dużą ilością warzyw. Przepis, który dzisiaj proponuję spełnia wszystkie te wymagania i na pewno jeszcze nie raz zagości na moim stole, gdyż było przepyszne! Kurczak z pieczoną papryką, marchewką i cebulą w gęstym sosie na bazie pomidorów z dodatkiem cukinii, pieczarek i ziemniaków doskonale sprawdzi się w roli rodzinnego obiadu. Pięknych i soczystych warzyw mamy teraz wszędzie w bród, korzystajmy(...)udek 1 duża cebula, obrana i pokrojona w grubsze plasterki oliwa z oliwek sól i pieprz 1 czerwona lub żółta papryka, pokrojona 1 cm paski przekrojone na połówki 1 marchewka, obrana i pokrojona na plasterki 2 duże ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane ½ łyżeczki płatków chilli lub zmielonego chilli 250 g pieczarek, pokrojonych plasterki 1 mała cukinia. pokrojona w plasterki
karmelowysię przepisami z jej udziałem. Te placuszki robiłam już jakiś czas temu, ale jakoś wcześniej nie miałam okazji, by podzielić się przepisem. Dzisiaj przygotowałam je z dodatkiem tartej marchewki oraz tuńczyka. Uwielbiam! ;) Placki są naprawdę pyszne, a dodatek sosu jogurtowo-czosnkowego doskonale dopełnia ich smaku. Zarówno na ciepło, jak i na zimno - z dodatkami w postaci ryżu i surówki(...)lunch. Zapraszam! :) Składniki (na ok. 9 placuszków): inspiracja 1 średniej wielkości cukinia (u mnie o wadze ok. 350 g) 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 średniej wielkości marchewka 2 małe jajka ok. 4 łyżek bułki tartej 2 łyżki musztardy sarepskiej garść żółtego sera (dodaje ciekawszego smaku) cebula łyżka masła sól i pieprz Sos czosnkowy mały jogurt ząbek czosnku
Kuchnia Elliezielonej soczewicy z marchewką i pietruszką + basmati Zielona soczewica wraz z ryżem stanowi pełnowartościowy posiłek. Soczewica jest bardzo bogata w białko (24g na 100g suchego produktu). Co więcej, to białko jest drugim, po soi, najlepiej przyswajalnym przez organizm białkiem roślinnym. Do ryżu (oczywiście basmati) często dodaję kostki awokado zamiast oliwy czy innych tłuszczy. Awokado, wraz z orzechami, stanowią najzdrowsze(...)łyżeczki imbiru - kawałek papryczki chili - ¼ łyżeczki kurkumy - ½ marchewki - szczypta kardamonu - ½ pietruszki
Wegańska kuchnia orientalnaczerwonej fasoli + brązowy ryż + marchewka z dynią Dynia, jak zapewne wiecie, jest bardzo zdrowym warzywem. Osobiście używam głównie odmiany hokkaido; ma intensywny pomarańczowy kolor, orzechowo- maślany smak i nie rozmięka w gotowaniu jak inne odmiany. Co jeszcze wyróżnia dynię hokkaido? Potężna dawka witaminy A- trochę ponad 100gram tego warzywa pokrywa dzienne zapotrzebowanie na nią. Jest to witamina bardzo ważna(...)sól himalajska - marchewka
Wegańska kuchnia orientalnaFasolka adzuki z kalafiorem i marchewką w curry + brązowy ryż Składniki: - 100g ryżu naturalnego - ¼ łyżeczki kurkumy - 80 ugotowanej fasolki adzuki - ½ łyżeczki garam masali - ¼ puszki pomidorów(...)łyżeczki kuminu - 100g kalafiora - ¼ łyżeczki kolendry - ½ marchewki - ¼ łyżeczki
