marchewka - 20163 przepisów (strona:236/1345)

Nadziewana kalarepa 187

razu łykowate i zdrewniałe. Nie przeszkodziło to jednak, by wykorzystać je na obiad, obrałam, wykroiłam zdrewniałe części, krótko obgotowałam i były już gotowe do nadziewania farszem z mięsa mielonego, marchewki i natki pietruszki. Wydrążone części kalarepki zamroziłam, wykorzystam je do zupy. Podczas duszenia kalarepek powstał delikatny sos, doprawiony, zagęszczony i posypany świeżym koperkiem idealnie dopełnił danie z kalarepą. Całość wyszła(...)bardzo pyszna i zdrowa. Składniki: kilka kalarepek 0,5 kg zmielonej łopatki wieprzowej 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 małe marchewki pęczek natki pietruszki 2 łyżki tartej bułki 1 jajko sól pieprz 0,5 l bulionu pół szklanki śmietany 18% 2 łyżki mąki pszennej pół pęczku koperku Sposób przygotowania: Kalarepki umyć. Jeśli są stare, łykowate i zdrewniałe należy je obrać

na moim stole...
Sałatka z ogórków, marchewki i cebuli w koncentracie pomidorowym 127

czas, a zima z przyjemnością zajrzymy na półki w spiżarni, by wypróbować to, co zrobiliśmy w lecie. Dzisiaj prezentuje przepis, który dostałam od znajomej. Pomysł na  mizerię z marchewką i cebulką w zalewie z koncentratem pomidorowym. Polecam , bo przepis bardzo dobry. SKŁADNIKI: 1 kg. ogórków 1 kg cebuli 1 kg. marchewki Zalewa: 1 szklanka octu 10% 1 szklanka cukru(...)koncentraty pomidorowe po 200 g. ziele angielskie  liść laurowy WYKONANIE Wszystko kroimy w oddzielnym naczyniu.  Ogórki tak, jak na mizerię. Marchewkę ścieramy na małych oczkach na tarce. Cebule szatkujemy.  Do każdego naczynia wsypujemy 1 łyżkę soli, mieszamy i odstawiamy na dwie godziny. Po dwóch godzinach warzywa odciskamy i dodajemy do gotującej się  do zalewy. Od chwili

W kuchennym oknie Ewy
Pasztet z dyni 134

idealnej konsystencji. Kto chce, może pokusić się o zmielenie składników po ich połączeniu - moja maszynka odmówiła posłuszeństwa w tym zakresie ;) PASZTET Z DYNI Składniki: - 700 gram dyni - 200 gram marchewki - 1 średnia cebula - 2 jajka - oliwa z oliwek - pieprz ziołowy - 3 ząbki czosnku - ¾ szklanki kaszy manny - sól Przygotowanie: Dynię obieramy, usuwamy z niej pestki i ścieramy na tarce. Zasypujemy(...)szczyptą soli, aby przyspieszyć oddawanie wody. Zostawiamy na chwilę. Marchewkę również obieramy i ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oliwie. Odsączamy dynię i mieszamy ją ze startą marchewką, cebulą i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy kaszę mannę i jajka. Doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym i solą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20-30 minut

Życie zamknięte w smaku
Gdzie warto zjeść? Festiwal Dobrego Smaku Łódź 2014 187

Placki z brukwi trochę to wszystko ratują, bo były bardzo smaczne. A jeszcze jeden plus, za sos z pokrzywy. 4/10 8. Malinowa 9/10 pkt Potrawka z kurczęcia polskiego z marchewką z groszkiem i dzikim ryżem Kiedy weszliśmy do środka Malinowej przytłoczyło nas nieco samo miejsce. Nie byliśmy przygotowani na wchodzenie do strojnych wnętrz, w których obsługiwałby nas elegancko ubrany kelner(...)był jednak przemiły, uśmiechał się do nas konspiracyjnie, tak, że sztywna atmosfera zaczęła wydawać się mniej krępująca.  Danie było bardzo smaczne i idealnie wpisywało się w tematykę festiwalu. Marchewka była może nieco z zbyt al dente, ale samo połączenie konsystencji idealne. Dla Kesji i Marcina puree było najlepszym, jakie w życiu jedli. Całość nie jest może szczególnie wyszukana

