marchewka - 20163 przepisów (strona:239/1345)

Surówka z marchewki, jabłka z dodatkiem oleju z pestek dyni 173

Surówka z marchewki, jabłka z dodatkiem oleju z pestek dyni Składniki : - 3 marchewki - 1 jabłko - 3 łyżki oleju z pestek dyni - sól Przygotowanie: Marchewki opłukane obieram i ścieram do miski na tarce o dużych oczkach. Jabłko obieram i ścieram na tej samej tarce. Dodaję olej oraz sól do smaku. Dokładnie mieszam. Przed podaniem chłodzę surówkę w lodówce

Kuchnia co dnia
Placki marchewkowe 196

Placki marchewkowe Składniki: - 250g mąki pszennej - 3 jajka - 4 duże marchewki - 1/2 kubka małego jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki soli dodatki: - olej rzepakowy do smażenia - jogurt naturalny do podania Przygotowanie: Marchewki obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Gotowe odcedzam i rozgniatam widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Jajka rozdzielam. Żółtka łączę z jogurtem, dodaję mąkę(...)proszek do pieczenia i marchewkę. Z białek ubijam pianę i delikatnie łączę z resztą masy. Placki smażę na rumiano na rozgrzanym oleju. Podaję z jogurtem naturalnym

Kuchnia co dnia
Razowe wege babeczki 178

będę się rozpisywać jak smakują. Po prostu jak ktoś lubi warzywa to je polubi, jeśli nie. To do wersji marchewkowej można dodać łososia a do groszkowej boczek. 2 średnie marchewki 3/4 szklanki mrożonego groszku 1 średni burak Warzywa gotujemy osobno, pamiętając o tym, że burak gotuje się dłużej, wiec wstawiamy go pierwszego, po 30 minutach marchewkę i na koniec groszek(...)gęstego jogurtu 3/4 opakowania fety ( tej najzwyklejszej) 2 jaja ząbek czosnku odrobina soli Całość wymieszać trzepaczką na jednolita masę. Następnie dodać po równo do trzech mas warzywnych. Wymieszać. Do marchewki dodałam czarnuszkę.  Do buraczków odrobinę chrzanu Do groszku drobno pokrojoną dymkę. Nadziewać podpieczone babeczki i zapiekać jeszcze 20 minut w piekarniku

AZgotuj!
Rosół dla chorego. Rosół na przeziębienia. 211

pomogą w walce z przeziębieniami:)  Rutyna uszczelnia naczynia i nie trzeba faszerować się tabletkami. Do tego natka pietruszki pełna witaminy C .  Cytuję za źródłem: "Gołąbek lub kurczę, marchew, pietruszka, 6 suszonych śliwek." "Przy ściślejszej diecie gotuje się dla chorego rosół z białego mięsa.Użyć można gołębia, z którego rosół jest bardzo smaczny, w braku gołębia, wziąć ćwiartkę kury(...)kurczę, dodać marchew, pietruszkę szczyptę soli. Dla zaostrzenia smaku rosołowego włożyć 4-6 czysto wymytych śliwek suszonych, które przed podaniem choremu wyjąć. Rosół taki nabiera smaku orzeźwiającego Zamiast śliwek wcisnąć można soku cytrynowego"  Moja wersja: kurczak ekologiczny lub zagrodowy 3 litry wody ziele angielskie korzeń pietruszki marchew śliwki sechlońskie plaster selera bulwy sól liść laurowy natka  Kluseczki gryczane

AZgotuj!
Karotenoidowa zupa z soczewicą 172

ogromną chęcią kupiłam na straganie te bardzo dojrzałe i przecenione, takie są najlepsze do zupy.  Składniki: 2 czerwone papryki (odmiana słodka) 5 sztuk dojrzałych pomidorów 3 średnie marchewki 2/3 szklanki czerwonej soczewicy 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 3 szklanki gorącej wody 1 łyżka suszonych warzyw sól i pieprz do smaku(...)która powinna łatwo odejść od miąższu. Wszystkie połówki papryki drobno pokrój. Pomidory umyj, ponacinaj na krzyż, a następnie sparz wrzątkiem i zdejmij z nich skórkę. Wszystkie pokrój w kostkę. Marchewki obierz i pokrój w półplasterki. Soczewicę przełóż do sita i przepłucz; pozostaw do odcieknięcia. Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj. Kiedy wszystkie składniki są już przygotowane, w dużym rondlu

Roślinna - blog wegański
Kurczak pieczony w warzywach z kaszą bulgur 176

magnez, a także żelazo i kwas foliowy. Do tego jest niskokaloryczna bo 100 g ugotowanej kaszy to tylko 83 kcal. Składniki (na 4 porcje): 4 podudzia z kurczaka 5 marchewek 1 cebula 1 nieduża cukinia 1 czerwona papryka 2 pomidory 1 szklanka kaszy bulgur 2 łyżeczki przyprawy do marchewki po koreańsku  dostępna w sklepie Eko Maja pieprz cayene(...)łyżeczka pokruszonego czosnku w płatkach olej 3 szklanki wody (lub bulionu, jeśli chcemy by smak był bardziej wyrazisty) opcjonalnie 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego  Przyprawę do marchewki, pieprz cayene i płatki czosnku mieszamy z olejem i nacieramy tą mieszanką kurczaka. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, jeśli nie ma takiej możliwości to przynajmniej 2 godziny przed pieczeniem. Pomidory obieramy