Wegańska kuchnia orientalnałyżeczki kolendry - 100g kalafiora - ¼ łyżeczki cynamonu - ½ marchewki - ¼ łyżeczki pieprzu cayenne - mały ziemniak - szczypta kurkumy - ¼ puszki(...)sitku i przelać wodą - W garnku zagotować wodę (2,5 razy więcej wody od objętości kaszy) - Wsypać kaszę, sól oraz kurkumę; gotować przez 15 minut - Warzywa umyć i posiekać: marchewkę i pieczarki w plasterki, ziemniaka w kostkę, cukinię w paski (pozbywając się też gniazd nasiennych), czosnek jak najdrobniej - Na odrobinę rozgrzanej oliwy wrzucić czosnek i kolendrę; smażyć przez 30 sekund
Wegańska kuchnia orientalnaCurry z cieciorki, batata i marchewki + basmati Moje ulubione danie ever! Mogłabym je jeść dosłownie codziennie. Słodkie, aromatyczne, o mocno orientalnym smaku. I do tego szybkie do wykonania! Jednak ważne, by używać odmiany hokkiado. Pozostałe dynie mają konsystencję nieodpowiednią do curry (rozpaćkają się podczas gotowania), i tylko ta odmiana nadaje tak pyszny smak temu curry. Zdecydowanie polecam! Składniki: - 100g(...)łyżeczki imbiru - 80g ciecierzycy - ½ łyżeczki kuminu - ½ małego batata - ¼ łyżeczki kolendry - ½ marchewki - ¼ łyżeczki kurkumy - ¼ puszki pomidorów - ½ łyżeczki grysu chili - ząbek czosnku
Wegańska kuchnia orientalnałyżeczki kuminu - ¼ puszki pomidorów - ¼ łyżeczki kolendry - ½ małej marchewki - ¼ łyżeczki imbiru - kawałek papryczki chili - ¼ łyżeczki kurkumy - ząbek czosnku(...)kilka pomidorków koktajlowych Wykonanie: - Ryż gotować przez 15 minut z dodatkiem soli - Czosnek i chili drobno posiekać, marchewkę pokroić w cienkie plasterki - Na odrobinę rozgrzanej oliwy wrzucić czosnek, chili, imbir, kumin i kolendrę; smażyć przez 30 sekund - Dodać kostki cebuli, smażyć przez kolejne 30 sekund - Dodać pomidory, trochę wody i pozostałe przyprawy, zagotować - Dodać marchewkę i ciecierzycę, dusić przez około
Wegańska kuchnia orientalnaSałatka z buraków, selera naciowego i marchewki + czerwony ryż Składniki: - 100g ryżu czerwonego - 1 łyżka octu balsamicznego - 2 upieczone buraczki - ½ łyżeczki oliwy - 2 łodygi selera naciowego - sól himalajska - 1 marchewka - 1 łyżka pestek dyni(...)Wykonanie: - Ryż gotować przez 30 minut z dodatkiem soli - Buraczki obrać, pokroić w kostkę - Marchewkę posiekać w cienkie plasterki, a seler w większe kawałki - Warzywa umieścić w miseczce, polać octem balsamicznym, wymieszać - Ryż skropić oliwą, dodać pestki dyni, wymieszać i przełożyć na talerz - Obok wyłożyć warzywa. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnałyżeczki cayenne - kawałek marchewki - sól himalajska - ząbek czosnku(...)łyżeczki kurkumy - natka pietruszki Wykonanie: - Kaszę gotować przez 15 minut z dodatkiem soli i kurkumy - Marchewkę i pieczarki posiekać w plasterki, kalafior i brokuła podzielić na małe różyczki - Na odrobinie rozgrzanej oliwy podsmażyć czosnek, kumin i imbir - Po 30 sekundach dodać pomidory i trochę wody, zagotować - Wsypać pozostałe przyprawy, dodać kalafiora, marchewkę i pieczarki - Dusić przez 5 minut