Życie zamknięte w smaku
Nadziewana pieczeń wołowa 90

potrawami regionalnymi. Pieczeń ma oryginalny smak. Warto wypróbować. Składniki: 1 kg wołowiny zrazowej 100 gram słoniny 4 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny Starta skórka z ½ cytryny 2 marchewki Kawałek selera Biała część pora 2 łyżki smalcu 2 szklanki bulionu wołowego Ziele angielskie ( kilka ziaren, zmielić lub rozkruszyć w moździerzu ) Majeranek Sól, pieprz Wykonanie: 2 ząbki czosnku ucieramy(...)majeranku. Nacieramy tym słoninę, owijamy w folię i zostawiamy do zamarynowania ( najlepiej na noc ). Mięso skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy pozostałą solą, zielem angielskim i majerankiem. Warzywa obieramy. Jedną marchewkę kroimy w słupki, pozostałe warzywa ścieramy na tarce. Słupkami marchewki szpikujemy mięso. Obkładamy pozostałymi warzywami i zostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia usuwamy warzywa, szpikujemy wołowinę jeszcze w słupki

Smaki Ewy
Surówka z marchewki, pora i jabłka 159

wiadomo surówek nigdy nie jest za dużo, a nawet im więcej tym lepiej. Dostarczają nam wielu ważnych składników. Zresztą co tu dużo mówić. Dzisiaj prezentuję surówkę z marchewki, to pewnie też klasyka wśród surówek, zachęcam do wykorzystania przepisu. Składniki: 2 spore marchewki Kawałek pora ( ok.10 -15 cm ) 1 jabłko Szczypta soli Płaska łyżeczka cukru Sok z cytryny ( do skropienia jabłka(...)spore łyżki gęstego jogurtu typu greckiego Wykonanie: Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Jabłko obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny. Pora kroimy wzdłuż, w ten sposób jesteśmy w stanie porządnie go umyć, umytego kroimy w plasterki. Do całości dodajemy szczyptę soli, cukier i jogurt. Całość mieszamy i gotowe. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Serca indycze w galarecie 117

szyj indyczych, również  ), część trafia do plastikowych pojemników a część do słoiczków na później. Składniki: 1 ½ kg serc  indyczych 2 ½ l wody Sól Pieprz Vegeta 2 marchewki Kawałek selera Kilka listków laurowych Ziele angielskie Ok. 100 - 120 ml octu żelatyna Dekoracja ( dowolna, natka pietruszki, groszek z puszki, marchewka ) Wykonanie: Serca indycze oczyszczamy ( usuwam nadmiar tłuszczu, rzadko się zdarza(...)serca przecedzamy i pozostawiamy na sicie. Do wywaru dodajemy żelatynę ( warto dodać trochę więcej żelatyny do płynu, zgodnie z przepisem na opakowaniu ) i porządnie mieszamy. Do pojemników, wkładamy pokrojoną marchewkę, groszek, pokrojoną natkę pietruszki oraz ugotowane serca. Całość zalewamy wywarem z żelatyną. Pozostawiamy do stężenia. W wersji w słoikach nie dodajemy dekoracji. Przechowujemy w chłodnym miejscu. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Garnek chłopski – danie jednogarnkowe 115

cyklu jednogarnkowych i oczywiście dla zapracowanych. Sycące, smaczne i przygotowujemy je szybko. Idealne gdy nie mamy pomysłu i dużo czasu. Składniki: 500 gram mięsa mielonego 600 gram ziemniaków 1 marchewka 1 cebula 8 pieczarek 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ogórki kiszone 2 plasterki boczku wędzonego 500 ml wody Sól Pieprz olej Ser tarty Wykonanie: W naczyniu typu wysoka patelnia, wlewamy(...)przez kilka minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną cebulę i ponownie chwilę smażymy. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki oraz boczek pokrojony w słupki i dalej smażymy. Na koniec dodajemy pokrojoną marchewkę, ogórki i spore kostki ziemniaków. Podlewamy wodą z koncentratem pomidorowym. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem do miękkości ziemniaków i marchewki. Gdy podczas duszenia wyparuje nam zbyt dużo płynu

