marchewka - 20163 przepisów (strona:238/1345)

Karkówka pieczona po afrykańsku 137

jakimś afrykańskim czymś ;) Tak czy siak, karkówka pieczona po afrykański jest niezwykle soczysta, aromatyczna, łączy smaki pikantne i słodkie.   Składniki: – 1 kg karkówki – 2-3 marchwie – 2 jabłka – 1 cebula – sól, pieprz – 2-3 łyżki czerwonej papryki słodkiej – 2-3 łyżki czerwonej papryki ostrej – oliwa – 2 ząbki czosnku Wykonanie: Karkówkę(...)zachowując karkówkę w całości (rozetnijcie mięso na kotlety ale nie rozcinajcie ich do końca, trzeba je naciąć zostawiając „wspólny” dolny kawałek o grubości około 1 cm). Marchwie obrać, pokroić w słupki, podobnie jak czosnek. Jabłka pokroić na cząstki i wyjąć gniazda nasienne. Cebulę pokroić w piórka. Mięso posypać solą i pieprzem, także „między” kotletami. Między nacięte

Pociąg Do Kuchni
Zupa pomidorowa z prawdziwych pomidorów 125

litry bulionu* – 6 pomidorów świeżych (600 g) – 1 puszka pomidorów całych – 1/2 papryczki chilli – świeża bazylia – kwaśna śmietana (kilka łyżek) – 2 marchewki z bulionu – 1 mała pietruszka z bulionu – 3 ząbki czosnku – cebula opiekana z bulionu do zmiksowania – sól, pieprz Bulion (prawdziwy): – mięso (w zależności od tego, jaki chcecie(...)uzyskać bulion – drobiowe, wołowe, cielęce) – ok. 1 kg – 2 – 3 litry wody – kilka marchewek – 1- 2 pietruszki (korzeń) – kilka liści z natki pietruszki – niewielki seler – cebula (obrana i opieczona nad palnikiem/ gazem, etc.) – kilka liści laurowych, ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz Wykonanie: Bulion: mięso opłukać (kurczaka można obrać ze skóry

Pociąg Do Kuchni
TYDZIEŃ KUCHNI AZJATYCKIEJ: POTRAWKA Z KURCZAKA Z MAKARONEM I WARZYWAMI 206

kupicie w sklepie Lidl.  POTRAWKA Z KURCZAKA Z WARZYWAMI I MAKARONEM:   Składniki: 1 opak makaronu von ton pół puszki mleczka kokosowego 500 g piersi z kurczaka 2 marchwie 1 mały brokuł 1 papryka czerwona pół puszki kukurydzy garść fasolki szparagowej 1 szkl bulionu pasta curry - zielona ostra Wykonanie: Marchew obieramy, brokuła dzielimy na różyczki. Wrzucamy na osolony wrzątek(...)gotujemy ok 10 minut. Odcedzamy. Na niewielkiej ilosci oleju obsmażamy pokrojone w kostkę piersi z kurczaka oprószone solą, pieprzem i słodką papryką. Kiedy się zetną, dokładamy wszystkie warzywa ( marchew kroimy w plastry, paprykę również). Obsmażamy ok 5 minut, dolewamy bulion. Po ok 5 minutach dokładamy makaron, kiedy wchłonie płyn dolewamy mleczko kokosowe. Doprawiamy niewielką ilością pasty curry

Z Majeczką w kuchni
Potrawka z soczewicy zielonej 105

Składniki: zielona soczewica (1 szklanka) marchewka (1 szt. średnia) cebula (1 szt. mała) pieczarki (15 dag) brokuł (1/3 szt) woda sól curry papryka ostra olej lub oliwa (do smażenia) Czas przygotowania: 25 min Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Soczewicę wsypujemy do garnka i zalewamy 1 1/2 szklanki wody.  Marchewkę myjemy, obieramy i trzemy na tarce. Dodajemy do soczewicy. Marchewkę

Weganka gotuje
Sok na piękną cerę i gładką skórę z opisem składników 168

skóry bez niebezpiecznego opalania . Sok jest bogaty w witaminy, mikroelementy, karotenoidy, flawonoidy i likopen. Dokładniejszy opis poszczególnych składników znajduje się poniżej. No to na zdrowie! MARCHEWKI - bogate w karotenoidy nadające skórze ładny, "opalony" odcień BROKUŁY - poprawiają odporność skóry i błon śluzowych, pomagają także usunąć worki pod oczami. Zawierają więcej beta karotenu niż marchewka(...)PESTKI DYNI - poprawiają wygląd skóry, zawierają ujędrniające witaminy z grupy B, beta karoten, potas, cynki selen Składniki (700 ml): 1/2 brokuła (ok 220 g) 5 marchewek 2 jabłka 1 pomidor 1/2 cytryny 1/2 limonki 1/3 szklanki wody pestki dyni do posypania Przygotowanie  (7 minut): - Wszystkie składniki przepuszczamy przez wyciskarkę do soków. Limonkę

