marchewka - 20163 przepisów (strona:234/1345)

Ryż z marchwią. 121

kiedy jest na obiad rosół i w planach również jest drugie danie, można zrobić bardzo smaczny ryż. Wystarczy zrobić więcej około 4 szklanek  rosołu i wrzucić dodatkowo dwie marchwie .   Składniki: ok. 4 szklanek bulionu, 2 marchwie, ugotowane, 1 szklanka ryżu, 1 mniejsza cebula, 2 ząbki czosnku, ewentualnie dodatkowo sól, pieprz, łyżka masła. Przygotowanie:  Na maśle podsmażyć cebulę(...)pokrojoną w kostkę z wyciśniętym czosnkiem. Gdy cebula będzie już miękka dodać ryż, chwilę razem podsmażyć. Wlać 2 szklanki bulionu. Gdy ryż zacznie dochodzić do miękkości, dodać zblenderowaną marchew w małej ilości bulionu. Gdyby było mało bulionu, a ryż nadal był twardawy, dolewać po trochu bulionu. W razie potrzeby doprawić do smaku. Smacznego

W kuchni u Moniki
Ryba w zalewie octowej 238

Składniki:  ok. 650g ryby (ja użyłam ryby mintaj), bułka tarta,  mąka pszenna, cytryna, sól, pieprz, majeranek, olej. Zalewa octowa: 2 duże cebule, 1 marchew, 3/4 szklanki octu, 1l wody, 3 listki laurowe,  6 ziarenek ziela angielskiego, 1 łyżeczka soli, 3 łyżeczki cukru. Przygotowanie: Rybę pokroić na kawałki, z obu stron skropić cytryną, posolić, popieprzyć i posypać majerankiem(...)obydu stron. Rybę włożyć do naczynia żaroodpornego lub słoika lub też do innego naczynia, w jakim się będzie chciało trzymać rybę w zalewie. Zalewa: Cebule pokroić w półksiężyce, a marchew w plasterki. Wszystkie składniki razem z sobą zagotować. Jeżeli wolisz bardziej miękką marchew i cebulę gotuj troszkę dłużej - do momentu aż będą miękkie. Gdy zalewa jest już gotowa należy zalać

W kuchni u Moniki
Kotleciki ryżowo - marchewkowe 258

wiem jak Wy, ale my lubimy czasem zjeść takie oszukane kotlety bez mięsa:) Tym razem wykorzystałam ryż, który pozostał mi z poprzedniego dnia oraz świeżą marchewkę. Kotleciki są sycące, idealne na piątkowy obiad lub na kolację.    Składniki:    100g ryżu,  2 cebule,  2 duże marchewki, 4 jajka,  pęczek szczypioru,  łyżka masła(...)miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzić.  2 jajka ugotować na twardo, ostudzić, oskubać i pokroić w kosteczkę. Dodać do ryżu.  Cebule obrać i posiekać w drobną kostkę.  Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa podsmażyć na maśle, po czym dodać do ryżu wraz z posiekanym szczypiorkiem i dwoma surowymi jajkami. Dodać bułkę tartą i doprawić

Z miłości do słodkości
Surówka 152

drobiowych ..i tym razem też trochę eksperymentowałam...tak samo jak do kotletów tak i do surówki , do majonezu dla zaostrzenia smaku dodałam troszkę sosu  sosu barbecue . por  marchewka szyczpiorek sól, pieprz majonez  sos barbecue Pora pokroić w półplasterki.Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Wszystko wymieszać w salaterce razem z posiekanym szczypiorkiem.Majonez wymieszać(...)sosem i dodać  do pora z marchewką.Wymieszać sos z surówką i  doprawić.Odstawić surówkę na około 30 minut ,żeby się przegryzła

Moje domowe kucharzenie
Sałatka z chipsami 3733

idealne więc nie pozostaje mi nic innego jak ją Wam polecić :) Będzie idealna na rodzinne spotkania i imprezy ze znajomymi :) Przepis Pani Magdaleny z Przeworska . Składniki: 5 jajek 3 marchewki 2 cebule + szczypiorek 3 pomidory 2 filety z kurczaka 2 małe paczki chipsów cebulowych przyprawa gyros ketchup pikantny   Sos: majonez (5 łyżek) jogurt naturalny (duży) 2 ząbki czosnku pieprz(...)sól zioła prowansalskie Sposób przygotowania: 1. Jajka gotujemy, obieramy i kroimy na ćwiartki. Marchewkę gotujemy i kroimy w paski. Filety kroimy w kostkę i obsmażamy w przyprawie gyros. Pomidory kroimy w kostkę, cebulę i szczypiorek drobno siekamy. Chipsy kruszymy. Majonez, jogurt, przyprawy, zioła i przeciśnięty przez praskę czosnek dokładnie mieszamy. Sałatkę układamy kolejno: jajka, marchewka, sos, cebula ze szczypiorkiem, kurczak

