marchewka - 20163 przepisów (strona:199/1345)

Surówka z kalarepki 171

Uwielbiam kalarepkę pod każdą postacią, tym razem postanowiłam przyrządzić bardzo smaczną surówkę z dodatkiem marchewki i ogórków małosolnych. Polecam ją jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie. Składniki: 1 kalarepka 2 młode marchewki 2 ogórki małosolne pół pęczka kopru 2-3 łyżki oleju lnianego sól, pieprz Sposób przygotowania: Kalarepkę i marchewki obieramy, razem z ogórkami małosolnymi ścieramy na tarce

Bajeczna Kuchnia
Gulasz pełen warzyw 146

gulasz z dużą ilością kawałków warzyw. Całość doprawiłam czubrycą zieloną i wędzoną papryką. składniki: 700 g karkówki 1 l wody 3 listki laurowe 2 kalarepki (ok 500 g) 2 marchewki 2 czerwone papryki (ok 500 g) 2 młode cukinie żółta i zielona (ok 600g) 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego 1 czubata łyżka czubrycy zielonej 1 łyżka wędzonej papryki sól Kalarepki(...)obrać i pokroić w drobną kostkę. Marchewkę dokładnie umyć i pokroić w  plasterki. Do garnka wlać wodę i zagotować. Karkówkę pokroić w niedużą kostkę. Podsmażyć na patelni aby mięso zmieniło kolor. Następnie przełożyć do garnka z gotujacą wodą. Zagotować i gotować ok 5 minut. Nastepnie dodać pokrojoną kalarepkę i marchewkę. Dalej gotować aż kalarepka będzie prawie miękka. W międzyczasie

Monia miesza i gotuje
Kurczak z papryką 561

pikantne, które idealnie sprawdzi się jako obiad w towarzystwie ryżu lub z świeżutkim pieczywem. Polecam Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 papryka zielona 2 papryki czerwone 1 duża marchewka 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego olej do smażenia suszona bazylia, oregano słodka mielona papryka carry, chili sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki(...)Wrzucić  do miski, dodać carry, chili, słodką paprykę oraz sól, dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut. W tym czasie w paski pokroić papryki, cebulę w piórka, a marchewkę w pół krążki.  Na patelni rozgrzewamy olej wrzucamy cebulę oraz marchewkę, zeszklić, dodać papryki, chwilę jeszcze razem smażyć uważając by nie przypalić. Na koniec dodajemy mięso

magiczna kuchnia Kasi
Placki z cukinii i marchewki 144

razem propozycja na lekki letni obiad, lub kolację - młoda marchewka, cukinia, natka pietruszki i do tego sos czosnkowy na bazie jogurtu. Łatwe i szybkie w przygotowaniu placuszki są pełne witamin, a jeśli jeszcze usmażycie je bez tłuszczu to będzie bardzo fit. :) Składniki (porcja dla 2 osób): średniej wielkości młoda cukinia  4 marchewki 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej razowej(...)sól, pieprz, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Cukinię ścieramy na tartce, pozostawiamy na ok 10 minut, by puściła sok, który następnie odciskamy (dzięki temu placki nie będą wodniste). Obrane marchewki ścieramy do cukinii, wbijamy jajka, dosypujemy mąkę, natkę pietruszki całość solimy i pieprzymy, a następnie dokładnie mieszamy. Ja smażyłam na patelni ceramicznej bez dodatku tłuszczu, stąd ciemny kolor placuszków. Możecie

Cynamonowe szczęście
Buraczkowe kotlety z kaszy jaglanej z surówką z młodej kapusty 138

kotleciki robię już od dłuższego czasu. Są naprawdę pyszne i wbrew pozorom szybkie do przygotowania. Zamiast buraczków można dodać do nich inne warzywa, na przykład marchewkę. Bazą jest zawsze kasza jaglana, u mnie dzisiaj pod postacią błyskawicznych płatków, które akurat miałam pod ręką.  Do tych kotlecików najsmaczniejsze są surówki i pikantne sosy na bazie naturalnego jogurtu. Warto poeksperymentować(...)oleju. Podawać z surówkami. Ja proponuję prostą surówkę z młodej kapusty . Taką, która pojawiła się jakiś czas temu na blogu. Składniki surówki: mała główka młodej kapusty 3-4 średnie marchewki mały pęczek szczypiorku sól i świeżo zmielony pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru sok z cytryny do smaku Kapustę obrać z zewnętrznych liści. Poszatkować nożem (lub zetrzeć na tarce