Cynamonowe szczęście
Kotleciki z cukinią, ryżem i pieczarkami 161

Składniki: pół większej cukini połówka żółtej cebuli 1 większa czerwona cebula ok 400 g pieczarek pęczek natki pietruszki 1 średnia marchewka 300 g ryżu sos sojowy - grzybowy ciemny sos sojowy sól, pieprz szczypta imbiru 2 jajka 7 łyżek bułki tartej Z takiej porcji wyszło mi 28 kotlecików Przygotowanie: Cukinię umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce (duże oczka) tak samo marchewkę(...)Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pieczarki w ćwiartki. Ryż ugotować do miękkości. Na łyżce oleju podsmażyć pieczarki, następnie cebulę. Wyłączyć ogień, dodać cukinię i marchewkę. Doprawić do smaku. Ostygnięte warzywa wymieszać z ostygniętym ryżem dodać jajka, bułkę tartą i drobno posiekaną natkę. Wszystko wymieszać i formować kotlety. Obtoczyć w bułce i smażyć po kilka minut z każdej strony na złoty

Gaździnka warzy
Faszerowane bataty kuskusem z warzywami 185

większy batat 1/3 szklanki kuskusu 1/3 szklanki wody lub bulionu do kuskusu 1 łyżeczka pasty z suszonych pomidorów (dostępna w biedronce) lub kilka suszonych pomidorów kilka pieczarek 1 mała marchewka 1/3 kulki mozzarelli szczypta ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki tymianku Przygotowanie: Batat przekroić na pół wzdłuż. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok 30 minut.  Wydrążyć środek(...)zostawiając brzegi. Środek batata drobno pokroić.  Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a pieczarki drobno pokroić. Podsmażyć na patelni na odrobinie oleju. Posolić.     Kuskus przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Wodę możecie zastąpić bulionem. Kuskus, pieczarki z marchewką oraz pokrojony środek batata wymieszać. Dodać suszone pomidory. Doprawić ostrą papryką w proszku i tymiankiem.  Farsz nałożyć

Fabryka pomysłów
Marchwianka i inne sposoby na kłopoty z małym brzuszkiem 186

marchwi 1 l wody sól Marchew umyć, obierać i pokroić w grubsze plastry. Zalać lekko słoną wodą i gotować do miękkości. Zmiksować na gładki krem wraz z wodą w której się gotowała (uzupełnimy w ten sposób sole mineralne tracone podczas biegunki). Aby zachęcić dziecko do jedzenia proponuję podać ze słonymi krakersami. U nas małe problemy z dziecięcym brzuszkiem a więc(...)mlecznych. 3. Lekkostrawne posiłki - unikamy potraw ciężkostrawnych, tłustych, ostrych, produktów o wysokiej zawartości błonnika - np. chleba razowego, surowych owoców i warzyw, słodyczy.  Starajmy się wprowadzić jak najwięcej gotowanej marchwi i ryżu np. ryż zapiekany z jabłkami ( oczywiście przyrządzony bez jagód goji ) lub płatki / kleik ryżowy na wodzie. Z zup poleciłabym delikatny krupnik, marchwiankę, krem z dyni oraz łagodną zupę

Atlas Smaków
Tymbaliki z dorsza czyli rybka w galarecie 201

Składniki ( ok 8 porcji): 400 g filetu z dorsza 2 marchewki 5 łyżek groszku konserwowego 2-3 ziela angielskie 1-2 liście laurowe l,5 l wody sól, biały pieprz 2-3 łyżki soku z cytryny  łyzka cukru ocet 12% 2 białka jajka kurzego 2 łyżki żelatyny ewent. kubeczki jednorazowe Marchewki obieramy, zalewamy wodą i gotujemy 10 min. Dodajemy(...)dorsza, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy ok 15 min - nie mieszamy, aby ryba się nie rozpadła. Wyjmujemy rybę i marchewki z bulionu, studzimy. Groszek odsączamy na sicie. Wywar przecedzamy. Jeżeli wywar jest mętny należy go sklarować. W tym celu wywar zagotowujemy z dwoma łyżkami octu. Wlewamy dwa roztrzepane białka i szybko mieszamy do zagotowania. Szumowiny wyciągamy łyżką cedzakową

