razem mam dla Was przepis na gulasz warzywny. Jest tani, szybki i łatwy do zrobienia. Idealny na obiad. Można go podawać ze świeżym pieczywem. SKŁADNIKI: 35 dag bobu, 1 marchewka, 1 cebula czerwona, 1 papryka zielona, 4 łyżki oliwy, 1 szklanka wody, sól, pieprz, oregano. PRZYGOTOWANIE: 1. Bób gotuję 10 minut w osolonej wodzie. Odcedzam. Marchewkę obieram, kroję w słupki(...)Cebulę obieram i kroję w piórka. 2. Na oliwie podsmażam marchewkę oraz cebulę. Podlewam wodą i duszę na małym ogniu około 15 minut. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w kostkę. Razem z bobem dodaję do gulaszu. Mieszam i duszę kolejne 15 minut. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i oregano
Tradycyjna kuchnia Kasidziesiątkę, ale nie ma co ukrywać - dla kogoś, kto lubi smak selera, bo jest on tu bardzo wyczuwalny. Ja na pewno powtórzę ją jeszcze kiedyś, polecam zwłaszcza z młodą marchewką, której mamy teraz pod dostatkiem. :-) 2 marchewki 1 gałązka selera naciowego 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki oliwy z oliwek łyżka soku z cytryny sól, pieprz 1. Marchewki obieramy
Szefowa kuchniDziś przedstawiam przepis na kolejną lekką surówkę, która jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Drobno poszatkowana kapusta, u mnie jeszcze młoda, ze startą marchewką i obłędnym dressingiem. Doskonała do obiadu, jak i do kanapek. Polecam! Scroll down for recipe in English Szybka surówka z młodej kapusty (4 porcje) Składniki: 1/2 główki młodej kapusty, posiekanej w cienkie paski 1 duża(...)marchewka, starta na tarce Składniki na dressing: 1/2 szklanki majonezu 1/4 szklanki kwaśnej śmietany 1/4 szklanki cukru 1 łyżka miodu sok z 1/2 cytryny 1 łyżka posiekanego koperku 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę sól i pieprz do smaku Przygotowanie: W średniej misce wymieszaj wszystkie składniki dressingu. Następnie wmieszaj kapustę i marchewkę. Włóż do lodówki na kolka godzin a najlepiej
karmelowyświeża w smaku i pyszna! My dziś troszkę ją zmienimy i mamy nadzieję, że przepis Wam się spodoba! Składniki: 700 ml passaty pomidorowej, 500 ml wody, 1 średnia marchewka, 1 większa szalotka, 1/2 mniejszej cukinii zielonej, 1/2 mniejszej cukinii żółtej, 300 g świeżego dorsza, 70 g zielonego groszku, świeże zioła - bazylia, bazylia grecka, estragon, natka pietruszki W garnuszku zagotować(...)wodę z passatą pomidorową, następnie dodać pokrojoną marchewkę i drobno posiekaną cebulkę. Zmniejszyć gaz i gotować około 20 minut, do czasu, aż marchewka będzie miękka. Następnie dodać pokrojonego w większą kostkę dorsza i dalej gotować około 5 minut, uważając aby ryba się nie rozpadła. Przed końcem gotowania dorzucić pokrojony w mniejsze kawałki zielony groszek i posiekane świeże zioła. Cukinie pokroić
Plate of Joychudego mielonego mięsa 1/2 suchej namoczonej w wodzie lub mleku kajzerki 1 cebula 1 łyżeczka masła 1 jajko 4 łyżki kaszy kuskus + 1/2 szklanki wrzątku 1 nieduża marchewka bułka tatra sól świeżo mielony pieprz 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta chilli 3 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka ziół prowansalskich olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Mięso wymieszać z odciśniętą kajzerką. 2. Cebulę(...)posiekać, zeszklić na maśle. 3. Kuskus zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut, aż wchłonie płyn. 4. Marchewkę obrać i zetrzeć na najdrobniejszych oczkach. 5. Mięso wymieszać z cebulą, marchewką i kaszą. Dodać jajko, przyprawy i ewentualnie dodać bułki tartej do zagęszczenia masy. 5. Wilgotnymi dłońmi formować kotlety. Opanierować w bułce tartej. Smażyć na patelni na rumiano z obu stron
