrożone "warzywa na patelnię", przyprawy i podsmażać z 5 minut, wlać wodę
W Mojej Kuchni LubięGotowana marchewka nie jest jakimś kulinarnym wyczynem. To prosta potrawa, dodatek do obiadu, który ma jedną zaletę - w zależności od użytych dodatków smakuje za każdym razem inaczej. Dzisiaj eksperyment z bijącą popularność pastą sezamową, tahiną, w postaci sosu. Muszę przyznać, że taka kombinacja przyjemnie połechtała moje podniebienie - smak sezamu delikatnie komponuje się z orzeźwiającą cytryną, po chwili do głosu dochodzi(...)czosnek. Do przygotowania 2 porcji potrzebujemy: - 4 marchewki (po dwie na osobę) - 2 łyżeczki tahiny - sok z cytryny - 2 ząbki czosnku - odrobina mleka roślinnego Marchewki obieramy i gotujemy, najlepiej na parze. Jeżeli nie posiadacie parowaru czy garnka z sitkiem, ugotujcie marchew w wodzie. Gdy będzie aldente (lekko twardawa) odcedzcie z wody. W czasie gdy gotuje sie marchew przygotujcie
Szybko Tanio SmacznieWyglądają, jak gołąbki, ale smakują inaczej i wyjątkowo. Składniki: -filety z udek kurczaka -podwójny filet z piersi kurczaka -główka białej kapusty -2 marchewki -10 dkg kaszy gryczanej -ząbek czosnku -sól, pieprz, słodka papryka, pieprz ziołowy -2-3 łyżki masła -olej Udka przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i pieprzem ziołowym. Kaszę gryczaną gotujemy na sypko. Kapustę sparzamy. Zdejmujemy tyle(...)liści, ile mamy udek. Filety z piersi kurczaka drobno siekamy. Czosnek kroimy w drobną kostkę a marchewkę w plasterki. Roztapiamy masło i podsmażamy delikatnie czosnek. Łączymy pokrojoną pierś kurczaka z kaszą i czosnkiem. Mieszamy i przyprawiamy do smaku. Na liściach układamy udka i porcje piersi z kaszą. Zwijamy, jak gołąbki. Posypujemy papryką. Podsmażamy na oleju z niewielką ilością masła. Gołąbki
Maminek kulinarnykurczaka (1 podwójna) 1 łyżka oleju ryżowego ( lub zwykłego jakiego używacie) 2 ząbki czosnku 2 cm korzenia imbiru 1 duża cebula 1 czerwone chili 1 łodyga selera naciowego 1 marchewka 6 szkl. poszatkowanje kapusty pekińskiej 4 łyżki soku z limonki (ew.cytryny) 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego Na początek przygotujmy sobie wszystkie składniki, to będzie trwało najdłużej. Samo(...)zajmie może 10 min. Cebula w kostkę, czosnek, imbir i chili w drobną kostkę. Kurczak dla odmiany też w kostkę ;) ale w dość drobną. Seler w cieńkie talarki a marchewka w cieńkie paseczki ( lub w takie w jakie się uda). Poszatkować kapustę pekińską (części zielone i białe). W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy olej, trzymamy duży "ogień". Wrzucamy: cebulę
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/