Smaki Ewy
Sałatka z gotowanym kurczakiem i bobem 113

Sałatek nigdy nie jest za wiele, w mojej rodzinie wszyscy je lubią ( pewnie się powtarzam, ale trudno ). Jeżeli planujecie gotować zupę warto dorzucić dwie marchewki więcej i oczywiście pierś z kurczaka. Pozostałe warzywa z rosołu można również wykorzystać. Pokroić, dodać pozostałe składniki i doprawić tak aby była trochę pikantna. Ale to już kwestia gustu. Polecam. Składniki: Gotowana pierś z kurczaka(...)gotowane marchewki Bób z puszki 2 jabłka ( średnie ) 1 mała cebula 2 ogórki kiszone Mały pęczek natki pietruszki Sól Pieprz Majonez Chili Wykonanie: Pierś z kurczaka kroimy w kostkę ( wielkości naszego bobu ). Marchewkę, jabłka ( obrane ), cebulę i ogórki kroimy w mniejszą już kostkę. Natkę pietruszki siekamy. Bób z puszki przepłukujemy zimna wodą, pozostawiamy do odcieknięcia. Wszystko razem łączymy. Dodajemy majonez

Smaki Ewy
Kasza kuskus z warzywami 189

twardej pszenicy durum. Symbolizuje bogactwo i szczęście. Oto szybki przepis na kaszę kuskus z dodatkiem warzyw.  Składniki 100 g kaszy kuskus 4 szalotki 1 czerwona papryka 1 marchewka 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka przyprawy z suszonych pomidorów, czosnku niedźwiedziego i czarnuszki sól Szalotki obieramy i kroimy w krążki. Paprykę kroimy(...)kostkę, a marchewkę w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy skrojone szalotki. Smażymy aż cebule będą miękkie. Można podlać odrobiną gorącej wody. Następnie dodajemy paprykę i marchewkę. Doprawiamy sosem sojowym, solą i przyprawą z suszonych pomidorów, czosnku niedźwiedziego i czarnuszki. Użyłam mieszanki suszonych pomidorów, czosnku niedźwiedziego i czarnuszki firmy  Dary Natury . Całość dokładnie mieszamy

My Chcemy Jeść
Kopytka marchewkowe z kurkami 183

czyli są delikatnie zwarte, a równocześnie miękkie, i takie niby zwykłe, ale jednocześnie wyjątkowe, bo są w pięknym, słonecznym kolorze oraz mają bardzo ciekawy i leciutko słodkawy smak, dzięki marchewce. Kurki przygotowywane są na białym, słodkim winie i o ile w śmietanowym sosie z kurek  można było wino pominąć, tak tutaj nie rezygnujcie z jego dodatku- to ono dodaje(...)wyrazistości i charakteru! Wręcz doskonałe zestawienie, które polecam wypróbować :) Kopytka: * ziemniaki- 300 g * marchewka- 250 g * mąka pszenna- 300 g (+ 2 czubate łyżki do podsypania) * jajko- 1 duże * sól- do smaku Kurki: * kurki- 220 g * cebula- 1 duża * wino białe słodkie- 150 ml * masło- 40 g  * olej ryżowy- 2 łyżki * świeży koper posiekany- 2 łyżki * gałka muszkatołowa- 1/4 łyżeczki