Pora na pora i pomidora
Kotlety z fasolki szparagowej i płatków kukurydzianych 156

roboty przy nich dużo nie ma :) Kotlety z fasoli szparagowej i płatków kukurydzianych Przepis na ok. 7-8 kotletów Potrzebujemy: - garść zielonej fasolki szparagowej - pół czerwonej cebuli - 1 marchewka - 1 ząbek czosnku - kubek płatków kukurydzianych (zwykłe, śniadaniowe, np. cornflakes) - 2 łyżki mąki ryżowej - 4 listki bazylii świeżej (lub łyżeczka suszonej) - odrobina szczypiorku - 1 czubata łyżeczka czarnuszki - pół łyżeczki lubczyku - pieprz(...)ziołowy - pieprz, sól Przygotowanie: 1. Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na drobne "plasterki" (kilkumilimetrowe). Marchewkę również kroimy w bardzo drobną kosteczkę (lub ścieramy na tartce), a cebulę kroimy w kosteczkę. 2. Na patelnię wlewamy oliwę i rozgrzewamy ją. Obrany i drobno posiekany czosnek delikatnie zarumieniamy. Po chwili dorzucamy fasolkę, cebulę i marchewkę. Całość podlewamy dodatkowo wodą i czekamy

Bananowe Pole
Klopsiki z kalafiorem z wolnowaru 103

obie razem] na inną zmianę..no , a ja też przecież pracuję...i dla mnie super rozwiązaniem jest wolnowar..i tym razem były klopsiki..a dodatkowo dodałam kalafior i marchewkę i obiad prawie gotowy...Ja rano usmażyłam klopsiki i siup..do misy wraz z kalafiorem  ..włączyłam wolnowar i wyszłam do pracy...a reszta zrobiła się prawie sama..no...mąż ugotował(...)ziemniaki...choć w sumie można dodać i do wolnowaru i mogłyby się razem gotować z klopsikami. 0,5 kg mięsa mielonego 1 jajko cebula przyprawy [sól,pieprz, vegeta] kalafior marchewka listek , ziele śmietana koperek Do misy wolnowaru wlać wodę ,dać przyprawy  włączyć wolnowar. Mięso wyrobić z jajkiem ,pokrojoną w kostkę cebulką i przyprawami.Formować małe pulpeciki i usmażyć

Moje domowe kucharzenie
Mięsne roladki z placków ziemniaczanych 176

postaci roladek.  Składniki: Placki ziemniaczane: 70 dag ziemniaków 1 cebula 1 łyżka gęstej śmietany 3 łyżki mąki 1 jajko sól pieprz Farsz mięsny: 50 dag mielongo mięsa cebula marchewka 2 ząbki czosnku 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej 1 łyżka śmietany 1 łyżka posiekanego koperku słodka mielona papryka pieprz sól Dodatkowo: 10 dag startego sera żółtego koperek(...)małych oczkach. Dodajemy posiekaną cebulę, śmietanę, mąkę, jajko, sól i pieprz. Smażymy placki na gorącym oleju o średnicy 15 cm. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i marchewkę mieszamy z mięsem, czosnkiem i pozostałymi składnikami farszu. Doprawiamy solą i pieprzem.  Placki smarujemy farszem i zwijamy roladki

Salonik smaków
Risotto z okoniem nilowym -- 197

cebule 4 łyżki utartego sera grana padano lub parmezanu 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 3 łyżki masła 1 cukinia oliwa sól pieprz 1/2 pęczka zielonej pietruszki, drobno posiekanej 2 marchewki surowe Wykonanie Cebulę i cukinie kroimy w kostkę.Czosnek obieramy i siekamy na małe kawałki,marchewkę obieramy i kroimy w plasterki -u mnie na mandolinie. W garnku ,rozgrzewamy oliwę(...)łyżki, dodajemy cebulę, i podsmażamy do zeszklenia ,dodajemy marchewkę i podsmażamy , aż będzie rumiana., dodajemy czosnek posiekany i cukinie. Krótko smażymy, mieszając. Gdy zeszklą się, wsypujemy ryż i smażymy około minuty na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Oliwa powinna pokryć dokładnie ziarna ryżu. Następnie, wlewamy do ryżu bulion.Mieszamy całość i zakrywamy garnek ,aby wszystko ładnie się samo gotowało. Ryż powinien

