różnorodnymi przyprawami. ;) Niestety, większości nie da się zastąpić tymi najpopularniejszymi. Zachęcam jednak do wypróbowania, bo smak jest niepowtarzalny. Kurczak kap-malajski Składniki: 600g piersi kurczaka 2 ziemniaki 1 marchewka 2 pomidory 1 mała cukinia (pokrojona wzdłuż na cieniutkie plastry) 1 laska cynamonu 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego lub zwykłego 1/2 łyżeczki nasion kardamonu 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 gwiazdka anyżu(...)imbiru 1/2 łyżeczki łagodnego curry (np. KORMA) 1/2 łyżeczki garam masala 1/2 łyżeczki kurkumy 3-4 łyżki oleju słonecznikowego 3 łyżki jasnego sosu sojowego sól do smaku Ziemniaki i marchewkę kroję na duże kawałki, ok. 2x2cm. Wrzucam do garnka z wrzącą wodą, gotuję 10 minut, odcedzam i odstawiam. Kurczaka opłukuję o osuszam. Cukinię krótko podsmażam na sporym ogniu ze szczyptą
Kuchnia Prezydentowejsałatkę wymyśliłam do makaronu. Jej kwaśno-ziołowy smak wspaniale równoważy łagodność makaronu, np. carbonara albo quatro formaggio. Sałata lollo rosso, marchewka, papryka, pomidory i bazylia w prostym sosie vinaigrette. Spróbujcie! Włoska sałatka do makaronu Składniki: kilka dużych liści sałaty lollo rosso 1 marchewka poszatkowana na zapałkę 2-3 centymetrowy kawałek białej części pora drobniutko posiekany 1 mała żółta papryka(...)oliwę i mieszam dokładnie do uzyskania aksamitnego sosu. Odstawiam. Dokładnie umyte i osuszone liście sałaty rwę na mniejsze, układam na dużym, płaskim półmisku, marchewkę małymi kupkami układam na sałacie, podobnie pomidory i paprykę. Posypuję posiekanym porem, ziołami i pieprzem. Ok. 10 minut przed podaniem równomiernie polewam sosem vinaigrette . Smacznego
Kuchnia Prezydentowejbiorę jedną) 2 skrzydełka 300 g mięsa wołowego, najlepiej antrykotu lub kawałek karkówki 9 ziaren czarnego pieprzu 7 ziaren ziela angielskiego 3 listki laurowe 1 duża cebula 2-3 marchewki 1 pietruszka (korzeń) kawałek selera 1/5 kapusty włoskiej lub kilka dużych liści zewnętrznych 1/2 pory (od korzenia) 3 ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryki kilka liści zielonych pora pół pęczka natki(...)połówki. Obieram warzywa. Siekam połowę natki pietruszki, pozostawiając grube łodygi. Do rosołu wrzucam kapustę, zieleninę i pora. 4. Wrzucam warzywa (bez papryki i czosnku) pokrojone na 2-3 kawałki-marchewki przekrajam na pół i węższe części kroję w plasterki i odkładam. 5. Gotuję dalej na małym ogniu z częściowym przykryciem ok. 30 minut. Następnie wrzucam paprykę, obrany czosnek i plasterki
Kuchnia Prezydentowejjeszcze nie miał okazji spróbować; do dzieła! Składniki: ok. 400 ml bulionu (drobiowego lub warzywnego, można też użyć wrzątku) 1 mała pierś kurczaka, pokrojona w grubą kostkę 1 marchewka, pokrojona w krążki 200g kaszki kuskus lub bulgur 1 duży pomidor, pokrojony w niewielką kostkę 3-4 zielone cebulki, pokrojone w grube krążki 1 czerwona papryczka chili, posiekana garść czarnych oliwek(...)skórki, resztę zetrzeć na tarce, sok wycisnąć i odstawić. Kaszkę kuskus wsypać do dużej miski (w niej będziemy również wszystko razem mieszać!). 2. Bulion zagotować ze skórkami cytrynowymi, dodać marchewkę i kurczaka, gotować na małym ogniu ok. 15-20 min. Wyjąć mięso i marchew (skórki wyrzucić), bulionem zalać kuskus, przykryć miskę i odstawić na 20 min, żeby kaszka wchłonęła płyn
