marchewka - 20163 przepisów (strona:224/1345)

Pulpety z kaszy jaglanej w sosie pomidorowym. 149

czego przyjdzie nam ochota.Nie mogło więc braknąć u mnie pulpetów z kaszy jaglanej, którą uwielbiam. Spróbujcie koniecznie. Składniki: szklanka kaszy jaglanej suchej jedna podwójna pierś z kurczaka Kawałek cebuli marchewka jajko sól ,pieprz ,oliwa ,zioła prowansalskie sos: 600 g passaty sól ,pieprz awokado do dekoracji Sos wlewamy do garnka i miksujemy ,doprawiamy, doprowadzamy do wrzenia . Kaszę gotujemy w dwóch szklankach(...)wody 10 minut. Marchewkę gotujemy aż zmięknie.Ścieramy na tartce, odstawiamy. Cebulkę kroimy drobno i smażymy na rumiano na oliwie. Dodajemy ugotowaną kaszę ,pokrojonego na drobno lub zmielonego w maszynce fileta z kurczaka ,marchewkę i jajko i doprawiamy do smaku .Mieszamy do połączenia składników i formujemy małe kuleczki ,które układamy na patelni i obsmażamy je delikatnie z każdej strony. Następnie

Ladylaura.
udka kurczaka duszone z marchewką 224

udka kurczaka z marchewką Naprawdę jest to proste danie i nie może się, nie udać. Porcja dla czterech osób, czyli co nam będzie w kuchni potrzebne 8 udek kurczaka  3-4 marchewki 3 cebule  2 łyżki octu jabłkowego 3 łyżki oleju sól pieprz co i jak po kolei  W misce mieszamy ocet jabłkowy, olej, sól, oraz pieprz(...)najmniej godzinę. Brytfankę smarujemy olejem, układamy w niej kawałki kurczaka i wkładamy naczynie bez przykrycia, na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. W tym czasie obieramy marchewki, krojąc je na spore kawałki, również cebule, obieramy i kroimy  w ósemki. Po 20 minutach pieczenia, do udek dodajemy pokrojone warzywa, zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 170 stopni, nakrywamy brytfankę

Kuchnia Babci Basi
Kasza gryczana z warzywami w curry 182

kolei jest zdrowsza. Wybierajcie więc częściej niepaloną, a od święta tę pierwszą :) Składniki (2 porcje): 100 g kaszy gryczanej (najlepiej niepalonej) 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 marchew 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku kawałek pora (ok. 80 g) 1-2 czubate łyżeczki przyprawy curry 1/3 łyżeczki cynamonu sól, pieprz pół szklanki wody ewentualnie natka pietruszki do posypania kilka(...)kostkę, pora natomiast w półksiężyce. Wrzuć je na patelnie z kilkoma kroplami oleju. Po chwili dodaj posiekany czosnek, curry, cynamon, sól i pieprz. 3. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę marchew, zalej wodą i duś pod przykryciem aż marchew LEKKO zmięknie (nie powinna być zbyt rozgotowana- raczej lekko chrupiąca). 4. Dodaj drobno pokrojone papryki i ugotowaną kaszę, duś jeszcze ok. minutę

Powiedz dietom nie
Słodko-kwaśna sałatka z chlebem, na ciepło i po włosku 182

domu a była to sałatka na ciepło. Rewelacyjnie wykorzystująca warzywne resztki i starsze pieczywo. Słodko -kwaśna sałatka z chlebem, na ciepło i po włosku 1 mała marchewka, obrana, pokrojona w cienkie słupki 100 ml oliwy z oliwek 2 filety z saradeli (anchois) 2 szalotki, pokrojone w cienkie plasterki 1 ząbek czosnku, posiekany po pół czerwonej i żółtej(...)cukru 3 łyżki stołowe octu z białego wina sól i pieprz 100 g grzanek ( u mnie z wczorajszego chleba) listki bazylii do dekoracji W osolonym wrzątku blanszujemy 5 minut marchewkę. Odcedzamy i odstawiamy na bok. Na sporej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy saradele i mieszając smażymy aż się rozpadną. Dodajemy szalotkę, czosnek i podsmażamy aż zmięknął. Dodajemy papryki, bakłażan, cukinię

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kurczak pieczony z marchewką (w rękawie) 155

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Przepis autorski (mój). Bardzo prosta i szybka propozycja na pysznego kurczaka.   Marchewka pieczona razem z mięsem smakuje rewelacyjnie i stanowi idealny dodatek do obiadu.   500-600g kurczaka (dowolne części) 2 łyżki sosu rybnego (*) papryka w proszku czosnek granulowany sól, pieprz Dodatkowo: 250g marchewki junior (może być zwykła) Kurczaka umyć(...)osuszyć natrzeć sosem rybnym oraz resztą przypraw. Odstawić do lodówki na minimum 1/2 godziny. Po tym czasie mięso razem z marchewką umieścić w rękawie do pieczenia. Piec około 40-50 minut w 180 stopniach. (*) Sos rybny ma właściwości zmiękczające i stosowany z umiarem wcale nie jest wyczuwalny.   Dzięki nie mu mięso staje się kruche i soczyste. Polecam sosy rybne

