marchewka - 20163 przepisów (strona:208/1345)

Burgery z quinoa z sałatką z pomarańczy (Burger di quinoa) 123

odrobin ą  ilością  oleju. Z podanych składników upiekłam 10 burgerów. SKŁADNIKI Burgery 200 gr komosy ryżowej 1 szalotka 3 marchewki 1 jajko 25 gr m ą ki pszennej natka pietruszki 2 łyżki siemienia lnianego 1 łyżeczka kurkumy 50 gr orzechów włoskich (bez łupiny(...)ryżową gotować 10 minut w osolonej wodzie, po czym odsączyć z nadmiaru wody. Marchew ugotować na parze. Ciepłą jeszcze marchewkę rozdrobnić. Natkę pietruszki i szalotkę drobno pokroić. W misce wymieszać komosę ryżową, marchewkę, mąkę, jajko, natkę pietruszki, szalotkę, siemię

La grande e la piccola cuoca
Łosoś na parze z warzywami 184

Bardzo pyszny obiadek, bardzo zdrowy i szybki. Nie podaję dokładnie składników, ponieważ to zależy jaką ilość zrobicie. Wystarczy użyć te przyprawy co ja i wyjdzie wybornie. Polecam Marchewki obrać, ziemniaczki wyszorować. Dzwonki łososia umyć i osuszyć. Doprawić solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Obsypać ziołami z dwóch stron.   Położyć ziemniaki i marchewki na spód parowaru, natomiast łososia na półkę(...)minut.   Thermimix – przygotować warzywa jak wyżej – do naczynia miksującego wlać wodę, do połowy wysokości – nałożyć naczynie verona – na pierwszy koszyk rozłożyć ziemniaki i marchewki – nałożyć drugi koszyczek, położyć dzwonki łososia obłożone masełkiem – przykryć , czas 35 minut, tep Verona, obroty 1 – wyjąć wszystko i podawać. To było rewelacyjne, przyznam się, że miałam obawy

Kuchnia Pokoleń
Kurczak w sosie słodko – kwaśnym 191

gdyby nie namowy koleżanki. Tak więc poniżej przedstawiam Wam swoją wersję na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym. Składniki na 5-6 porcji: 800g piersi z kurczaka 1 cebula 1 marchewka ¾ szklanki pędów bambusa z puszki lub słoika 5-6 plastrów ananasa z puszki (ok. 2/3 puszki) 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 1 papryka zielona ½ puszki kukurydzy lub 1 mała(...)pomidorowej (przecieru) 3 łyżki octu ryżowego 1 czubata łyżka cukru trzcinowego 1 ząbek czosnku 2 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej Przygotowanie: Cebulę, paprykę, ananasa i kurczaka pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w słupki.  Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić kurczaka wraz z cebulą i marchewką. Dodać sos sojowy, imbir, pokrojoną papryczkę chili (lub paprykę w proszku) oraz sól

Fabryka pomysłów
Kapuśniak a la kwaśnica wg Aleex 136

kapuśniak inspirowany góralską kwaśnicą. Jest pyszny: wyrazisty i pachnący. Wspaniale rozgrzewa i syci, w sam raz w chłodne wrześniowe dni. Polecam. Składniki: • 2 duże wędzone udka kurczaka • 2 marchewki • 1 pietruszka z natką • 2 nieduże cebulki • 1 liść laurowy • 2 ziela angielskie • 80 dag kwaszonej kapusty • kilka ziemniaków • 1 łyżka mąki krupczatki • 1 łyżka oleju • sól, pieprz Sposób przygotowania(...)garnka, zalać wodą (ok.2 litry) i gotować około 15 minut. Po tym czasie mięso odkroić od kości i ponownie włożyć do wywaru. 3. Przygotować warzywa: obrać i umyć marchewki i pietruszkę oraz cebule. Ziemniaki obrać, pokroić w większą kostkę i zalać wodą, aby nie ciemniały. 4. Do mięsa w wywarze dodać starte na dużych oczkach tarki marchewki i pietruszkę