Kuchnia PrezydentowejPomysłów na owocowe przepisy wciąż mam sporo w głowie, dzisiaj zrobiłam surówkę z młodej kapusty, którą w większości wykorzystałam do jarzynowej. Kilka truskawek, chrupiąca cukinia i rzodkiewki z marchewką sprawiły, że surówka bardzo mi smakowała, głównie za sprawą soczystych i słodkich truskawek, które w połączeniu z octem balsamicznym i oliwą nadały całości słodyczy. Do dzisiejszego przepisu polecam ocet(...)płatki drożdżowe płatki śniadaniowe fitness makarony, octy i oleje Surówka z młodej kapusty z truskawkami Składniki: 1/4 młodej kapusty 4 duże truskawki 2 rzodkiewki gruby plaster cukinii 1 marchewka 4 łyżeczki oliwy z oliwek 2 łyżeczki BIO octu balsamicznego Przygotowanie: Kapustę szatkujemy i przekładamy do miski. Rzodkiewki i cukinię kroimy w kostkę i dodajemy do kapusty. Z marchewki
Moja smaczna kuchniabułce tartej a ja robię z niego burgery, które można podać zarówno w bułce lub tradycyjnie z ziemniakami. Na pewno będą Wam smakować Składniki: - 1 noga z kurczaka - kilka marchewek gotowanych - 1 pietruszka gotowana - trochę natki z pietruszki - 1 jajko - bułka tarta - 2 bułki - oliwa lub olej do smażenia Najpierw wyciągamy kurczaka i warzywa z rosołu i odsączamy no chyba(...)zrobiliśmy to zaraz po ugotowaniu rosołu. Marchewkę i pietruszkę rozgniatamy widelcem na małe kawałki. Do miseczki wrzucamy kurczaka obranego z kości i drobno pokrojonego. Następnie dorzucamy rozgniecioną marchewkę i pietruszkę. Do tego wrzucamy natkę z pietruszki drobno posiekaną. Na koniec wbijamy do tego całe jajko i mieszamy. Możemy dorzucić łyżkę bułki tartej aby masa nam się lepiej formowała. Po wymieszaniu
Kuchenne Wariacjewspólnego gotowania w ramach „Projekt 40″ była zupa krewetkowa z sufletami czosnkowymi Smakoszom owoców morza na pewno podejdzie ta potrawa Składniki na zupę: - 2 łyżki cukru - 1 marchewka - 2 cebule - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 100 ml białego wytrawnego wina - 2 szklanki wody - 250 g krewetek Składniki na suflet: - 2 główki czosnku - 2 żółtka - 1 łyżka mąki pszennej Porcja(...)Najpierw do garnka wrzucamy cukier żeby nam się skarmelizował. Potem wrzucamy garść pancerzy z krewetek oraz cebulę pokrojoną na kawałki i dusimy. Jak cebula nam się zrumieni to wrzucamy marchewkę pokrojoną w dużą kostkę. Gdy wszystko nam zmięknie to dodajemy koncentrat pomidorowy oraz wino. Gdy wino nam się zredukuje to dolewamy wodę. Gdy zmięknie nam marchewka to wrzucamy kilka krewetek
Kuchenne Wariacjemiłośników zup i pieczarek mamy pyszną zupę pieczarkową, która na pewno trafi w Wasze podniebienie Składniki: - 500 g pieczarek - 1 cebula - 1 marchewka - 1 por - 2 łyżki masła - 1 l wody - 100 g śmietanki 30% - 100 g śmietany 18% - sól, pieprz - 1 pęczek natki pietruszki - makaron Porcja dla 4 osób Najpierw w jednym garnku rozpuszczamy 1 łyżkę masła i wrzucamy(...)pora pokrojonego w krążki i po chwili wrzucamy marchewkę pokrojoną w talarki. Warzywa dusimy do miękkości. W drugim garnku rozpuszczamy 1 łyżkę masła i dajemy cebulę drobno posiekaną. Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy umyte, obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Pieczarki lekko solimy i posypujemy pieprzem i dusimy ok. 10 minut. Następnie dodajemy pora uduszonego z marchewką i wlewamy