Di gotuje
Lasagne z warzywami 212

dodać więcej warzyw :) Ja dałem na każdym płacie tylko tyle co widać na zdjęciu na wierzchu, więc ładujcie w środek więcej :)  No i zafarbowała trochę na fioletowo od marchewki :) Ale ogólnie ładnie się prezentuję chyba, więc wstawiam tę wersję i nie robiłem kolejnej :)  Składniki : 3 pomidory rzymskie  1 mała cebula biała  1 ząbek czosnku  świeża(...)bazylia  świeży tymianek  3 płaty makaronu lasagne 1/2 marchewki fioletowej  1 mała cukinia żółta  1/2 papryki pomarańczowej  1/2 papryki zielonej  100g startej mozzarelli  1 łyżeczka oliwy z oliwek Przyprawy :   pieprz czarny Pomidory parzymy wrzątkiem i zdejmujemy z nich skórkę. Kroimy na ćwiartki, wyjmujemy nasiona, a miąższ kroimy na małe kawałki. Cebulę

Parowar Faceta
ZAPIEKANA KIEŁBASKA Z WARZYWAMI W SOSIE 139

dobrego! Dwa w jednym. Pysznie choć niekoniecznie drogo, tak też się da jak widać.   Składniki: 1/2 kg kiełbasy cienkiej (u mnie podwawelska) 2 garście fasolki szparagowej 2 duże marchewki 1 cebula olej do smażenia 10 łyżek keczupu łagodnego sól,pieprz do smaku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 nieduża papryczka chili Wykonanie: Szparagówkę i pokrojone w słupki marchewki podgotowujemy(...)wodzie. W tym czasie kiełbasę kroimy w drobna kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Kiedy kiełbaska zacznie się przyrumieniać dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Podsmażamy, dodajemy odsączone fasolkę i marchewkę, smażymy ok 5 minut, dodajemy zioła prowansalskie, keczup, posiekaną drobno papryczkę chili. Wg uznania doprawiamy sola i pieprzem. Podajemy z pieczywem

Z Majeczką w kuchni
Risotto z polędwiczkami, warzywami i chińskimi grzybkami 151

całości na patelni się przygotowuje i zawsze dobrze smakuje. Jest z polędwiczką, grzybkami, warzywami, zmieszane z wyrazistymi przyprawami. Mieni się kolorami i różnymi smakami.    Składniki: 1 marchew ok. 30 g, 50 g cukinii, 150 g ryżu arborio, 3 łyżki oleju rzepakowego, 2 cebule szalotki, szczypta cukru, ½ papryki czerwonej, 100 g polędwicy wieprzowej, 50 ml wytrawnego białego wina(...)bulionu, 1 łyżka marynowanego pieprzu zielonego, garść grzybków brązowych shimeji, 10 g startego sera żółtego, ½ łyżeczki przyprawy grama sala, pęczek zielonej pietruszki, 1 łyżka masła. Przygotowanie: Cukinię i marchew kroimy w cienkie słupki, a paprykę i cebulę w kosteczkę. Oczyszczona, umyta i osuszoną polędwiczkę kroimy w bardzo cienkie plasterki, dodatkowo delikatnie rozbijamy je palcami. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy

Moniki Smakołyki
Uzależniająca zupa tajska mojego taty 144

pędów bambusa ·          200 g kiełków fasoli mung ·          1 mała marchewka ·          garść dowolnych kiełków ·          pierś z kurczaka ·          2 szczypty chili Przygotuj(...)spory garnek Podaj z: ·          makaronem ryżowym lub sojowym Marchewkę kroimy w drobne paseczki (julienne) i odstawiamy na bok. Odcedzony rosół wstawiamy na gaz i dodajemy 3 listki kafiru . Pozostałe trzy rozcieramy w moździerzu i uzyskany proszek też dorzucamy do zupy. Świeży imbir ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki wprost do zupy (nie trzeba

Bazując na smaku
Prosty przepis na placki ziemniaczane z dodatkiem marchewk i pietruszki. 107

Drobne urozmaicenie placków ziemniaczanych. Wystarczy dodać marchewkę i pietruszkę, a smak naszych placuszków będzie o wiele lepszy, możemy dodać także groszek zielony ( podpieczony na patelni daje ciekawy smak ) W taki sposób, przemycamy w tym daniu chociaż odrobinkę warzyw i witamin ;) Składniki na 14 średnich placków 10 małych kartofli 2-3 łyżki mąki pszennej 1 całe jajko 1/2 małej marchewki łyżka(...)natki pietruszki 1/2 małej cebulki sól, pieprz  Obieramy i ścieramy ziemniaki oraz marchewkę na najdrobniejszych oczkach, dodajemy jajko, mąkę, posiekaną natkę pietruszki sól oraz pieprz.  Rozgrzewamy olej i smażymy na złoto z obydwóch stron. Podajemy z kwaśną śmietaną lub ketchupem. Smacznego

Gotowanie...to proste !
Fasola po żmudzku 135

fasoli 2 szklanki śmietany 2-3 marchewki 100 g masła 1 l mleka garść natki pietruszki kminek sól Fasolę namoczyć na noc. Na drugi dzień fasolę przecedzić, dolać mleko i gotować na bardzo wolnym ogniu aż będzie miękka. Marchewkę ugotować osobno. Odlać mleko, dodać masło, starte na tarce marchewki, kminek, sól do smaku i śmietanę. Dusić na wolnym ogniu przez

Gotowanie jest łatwe
Łosoś, soczewica i sos śmietanowo-musztardowy. 164

wybaczycie i nadal chętnie będziecie tu zaglądać. Łosoś z soczewicą i sosem musztardowo-śmietanowym. składniki: 4 filety z łososia bez skóry 200 g zielonej soczewicy 2 marchewki 2 garście zielonej fasolki szparagowej z mrożonki 1 cebula posiekana natka pietruszki około 2 łyżki sól, pieprz tymianek na sos: 1 szalotka 2 łyżki masła 200 ml śmietany 18% 1 czubata łyżeczka musztardy(...)francuskiej sól, pieprz wykonanie: Marchewkę po obraniu kroimy na talarki. Soczewice wsypujemy do garnka i zalewamy zimną wodą, solimy. Wody powinno być  razy więcej niż soczewicy. Dokładamy marchewkę, całą, obraną cebulę i gotujemy przez 35 minut. W połowie gotowania dokładamy do garnka fasolkę. Filety z łososia doprawiamy solą i pieprzem oraz świeżym tymiankiem. Każdy filet zawijamy w folię aluminiową

Przysmaki Karolki
Barszcz czerwony z fasolką 102

buraczków porcja rosołowa 3 skrzydełka 20 ziaren pieprzu 10 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 czubate łyżeczki Vegety domowej roboty (suszone warzywa i przyprawy) sól do smaku 1 marchewka 1 pietruszka pół selera pół pora pół kilo ziemniaków 3 czubate łyżki majeranku 3 ząbki czosnku Wykonanie: Fasolkę namaczamy w wodzie dzień wcześniej i odstawiamy na całą noc. Buraczki(...)dodajemy pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, Vegetę, sól. W międzyczasie, na bieżąco, jeśli zachodzi potrzeba, zbieramy szumowinę. Po 30 minutach od zagotowania się wywaru, dodajemy włoszczyznę: por, seler, marchewkę, pietruszkę. Po kolejnych 30 minutach wyciągamy włoszczyznę. Marchewkę i pietruszkę kroimy na mniejsze kawałeczki i ponownie wrzucamy do zupy. Do zupy dodajemy odcedzoną fasolę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki

Smak mojego domu
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z KASZĄ / PORK TENDERLOIN WITH GROATS 124

painted”! The recipe is easier than it appears, I promise! Let’s start! SAŁATKA: 200 g kaszy jęczmiennej 2 garści jarmużu ½ średniej czerwonej papryki 1 średnia marchewka 2 łodygi selera naciowego 7-8 pomidorków koktajlowych natka pietruszki (wg uznania) Sos: 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka białego octu winnego 1 łyżeczka miodu(...)slices) cheddar fresh basil leafs salt, pepper Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu (około 15. minut), warzywa kroimy tak, aby ich kawałki były mniej więcej takie same, marchewkę i selera w plasterki, paprykę w dość drobną kostkę, pomidorki w ćwiartki. Gdy kasza stygnie na rozgrzaną patelnię z, dosłownie, kropelką oliwy, wrzucamy marchewkę i selera naciowego, lekko podsmażamy, żeby ani jedno

Martyna Cooks
Ryż carry z warzywami 129

Składniki: 150 g ryżu 1/2 kg białej kapusty 2 marchewki 2 ząbki czosnku olej 2-3 łyżeczki carry sól, pieprz Wykonanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie. Kapustę drobno posiekać, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na rozgrzany olej wrzucić kapustę oraz marchewkę,  podsmażamy aż warzywa nabiorą złotego koloru. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę jeszcze

magiczna kuchnia Kasi