W mojej kuchni
Zupa kalafiorowa z makaronem wg Aleex 118

wyłącznie na szybkie dania. Tym razem przygotowałam dla nich zupę kalafiorową z makaronem. Prosta, szybka, sycąca. Po prostu pyszna. W sam raz na coraz chłodniejsze dni. Polecam. Składniki: • 2 marchewki • 1 pietruszka z natką • kawałek selera • kawałek pora • ziele angielskie, liść laurowy • 1 średni kalafior • 100 g suchego drobnego makaronu • sól, pieprz • kość karkowa lub schabowa Sposób przygotowania: 1. Kość(...)zalać zimną wodą, zagotować, odszumować. 2. Dodać oczyszczony i umyty kawałek pora i seler. 3. Obrać marchewki i pietruszkę, odciąć kawałek pietruszki z natką. Natkę dodać do wywaru. Doprawić solą. Gotować ok. 30 minut. 4. Marchewki i pietruszkę zetrzeć na dużych oczkach tarki. Razem z zielem i liściem laurowym dodać do wywaru. Gotować przez ok. 25 minut. 5. Wyjąć kość

W mojej kuchni
Krem z czerwonej soczewicy z marchewką 109

Bardzo lubię czerwoną soczewicę. Robiłam z niej pyszne  kotleciki  oraz   pożywną zupę . Teraz zrobiłam zupę krem z dodatkiem marchewki. Zupka wyszła bardzo pyszna i sycąca. Podałam ją z moim ulubionym prażonym słonecznikiem. składniki: 1,7 l bulionu drobiowego 1 duża cebula 3 średnie marchewki (ok 250 g) 1 szklanka czerwonej soczewicy (szklanka o pojemności(...)tymianek zioła włoskie Do garnka wlać bulion i zagotować. W międzyczasie obrać cebulę i marchewkę. Warzywa pokroić w niedużą kotkę. Wrzucić do gotującego bulionu. Gotować aż warzywa będą al'dente ok 10-15 minut. Następnie dodać soczewicę i gotować dalej aż wszystko będzie miękkie. Do smaku zupkę doprawić tymiankiem i ziołami włoskimi. Gdy już soczewica i warzywa się ugotują zestawić

Monia miesza i gotuje
Zapiekanka warzywna z brokułami 244

Proponuje suer dodatek do obiadów, zapiekanka nada się zarówno jako samodzielne danie jak i jako dobry smaczny i zdrowy dodatek do obiadu Składniki 1 brokuł (500 g) 2 spore marchewki 1 cebula 250 g pieczarek 2 ząbki czosnku 3 jajka 100- 150 g sera żółtego startego na dużych oczkach sól pieprz zioła prowansalskie papryka słodka  papryka ostra olej Brokuły(...)gotujemy w garnku około 7 min od momentu jak woda zacznie wrzeć. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Marchewkę kroimy w cienkie plasterki wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem. W między czasie kroimy cebule w kostkę i dorzucamy do marchewki jak ta zacznie się już robić lekko miękka. Pieczarki kroimy w plastry i dorzucamy na patelnię. Na samym końcu, jak już

Piekielna Kuchnia Pati
Zupa marchewkowo imbirowa z jogurtem i słonecznikiem 120

smaczna jest ta zupa krem! Słodka marchewka i imbir który nadaje ostrości a pod wpływem  jogurtu łagodnieje i nabiera charakteru.  Na około 10 porcji - 1 kg marchewki - 2 cebule - do 2 cm świeżego korzenia imbiru - 3 liście laurowe - 2 ziemniaki - 1,5 litra wywaru lub wody - sól i pieprz do smaku - jogurt naturalny, około łyżki na porcję - pół(...)Podsmaż najpierw cebulę z imbirem na nie wielkiej ilości oleju. Dodaj po chwili ziemniaki. Mieszaj ! Dodaj liście laurowe, pieprz i szczyptę soli.  Gdy ziemniaki zaczną się szklić dodaj marchewkę, duś wszystko około 5-8 minut, ciągle mieszaj.  Dodaj wywar lub wodę, zagotuj wszystko i zostaw na małym ogniu przez 30 minut, aż warzywa zmiękną, dopraw jeśli jest taka