Na Ciasteczkowych Papierach
Zupa z żółtych pomidorów, żółtej papryki i soczewicy 128

Dzisiaj nakarmię Was zupą z żółtych pomidorów, żółtej papryki i soczewicy. Składniki: 1 por (biała część) 3/4 szklanki czerwonej soczewicy 1 żółta papryka 3-4 żółte pomidory 1 marchew 1/2 selera 1 pietruszka 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki masła lub oliwy  1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki majeranku posiekana natka pietruszki sól i pieprz do smaku(...)Pory przekroić na pół, dokładnie umyć, pokroić w paseczki. Marchew, pietruszkę i selera obrać, umyć i zetrzeć na grubej tarce. Paprykę umyć, wyciąć gniazdo z nasionami i pokroić w drobną kostkę. Pomidory naciąć na krzyż (tylko skórkę), a następnie sparzyć. Po kilku minutach zdjąć skórę i pokroić w drobną kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzać masło lub oliwę, dodać

Czerwień i błękit
Pikantna sałatka marchewkowa do słoików. 148

Ilość octu proszę dobrać do własnego smaku. Sałatka po odstaniu niewiele zmieni swoją ostrość. Sałatka ma być pikantna, ale ocet nie ma w niej dominować. Do sałatki włożyłam cukinię, marchewkę, bulwę selera, cebulę i paprykę czerwoną oraz zieloną. Najbardziej lubię takie sałatki z octem, z olejem nie bardzo mi odpowiadają, Po moich zmianach sałatka smakuje pysznie i idealnie nadaje się(...)obiadu lub do grzanek z szynką, pycha. Spróbujcie mojej wersji tej sałatki. Pozdrawiam i życzę Wam radosnego dnia! PIKANTNA SAŁATKA MARCHEWKOWA. Składniki: około 700 g marchewki około 250 g selera (bulwa) po 1 strąku czerwonej i zielonej papryki duża cukinia 1 duża cebula 5 czubatych łyżeczek soli 5 łyżek cukru łyżeczka pieprzu czarnego 350 - 400 ml octu Sposób przyrządzania: Cukinię

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Miodowe ogórki na zimę 140

musieliśmy wszyscy poczekać do dzisiaj na jej premierę. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu i zagości w waszych spiżarniach.  Składniki:  ok 2 kg ogórków gruntowych 3 marchewki kilka gałązek świeżego kopru zalewa  1 szklanka octu 10% 5 szklanek wody 4 łyżki miodu (użyłam spadziowego) 3 łyżki cukru 1 łyżka soli po 3 ziarna ziela angielskiego(...)słoik (gotujemy w zalewie) Ciekawe uzupełnienie znajdziecie tutaj Przygotowanie:  Ogórki myjemy i odcinamy "dupki" pozostałą część kroimy w dość duże plastry. Marchewkę myjemy, obieramy i tniemy w plastry. Do słoika wkładamy koper i ogórki, przekładamy nie wielką ilością marchewki.  Do garnka wrzucamy wszystkie składniki zalewy i gotujemy doprowadzając do wrzenia. Gorącą zalewą zalewamy słoiki i zakręcamy układając słoiki

Niezły Młynek
Kilka pomysłów na... 160

wszystkie wrzucicie na raz do piekarnika    A jak się już ma falafele to coś takiego też szybko się robi   Tortilla z humusem, falafelami, świeżym ogórkiem, pieczona marchewką i pomidorem  W sumie to ciecierzycę głównie namoczyłam, by zrobić hummusa, który chodził za mną już x czasu, a jak dobrze zużyć go (pomijając oczywiście wyjadanie go ze świeżymi(...)warzywami/lub palcem z miseczki) można zrobić makaron w "sosie" z hummsa,z brokułem, marchewką i tahini ciągnąc ten ciecierzycowy szał możecie zrobić  orientalny* makaron z w sosie dyniowym, z podsmażaną cebulką, marchewką i zielonym groszkiem *z kminkiem rzymskim, przyprawą galam masalam itd a żeby nie zanudzić was już tą ciecierzycą, to polecam wegańskie kluski z mniej wegańskim serem