Kraina Miodem Płynąca
Zupa warzywna z kurczakiem i kokosowym mlekiem 145

kokosowym posmaku. Podprawiam zupę rybnym sosem i tajską soją, co świetnie harmonizuje z warzywami i kurczakiem. Jakie warzywa lubicie w zupie? Ja praktycznie wszystkie. W tej zupie wykorzystałam cukinię, marchewkę i czosnek. Oczywiście natka pietruszki jest tu również niedzowna. Zupa warzywna z kurczakiem i kokosowym mlekiem Składniki: na 4 porcje 1l bulionu z kurczaka ugotowane mięso z połowy kurczaka(...)puszka kokosowego mleka, 400 ml 2 marchewki 300 g zielonej cukinii 2 ząbki czosnku 1 czerwona cebula 3 łyżki natki pietruszki, grubo pokrojonej 3 łyżki szczypiorku, drobno pokrojonego 2 łyżki rybnego sosu 2 łyżki tajskiej soi, ewentualnie więcej 1 łyżka oliwy Pokrój cukinię w kostkę, marchewkę w cienkie paski, a czosnek w plasterki. Podsmaż na oliwie i dodaj do buljong

codojedzenia
rosół 147

czterech osób 4  kacze skrzydełka (lub inne kawałki dowolnego drobiu) 3 listki laurowe 8-10 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka lubczyku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 cebula 2 marchwie 1 korzeń pietruszki kawałek selera korzennego sól, pieprz czarny szczypiorek natka pietruszki koperek Sposób przygotowania Do garnka wkładamy skrzydełka,obraną cebulę, jedną marchew, korzeń pietruszki, kawałek obranego selera, liście laurowe(...)użyć do tego durszlaka) odrzucając wygotowane warzywa i kawałki drobiu ( możemy ich użyć na przykład do pasztetu). Do garnka z odcedzonym wywarem, dodajemy drugą obraną i pokrojoną w plastry marchew , posiekana natkę pietruszki, szczypior oraz koper, doprawiamy solą, czarnym pieprzem i gotujemy jeszcze przez 3-4 minuty. Podajemy z makaronem

Miód i pieprz
udka duszone z marchewką 110

Udka kurczaka duszone z marchewką i szalotką składniki dla czterech osób 8 udek kurczaka (pałek) 3-4 marchewki 3 cebule (szalotki) 2 łyżki octu winnego 3 łyżki oliwy sól pieprz sposób przygotowania  w misce mieszamy ocet winny, olej, sól oraz pieprz i tak sporządzoną marynatą dokładnie nacieramy umyte udka kurczaka, odstawiając je następnie w chłodne miejsce, na co najmniej(...)godzinę. Brytfankę smarujemy olejem, układamy w niej kawałki kurczaka i wkładamy naczynie bez przykrycia, na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. W tym czasie obieramy marchewki, krojąc je na spore kawałki, również szalotki obieramy, krojąc w ósemki. Po 20 minutach pieczenia, do udek dodajemy pokrojone warzywa, zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 170 stopni, nakrywamy brytfankę  i pieczemy

Miód i pieprz
OGÓRKI W POMIDORACH 646

przepisem zakończyłam sezon ogórkowy.Wszystkie przepisy na ogóreczki mojego wykonanie znajdziecie w tym poście:  MOJE SPOSOBY NA OGÓRKI   Składniki: 2 kg ogórków 1 kg cebuli 1 kg marchwi zalewa: 1 szkl wody 1 szkl octu 2 szkl cukru 4 łyżki soli 2 słoiczki przecieru pomidorowego Wykonanie: Ogórki myjemy, nie obieramy. Marchew i cebulę obieramy. Wszystkie warzywa kroimy(...)plastry.  Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, zagotowujemy, dodajemy marchew. Gotujemy 5 minut, po czym dokładamy cebulę. Po kolejnych 2 minutach dodajemy ogórki. Gotujemy 10 minut. Do dajemy ocet i przecier, dobrze mieszamy żeby przecier równo się rozprowadził. Gorące wkładamy do słoików, nie wekujemy

Z Majeczką w kuchni

Proponowane wyszukiwania