w mojej kuchni
Faszerowana papryka 171

dodatkiem warzyw, ale nie tego szukałam. W końcu postanowiłam zamienić mięso na kaszę gryczaną i ostro przyprawić. Wyszło przepysznie! Składniki (4 porcje) 2 papryki czerwone 1 mała cebula 1 marchewka 100 g kaszy gryczanej 1 łyżeczka ziół prowansalskich ½ łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta tymianku sól świeżo mielony pieprz Papryki myjemy i kroimy(...)połówki. Delikatnie usuwamy gniazda nasienne. Kaszę gryczaną gotujemy według własnego uznania lub przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę. Marchewkę ścieramy na tarce. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy cebulę i smażymy aż będzie miękka. Następnie wrzucamy startą marchewkę. Po chwili dodajemy kaszę gryczaną i mieszamy ją z warzywami. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, ostrą papryką, tymiankiem, solą i pieprzem

My Chcemy Jeść
Indyk z kurkami w sosie śmietanowym 226

dodatek białego wina, które należy dolać po pierwszym przesmażeniu kurek, a następnie całość odparować i dopiero wlać śmietankę. Ja do sosu dodałam mięso z piersi z indyka, młodą marchewką, świeży koperek i pełnoziarnisty makaron. Jeżeli nie próbowaliście sosu w takim zestawieniu, to gorąco zachęcam do przygotowania- jest idealne! :) * pierś z indyka- 350 g * kurki- 200 g * marchewka- 1 duża * cebula(...)momentu ścięcia się mięsa, a następnie odłożyć do miseczki. Na tą samą patelnię wrzucić masło, dodać oczyszczone kurki i podsmażyć. Kiedy kurki puszczą wodę, dodać startą/pokrojoną marchewkę (ja wykorzystałam obieraczkę i pocięłam w szerokie plastry) i smażyć do odparowania płynu. Na koniec dodać odłożone mięso, wlać śmietanę i całość dusić przez około 2-3 minuty, aż smaki się

Kraina Miodem Płynąca
Surówka z marchewki, jabłka z dodatkiem oleju z pestek dyni 177

Surówka z marchewki, jabłka z dodatkiem oleju z pestek dyni Składniki : - 3 marchewki - 1 jabłko - 3 łyżki oleju z pestek dyni - sól Przygotowanie: Marchewki opłukane obieram i ścieram do miski na tarce o dużych oczkach. Jabłko obieram i ścieram na tej samej tarce. Dodaję olej oraz sól do smaku. Dokładnie mieszam. Przed podaniem chłodzę surówkę w lodówce

Kuchnia co dnia
Placki marchewkowe 201

Placki marchewkowe Składniki: - 250g mąki pszennej - 3 jajka - 4 duże marchewki - 1/2 kubka małego jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki soli dodatki: - olej rzepakowy do smażenia - jogurt naturalny do podania Przygotowanie: Marchewki obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Gotowe odcedzam i rozgniatam widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Jajka rozdzielam. Żółtka łączę z jogurtem, dodaję mąkę(...)proszek do pieczenia i marchewkę. Z białek ubijam pianę i delikatnie łączę z resztą masy. Placki smażę na rumiano na rozgrzanym oleju. Podaję z jogurtem naturalnym

Kuchnia co dnia
Razowe wege babeczki 183

będę się rozpisywać jak smakują. Po prostu jak ktoś lubi warzywa to je polubi, jeśli nie. To do wersji marchewkowej można dodać łososia a do groszkowej boczek. 2 średnie marchewki 3/4 szklanki mrożonego groszku 1 średni burak Warzywa gotujemy osobno, pamiętając o tym, że burak gotuje się dłużej, wiec wstawiamy go pierwszego, po 30 minutach marchewkę i na koniec groszek(...)gęstego jogurtu 3/4 opakowania fety ( tej najzwyklejszej) 2 jaja ząbek czosnku odrobina soli Całość wymieszać trzepaczką na jednolita masę. Następnie dodać po równo do trzech mas warzywnych. Wymieszać. Do marchewki dodałam czarnuszkę.  Do buraczków odrobinę chrzanu Do groszku drobno pokrojoną dymkę. Nadziewać podpieczone babeczki i zapiekać jeszcze 20 minut w piekarniku

AZgotuj!

Proponowane wyszukiwania