Pasje Jolki
Krem z marchwi z gruszką i imbirem 105

Ilość porcji: 5 Pierwszy śnieg lekko przyprószył nasze miasto. Wieczory stały się dłuższe, noce chłodniejsze. W tym okresie potrzebujemy rozgrzewających, pożywnych posiłków, aby ogrzać nasz organizm. Aromatyczny krem z marchewki to idealne danie na jesienno - zimowe chłody. Słodycz marchewki i gruszka, przełamana nutą imbiru i szczyptą chili. Połączenie składników idealne. Gęsta i sycąca zupa z pewnością Was rozgrzeje. Napisz opinię(...)gruszki 1 szalotka 3 cm imbiru 1 mała papryczka chili 1 łyżeczka soku cytryny 1 łyżka masła 4 łyżki słodkiej śmietanki papryka słodka szczypta cukru pieprz biały sól Instrukcje Marchewkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło. Dodajemy posiekaną szalotkę i smażymy przez chwilę. Następnie dodajemy drobno posiekane chili, marchew i starty imbir. Smażymy

Wędrówki po kuchni
Kurczak orientalny z kiełkami i marchewką 155

Niezwykle aromatyczne paski kurczaka połączone z kiełkami fasoli mung i delikatną marchewką. Zdecydowanie ulubione ryżowe danie mojego męża. Składniki: 2 woreczki ryżu pełnoziarnistego ( użyłam Cenos ) 2 marchewki 1 pierś z kurczaka 50g kiełków fasoli mung (ze słoiczka, waga bez zalewy) 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki kolendry 1/2 łyżeczki gorczycy 1/2 łyżeczki(...)wrzątku przez 30 minut. Przyprawy mieszamy w moździerzu, rozbijamy na gładką mieszankę. Piersi z kurczaka tniemy na paski, doprawiamy mieszanką przypraw i odstawiamy do lodówki na 4 godziny. Marchewkę kroimy w grubsze słupki, kiełki fasoli odsączamy z zalewy. Cebulę kroimy w pióra. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, gdy się podsmaży dodajemy marchew. Smażymy około 5 minut na wolnym ogniu

Gotowanie i blogowanie
Zapiekanka "Gołąbek" 179

danie to wariacja na temat gołąbków. Farsz mięsny z kaszą, podsmażoną cebulką, marchewką i pomidorami przełożony liśćmi  kapusty i zapieczony w piekarniku. Moja córka nazwała to danie "tortem kapuścianym" i miała rację, bo tak właśnie się prezentuje. To idealny sposób na przygotowanie gołąbków jeśli nie chcecie, nie lubicie lub po prostu nie wychodzi Wam zawijanie tradycyjnych gołąbków. Farsz można(...)kaszą, szczególnie jeśli jeszcze nie próbowaliście. Naprawdę warto! Składniki: 1 główka kapusty 1 kg mięsa mielonego (500 g wieprzowiny, 500 g indyka) 2 czerwone cebule, drobno pokrojone 2 marchewki, pokrojone w drobną kostkę 2 ząbki czosnku 100 g kaszy jęczmiennej perłowej suszone oregano 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1 puszka pomidorów w kawałkach sól pieprz 2 łyżki