Kuchenne WariacjePropozycja na dobrego śledzia w towarzystwie warzyw. Składniki: 50-60 dag solonych płatów śledziowych 6 średnich ziemniaków 3 średnie marchewki 2 średnie cebule 1 pęczek szczypiorku 6-7 łyżek dobrej jakości majonezu pieprz sól 1. Płaty śledziowe namaczany przez kilka godzin w zimnej wodzie, odcedzamy i kroimy w 5 mm kawałki. Marchewkę i ziemniaki gotujemy w łupinach w lekko(...)ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w talarki, parzymy wrzątkiem przez 2-3 minuty i odcedzamy. 2. W naczyniu przygotowanym na sałatkę układamy warstwowo: - starte ziemniaki - starta marchewka - majonez - śledzie - talarki cebuli - pieprz - szczypiorek Sałatkę odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 godziny przed podaniem
Apetyczna babeczkaktórego mogłabym je dodać. Zupa okazała się na tyle smaczna, że na życzenie domowników gotowałam ją już od tamtej pory kilkakrotnie :) Kartoflanka z domowymi zacierkami Składniki: 3 duże ziemniaki marchew mała pietruszka kawałek selera mały kawałek pora 1 duży ząbek czosnku łyżka masła 2 litry domowego bulionu lub 2 drobiowe kostki rosołowe rozpuszczone w 2 litrach wody liść laurowy(...)ziela angielskie sól pieprz suszony lubczyk 0,5 szklanki śmietany 18% do zup porcja zacierek domowych przygotowanych według tego przepisu . Wykonanie: Ziemniaki obrałam, umyłam, pokroiłam w kostkę. Marchew, pietruszkę, selera obrałam, umyłam, starłam na tarce o grubych oczkach. Pora umyłam, pokroiłam w drobną kosteczkę. W dużym garnku rozgrzałam masło, podsmażyłam na nim przez chwilę marchew, pietruszkę i selera
Kuchenne zapiski Edytywszyscy mają największą ochotę. Żeby pogodzić rodzinę, na takiej końcówce najczęściej robię galaretkę, do której wkładam resztki mięsa i jakieś warzywka. Tym razem padło na mięso z indyczych szyjek, marchewkę i kawałek, ugotowanego wcześniej do obiadu, brokuła. Samo zdrowie na talerzu :) Indyk w galarecie Składniki: 2 szklanki domowego rosołu ugotowanego na kurzych udkach i indyczych szyjkach ząbek czosnku szczypta kurkumy(...)wodzie 2 szklanki rozdrobnionego ugotowanego mięsa z indyczych szyjek 3/4 szklanki pokrojonego na mniejsze kawałki ugotowanego al‘dente brokuła – jedna nieduża różyczka 1/2 szklanki pokrojonej w ćwierć plasterki ugotowanej marchewki z rosołu Indyk w galarecie Wykonanie: Rosół (mój był jeszcze letni) przecedziłam, dodałam przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, zagotowałam, dodałam żelatynę i dokładnie wymieszałam (już bez gotowania). Doprawiłam do smaku
