kiedy jest na obiad rosół i w planach również jest drugie danie, można zrobić bardzo smaczny ryż. Wystarczy zrobić więcej około 4 szklanek rosołu i wrzucić dodatkowo dwie marchwie . Składniki: ok. 4 szklanek bulionu, 2 marchwie, ugotowane, 1 szklanka ryżu, 1 mniejsza cebula, 2 ząbki czosnku, ewentualnie dodatkowo sól, pieprz, łyżka masła. Przygotowanie: Na maśle podsmażyć cebulę(...)pokrojoną w kostkę z wyciśniętym czosnkiem. Gdy cebula będzie już miękka dodać ryż, chwilę razem podsmażyć. Wlać 2 szklanki bulionu. Gdy ryż zacznie dochodzić do miękkości, dodać zblenderowaną marchew w małej ilości bulionu. Gdyby było mało bulionu, a ryż nadal był twardawy, dolewać po trochu bulionu. W razie potrzeby doprawić do smaku. Smacznego
W kuchni u MonikiSkładniki: ok. 650g ryby (ja użyłam ryby mintaj), bułka tarta, mąka pszenna, cytryna, sól, pieprz, majeranek, olej. Zalewa octowa: 2 duże cebule, 1 marchew, 3/4 szklanki octu, 1l wody, 3 listki laurowe, 6 ziarenek ziela angielskiego, 1 łyżeczka soli, 3 łyżeczki cukru. Przygotowanie: Rybę pokroić na kawałki, z obu stron skropić cytryną, posolić, popieprzyć i posypać majerankiem(...)obydu stron. Rybę włożyć do naczynia żaroodpornego lub słoika lub też do innego naczynia, w jakim się będzie chciało trzymać rybę w zalewie. Zalewa: Cebule pokroić w półksiężyce, a marchew w plasterki. Wszystkie składniki razem z sobą zagotować. Jeżeli wolisz bardziej miękką marchew i cebulę gotuj troszkę dłużej - do momentu aż będą miękkie. Gdy zalewa jest już gotowa należy zalać
W kuchni u Monikiwiem jak Wy, ale my lubimy czasem zjeść takie oszukane kotlety bez mięsa:) Tym razem wykorzystałam ryż, który pozostał mi z poprzedniego dnia oraz świeżą marchewkę. Kotleciki są sycące, idealne na piątkowy obiad lub na kolację. Składniki: 100g ryżu, 2 cebule, 2 duże marchewki, 4 jajka, pęczek szczypioru, łyżka masła(...)miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzić. 2 jajka ugotować na twardo, ostudzić, oskubać i pokroić w kosteczkę. Dodać do ryżu. Cebule obrać i posiekać w drobną kostkę. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa podsmażyć na maśle, po czym dodać do ryżu wraz z posiekanym szczypiorkiem i dwoma surowymi jajkami. Dodać bułkę tartą i doprawić
Z miłości do słodkościdrobiowych ..i tym razem też trochę eksperymentowałam...tak samo jak do kotletów tak i do surówki , do majonezu dla zaostrzenia smaku dodałam troszkę sosu sosu barbecue . por marchewka szyczpiorek sól, pieprz majonez sos barbecue Pora pokroić w półplasterki.Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Wszystko wymieszać w salaterce razem z posiekanym szczypiorkiem.Majonez wymieszać(...)sosem i dodać do pora z marchewką.Wymieszać sos z surówką i doprawić.Odstawić surówkę na około 30 minut ,żeby się przegryzła
Moje domowe kucharzenieidealne więc nie pozostaje mi nic innego jak ją Wam polecić :) Będzie idealna na rodzinne spotkania i imprezy ze znajomymi :) Przepis Pani Magdaleny z Przeworska . Składniki: 5 jajek 3 marchewki 2 cebule + szczypiorek 3 pomidory 2 filety z kurczaka 2 małe paczki chipsów cebulowych przyprawa gyros ketchup pikantny Sos: majonez (5 łyżek) jogurt naturalny (duży) 2 ząbki czosnku pieprz(...)sól zioła prowansalskie Sposób przygotowania: 1. Jajka gotujemy, obieramy i kroimy na ćwiartki. Marchewkę gotujemy i kroimy w paski. Filety kroimy w kostkę i obsmażamy w przyprawie gyros. Pomidory kroimy w kostkę, cebulę i szczypiorek drobno siekamy. Chipsy kruszymy. Majonez, jogurt, przyprawy, zioła i przeciśnięty przez praskę czosnek dokładnie mieszamy. Sałatkę układamy kolejno: jajka, marchewka, sos, cebula ze szczypiorkiem, kurczak