Smakowity Blog Kulinarny
Cepeliny z mięsem i lubczykiem 383

ziemniaków 3/4 – takie skromne , szklanki mąki ziemniaczanej sól 1/2 szklanka wody Farsz : 1 golonka tylna 1 czubata łyżka suszonych liści lubczyku ( lub siekanego świeżego ) 1 marchewka 2 średnie cebule sól , pieprz do smaku 1 ząbek czosnku Do okraszenia : 3 łyżki smalcu 2 duże cebule Golonkę oczyszczamy , gotujemy w osolonej wodzie aż do całkowitej miękkości , dorzucając mniej więcej w połowie(...)gotowania marchewkę . Cebule obieramy , siekamy i podsmażamy . Mięso z golonki oddzielamy od kości i mielimy razem z marchewką , oraz smażoną cebulą . Po zmieleniu dodajemy lubczyk , wyciśnięty praską czosnek , sól , pieprz do smaku , pół szklanki wywaru po gotowaniu golonki i mieszamy – odstawiamy do lodówki . Połowę ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie i po wystudzeniu ,przeciskamy przez praskę do ziemniaków . Drugą połowę

Ogrodnik w podróży
sałatka "grzybowa polana" 596

zamiar zabrać ją gdzieś na wynos to najlepiej przewozić ją w tortownicy a wyłożyć na talerz tuż przed podaniem.  Składniki: puszka groszku puszka fasoli 3-4 ziemniaki 2 marchewki pojedyncza pierś kurczaka 4-5 ogórków kiszonych słoik pieczarek marynowanych szczypiorek łyżka przyprawy gyros majonez sól pieprz, ząbek czosnku 2 łyżki oleju Groszek, fasolę i pieczarki odsączyć na durszlaku, każde(...)osobno. Ziemniaki i marchewkę ugotować w mundurkach w osolonej wodzie al dente. Wystudzić i pokroić w kostkę. Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić przyprawą i czosnkiem, usmażyć na oleju. Ogórki pokroić w kosteczki, szczypiorek posiekać. Tortownicę o średnicy 21 cm wyścielić folią spożywczą. Na dnie ułożyć pieczarki nóżkami w górę. Posypać szczypiorkiem. Na to ułożyć marchewkę i posmarować majonezem. Następnie układać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pappardelle z marchwi z czarną oliwką, słonecznikiem , tymiankiem. 236

Czasem mamy ochotę na coś innego, coś prostego w wykonaniu. W mojej lodówce zawsze jest marchewka. Dodając do marchwi świeżego tymianku, a jej  słodkawy posmak przełamiemy ostrym chili lub pieprzem cayenne, uzyskamy nową odsłonę "zwykłej" marchwi. W kilka chwil jesteśmy w stanie wyczarować sobie coś pysznego, zdrowego. Jako dodatki dodaję ziarna słonecznika, oliwki, aby jeszcze bardziej podkręcić smak. Zapraszam(...)cytryny do smaku   SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :   Marchew obieramy, suszymy. Obieraczką  do warzyw wycinamy nasze pappardelle. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekany drobno czosnek, marchew, doprawiamy. Marchewka ma być lekko al dente. Gotową marchew podajemy ze słonecznikiem, oliwkami, skraplamy sokiem z cytryny. Niby nic, niby tylko marchewka a jak bogata w smaku i formie. Jeśli komuś by brakowało

Basia w kuchni
Zupa pomidorowa z fasolką szparagową, papryką i kaszą jęczmienną (vege) 193

pomidorów krojonych bez skórki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 szklanki fasolki szparagowej 1/2 czerwonej papryki 1 szklanka kaszy jęczmiennej 2 litry wody 2 pietruszki 1/2 selera 4 marchewki 1 por 5 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe natka pietruszki sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Na początek zabieramy się do przygotowania bulionu warzywnego. Marchewkę, selera, pietruszkę i pora myjemy i kroimy. Warzywa przekładamy(...)garnka, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy ok. 20 min. aż warzywa zmiękną. Przecedzamy wywar, pozostawiamy w nim wyłącznie marchewkę. Do wywaru dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy i fasolkę szparagową. Gotujemy na średnim ogniu. Na oliwie przesmażamy pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę, a następnie dodajemy do zupy. W między czasie gotujemy kaszę jęczmienną w proporcjach 1 szklanka

kulinarnyJa

Proponowane wyszukiwania