Kuchenne zapiski Edytyplanach miał być gulasz indyczy, ale z konieczności przekształcił się w to wegańskie, bardzo smaczne danie :) Składniki: 2 łyżki oleju 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 dużej marchewki 1 zielona papryka 1/2 czerwonej papryki 4 małe cukinie 1 puszka 425 ml pomidorów krojonych 1 puszka 425 ml ciecierzycy konserwowej sól pieprz ostra papryka w proszku słodka papryka w proszku suszona(...)Wykonanie: Cebulę, czosnek i marchew obrałam. Marchew, papryki i cukinie opłukałam, osuszyłam. Z papryk wykroiłam gniazda nasienne i usunęłam białe włókna. Warzywa pokroiłam: cebulę i cukinie w pół plasterki, marchewkę z ćwierć plasterki, paprykę w kostkę, czosnek drobno posiekałam. W rondlu rozgrzałam olej, wrzuciłam cebulę i lekko ją posoliłam. Kiedy zrobiła się szklista, dodałam marchewkę i smażyłam na wolnym ogniu
Kuchenne zapiski Edytyzajadać na kanapkach, jako dodatek do surówki, na obiad z ulubionym sosem itp. :) Polecam! Zobacz także - wegański pasztet z soczewicy z pieczarkami *klik* WEGAŃSKI PASZTET Z SOCZEWICY Z MARCHEWKĄ I ZIARNAMI SŁONECZNIKA przepis autorski // keksówka o dł. 20-25cm ~200g żółtej (lub czerwonej) soczewicy, suchej ~200g marchewki ~300ml wody ~duży ząbek czosnku ~2 płaskie łyżki mąki ryżowej (30g) ~łyżka(...)kminek, kumin, kurkuma, papryka słodka/ostra, sól do smaku Soczewicę moczymy w wodzie ok. 30-45 minut, następnie gotujemy w 300ml wody razem z obraną i pokrojoną w kostkę marchewką. Do ugotowanych warzyw wyciskamy czosnek i blendujemy wszystko na gładką masę. Dodajemy ziarna, mąkę, mielony len oraz przyprawy do smaku i mieszamy wszystko. Przekładamy masę do keksówki i pieczemy
chili & sugarpuszki pomidorów (całych, nie krojonych) 4 ząbki czosnku bazylia (najlepiej świeża) sos sojowy pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy i co tam jeszcze chcemy i lubimy włoszczyzna (sporo marchewki) śmietana Udka najpierw gotujemy w wodzie żeby oddały swój aromat i smak. Jak się trochę pogotują (w międzyczasie wyjmujmy z gara "szum", który będzie pewnie powstawał) to wrzucamy go gara włoszczyznę(...)będą miło wyglądały w zupie tak w całości. Gotujemy dłuższy czas, kilkanaście minut. W tym czasie włoszczyzna zrobi się już miękka wyjmij ją - nie będzie nam już potrzebna. Poza marchewką. Marchewkę pociachamy w krążki i wrzucamy z powrotem do gara. Tak samo wyjmujemy kurczaka i skubiemy drobno mięsko. I poskubane mięsko też wraca do gara. Łyżką możemy nieco zmiażdżyć pomidory
Marder&Marder Manufactureprzepis podała, ale postaram się jakoś ubrać go w ładne słowa. Do garnka nalewamy około 2 litry wody. Gotujemy w tej wodzie kawałek selera, pietruszkę, pora, 2 marchewki, listek laurowy, ziele angielskie, kilka pokrojonych w kostkę ziemniaków. Ogólnie taki bulion trzeba zrobić. Madzia dodała 3 łyżki domowej bulionetki (przepis: KLIK ). Jeśli czegoś takiego nie macie to możecie dodać zwykłą kostkę(...)chcecie żeby mieć bulion. I niech się gotuje aż warzywa zmiękną i wywar będzie miał smak. Następnie zdejmujemy z ognia i wyjmujemy z wywaru wszystko oprócz ziemniaków i jednej marchewki. Dosolić i dopieprzyć do smaku, dodać 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany (18%) i 3 gałązki tymianku. Miksujemy blenderem na gładki krem. Jeśli uważamy, że wyszło za rzadkie to możemy dodać
Marder&Marder Manufacture