Na Ciasteczkowych PapierachDzisiaj nakarmię Was zupą z żółtych pomidorów, żółtej papryki i soczewicy. Składniki: 1 por (biała część) 3/4 szklanki czerwonej soczewicy 1 żółta papryka 3-4 żółte pomidory 1 marchew 1/2 selera 1 pietruszka 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki masła lub oliwy 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki majeranku posiekana natka pietruszki sól i pieprz do smaku(...)Pory przekroić na pół, dokładnie umyć, pokroić w paseczki. Marchew, pietruszkę i selera obrać, umyć i zetrzeć na grubej tarce. Paprykę umyć, wyciąć gniazdo z nasionami i pokroić w drobną kostkę. Pomidory naciąć na krzyż (tylko skórkę), a następnie sparzyć. Po kilku minutach zdjąć skórę i pokroić w drobną kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzać masło lub oliwę, dodać
Czerwień i błękitIlość octu proszę dobrać do własnego smaku. Sałatka po odstaniu niewiele zmieni swoją ostrość. Sałatka ma być pikantna, ale ocet nie ma w niej dominować. Do sałatki włożyłam cukinię, marchewkę, bulwę selera, cebulę i paprykę czerwoną oraz zieloną. Najbardziej lubię takie sałatki z octem, z olejem nie bardzo mi odpowiadają, Po moich zmianach sałatka smakuje pysznie i idealnie nadaje się(...)obiadu lub do grzanek z szynką, pycha. Spróbujcie mojej wersji tej sałatki. Pozdrawiam i życzę Wam radosnego dnia! PIKANTNA SAŁATKA MARCHEWKOWA. Składniki: około 700 g marchewki około 250 g selera (bulwa) po 1 strąku czerwonej i zielonej papryki duża cukinia 1 duża cebula 5 czubatych łyżeczek soli 5 łyżek cukru łyżeczka pieprzu czarnego 350 - 400 ml octu Sposób przyrządzania: Cukinię
Zakątek rozkoszy kulinarnychmusieliśmy wszyscy poczekać do dzisiaj na jej premierę. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu i zagości w waszych spiżarniach. Składniki: ok 2 kg ogórków gruntowych 3 marchewki kilka gałązek świeżego kopru zalewa 1 szklanka octu 10% 5 szklanek wody 4 łyżki miodu (użyłam spadziowego) 3 łyżki cukru 1 łyżka soli po 3 ziarna ziela angielskiego(...)słoik (gotujemy w zalewie) Ciekawe uzupełnienie znajdziecie tutaj Przygotowanie: Ogórki myjemy i odcinamy "dupki" pozostałą część kroimy w dość duże plastry. Marchewkę myjemy, obieramy i tniemy w plastry. Do słoika wkładamy koper i ogórki, przekładamy nie wielką ilością marchewki. Do garnka wrzucamy wszystkie składniki zalewy i gotujemy doprowadzając do wrzenia. Gorącą zalewą zalewamy słoiki i zakręcamy układając słoiki
Niezły Młynekwszystkie wrzucicie na raz do piekarnika A jak się już ma falafele to coś takiego też szybko się robi Tortilla z humusem, falafelami, świeżym ogórkiem, pieczona marchewką i pomidorem W sumie to ciecierzycę głównie namoczyłam, by zrobić hummusa, który chodził za mną już x czasu, a jak dobrze zużyć go (pomijając oczywiście wyjadanie go ze świeżymi(...)warzywami/lub palcem z miseczki) można zrobić makaron w "sosie" z hummsa,z brokułem, marchewką i tahini ciągnąc ten ciecierzycowy szał możecie zrobić orientalny* makaron z w sosie dyniowym, z podsmażaną cebulką, marchewką i zielonym groszkiem *z kminkiem rzymskim, przyprawą galam masalam itd a żeby nie zanudzić was już tą ciecierzycą, to polecam wegańskie kluski z mniej wegańskim serem