Kuchnia domowa Anisłodkawym smaku przełamanym świeżością mięty ogrodowej. Potrzebne nam: - 2 udka z kurczaka - 1,5 szklanki zielonego groszku - pół opakowania mrożonego szpinaku lub 150 g świeżego - 3 ziemniaki - spora marchewka - 2 łyżki koperku - sól - pieprz - kostka bulionowa - suszona mięta ogrodowa - ziele angielskie 3 szt. - liść laurowy - po 1 jajku na miękko na osobę Przygotowanie: Umyte udka wkładamy do garnka wypełnionego(...)średnim ogniu i gotujemy przez 15 minut od momentu zagotowania wody. Następnie wyjmujemy mięso i ściągamy szumy. Do garnka z wodą wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, przekrojoną na pół marchewkę, kostkę bulionową, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy do czasu aż marchewka przestanie być twarda, po czym kroimy ją w kostkę. Dodajemy szpinak i groszek, gotujemy aż warzywa zmiękną. Doprawiamy
W poszukiwaniu inspiracjiprzygotowanie :) Dodatkiem do nich były domowej roboty konfitura z czerwonej cebuli i chutnej z dyni, jabłek i chili. Składniki : Nadzienie 7 małych młodych ziemniaków 3 łyżki mrożonego groszku marchew pół cebuli ok. 2 cm świeżego imbiru płaska łyżeczka mielonej kolendry łyżeczka garam masala łyżka rozdrobnionych liści curry łyżeczka mielonej kozieradki sok z połowy limonki ok. pół łyżeczki soli łyżka oleju(...)smażenia Ziemniaki wyszorować i ugotować. Pod koniec gotowania dodać groszek. Odcedzić i odstawić, by się trochę schłodziło. Marchew, cebulę i ziemniaki pokroić w drobną kostkę. Rozdrobnić również świeży imbir. Można zetrzeć na tarce o małych oczkach. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić przyprawy. Podgrzewać ok. minuty. Dorzucić marchew, imbir i cebulę, by zmiękły. Pod koniec dodać ziemniaki i groszek. Wymieszać
Weekendy w domu i ogrodzieCukinia na dobre zagościła w moim menu :) Jadam ją tak często jak tylko mam do niej dostęp. Standardowe dodatki jak cebulka i czosnek, do tego marchewka, przyprawy, kasza gryczana i mamy zdrowy i sycący, a na dodatek wege obiad :D Sznycelki wzbogaciły danie w porządną porcję białka :) Składniki (1 porcja): 1/2 cukinia 1 marchewka 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku(...)proporcji: 1 porcja kaszy i 2 porcje wody. Na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju, dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Chwilkę podsmaż. Dodaj odrobiną wody. Kolejno wrzuć cienko pokrojoną w plasterki marchewkę. Przykryj i duś po przykryciem ok. 10 minut. W razie potrzeby dolewaj wody. Następnie dodaj pokrojoną cukinię i sznycelki z kilkoma łyżeczkami zalewy. Przypraw. Zamieszaj. Duś pod przykryciem 15 minut
Zdrowie na języku :PSuper połączenie słodkiej marchewki z selerem i ogórkiem przełamane limonką. Prócz pięknego, intensywnie pomarańczowego koloru gwarantowane orzeźwienie, dawka dodatkowej energii i bomba witaminowa . To połączenie składników zwalcza objawy bezsenności i stresu. Marchewka działa dobrze na wzrok i pomaga pozbyć się uczucia niepokoju i nerwowości. Składniki (2 porcje): 3 marchewki 1 gałązka selera naciowego 3 zielone ogórki 1/2 limonki Przygotowanie
Pora na pora i pomidoraZupa jarzynowa letnia z kalafiorem, fasolką szparagową, młodą białą kapustą, marchewką, selerem i koperkiem. Lekka, warzywna, idealna na lato. Świetna dla wegetarian, lubiana przez dzieci. Łatwa do przygotowania. Składniki: (4-6 porcji) 2 małe marchewki 1 mały seler 6 szklanek wrzącej wody 250 g fasolki szparagowej (białej lub zielonej) lub szklanka zielonego groszku 1 średni kalafior 250 g kapusty białej(...)łyżka mąki 1 szklanka mleka 2 łyżki masła pęczek koperku sól morska i świeżo mielony pieprz Przygotowanie zupy jarzynowej: Marchewki i seler obierz, umyj, pokrój w małą kostkę. Wrzuć do garnka, zalej wrzącą wodą. Przykryj i gotuj 10 minut. W tym czasie umyj fasolkę szparagową, odkrój końcówki i pokrój w 1 cm kawałki. Kapustę białą poszatkuj w kostkę. Kalafior
