zawiodłam, danie jest pyszne, delikatne i aromatyczne. Może stanowić danie główne, gdyż jest bardzo sycące, lub w mniejszej ilości, stanowić dodatek do dania miesnego. mieszanka warzyw: ziemniak, kalafior, marchewka, pietruszka, groszek, groszek cukrowy, pieczarki 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego 0,5 łyżeczki nasion gorczycy 0,5 łyżeczki czarnuszki 1 łyżeczka kurkumy 2-3 ząbki czosnku 1 średnia cebula(...)listków curry 1 czerwona papryczka chili (suszona) 1 łyżeczka cukru 250 ml naturalnego jogurtu sól Przygotować warzywa: kalafiora podzielić na różyczki, ziemniaki, marchewkę i pietruszkę pokroić w kostkę, pieczarki pozostawić w całości (ja przygotowałam to danie bez pieczarek i groszku). W rondlu zagotować wodę, w pierwszej kolejności wrzucić do niej ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Poczekać aż będą lekko miękkie
Codzienne GotowanieCukinia to wspaniałe, letnie warzywo, które można przygotować na wiele sposobów. Dziś postanowiłam nafaszerować ją dobrze doprawionym, ostrym mięsem z dodatkiem marchewki, co sprawiło że było także lekko słodkie. Tak przyrządzona cukinia okazała się bardzo smacznym i sycącym daniem. Polecam! 4 średnie cukinie 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 średnie marchewki 1 papryczka chili 300g mięsa mielonego(...)podpiec w piekarniku aż lekko zmiękną. W międzyczasie na patelni rozgrzać oliwę, przesmażyć na niej drobniutko pokrojoną cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, oraz drobno pokrojoną papryczkę chili. Smażyć aż cebula się zeszkli. Dodać mięso, dokładnie wymieszać i smażyć aż lekko zbrązowieje. Podsmażone cukinie delikatnie wydrążyć, zostawiając okolo półcentymetrową skórkę. Miąższ pokroić
Codzienne Gotowaniejest ona łatwa i stosunkowo szybka do przygotowania - spokojnie można zmieścić się w 30 minutach ;) Składniki : 1-2 szalotki lub dymka 1 papryczka chili pół dyni piżmowej 3 małe marchewki kostka rosołowa (drobiowa lub warzywna) gałązka świeżego rozmarynu litr wrzątku puszka ciecierzycy (400g) szczypta słodkiej i ostrej papryki łyżka oliwy sól i pieprz Przygotowanie : Szalotkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki(...)zmiksować razem z rozmarynem, papryczką chili i kostką rosołową. Dynie obrać i marchewkę, pozbawić pestek, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować. W garnku rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej zmiksowaną masę cebulową z rozmarynem, chili i bulionówką. Dodać poszatkowaną dynię i marchewkę. Zalać wrzątkiem i gotować pod przykryciem kilkanaście minut aż warzywa będą miękkie. Zmiksować. Dodać ciecierzycę z puszki, zupę
Codzienne Gotowanieprawie przy każdym obiedzie. Przypomniałam sobie o niej, lekko ją udoskonaliłam i... teraz nie mogę się nią najeść ;) Spróbujcie i Wy. Składniki: kawałek pora (około 50 g) 4 sztuki marchewki (około 140 g) 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu szczypta soli 3 łyżki majonezu 2 1/2 łyżki jogurtu typu greckiego Przygotowanie: Marchewkę obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach(...)kroimy w cieniutkie plasterki. Do marchewki i pora dodajemy 3 łyżki majonezu i 2 1/2 łyżki jogurtu typu greckiego, wszystko dobrze mieszamy. Następnie doprawiamy naszą surówkę solą i pieprzem, próbujemy. Odstawiamy na czas przygotowania obiadu do lodówki, aby smaki dobrze przeszły. Podajemy do domowych kotletów mielonych , chrupiących kawałków kurczaka lub innych dań głównych. Smacznego
Słodkie okruszkidodaliśmy smażone krewetki, oczywiście zupa świetnie smakuje bez nich, albo z dodatkiem podsmażonego boczku, lub grzanek. Przygotowanie Składniki: 400 g dyni (u nas najpopularniejsza jest dynia Hokkaido) 300 g marchewki imbir około 3cm 1 cebula 1 łyżka masła 500 ml bulionu z ważyw 250 ml mleczka kokosowego 1-2 łyżki sosu sojowego 2-3 łyżki soku z cytryny sól pieprz(...)krewetki Przygotowanie: Dynię i marchewki obieramy i kroimy w dużą kostkę. Z dyni oczywiście usuwamy pestki. Cebulę i imbir również obieramy i kroimy w małą kostkę. Imbir można zetrzeć na tarce. Roztapiamy masło w garnku i dusimy parę minut cebulę z imbirem. Dodajemy kawałki dyni i marchewki. Całość ponownie dusimy około 3-5 minut. Uwaga żeby się za mocno