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 129

ilości dodawanego cukru, albo całkowicie z niego zrezygnujcie. * SKŁADNIKI na 4 porcje 500 g piersi z kurczaka 500 ml przecieru pomidorowego 1 świeży ananas 1 biała cebula 1 duża marchewka ½ papryki czerwonej ½ papryki zielonej 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka otartego imbiru 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka miodu 3 łyżki sosu sojowego 4 łyżki octu ryżowego(...)połowy limonki. Wszystko wymieszaj i odstaw na jedną godzinę. Później usmaż w na patelni lub w woku na niewielkiej ilości oleju sezamowego. Cebulę pokrój w piórka, marchewkę oraz paprykę w paski, a ananasa w trójkąty. Na osobnej patelni podsmaż najpierw cebulę, później wrzuć marchewkę, następnie paprykę, a gdy warzywa będą już miękkie ananasa. Zawartość patelni zalej pastą pomidorową, wlej pozostały

Food Square
Domowa zupka pomidorowa 130

mój jedyny przepis na pomidorówkę, tylko taką przyrządzała moja mama, a teraz ja. Życzę smacznego i miłego weekendu :) Składniki dla 5 osób: 2 litry wody kostka rosołowa 2 marchewki pietruszka mały kawałek selera tylko zielona część jednego pora cebula 1 ząbek czosnku 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 4 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki mąki pół szklanki zimnej wody(...)łyżki śmietanki 18% sól, pieprz, cukier 250 gram dowolnego makaronu, np. świderki Przygotowanie: Warzywa obrać i umyć. Marchewkę pokroić w plasterki, selera i pietruszkę w małą kosteczkę. Marchewkę, selera, pietruszkę i pora zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Jak się zagotuje, dodać kostkę rosołową, liść laurowy i 2 ziarenka ziela angielskiego. Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekać i podsmażyć

Wołowina od rekina
Zupa krem z batatów i marchwi z pikantną prażoną ciecierzycą 148

przygotowuję na bulionie, ja preferuję drobiowy, ale możecie nie dodawać kurczaka i wyjdzie pyszny bulion warzywny. Bulion drobiowy: 2 tylne części z kurczaka - ok. 600 g 1 cebula 1 marchewka 2 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 1 opakowanie włoszczyzny mrożonej w paskach - 400 g (może być także świeża) 1 liść laurowy 1 łyżeczka tymianku 2 łyżeczki lubczyku (u mnie(...)smak jest zbyt mało wyrazisty możecie użyć także bulionetki, ale nie jest to niezbędne. Zupa krem: 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego 4 bataty - ok. 700 g  5 marchewek - ok. 500 g 2 czerwone cebule 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka mielonego kuminu pół łyżeczki mielonej kolendry pół łyżeczki imbiru mielonego sól himalajska i świeżo zmielony pieprz Bataty obieramy

Cooking Monster
Kasza z warzywami – Zdrowy lunch do pracy w lecie 333

podduszone warzywa z kaszą gryczaną. Zdrowo, smacznie i naprawdę szybko się to przygotowuje.  Kasza z warzywami ( porcja lunchowa dla 1 osoby )  1 cukinia 1/2 cebuli 1 marchewka 1/2 papryki czerwonej 1 ząbek czosnku  szczypta ostrej papryki chili pieprz do smaku 1 łyżeczka oleju rzepakowego + 2 łyżki wody 5 łyżek ugotowanej kaszy gryczanej Cukinię i marchewkę obieramy obieraczką(...)warzyw, za pomocą tej samej obieraczki robimy z cukinii i marchewki paski. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Paprykę kroimy w kostkę, czosnek kroimy drobno.  Na patelni podgrzewamy olej, podsmażamy na nim czosnek z cebulą, po chwili dodajemy warzywa, podlewamy wodą i zakrywamy patelnią, po jakiś 8-10 minutach – warzywa winny być jeszcze jędrne, nierozgotowane, doprawiamy je chilli

Kuchnia na wzgórzu
Warzywne placuszki 289

Proste i przede wszystkim bardzo smaczne placuszki z cukinią, marchewką i ziemniakami. Polecam nie tylko na obiad! Składniki : * 2 cukinie * 2 ziemniaki * 1 marchewka * 2 łyżki mąki pszennej  * jajko * sól, pieprz * śmietana 12% * świeży koperek Przygotowanie : Ziemniaki i marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cukinie zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać warzywa z jajkiem i mąką. Przyprawić