More food, love and dreamsSKŁADNIKI 500-600 g podudzi z kurczaka bez kości 200 g pieczarek 2 zielone marchewki (mogą być zwykłe) 4 łyżki sosu sojowego TaoTao 1/2 buteleczki sosu czosnkowego z miodem TaoTao 2 łyżki oleju ryżowego szczypta pieprzu cayenne 1/2 opakowania makaronu z ryżu brązowego TaoTao PRZYGOTOWANIE Makaron przygotuj wedle zaleceń producenta. Podudzia opłucz i oczyść. Pieczarki umyj gdy trzeba obierz. Marchewki(...)umyj szczotką (nie obieraj). Pieczarki i marchewki pokrój w plasterki. Na patelni WOK rozgrzej olej. Mięso pokrój na mniejsze kawałki i zalej octem i sosem, przemieszaj. Na patelni najpierw podsmaż warzywa, potem dodaj mięso. Obsmaż tak aby stało się leciutko chrupiące z zewnątrz. Dopraw pieprzem cayenne. Podawaj na dużym talerzu dekorując i dodając smaku czerwoną cebulą i szczypiorkiem. INFORMACJA
ClauditteMissCookingpodsmażoną cebulkę i bukiet warzyw. Można powiedzieć, że jest to pomidorowa w bogatszej wersji. 600 g mięsa gulaszowego 1 łyżka mąki 1 łyżeczka czerwonej ostrej papryki 1 cebula 2 marchewki 450 g mieszanki warzywnej 9-składnikowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 litry wody 2 kostki rosołowe Sól Pieprz Mięso kroimy na mniejsze kawałeczki. Przyprawiamy czerwoną papryką i obtaczamy w mące(...)Cebulę kroimy w piórka. Szklimy w większym garnku z odrobiną oleju. Dokładamy mięso i razem wszystko podsmażamy. Całość zalewamy wodą, dodajemy kostki rosołowe. Marchewki obieramy i kroimy w pół plasterki. Do zupy dodajemy marchewkę oraz mieszankę warzywną. Zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości mięsa. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy z ugotowanym w osobnym
VioletoweKucharzeniepietruszkę, łyżeczkę suszonego tymianku, łyżeczkę soli. Ugotujcie powoli lekki rosół, do miękkości mięsa, około 2 godzin. Ugotowanego kurczaka pozbawcie skórki, ogołoćcie z mięsa. Kości i warzywa z rosołu – poza marchewką – wyrzućcie. Marchewkę pokrójcie w półplasterki. Odłóżcie na bok razem z mięsem. W rosole dodatkowo rozpuście wybraną kostkę bulionową. Odlejcie 1,2l rosołu, resztę można zjeść lub zamrozić. Naszykujcie sobie(...)naciowego 1 pęczek grubego szczypioru 2 papryki okrągłe, około 350g 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki czarnego grubo mielonego pieprzu 1 kostka bulionu wołowego/ drobiowego/warzywnego 3 liście laurowe 1 duża marchewka 1 pietruszka 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 szklanka oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1 szklanka mąki pszennej łyżeczka płatków chili łyżeczka pieprzu cayenne 2 łyżeczki soli 1 łyżka stołowa mieszanki kreolskiej
Karo in the Kitchensmaku tych zup. Były pierwszymi przepisami, które szlifowałam do perfekcji. Obieramy ziemniaki, kroimy je na mniejsze kawałki i gotujemy je osobno, w osolonej wodzie. Czemu tak, a nie z marchewką, pietruszką i od razu w zupie? Oddałyby za dużo swojego smaku, a to nie kartoflanka. A w kwaśnej zupie – nie ugotowałyby się w ogóle i zostały twarde. Pamiętajcie, że kwaśne(...)rzeczy dodajemy dopiero na koniec gotowania, albo poddajemy je osobno obróbce cieplnej i dopiero potem łączymy je z resztą składników. Marchewki i pietruszkę obieramy, kroimy w niezbyt cienkie półplasterki. Cebulę kroimy drobno. Zalewamy warzywa w garnku 1,8 litra wody, doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy kostki rosołowe, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy tak długo, aż warzywa będą miękkie. Wrzucamy
Karo in the Kitchen