Moja DelicjaWpadłam na pomysł, by do zwykłych kopytek dodać startą na tarce marchew. Kopyta nabrały ładnego koloru oraz smaku. Polecam, bardzo fajna propozycja :) Składniki : 1 kg ugotowanych ziemniaków 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki kaszy manny 1 jajko 1 szklanka marchwi startej na tarce sól pieprz Gulasz: 1/2 kg mięsa na gulasz 2 cebule liść laurowy ziele angielskie(...)mąki tłuszcz do smażenia 3 łyżki śmietany 2 szklanki wywaru z jarzyn Wykonanie: Ziemniaki ugotowane dzień wcześniej zmieliłam w maszynce do mięsa, dodałam sól, pieprz, jajko i starta marchew i dokładnie wymieszałam. Następnie dodałam mąkę oraz kaszę manną i zagniotłam ciasto. Podzieliłam je na dwie równe części, następnie na mniejsze i uformowałam wałeczki, lekko spłaszczyłam i pokroiłam w rąby
Bea(u)ty kitchenwspaniale smakuje, szybko się przyrządza, w sam raz na letni obiad! Składniki: 3 uda z kurczaka po 1/2 łyżeczki cary, papryki słodkiej, tymianku, bazylii 1 op mrożonej młodej marchewki sól i pieprz świeżo mielony olej do smażenia Wykonanie: Uda myjemy, przyprawiamy przyprawami odstawiamy na 10 min. Na rozgrzanym oleju smażymy uda z kurczaka na złoty kolor około(...)Wrzucamy do podsmażonych udek mrożoną marchewkę przykrywamy pokrywką, dusimy wszystko aż marchewka będzie miękka, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ryżem lub z frytkami, dekorujemy zieleniną. Smacznego
kgwjanczewonerki potraktowałam jako kolejne wyzwanie kulinarne. Podpytałam mamę jak je przygotować do gotowania. Reszta to moja improwizacja :) Wyszło zaskakująco smaczne danie. 1 kg nerek wieprzowych 3 duże marchewki 5 cebul 1 mała papryczka chilli 2 ząbki czosnku 4-6 kulek ziela angielskiego 1 kostka o smaku wędzonych żeberek 4 łyżki oleju 2-3 łyżki masła 2 łyżeczki słodkiej papryki(...)czas zmieniając wodę, aby pozbyć się niechcianego zapachu. Przełożyć do garnka z wodą i zagotować. Wylać szum i raz jeszcze zagotować. Na oleju i maśle podsmażyć pokrojoną w plastry marchewkę. Jak lekko zmięknie dodać pokrojoną w piórka cebulę. Znów chwilę podsmażać. Dodać pokrojone w plastry nerki ( średniej grubości ), oczyszczoną z nasion i drobno pokrojoną papryczkę chilli, ziele angielskie
Jemy Pijemycurry dla wegetarian. Tutaj curry z kurczakiem, wszak ja lubię mięsko :) Smaczne, szybkie, zdrowe i wegetariańskie curry :) Składniki na 4 porcje: 1 czerwona papryka 1 cebula 2 marchewki 1/2 korzenia selera 1/2 bakłażana 4 pałki z kurczaka 2-3 łyżeczki gotowej mieszanki curry w proszku 1/2 puszki mleka kokosowego 1 szklanka czarnego ryżu 2-3 łyżki oleju(...)łyżki masła 3-4 łyżki sosu sojowego natka pietruszki lub świeża kolendra Ryż opłukać pod zimną wodą i gotować ok pół godziny w 2 szklankach wody. Marchewkę pokroić w plastry ( nie za cienkie ), cebulę w piórka, bakłażana w grubą kostkę, paprykę w grube kawałki, cukinię w pół plastry, tofu w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażyć marchewkę, następnie dodawać
Jemy Pijemyosób: 400 g suchej kaszy gryczanej (ugotować) 100 g masła roślinnego (ja użyłam kokosowego) 300 g pełnoziarnistej mąki (użyłam pszennej, ale może być każda inna) około 400 g marchewki 500 g jarmużu pęczek pietruszki/lub czubata łyżka pesto pietruszkowego lub z natki marchewki przyprawy po 1 łyżeczce: sól, czosnek suszony, ocet balsamiczny z czerwonego wina Przygotowanie: ugotowaną kaszę zblendować na gładką(...)mąkę, posiekaną pietruszkę (pesto) i wyrobić rękoma na plastyczne ciasto. Uformować na małe kotleciki i usmażyć na złoto. Marchew w zależności jaką macie przekroić na pół w przypadku mini marchewek lub na pół i w ukośne 2 cm kawałki w przypadku „normalnej marchwi”. Wrzucić na rozgrzane 2 łyżki oleju . Jarmuż pokroić w paski a grube końcówki dorzucić
greenscarf