Magiczne Życie Marty
Bigos z młodej kapusty 190

Bardzo często przyrządzam bigos z młodej kapusty z dodatkiem kiełbasy, marchewki oraz przecierem pomidorowym, najlepiej smakuje kiedy kapusta jest młoda. Składniki: 1 duża główka młodej kapusty 2 młode marchewki 200 gram kiełbasy podwawelskiej 1 duża cebulą 4 łyżki przecieru pomidorowego 1 szklanka bulionu Pęczek kopru 2 łyżki smalcu 1 łyżka mąki pszennej 3 ziarna ziela angielskiego 1 listek laurowy(...)ziaren pieprzu 1 łyżka octu Sól, pieprz Sposób przygotowania: Umytą kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do kapusty. Cebule drobno siekamy, kiełbasę kroimy na małe kawałki, podsmażamy na łyżce smalcu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy do kapusty, wlewamy bulion, dodajemy ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz listki laurowe. Dusimy na małym

Bajeczna Kuchnia
Sałatka z cieciorką i grillowaną cukinią 218

Doskonała na letnią przekąskę ;) Po inne ciekawe inspiracje zapraszam na stronę Warzywnych Inspiracji  :) Składniki: 1 puszka Cieciorki gotowanej na parze Bonduelle 1 cukina 2 ogórki 2 pomidory 2 marchewki 2 laski kabanosa pieprz, sól, ostra papryka, mieszanka ziół (do smaku) Wykonanie: Cieciorkę odsącz na sitku. Cukinię dokładnie umyj i za pomocą obieraczki do warzyw pokrój na paseczki. Przypraw solą(...)pieprzem, papryką i chwile grilluj na patelni do grillowania. Ogórki obierz, pomidory umyj i pokrój w drobną kostkę, marchewki obierz i zetrzyj na tarce, kabanosa także pokrój. Wszystkie składniki sałatki (cieciorkę, grillowaną cukinię, ogórki, pomidory, marchewkę i kabanosa)umieść w misce, dopraw do smaku i wymieszaj. Przełóż do miseczek i udekoruj kilkoma paskami grillowanej cukinii i kabanosa. GOTOWE

Kulinarna (nie)codzienność
Pomidorowy krem z sojowymi klopsikami 155

ziaren soi 1 cebula 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz czarny świeżo mielony ZUPA POMIDOROWA: 1 litr bulionu drobiowego 1 marchewka 1 ziemniak 1 puszka pomidorów bez skóry 1 gałązka lubczyku sól pieprz czarny świeżo mielony śmietana 18% Suche ziarna soi zalać zimną wodą i odstawić na co najmniej 12 godzin. Po tym czasie, kiedy(...)podlać ją odrobiną wody i zredukować. Dodać do soi razem z posiekaną natką pietruszki i doprawić. Uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Przygotować zupę gotując bulion z pokrojona w kostkę marchewką, ziemniakiem i lubczykiem, aż warzywa będą miękkie. Marchewka gotuje się dłużej, więc ziemniaka można dorzucić trochę później. Pomidory skroić i razem z sokiem dodać do wywaru. Gotować, aż zaczną się

https:KKuchniaMniam
Młoda kapusta kiszona 136

Bardzo lubię młodą kapustę kiszoną z marchewką i koprem, zupełnie inaczej smakuje niż kapusta kiszona jesienną porą. Uwielbiam z niej robić surówki i farsze do naleśników lub pierogów. Składniki: 3 kilogramy młodej kapusty 1 duża młoda marchewka Pęczek kopru 3 łyżki soli kamiennej do przetworów o`Sole Sposób przygotowania: Kapustę myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i szatkujemy na szatkownicy(...)kroimy nożem. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, umyty koperek drobno siekamy. Wszystko przekładamy do dużej miski, zasypujemy sola i dokładnie mieszamy, odstawiamy do momentu aż kapusta puści sok. Przekładamy do naczynia glinianego lub słoików, lekko ubijamy dłonią. Kapusta po tygodniu jest już gotowa do spożycia, po ukiszeniu najlepiej przechowywać ją w chłodnym miejscu

Bajeczna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania