marchewka - 20163 przepisów (strona:228/1345)

Ryba w papilotach z warzywami na parze 170

podanych składników powstały 4 porcje. Danie podałam z ziemniaczkami z wody i bukietem surówek. Proporcja na 4 porcje: - 400 gr ryby ( u mnie filet z pstrąga tęczowego) - 2 średnie marchewki - 1 mała pietruszka - 1 mała cukinia - 4 plastry cytryny - 1/2 pęczka koperku - sól, pieprz - papier do pieczenia ( 4 kwadraty 30x30cm) Rybę podzielić na 4 porcje. Sprawdzić, czy filety nie posiadają(...)ości. Moje miały je jeszcze. W ich usuwaniu pomocna będzie pęseta. Każdą porcję oprószyć solą i pieprzem. Marchewkę i pietruszkę pokroić w tzw. zapałkę. Cukinię w talarki. Na środku każdego arkusza papieru ułożyć cukinię, na niej marchewkę i pietruszkę. Na kopczyku z warzyw kładziemy filet, na nim koperek i cytrynę. Rybę zawijamy w papiloty.Każdy pakiecik dodatkowo spinam szpilką

kawawszklance
Spaghetti bolognese ze świeżych pomidorów 126

smaczny i pełen smaku należy gotować go długo aby uzyskać pełną gamę smaków. Zdecydowanie polecam! Porcja na 4 osoby: - 35 dag mięsa mielonego ( u mnie z łopatki) - 2 duże marchewki - 2 cebule - 4- 5 pomidorów - 2 ząbki czosnku - 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne - 1 łyżeczka suszonego oregano, tymianku i bazylii ( lub 2 płaskie łyżki ziół prowansalskich) - 1 łyżka cukru - sól(...)smaku ( ok. łyżeczki ) - 2 łyżki oleju Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę. Czosnek posiekać. Marchewkę i cebulę pokroić w kostkę. Do rondla wlać olej, dodać czosnek. Jak się podgrzeje i puści swój aromat dodać mięso mielone. Podsmażyć jednocześnie rozbijając widelcem grudki. Dodać marchewkę i cebulę. Zeszklić warzywa. Dodać pomidory i suszone zioła.  Zmniejszyć ogień na minimum. Dusić do momentu rozpadu pomidorów

kawawszklance
Syta zupa z dyni i soczewicy 145

poprawia humor - nawet w najbardziej pochmurny, jesienny dzień.. Porcja na 3 głodne osoby: - 60 dag dyni ( obranej i oczyszczonej z pestek ) - 1,5 szklanki czerwonej soczewicy - 2 duże marchewki - 1 duży korzeń pietruszki - kawałek pora ( biała część z odrobina zielonej) - 2 ząbki czosnku - 1 liść laurowy - 1 płaska łyżka soli - 2 łyżki masła / oleju / oliwy Dynię pokroić w kawałki(...)Marchewkę, pietruszkę oraz por obrać i pokroić w podobnej wielkości cząstki. Soczewicę przepłukać. Zalać wodą w garnku ok. 4 cm ponad powierzchnię ziaren. Gotować 20 minut. Dodać jarzyny, liść laurowy i czosnek. Gotować kolejne 20 minut ( marchewka, soczewica mają być miękkie a dynia ma się rozpadać). Doprawić solą. Jeżeli lubimy ostre smaki dodajmy pod koniec gotowania cząstkę ostrej papryczki. Teraz

kawawszklance
Sushi w domu 186

jest świetną bazą do wykonania rolek) Zaprawę do sushi przygotowuję sama, jest o niebo lepsza i bardziej wyrazista w smaku niż ta gotowa. Do marynowania twardych warzyw ( jak marchewka ) także używam tej zaprawy. Ryż: 1 szklankę ryżu przepłukać 3-4 krotnie do uzyskania klarownej wody, zalać 1 i 3/4 szklanką wody.  Pod przykryciem zagotować a następnie zmniejszyć ogień(...)sobą do rozpuszczenia soli i cukru. Zaprawą polać ciepły ryż i dokładnie wymieszać. Dodatki: - 1 ogórek ( fragment ogórka wężowego o długości równej szerokości płata nori, pokrojony wzdłuż w słupki) - marchewka pokrojona w słomkę ( włożona do marynaty a ok. 2 godziny ) - szczypior - avokado krojone w słupki - krewetki* - wędzony łosoś - kremowy serek - majonez - 6 płatów nori ( prasowane glony ) - pasta wasabi

kawawszklance
Galareta wieprzowa 154

urodzinowy prezent to strzał w dziesiątkę. Bardzo, bardzo dziękuję i zapraszam na galaretę. Składniki: 1 duża golonka wieprzowa (taka około 1 kg) 2 nóżki wieprzowe 2 marchewki kawałek selera 1 pietruszka 4 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 ząbki czosnku groszek konserwowy sól pieprz Do garnka włożyć oczyszczoną golonkę i nogi wieprzowe, marchewkę,seler, pietruszkę,liśc laurowy, ziele angielskie(...)mięso. Gotować na wolnym ogniu około 1,5 -2 godziny. Mięso i warzywa wyjąć, a wywar przelać przez sito. Mięso oddzielić od kości i pokroić na mniejsze kawałki . Pokroić marchewkę na plasterki i ułożyć na dnie miseczek wraz z groszkiem, dodać mięso i zalać wywarem, a następnie  odstawić do wystudzenia. Podawać z octem lub cytryną. Do galarety z nóżek

O kuchni z uczuciem
rigatoni z suszonymi pomidorami i brokułem 154

wdzięczny typ potraw, w którym możemy dowolnie eksperymentować ze składem, a wychodzi nam i tak bardzo ciekawa kompozycja smakowa. Tak właśnie jest w tym wypadku - połączenie smaku suszonych pomidorów, marchewki oraz brokułów. Spróbujcie. Składniki : 250g rigatoni 4 ząbki czosnku 2 średnie marchewki 1/2 słoika suszonych pomidorów 250g różyczek brokułów 100g sera żółtego w kostce 0,75l bulionu warzywnego świeża bazylia(...)sól i pieprz Sposób przyrządzenia : marchewkę obieramy, kroimy w grubsze półplastry i gotujemy razem z brokułami w lekko osolonej wodzie czosnek drobno siekamy i wsypujemy do rondla na rozgrzany olej z suszonych pomidorów (3-4 łyżki) smażymy aż delikatnie się zarumieni przez 2-3 minuty i zalewamy gorącym bulionem zagotowujemy i dodajemy rigatoni - gotujemy przez około 8-10 minut

zobacz ich smak
Karkówka w miodzie nadziana cebulą i pieczarkami 155

Rewelacyjna i krucha karkówka z dodatkiem miodu spadziowego. Wnętrze karkówki wypełnione pieczarkami i cebulą z posmakiem słodyczy i czosnku. Z zewnątrz chrupiąca skórka. Dodatkiem są uduszone pieczarki i marchewki. 1,2 kg karkówki wieprzowej 200 g pieczarek 4 marchewki 1 czerwona cebula 1 łyżka miodu spadziowego 1 ząbek czosnku Przyprawa do karkówki 1 łyżeczka czosnku staropolskiego Ostra czerwona papryka Sól(...)zmięknąć. Przyprawiamy solą i pieprzem. Warzywami wypełniamy wnętrze mięsa, układamy w naczyniu żaroodpornym. Powstałym podczas smażenia płynem z pieczarek i miodu podlewamy mięso. Wokół układamy resztę pokrojonych pieczarek i marchewki (pokrojone w plastry). Całość pieczemy pod przykryciem przez 1,5 godziny w 200*C. Pod koniec możemy odkryć mięso, aby zarumieniło się z zewnątrz

VioletoweKucharzenie
Zupa z dyni i chili 127

Rozgrzewająca, aromatyczna z nutą imbiru, jesienna zupa, która zachwyci amatorów jarskich dań, polecam jest niskokaloryczna, dodatek chili zaostrza apetyt na więcej! Składniki: 1 mała dynia hokkaido 3 ziemniaki 3 marchewki 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju z chili 1 papryczka chili 1 litr bulionu warzywnego szczypta mielonej gałki muszkatołowej szczypta mielonego imbiru sól morska do smaku prażone pestki dyni Przygotowanie(...)Ziemniaki, marchewkę i dynię obrać ze skóry,umyć, pokroić na kawałki.  W garnku rozgrzać olej z chili, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, zeszklić, po chwili dodać ziemniaki, dynię i marchewkę, przesmażyć 3 minuty, po czym zalać bulionem warzywnym i gotować do miękkości w trakcie dodając pokrojoną chili-(ja miałam w zalewie olejowej). Doprawić do smaku solą, mieloną gałką oraz

Wanilia i Kardamon
Sałatka z białej kapusty wersja z czosnkiem 312

Niedawno publikowałam przepis na sałatkę z białej kapusty  . Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis. Sałatka podobna do tamtej bo jest i kapusta i marchewka i papryka ale ta wersja jest z dodatkiem czosnku i z inną zalewą. Mi zdecydowanie lepiej smakuje ta wersja bo bardzo lubię czosnek. składniki: 2 kg białej kapusty 2 czerwone papryki 4 marchewki 1 duża(...)szatkownicy do warzyw. Następnie kapustę przełożyć do dużej miski i zasypać solą. Dokładnie wymieszać i odstawić na 4 godziny.  Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w paseczki, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, czosnek obrać i pokroić w plasterki. Po 4 godzinach kapustę odcisnąć ze soku. Sok wylać.  Do odciśniętej kapusty dodać przygotowane warzywa

Monia miesza i gotuje
Karmazyn w warzywach z sosem winno-śmietanowym 158

usmażyć, upiec, ugotować na parze lub uwędzić. Karmazyn w warzywach z sosem winno-śmietanowym Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1000 kg filetów karmazyna 2 cebule 2 pory 1 duża marchewka 1/2 szklanki białego wina 400 g gęstej śmietany 18% sól morska świeżo zmielony pieprz masło i olej do smażenia  posiekana natka pietruszki Wykonanie:  Cebulę obieramy i kroimy(...)piórka, pora myjemy odcinamy zielony koniec, a białą cześć kroimy w krążki. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie paseczki. Na osobnej patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę, a następnie dorzucamy pory. Wszystko razem przesmażamy i dodajemy marchewkę, wlewamy wino, chwilę je odparowujemy i dodajemy śmietanę. Mieszamy, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykrywką przez 15 minut. W razie potrzeby, gdyby

Kulinarne przygody Gatity
Pasta na kanapki z pieczonej papryki 138

Lubimy różnorodność kanapkową, więc chętnie testujemy nowe rozwiązania i alternatywy dla sklepowych sojaków. Prezentowaliśmy Wam już wegański paprykarz z marchewki oraz pastę z czerwonej soczewicy w wersji prostej oraz najprostszej . Dzisiaj przepyszna pasta z pieczonej papryki. Spróbujcie koniecznie! Pasta z pieczonej papryki Przepis na ok. 350 g Potrzebujemy: 4 czerwone papryki śreniej wielkości 3 ząbki czosnku pół dużej cebuli(...)marchewki mały kawałeczek selera (korzeń)  oliwa lub olej sól, pieprz do smaku rozmaryn 2 liście laurowe 2 ziela angielskie Przygotowanie: 1. Papryki myjemy, kroimy na ćwiartki i wydrążamy gniazda nasienne. Na blasze z odrobiną rozsmarowanego oleju układamy papryki. Paprykę polewamy odrobiną oleju i delikatnie solimy. Dokładamy nieobrane ząbki czosnku. Blachę wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 50 min w temp

Bananowe Pole
Grzanki z serkiem, bakłażanem i marchewką. 146

ułożyłam na nich paseczki podsmażonych warzyw z ziołami prowansalskimi. To śniadanie będzie naprawdę pyszne :-). W sam raz na chłodne dni. Częstujcie się proszę!   GRZANKI Z SERKIEM, BAKŁAŻANEM I MARCHEWKĄ.            Składniki: 1 długa bagietka lub 2 małe 2 marchewki 1 mały bakłażan 100 g kremowego serka twarogowego do smarowania 2 duże ząbki czosnku(...)grubsze kromki. Posmarować je czosnkową oliwą. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez kilka minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC, aż do lekkiego zrumienienia. Marchewki obrać, bakłażana oczyścić z pestek. Warzywa umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paseczki. Przesmażyć je przez kilka minut na pozostałej oliwie. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, pieprzem cayenne i ziołami prowansalskimi

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Zupa - krem z zielonego groszku 95

Fantastyczna, lekka, acz bardzo sycąca zupa-krem. 1 cebula 1 marchewka 1 ząbek czosnku 750g mrożonego groszku 800ml rosołu lub bulionu sól, pieprz,  szczypta suszonych płatków chilli łyżka śmietany do przybrania W garnku przesmażyć cebulę, czosnek, po chwili dodać pokrojoną w plasterki marchewkę, dolać bulionu, aby zakrył warzywa i dusić pod przykryciem do czasu aż marchewka zmięknie. Dodać groszek

Codzienne Gotowanie
Warzywne curry 100

zawiodłam, danie jest pyszne, delikatne i aromatyczne. Może stanowić danie główne, gdyż jest bardzo sycące, lub w mniejszej ilości, stanowić dodatek do dania miesnego.  mieszanka warzyw: ziemniak, kalafior, marchewka, pietruszka, groszek, groszek cukrowy, pieczarki  1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego 0,5 łyżeczki nasion gorczycy 0,5 łyżeczki czarnuszki 1 łyżeczka kurkumy 2-3 ząbki czosnku 1 średnia cebula(...)listków curry 1 czerwona papryczka chili (suszona) 1 łyżeczka cukru 250 ml naturalnego jogurtu sól Przygotować warzywa: kalafiora podzielić na różyczki, ziemniaki, marchewkę i pietruszkę pokroić w kostkę, pieczarki pozostawić w całości (ja przygotowałam to danie bez pieczarek i groszku). W rondlu zagotować wodę, w pierwszej kolejności wrzucić do niej ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Poczekać aż będą lekko miękkie

Codzienne Gotowanie
Cukinia faszerowana mięsem 96

Cukinia to wspaniałe, letnie warzywo, które można przygotować na wiele sposobów. Dziś postanowiłam nafaszerować ją dobrze doprawionym, ostrym mięsem z dodatkiem marchewki, co sprawiło że było także lekko słodkie. Tak przyrządzona cukinia okazała się bardzo smacznym i sycącym daniem. Polecam!  4 średnie cukinie 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 średnie marchewki 1 papryczka chili 300g mięsa mielonego(...)podpiec w piekarniku aż lekko zmiękną.  W międzyczasie na patelni rozgrzać oliwę, przesmażyć na niej drobniutko pokrojoną cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, oraz drobno pokrojoną papryczkę chili. Smażyć aż cebula się zeszkli. Dodać mięso, dokładnie wymieszać i smażyć aż lekko zbrązowieje.  Podsmażone cukinie delikatnie wydrążyć, zostawiając okolo półcentymetrową skórkę. Miąższ pokroić

Codzienne Gotowanie

Proponowane wyszukiwania