Coś słodkiego na Walentynki Składniki na mus marchewka, 500g woda, 150 ml cukier, 1/2 szklanki galaretka cytrynowa, 1 opakowanie sok z 1/2 cytryny Składniki na ciasto jajka, 5 szt cukier, 10 łyżek mąka pszenna, 2 szklanki proszek do pieczenia, 2 łyżeczki płaskie mus marchewkowy, 3-4 łyżki olej, 1/2 szklanki Składniki na krem mleko, 1 szklanka budyń waniliowy, 1 opakowanie(...)cukier, 1/2 szklanki masło, 1/2 kostki mus marchewkowy, reszta Przygotowanie Marchewkę obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do rondla. Dolewamy wodę, dusimy na małym gazie 30 minut. Po tym czasie dosypujemy cukier i dusimy kolejne 40 minut mieszając co jakiś czas. Gdy marchewka będzie miękka miksujemy na gładką masę, dodajemy sok z cytryny oraz galaretkę. Mieszamy tak długo aż galaretka
Gotowanie moimi oczamiSkładniki marchewka, 500g płatki owsiane, 200g maka pszenna, 160g orzeszki ziemne niesolone, 100g pestki dyni, 50g pestki słonecznika, 100g sezam, 50g rodzynki, 50g żurawina suszona, 50g miód płynny, 200ml jajka, 4 szt olej, 200ml Przygotowanie Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. W dużej misce mieszamy mąkę, płatki, startą marchewkę, orzeszki ziemne, sezam, pestki dyni i słonecznika oraz rodzynki i żurawinę
Gotowanie moimi oczamiJuż niedługo Boże Narodzenie, jedną z moich propozycji na świąteczny stół jest pstrąg w galarecie. Składniki: 2 świeże pstrągi 1 litr wody 4 łyżki octu 2 średniej wielkości marchewki 1/2 szt niezbyt dużego selera 1/2 por część biała sól, pieprz w ziarenkach, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie dodatkowo: żelatyna, zielony groszek Sposób wykonania: Do garnka wlałam wodę, dodałam pokrojoną(...)talarki marchewkę, seler, por, przyprawy, gotowałam przez 15 minut. Pstrągi oczyściłam, umyłam, wyfiletowałam a następnie nadałam kształt w jakim je chciałam podać pomagając sobie patyczkiem do szaszłyków. Gdy wywar się już ugotował wyciągnęłam z niego por i wlałam 4 łyżki octu. Włożyłam pstrągi, ( powinny być całe zakryte) gotowałam na wolnym ogniu przez 30 minut. Ryby wyciągnęłam, wyłożyłam na półmisek, dodałam
Darcia w kuchniczego przyjdzie nam ochota.Nie mogło więc braknąć u mnie pulpetów z kaszy jaglanej, którą uwielbiam. Spróbujcie koniecznie. Składniki: szklanka kaszy jaglanej suchej jedna podwójna pierś z kurczaka Kawałek cebuli marchewka jajko sól ,pieprz ,oliwa ,zioła prowansalskie sos: 600 g passaty sól ,pieprz awokado do dekoracji Sos wlewamy do garnka i miksujemy ,doprawiamy, doprowadzamy do wrzenia . Kaszę gotujemy w dwóch szklankach(...)wody 10 minut. Marchewkę gotujemy aż zmięknie.Ścieramy na tartce, odstawiamy. Cebulkę kroimy drobno i smażymy na rumiano na oliwie. Dodajemy ugotowaną kaszę ,pokrojonego na drobno lub zmielonego w maszynce fileta z kurczaka ,marchewkę i jajko i doprawiamy do smaku .Mieszamy do połączenia składników i formujemy małe kuleczki ,które układamy na patelni i obsmażamy je delikatnie z każdej strony. Następnie
Ladylaura.udka kurczaka z marchewką Naprawdę jest to proste danie i nie może się, nie udać. Porcja dla czterech osób, czyli co nam będzie w kuchni potrzebne 8 udek kurczaka 3-4 marchewki 3 cebule 2 łyżki octu jabłkowego 3 łyżki oleju sól pieprz co i jak po kolei W misce mieszamy ocet jabłkowy, olej, sól, oraz pieprz(...)najmniej godzinę. Brytfankę smarujemy olejem, układamy w niej kawałki kurczaka i wkładamy naczynie bez przykrycia, na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. W tym czasie obieramy marchewki, krojąc je na spore kawałki, również cebule, obieramy i kroimy w ósemki. Po 20 minutach pieczenia, do udek dodajemy pokrojone warzywa, zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 170 stopni, nakrywamy brytfankę
Kuchnia Babci Basikolei jest zdrowsza. Wybierajcie więc częściej niepaloną, a od święta tę pierwszą :) Składniki (2 porcje): 100 g kaszy gryczanej (najlepiej niepalonej) 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 marchew 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku kawałek pora (ok. 80 g) 1-2 czubate łyżeczki przyprawy curry 1/3 łyżeczki cynamonu sól, pieprz pół szklanki wody ewentualnie natka pietruszki do posypania kilka(...)kostkę, pora natomiast w półksiężyce. Wrzuć je na patelnie z kilkoma kroplami oleju. Po chwili dodaj posiekany czosnek, curry, cynamon, sól i pieprz. 3. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę marchew, zalej wodą i duś pod przykryciem aż marchew LEKKO zmięknie (nie powinna być zbyt rozgotowana- raczej lekko chrupiąca). 4. Dodaj drobno pokrojone papryki i ugotowaną kaszę, duś jeszcze ok. minutę
Powiedz dietom niedomu a była to sałatka na ciepło. Rewelacyjnie wykorzystująca warzywne resztki i starsze pieczywo. Słodko -kwaśna sałatka z chlebem, na ciepło i po włosku 1 mała marchewka, obrana, pokrojona w cienkie słupki 100 ml oliwy z oliwek 2 filety z saradeli (anchois) 2 szalotki, pokrojone w cienkie plasterki 1 ząbek czosnku, posiekany po pół czerwonej i żółtej(...)cukru 3 łyżki stołowe octu z białego wina sól i pieprz 100 g grzanek ( u mnie z wczorajszego chleba) listki bazylii do dekoracji W osolonym wrzątku blanszujemy 5 minut marchewkę. Odcedzamy i odstawiamy na bok. Na sporej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy saradele i mieszając smażymy aż się rozpadną. Dodajemy szalotkę, czosnek i podsmażamy aż zmięknął. Dodajemy papryki, bakłażan, cukinię
Dzieje kuchennej Wiewiórywww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Bardzo prosta i szybka propozycja na pysznego kurczaka. Marchewka pieczona razem z mięsem smakuje rewelacyjnie i stanowi idealny dodatek do obiadu. 500-600g kurczaka (dowolne części) 2 łyżki sosu rybnego (*) papryka w proszku czosnek granulowany sól, pieprz Dodatkowo: 250g marchewki junior (może być zwykła) Kurczaka umyć(...)osuszyć natrzeć sosem rybnym oraz resztą przypraw. Odstawić do lodówki na minimum 1/2 godziny. Po tym czasie mięso razem z marchewką umieścić w rękawie do pieczenia. Piec około 40-50 minut w 180 stopniach. (*) Sos rybny ma właściwości zmiękczające i stosowany z umiarem wcale nie jest wyczuwalny. Dzięki nie mu mięso staje się kruche i soczyste. Polecam sosy rybne
Di gotujedodać więcej warzyw :) Ja dałem na każdym płacie tylko tyle co widać na zdjęciu na wierzchu, więc ładujcie w środek więcej :) No i zafarbowała trochę na fioletowo od marchewki :) Ale ogólnie ładnie się prezentuję chyba, więc wstawiam tę wersję i nie robiłem kolejnej :) Składniki : 3 pomidory rzymskie 1 mała cebula biała 1 ząbek czosnku świeża(...)bazylia świeży tymianek 3 płaty makaronu lasagne 1/2 marchewki fioletowej 1 mała cukinia żółta 1/2 papryki pomarańczowej 1/2 papryki zielonej 100g startej mozzarelli 1 łyżeczka oliwy z oliwek Przyprawy : pieprz czarny Pomidory parzymy wrzątkiem i zdejmujemy z nich skórkę. Kroimy na ćwiartki, wyjmujemy nasiona, a miąższ kroimy na małe kawałki. Cebulę
Parowar Facetadobrego! Dwa w jednym. Pysznie choć niekoniecznie drogo, tak też się da jak widać. Składniki: 1/2 kg kiełbasy cienkiej (u mnie podwawelska) 2 garście fasolki szparagowej 2 duże marchewki 1 cebula olej do smażenia 10 łyżek keczupu łagodnego sól,pieprz do smaku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 nieduża papryczka chili Wykonanie: Szparagówkę i pokrojone w słupki marchewki podgotowujemy(...)wodzie. W tym czasie kiełbasę kroimy w drobna kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Kiedy kiełbaska zacznie się przyrumieniać dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Podsmażamy, dodajemy odsączone fasolkę i marchewkę, smażymy ok 5 minut, dodajemy zioła prowansalskie, keczup, posiekaną drobno papryczkę chili. Wg uznania doprawiamy sola i pieprzem. Podajemy z pieczywem
Z Majeczką w kuchnicałości na patelni się przygotowuje i zawsze dobrze smakuje. Jest z polędwiczką, grzybkami, warzywami, zmieszane z wyrazistymi przyprawami. Mieni się kolorami i różnymi smakami. Składniki: 1 marchew ok. 30 g, 50 g cukinii, 150 g ryżu arborio, 3 łyżki oleju rzepakowego, 2 cebule szalotki, szczypta cukru, ½ papryki czerwonej, 100 g polędwicy wieprzowej, 50 ml wytrawnego białego wina(...)bulionu, 1 łyżka marynowanego pieprzu zielonego, garść grzybków brązowych shimeji, 10 g startego sera żółtego, ½ łyżeczki przyprawy grama sala, pęczek zielonej pietruszki, 1 łyżka masła. Przygotowanie: Cukinię i marchew kroimy w cienkie słupki, a paprykę i cebulę w kosteczkę. Oczyszczona, umyta i osuszoną polędwiczkę kroimy w bardzo cienkie plasterki, dodatkowo delikatnie rozbijamy je palcami. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy
Moniki Smakołykipędów bambusa · 200 g kiełków fasoli mung · 1 mała marchewka · garść dowolnych kiełków · pierś z kurczaka · 2 szczypty chili Przygotuj(...)spory garnek Podaj z: · makaronem ryżowym lub sojowym Marchewkę kroimy w drobne paseczki (julienne) i odstawiamy na bok. Odcedzony rosół wstawiamy na gaz i dodajemy 3 listki kafiru . Pozostałe trzy rozcieramy w moździerzu i uzyskany proszek też dorzucamy do zupy. Świeży imbir ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki wprost do zupy (nie trzeba
Bazując na smakuDrobne urozmaicenie placków ziemniaczanych. Wystarczy dodać marchewkę i pietruszkę, a smak naszych placuszków będzie o wiele lepszy, możemy dodać także groszek zielony ( podpieczony na patelni daje ciekawy smak ) W taki sposób, przemycamy w tym daniu chociaż odrobinkę warzyw i witamin ;) Składniki na 14 średnich placków 10 małych kartofli 2-3 łyżki mąki pszennej 1 całe jajko 1/2 małej marchewki łyżka(...)natki pietruszki 1/2 małej cebulki sól, pieprz Obieramy i ścieramy ziemniaki oraz marchewkę na najdrobniejszych oczkach, dodajemy jajko, mąkę, posiekaną natkę pietruszki sól oraz pieprz. Rozgrzewamy olej i smażymy na złoto z obydwóch stron. Podajemy z kwaśną śmietaną lub ketchupem. Smacznego
Gotowanie...to proste !fasoli 2 szklanki śmietany 2-3 marchewki 100 g masła 1 l mleka garść natki pietruszki kminek sól Fasolę namoczyć na noc. Na drugi dzień fasolę przecedzić, dolać mleko i gotować na bardzo wolnym ogniu aż będzie miękka. Marchewkę ugotować osobno. Odlać mleko, dodać masło, starte na tarce marchewki, kminek, sól do smaku i śmietanę. Dusić na wolnym ogniu przez
Gotowanie jest łatwewybaczycie i nadal chętnie będziecie tu zaglądać. Łosoś z soczewicą i sosem musztardowo-śmietanowym. składniki: 4 filety z łososia bez skóry 200 g zielonej soczewicy 2 marchewki 2 garście zielonej fasolki szparagowej z mrożonki 1 cebula posiekana natka pietruszki około 2 łyżki sól, pieprz tymianek na sos: 1 szalotka 2 łyżki masła 200 ml śmietany 18% 1 czubata łyżeczka musztardy(...)francuskiej sól, pieprz wykonanie: Marchewkę po obraniu kroimy na talarki. Soczewice wsypujemy do garnka i zalewamy zimną wodą, solimy. Wody powinno być razy więcej niż soczewicy. Dokładamy marchewkę, całą, obraną cebulę i gotujemy przez 35 minut. W połowie gotowania dokładamy do garnka fasolkę. Filety z łososia doprawiamy solą i pieprzem oraz świeżym tymiankiem. Każdy filet zawijamy w folię aluminiową
Przysmaki Karolki