Wegańska kuchnia orientalnałyżeczki mielonego kuminu - kawałek papryczki chili - opcjonalnie ½ marchewki Wykonanie: - Ryż gotować przez 15 minut z dodatkiem soli, następnie zostawić na kilka minut w garnku pod pokrywką - Soczewicę przepłukać wodą, wsypać na wrzątek i gotować przez 10 minut - Marchewkę, chili i czosnek posiekać w plasterki - Soczewicę przełożyć do miski - W garnku po soczewicy rozgrzać odrobinę oliwy - Wrzucić czosnek, imbir i chili(...)smażyć przez 30 sekund - Po chwili dodać soczewicę i trochę wody - Dodać pozostałe przyprawy, marchewkę i kukurydzę; dusić przez 6 minut - Brokuła ugotować na parze (ok 3 minuty) - Kostki awokado dodać do ryżu, wymieszać, przełożyć na talerz - Obok wyłożyć dal z soczewicy i brokuła - Posypać ryż mielonym kuminem. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnaSałatka z kaszy jaglanej z selerem naciowym, marchewką, brokułem i awokado Składniki: - 100g kaszy jaglanej - 1/6 łyżeczki kurkumy - 1 marchewka - patki chili - 2 łodygi(...)Wykonanie: - Rodzynki zalać wrzątkiem w szklance, odstawić na bok - Kaszę gotować przez 15 minut z dodatkiem soli i kurkumy - Następnie schłodzić ją, np. wystawiając na parapet za okno ;) - Marchewkę i ogórka obrać, pokroić w cienkie plasterki - Seler naciowy posiekać w pół centymetrowe kawałki - Brokuła podzielić na małe kawałki, podgotować przez minutę na parze - Następnie schłodzić brokuła, by pozostał aldente
Wegańska kuchnia orientalnałyżeczki mięty - 1 marchewka - sól himalajska - 1 łyżka pestek dyni - 1 łyżka rodzynek - sok z cytryny Wykonanie: - Ryż gotować(...)dodatkiem soli - Następnie przełożyć go do miski i ostudzić - Brokuł ugotować na parze na półtwardo (ok 3 minuty) - Fasolkę adzuki przełożyć do garnka, dodać garam masalę i zagotować - Marchewkę obrać i posiekać na cienkie plasterki - Do ryżu dodać adzuki, brokuła, marchewkę, pestki dyni, rodzynki, sok z cytryny, chili i miętę; wymieszać - Sałatkę ozdobić pestkami dyni. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnałyżeczki imbiru - kilka różyczek brokuła - odrobina cynamonu - mała marchewka - ½ łyżeczki brązowego cukru - kawałek czerwonej papryki(...)sojowy - 2 łyżki mrożonego groszku - kawałek białej części pora - 2 ząbki czosnku - kawałek papryczki chili - 1 łyżeczka tahini Wykonanie: - Warzywa umyć i posiekać: paprykę w paski, marchewkę, pora i pieczarki w plasterki, czosnek i chili w drobną kostkę, brokuła w małe różyczki - Pokroić tofu w kostkę (ja miałam gotowe tofu marynowane w sosie sojowym, a la kurczak, przywiezione z Włoch
Wegańska kuchnia orientalnapłatkach - 1 ugotowany ziemniak - sól himalajska - 1 mała marchewka - ½ białej cebuli cukrowej - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka tahini * Można oczywiście użyć fasoli z puszki, ale gotowana w domu jest zdrowsza Wykonanie: - W garnku zagotować wodę, dodać kaszkę kukurydzianą, sól(...)zastygnie) - Brokuła i szparagi ugotować na parze - Następnie przelać warzywa zimną wodą, dzięki czemu nie stracą koloru - Warzywa przełożyć go do pojemnika na lunch - Cebulę i czosnek drobno posiekać - Marchewkę i ziemniaka zetrzeć na drobnej tarce - Fasolę zmiksować, dodając trochę wody - Na patelni rozgrzać odrobinę oleju; dodać cebulę i czosnek; smażyć 30 sekund - W misce wymieszać fasolę, podsmażoną cebulę
Wegańska kuchnia orientalna