More food, love and dreams
Drobiowe podudzia bez kości po azjatycku z makaronem TaoTao 176

SKŁADNIKI 500-600 g podudzi z kurczaka bez kości 200 g pieczarek 2 zielone marchewki (mogą być zwykłe) 4 łyżki sosu sojowego TaoTao 1/2 buteleczki sosu czosnkowego z miodem TaoTao 2 łyżki oleju ryżowego szczypta pieprzu cayenne 1/2 opakowania makaronu z ryżu brązowego TaoTao PRZYGOTOWANIE Makaron przygotuj wedle zaleceń producenta. Podudzia opłucz i oczyść. Pieczarki umyj gdy trzeba obierz. Marchewki(...)umyj szczotką (nie obieraj). Pieczarki i marchewki pokrój w plasterki. Na patelni WOK rozgrzej olej. Mięso pokrój na mniejsze kawałki i zalej octem i sosem, przemieszaj. Na patelni najpierw podsmaż warzywa, potem dodaj mięso. Obsmaż tak aby stało się leciutko chrupiące z zewnątrz. Dopraw pieprzem cayenne. Podawaj na dużym talerzu dekorując i dodając smaku czerwoną cebulą i szczypiorkiem.  INFORMACJA

ClauditteMissCooking
Zupa gulaszowo-warzywna 132

podsmażoną cebulkę i bukiet warzyw. Można powiedzieć, że jest to pomidorowa w bogatszej wersji. 600 g mięsa gulaszowego 1 łyżka mąki 1 łyżeczka czerwonej ostrej papryki 1 cebula 2 marchewki 450 g mieszanki warzywnej 9-składnikowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 litry wody 2 kostki rosołowe Sól Pieprz Mięso kroimy na mniejsze kawałeczki. Przyprawiamy czerwoną papryką i obtaczamy w mące(...)Cebulę kroimy w piórka. Szklimy w większym garnku z odrobiną oleju. Dokładamy mięso i razem wszystko podsmażamy. Całość zalewamy wodą, dodajemy kostki rosołowe. Marchewki obieramy i kroimy w pół plasterki. Do zupy dodajemy marchewkę oraz mieszankę warzywną. Zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości mięsa. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy z ugotowanym w osobnym

VioletoweKucharzenie
Gumbo z Nowego Orleanu. Garnek pełen smaku 429

pietruszkę, łyżeczkę suszonego tymianku, łyżeczkę soli. Ugotujcie powoli lekki rosół, do miękkości mięsa, około 2 godzin. Ugotowanego kurczaka pozbawcie skórki, ogołoćcie z mięsa. Kości i warzywa z rosołu – poza marchewką – wyrzućcie. Marchewkę pokrójcie w półplasterki. Odłóżcie na bok razem z mięsem. W rosole dodatkowo rozpuście wybraną kostkę bulionową. Odlejcie 1,2l rosołu, resztę można zjeść lub zamrozić.   Naszykujcie sobie(...)naciowego 1 pęczek grubego szczypioru 2 papryki okrągłe, około 350g 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki czarnego grubo mielonego pieprzu 1 kostka bulionu wołowego/ drobiowego/warzywnego 3 liście laurowe 1 duża marchewka 1 pietruszka 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 szklanka oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1 szklanka mąki pszennej łyżeczka płatków chili łyżeczka pieprzu cayenne 2 łyżeczki soli 1 łyżka stołowa mieszanki kreolskiej

Karo in the Kitchen
Klasyczna zupa szczawiowa, czyli powrót do dzieciństwa 184

smaku tych zup. Były pierwszymi przepisami, które szlifowałam do perfekcji. Obieramy ziemniaki, kroimy je na mniejsze kawałki i gotujemy je osobno, w osolonej wodzie. Czemu tak, a nie z marchewką, pietruszką i od razu w zupie? Oddałyby za dużo swojego smaku, a to nie kartoflanka. A w kwaśnej zupie – nie ugotowałyby się w ogóle i zostały twarde. Pamiętajcie, że kwaśne(...)rzeczy dodajemy dopiero na koniec gotowania, albo poddajemy je osobno obróbce cieplnej i dopiero potem łączymy je z resztą składników. Marchewki i pietruszkę obieramy, kroimy w niezbyt cienkie półplasterki. Cebulę kroimy drobno. Zalewamy warzywa w garnku 1,8 litra wody, doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy kostki rosołowe, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy tak długo, aż warzywa będą miękkie. Wrzucamy

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania