Składniki (na 2 porcje) - 2 filety z kurczaka (ok. 200g), - 2 szklanki brokułów (ok. 200g), - papryka (ok. 200g) - 2 marchewki (ok. 90g), - 4 ziemniaki (ok. 280g), - 4 łyżeczki oleju rzepakowego (ok. 20g), - łyżka migdałów (ok. 10g), - przyprawy: słodka i wędzona papryka, sól, pieprz. Sposób przygotowania 1. Kurczaka marynujemy w łyżeczce oleju, przyprawach i smażymy na patelni teflonowej(...)Brokuły wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 5 min. 3. Obieramy marchewkę, ziemniaka i kroimy w słupki. 4. Paprykę kroimy w paski. 5. Ziemniaki, marchewkę i paprykę marynujemy w 3 łyżeczkach oleju i przyprawach. Warzywa pieczemy w 200⁰C przez ok. 40 min. 6. Pieczone warzywa łączymy z brokułami i kurczakiem i posypujemy prażonymi migdałami. Pieczone warzywa z kurczakiem
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki (na dwie porcje) - 1 duża pierś z kurczaka (ok. 230g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - 2 garście szpinaku (ok. 40g), - czosnek, - 4 marchewki (ok. 420g), - 6 ziemniaków (ok. 420g), - przyprawy: słodka papryka, ostra, wędzona, curry, pieprz, sól. Sposób przygotowania 1. Podsmażamy czosnek na oleju rzepakowym (uwaga, żeby się nie spalił). 2. Do czosnku dodajemy szpinak i dusimy(...)powstała kieszonka. 4. Mięso z piersi kurczaka marynujemy w oleju i ulubionych przyprawach. 5. Mięso z piersi faszerujemy szpinakiem. Całość pieczemy ok. 25-30 min w piekarniku. 6. Gotujemy marchewkę i ziemniaki. 6. Saszetki podajemy z ziemniakami i marchewką. Saszetki z kurczaka ze szpinakiem są bogate w: - pełnowartościowe białko, które stanowi budulec, - żelazo, które jest składnikiem czerwonych krwinek. Wartość odżywcza
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachbloga dodawać - przecież to zna każdy i jest takie proste! Ale doszłam do wniosku, że wrzucę, może komuś się przyda :) Składniki: 1 niewielki seler 2 pietruszki 4-5 marchewek kilka ziemniaków 0,5 litrowy słoik ogórków kiszonych 1 por 2 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego 3-4 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki majeranku 1 łyżka oregano 1 łyżka(...)łyżka masła 82% czarny pieprz do smaku Sposób przygotowania: Do garnka z wrzątkiem wrzucamy seler, pietruszkę, liście laurowe i ziele angielskie. Po około 15-20 minutach dodajemy pokrojone marchewki (w kostkę, plasterki - co kto lubi), wrzucamy por i dodajemy trochę pieprzu. Gotujemy aż marchewka zacznie się robić miękka - wtedy dorzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę wraz ze startymi na grubych oczkach
Kolorowy Przepisownikpropozycją u nas na stole. Kilka składników, a efekt- zdumiewająco pyszny! Składniki 2 puszki krojonych pomidorów puszka kukurydzy 6 daktyli http://www.symbio.pl garść orzechów nerkowca http://www.symbio.pl 4 duże marchewki 4 ząbki czosnku duża czerwona cebula 3 cm świeżego kłącza imbiru porządna szklanka ugotowanej kaszy jaglanej łyżeczka curry łyżeczka kurkumy kukurydza do dekoracji olej kokosowy do smażenia sól morska bądź(...)himalajska Marchewkę i batata umyj, obierz, pokrój w kostkę. W dużym garnku rozgrzej olej kokosowy i obsmaż cebulę ,czosnek i starty na tarce imbir. Po chwili dodaj curry i kurkumę. Przemieszaj, podsmaż. Dodaj pomidory z puszki, marchewkę i batata, zalej wrzątkiem tak by woda nie przekroczyła poziomu warzyw. Dosmacz solą. Gotuj około 10 minut, aż batat zmięknie. Dodaj daktyle
Z Kuchni Do Kuchnisobie, że taka sałatka do obiadu to nuda, właściwie standard, bo w spiżarce zalega cała półka z buraczkami na zimę. Więc szybko poszperałam w lodówce, wyjęłam kapustę pekińską, szalotki, marchewkę, otworzyłam puszkę z kukurydzą i szybciutko powstała nowsza wersja surówki z buraków czerwonych. Składniki: mała kapusta pekińska 2 szalotki 4 średnie ugotowane buraki czerwone puszka kukurydzy konserwowej 3 średnie(...)marchewki 3 łyżki majonezu łyżka soku z cytryny łyżeczka curry pół łyżeczki pieprzu sól Sposób przygotowania: Kapustę pekińską drobno poszatkować. Szalotkę posiekać. Buraki i marchewki zetrzeć na tarce warzywnej. Kukurydzę odsączyć na sicie. Wszystkie warzywa połączyć ze sobą, skropić cytryną, dodać curry, pieprz, sól, majonez i wymieszać. Smacznego
na moim stole...Smaczna i zdrowa surówka z selera, marchewki i jabłka z dodatkiem śmietany, stanowi doskonały dodatek do obiadu. Składniki: 1 średni seler 2 marchewki 1 jabłko 4-5 łyżek śmietany 18% Sok z cytryny Sól Cukier Sposób przygotowania: Selera, marchewki oraz jabłko obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy. Dodajemy śmietanę, dokładnie
Bajeczna Kuchniaposypać posiekanymi drobno orzechami. Ciasto upiekłam w szerokiej keksówce o wymiarach 28x15cm . Krówkowe ciasto marchewkowe Składniki: 120g mąki pszennej 100g krówek 80g (nieco więcej niż 1/2 szklanki) startej drobno marchewki 60g kwaśnej śmietany 18% 50ml oleju 50g cukru 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki mleka Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - marchewkę(...)ciągle płynnej masy krówkowej dodać śmietanę, wymieszać - w misce roztrzepać jajko z cukrem, dodać masę krówkową ze śmietaną, olej oraz ekstrakt z wanilii, wymieszać - do mieszanki dodać odciśniętą marchewkę, krótko wymieszać - mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną, przesiać do składników mokrych, delikatnie i krótko wymieszać - ciasto przełożyć do formy, rozprowadzić równo po jej dnie (warstwa ciasta nie będzie gruba) - formę
Smakołyki Berenikisałatkowej kuchni królują kapusty. Sałatka colesław jest prosta w wykonaniu, pyszna i pasuje do większości dań mięsnych. Kto z nas jej nie zna? Składniki: pół niewielkiej białej kapusty 2 marchewki 1 cebula garść posiekanej świeżej natki pietruszki 2,5 łyżki soku z cytryny 1,5 łyżki białego octu winnego 3 czubate łyżki majonezu 50 ml mleka 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu(...)płaskiej łyżeczki soli 1 czubata łyżeczka cukru pudru Wykonanie: Kapustę bardzo drobno szatkujemy. Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Kapustę, marchewkę, cebulę i natkę pietruszki wrzucamy do miski. Pozostałe składniki sałatki łączymy i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowanym sosem polewamy warzywa, całość dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na 2 godziny
Smak mojego domujego smaku polecam bo albo się go uwielbia albo nie znosi ;-) ... Zupa z koprem włoskim SKŁADNIKI : 400 g kości wieprzowych 4 ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka 1 koper włoski 1/2 pęczka koperku sól i pieprz do smaku mleko (opcjonalnie śmietana) do zabielenia PRZYGOTOWANIE : Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w ostkę wraz z częścią(...)kopru włoskiego. Do garnka wkładamy kości wieprzowe, zalewamy wodą i gotujemy czysty wywar soląc go. Następnie dodajemy do wywaru ziemniaki, pietruszkę i marchewkę i gotujemy 10 minut. Po tym czasie dodajemy koper włoski i doprawiamy do smaku pieprzem - gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec dodajemy posiekany koperek, zabielamy mlekiem i zagotowujemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijakiś czas. Jeszcze raz bardzo Wam wszystkim Kochani dziękuję. A dzisiaj mam dla Was pyszny schab pod pierzynką Składniki 500 g schabu bez kości 3 średnie cebule 3 średnie marchewki 1 korzeń pietruszki 200 ml śmietany (dałam 18%) 1 puszka pomidorów krojonych 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz koperek lub natka pietruszki Schab opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić(...)stron na lekko rumiany kolor. Na dno naczynia żaroodpornego ułożyć cebulę pokrojoną w plasterki. Zalać śmietaną wymieszaną z puszką pomidorów oraz doprawioną solą i pieprzem. Następnie ułożyć podsmażone kotlety. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać i ułożyć na wierzch mięsa. Piec w piekarniku w 180 stopniach C około 1h . Od czasu do czasu w trakcie pieczenia
O kuchni z uczuciemtrawienia powoli uwalniają energię. Proponuję bardzo fajną zupę, krem, można ją trzymać w lodówce do kilku dni, podawać z pestkami i zabierać ze sobą wszędzie. Składniki kawałek dyni 4 marchewki 1 duża czerwona cebula lub 2 mniejsze 5 ząbków czosnku pół puszki mleka kokosowego 3 cm świeżego kłącza imbiru 1 spora łyżeczka curry 1 łyżeczka kurkumy nierafinowany olej kokosowy extra(...)premium Skworcu sól himalajska lub morska szczypta cynamonu mieszanka ziaren od Ziarenkowo Dynię ugotuj na parze lub upiecz w piekarniku,odłóż. Kaszę jaglaną ugotuj na sypko, odłóż. Marchewkę umyj , obierz, pokrój w kostkę, odłóż. W garnku rozgrzej olej kokosowy, podsmaż cebulę pokrojoną w pióra oraz czosnek.Dodaj przyprawy. Po chwili dodaj dynię, marchewkę i uzupełnij wodą do poziomu
Z Kuchni Do Kuchnikęs, cieszące i oko i podniebienie :) Można je przygotować w rozmaity sposób, a dodatki skomponować według własnych preferencji. Ja dzisiaj proponuję Wam pulpety w wersji lekkostrawnej, czyli gotowanej, z marchewką i pieczarkami, no i obowiązkowo ze świeżym koperkiem, a gdyby tak zamienić śmietanę na jogurt naturalny śmiało mogłabym napisać, że są również w wersji fit :) Polecam zarówno dla małych(...)dużych (by wspomnieli sobie smak dzieciństwa) ;) 3-4 porcje: * woda- 1 litr * pierś z indyka- 350 g * pieczarki- 350 g * marchewka- 1 duża * cebula- 1 mała * czosnek- 1 ząbek * ziele angielskie- 4 szt. * listek laurowy- 1 szt. * sól, pieprz, słodka papryka- do smaku * śmietana- 2 łyżki * mąka- 1 łyżka + 1/3 szklanki wody * koper- do posypania Wodę zagotować wraz z zielem
Kraina Miodem PłynącaMiałyśmy z córką ochotę ta jakąś sałatkę, tradycyjne nam się przejadły a że dostałam ostatnio pyszne pieczarki z marchewką od firmy Orzech to postanowiłam je jakoś wykorzystać :) Sałatkę zrobiłam warstwową lubię takie bo ładnie się prezentują. Do sałatki użyłam także wyśmienitego groszku od firmy Bonduelle . Wyszła pyszna i wszystkim smakowała :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 1 słoik marynowanych pieczarek(...)pokroić w cieniutkie piórka. Polędwicę pokroić w kostkę. Groszek przelać wodą na sicie. Do rękawa cukierniczego przełożyć majonez. Warstwy: 1. Na spód szklanego naczynia ułożyć pieczarki 2. Na pieczarki marchewka z zalewy 3. Na marchewkę wycisnąć paseczki majonezu 4. Na majonez wyłożyć groszek 5. Na groszek wyłożyć połowę szynki 6. Na szynkę paseczki majonezu 7. Na majonez
Sama słodycz i szczypta chilitemat gulyásleves, obowiązkowo jak w oryginale na smalcu (bo 2 łyżki tego tłuszczu naprawdę nikogo nie zabiją :)). Dodatkowo czerwona papryka - bo w węgierskich knajpach tylko mięcho, ziemniaki i marchewka + przyprawy oczywiście. Zapraszam więc na rozgrzewającą zupę. SKŁADNIKI 600-700 g pręgi wołowej 2 łyżki smalcu 2 cebule 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki mielonego kminku(...)bulionu warzywnego 2 czerwone papryki (u mnie podłużne) 2 marchewki 5 średnich ziemniaków 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżeczka ostrej pasty węgierskiej (ewentualnie łyżeczka ostrej papryki) sól, pieprz szczypta cukru PRZYGOTOWANIE Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w dość dużą kostkę. Na patelni podsmażamy mięso na smalcu, aż do zrumienienia - po czym przekładamy do większego garnka. Na pozostałym tłuszczu
Moje Kuchenne Rewelacjewywar/bulion na zupę. Ja akurat gotowałam wywar na zupę, dzięki temu z dwóch małych kwałków mięsa mam dwa posiłki dla trzech osób - zupkę i drugie danie. Do mięska dodałam marchewkę pokrojoną w kostkę oraz natkę pietruszki przez co sosik dużo apetyczniej się prezentuje. Potrawkę podałam z kaszą bulgur i ogóreczkiem konserwowym . składniki: 2 ugotowane ćwiartki z kurczaka 2 marchewki(...)cebula 650 ml rosołu lub wywaru, w którym gotowało się mięso 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki śmietany 18 % lub 12% 3 łyżki maki pszennej Marchewkę i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pokrojone warzywa przełożyć do garnka lub rondla. Zalać bulionem, przykryć i gotować aż warzywa będą miękkie ok 15-20 minut. Ugotowane mięso obrać z kości
Monia miesza i gotuje