Atlas Smaków
Sałatka/surówka z surowej marchewki 124

obecny hit ;) Sałatka którą mogłabym ją jeść non stop ... do obiadu ... na kolacje ... obojętnie! Spróbujcie koniecznie póki sezon na cytrusy w pełni! Składniki  ( na 1 porcję ) : 1-2 marchewki szczypiorek  klementynka słonecznik ser feta sól i pieprz łyżka oliwy z oliwek łyżeczka soku z cytryny Marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać trochę posiekanego szczypiorku. Doprawić solą(...)dobrze wymieszać.  Na suchej, gorącej patelni prażymy słonecznik. Z klementynek odkrajamy skórkę i wycinamy sam miąższ.  Na talerzu kładziemy plasterki klementynek a na nich układamy kopiec z marchewki.  Posypujemy pokruszoną fetą i posypujemy prażonym słonecznikiem. Inspiracja: Jamie Oliver "Każdy może gotować

Atlas Smaków
Kapuśniak z młodej kapusty 136

Lekka zupa wiosenna, koniecznie posypana świeżym koperkiem.   pół główki młodej kapusty 3 marchewki 4 młode ziemniaczki 10 dag wędzonej szynki 1,5 l wywaru warzywnego cebula 2 łyżki masła klarowanego koperek 2 ziela angielskie listek laurowy Kapustę obieramy z zewnetrznych liści, myjemy i kroimy na pół. Szatkujemy w małą kostkę. Marchewkę kroimy w pół plasterki, ziemniaki w kostkę. Szynkę(...)cebulę kroimy w drobną kostkę. W rondlu rozgrzej masło i zrumień pokrojoną szynke i cebulę. Dodaj pokrojone marchewki i ziemniaki i podsmaż 5 min cały czas mieszając. Dodaj kapustę i wlej bulion, dodaj ziele angielskie i listek laurowy. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Solimy i pieprzymy do smaku. Obficie posypujemy koperkiem

Atlas Smaków
Młoda kapusta, mielone i ziemniaki czyli tradycyjnie 195

rodzajami mięsa, z ziemniakami lub kaszą i jakoś nigdy nam się nie nudzi. Pewnie macie swój ulubiony przepis na młodą kapustę i mielone. Lubię gotować młodą kapustę z dodatkiem marchewki, laurowego liścia i mnóstwo zieleniny. Lubię kiedy kapusta jest nieprzegotowana i zawiera mało płynu. Do młodej kapusty nie dodaję wyszukanych przypraw. Czarny pieprz świeżo i grubo mielony w zupełności wystarczy(...)Młoda kapusta duszona Składniki: 5-6 porcji 1 główka młodej kapusty średniej wielkości 1 młoda cebula, duża ze szczypiorem 4 młode marchewki 4 łyżki posiekanej pietruszki, koperku i szczypiorku 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 liść laurowy czarny pieprz, grubozmielony 100 ml wody sól do smaku Poszatkuj kapustę i włóż do dużego garnka, wlej wodę. Pokrój w kostkę cebulę

codojedzenia
Surówka z pora, marchewki i jabłka 216

duży albo dwa mniejsze pory 2 średniej wielkości marchewki 1 duże jabłko 1 łyżeczka cukru szczypta soli  ¼ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu  ½ łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego  Jakiś czas temu pomyślałam sobie, że temat surówek to jakaś forma zamknietej księgi i niewiele w niej się może zmieniać. Mizeria, surówka z pomidorów, z kapusty - i tyle. Ale jakie(...)internetowych! Tam po prostu - końca niewidać :) Co jedna surówka - to lepsza. Wprost nie mogę się zdecydować - którą zrobić jaką pierwszą? Dziś padło na lekką i smaczną surówkę z pora, marchewki i jabłka. Por pokroić wzdłuż na cztery części, a następnie pokroić w cienkie paseczki. Można go przelać wrzątkiem, dobrze odcedzić i zostawić do ostygnięcia. Marchewkę i jabłko obrać, zetrzeć

Świat Domowej Kuchni
Fasolka szparagowa w pomidorach do słoika 139

dalej w kuchni, już mi się słoiki po nocach będą śnić!. Przetwarzania ciąg dalszy :). Mamy teraz pierwsze najlepsze fasolki, bo jeszcze nie łykowate. Smakowo trio fasolowe z marchewką i cebulą w sosie pomidorowym sprawia, że to pyszna przekąska, którą można podawać zarówno na ciepło jak również na zimno. Moje już gotowe, pasteryzują się.... Składniki: 3 kg fasolki szparagowej 10 dużych(...)marchewek 10 dużych cebul 1000 g pikantnego keczupu 600 g passaty pomidorowej lub koncentratu 1/2 szklanki oleju do smażenia 5-6 liści laurowych 10-12 ziaren pieprzu 6-7 ziaren ziela angielskiego 6 łyżek octu 10 % 4 łyżki cukru Do obgotowania: 3 łyżki soli 6 łyżki cukru 1. Fasolkę okrawamy z końcówek,  myjemy, a następnie obgotowujemy przez 15 minut

Apetyczna babeczka

Proponowane wyszukiwania