KasiaiKrzysiu.plbazylia , tymianek, papryka słodka 1 łyżeczka pieprzu 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżka sosu sojowego -ciemny 2 łyżki oleju lub smalcu do obsmażenia schabu Warzywa: 2 marchewki 3 cebule 1/2 pora część biała PRZYGOTOWANIE. Schab dobrze płuczemy , osuszamy ręcznikiem papierowym. Do miski wlewamy olej, sos sojowy, przyprawy, mieszamy i taka pasta nacieramy dobrze schab(...)Pozostawiamy na kilka godzin w lodówce - najlepiej zrobić dzień wcześniej. Schab obsmażamy na bardzo gorącym tłuszczu. Minutę dwie z każdej strony. Cebule i pora kroimy w cienkie talarki. Marchewkę obieramy ze skórki i najlepiej nożykiem do obierania ścieramy na paski wiórek. Do naczynia żaroodpornego wkładamy schab. Wlewamy resztki sosu z przypraw. Obkładamy porem cebulą i marchewką. Przykrywamy i wstawiamy
W kuchennym oknie EwyBardzo polecam ten szybki i bardzo smaczny pasztet wegetariański. Wymiary blaszki : keksówka Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 30 - 40 minut Składniki: szklanka czerwonej soczewicy 500 ml wody 2 marchewki cebula olej 3 jajka sol, pieprz, czosnek,curry , galka muszkatalowa Sposób przygotowania : Soczewice gotuj w 500 ml wody na papkę ( to trwa naprawdę chwilkę ) Marchewki zetrzyj na tarce o średnich(...)oczkach . Cebule drobno pokrój i przesmaż razem z marchewka na odrobinie oleju. Dopraw przyprawami według swojego gustu :) Wymieszaj z soczewica i jajkami. Piecz w keksówce wylozonej papierem do pieczenia w temp. 180 C ok. 30 - 40 minut. Smacznego
Słodkości i nie tylkoSkładniki : 20 dkg białej fasoli 20 dkg czerwonej fasoli 4-5 ziemniaki 40 dkg żeberek wieprzowych 10 dkg wędzonego boczku 1 cebula marchewka, pietruszka 2-3 ząbki czosnku 1 płaska łyżka suszonego majeranku 2-3 listki laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka mąki tłuszcz do smażenia woda pieprz, sól Sposób wykonania : O ba rodzaje fasoli zalej wodą(...)namocz przez noc. Żeberka opłucz, wrzuć do garnka, zalej 2 l wody, zagotuj, odszumować. Dodaj namoczoną fasolę , liście laurowe, ziele angielskie i gotuj przez godzinę. Pietruszkę i marchewkę oraz ziemniaki obierz, umyj, pokrój na małe kawałki. Dodaj do zupy na 15 minut przed końcem gotowania. Żeberka wyjmij, przestudź, oddziel mięso od kości, pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do zupy. Czosnek
Przepisy i porady kulinarneprzypadkiem nie wrzucajcie do marynaty soli, bo wołowina stanie się twarda! Miksturę mieszamy, zakrywamy miskę folią i wstawiamy do lodówki na co najmniej 10 godzin. 2. SMAŻENIE CEBULI I MARCHEWKI (15 min) Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę smalcu lub masła klarowanego i wrzucamy na to 2 cebule pokrojone w piórka (czyli na pół, a następne w cienkie plasterki), dodajemy szczyptę(...)lekkiego zrumienienia, co jakiś czas mieszając. Następnie przerzucamy usmażoną cebulę do garnka, a na patelnię dodajemy jeszcze ok. pół łyżki tłuszczu i pokrojoną w dużą kostkę marchewkę. Obsmażamy ok. 4 min i również przerzucamy marchewkę do garnka. 3. OBSMAŻANIE MIĘSA I GOTOWANIE MARYNATY (8-10 min) Mięso odcedzamy z marynaty, którą z kolei w całości (wraz z laską cynamonu
Nerds KitchenDzisiaj przedstawiam przepis na pyszną tartę na kruchym spodzie z cukinią, marchewką i bakłażanem. Przepis znalazłam na stronie Torta Della Figlia . Z podanych składników przygotujemy tartę o średnicy 22-24 cm. Zapraszam do przygotowań! Składniki na spód: 170 g mąki pszennej 120 g zimnego masła 1 żółtko 60 ml zimnej wody szczypta soli szczypta pieprzu Składniki na nadzienie(...)marchewka 1 cukinia 1 bakłażan 200 g śmietany 18% 1 duże jajko 1 kulka mozzarelli 2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki chilli szczypta gałki muszkatołowej szczypta suszonego czosnku sól, świeżo mielony pieprz oliwa z oliwek CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Wszystkie składniki na spód umieszczamy w misce i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Formujemy kulkę, owijamy folią
My Culinary ArtZupa, która gości najczęściej na naszym stole. Tym razem wersja z groszkiem i grzankami. Składniki: porcja rosołowa, marchew, pietruszka, kawałek selera, 5 – 6 ziemniaków, 3 ząbki czosnku, słoiczek przecieru ogórkowego, 1szklanka groszku (świeżego lub mrożonego), grzanki czosnkowe (gotowe lub własnej roboty), sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, kostka rosołowa, 4 – 5 łyżek śmietany Sposób przygotowania: Porcję rosołową opłukać, włożyć(...)garnka i zalać około 4 l zimnej wody. Zagotować, zmniejszyć ogień i zszumować. Dodać kostkę rosołową, ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz. Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do wywaru – najpierw podgotowujemy marchew, pietruszkę i seler, później dodajemy ziemniaki. Gdy warzywa będą prawie miękkie do zupy dołożyć przecier z ogórków, groszek, posiekane ząbki czosnku
Nie tylko w kuchnijednogarnkowe nie wymagające specjalnych umiejętności kulinarnych, sycące i bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Najlepiej smakuje podane z ryżem lub pieczywem . składniki na 4 porcje 1 większa cukinia 2 marchewki 50 dag cienkiej kiełbasy 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 puszka pokrojonych pomidorów bez skórki 1 puszka czerwonej fasoli 2 łyżki oleju 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej czarny pieprz sól(...)przepis Cebulę drobno siekamy. Ząbki czosnku kroimy na mniejsze części, marchewkę oraz kiełbasę w plastry a cukinie razem ze skórką kroimy w kostkę. Do garnka z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy posiekaną cebulę, czosnek oraz kiełbasę, wszystko chwilę rumienimy często mieszając, następnie dodajemy marchewkę i cukinię, całość mieszamy dusimy jeszcze około 10 minut, po tym czasie wlewamy szklankę wody i wszystko
Smakowite DaniaWitajcie :) dzisiaj chciałam Was zaprosić na przepyszny gulasz z pieczarkami , papryką , marchewką i aromatycznymi ziołami . W sam raz na niedzielny obiad :) Składniki : 1 kg szynki 3 marchewki 1 duża cebula 1 czerwona papryka około 9 pieczarek ja miałam malutkie 1 łyżka ziół prowansalskich 2 łyżki dowolnej przyprawy do mięsa z papryką 1 łyżeczka suszonego tymianku(...)kroimy w grubą kostkę i nacieramy wszystkimi przyprawami. Polewamy oliwą i wstawiamy do lodówki na noc. Następnie mięso przekładamy do dużego rondla i smażymy na małym ogniu . Następnie obieramy , marchewkę , cebulę i pieczarki . Myjemy i kroimy : marchew w grubą kostkę , pieczarki w pół talarki , cebulę w piórka , paprykę w paseczki. Do mięsa dodajemy wszystkie warzywa oprócz papryki . Podlewamy mięso
Sama słodycz i szczypta chiliSzybki i rozgrzewający obiad z makaronem. Brukselka oraz mini marchewki nadają daniu kolorów oraz ciekawego smaku. Danie idealne dla dzieci. 300 g filetu z piersi kurczaka Sól Pieprz 2 cebule 10 pieczarek 8 brukselek 2 garście mini marchewek 1 szklanka bulionu drobiowego 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 1 łyżeczka lubczyku 250 g makaronu farfalle Filet(...)solą i pieprzem. Rozgrzewamy olej w garnku. Podsmażamy kurczaka. Cebulkę kroimy w kosteczkę, pieczarki w plasterki. Dokładamy do kurczaka. Brukselki kroimy na pół, wycinamy zdrewniałą część. Brukselkę oraz mini marchewki dodajemy do mięsa. Całość podlewamy bulionem. Doprawiamy solą, pieprzem, lubczykiem i ostrą papryką. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Pod koniec potrawkę zaciągamy mąką z odrobiną wody (sos będzie
VioletoweKucharzenie