warstwie i lekko słodząc. Tak naszykowaną kapustę zostawiam na 20-30 minut. Co jakiś czas warto kapustę zamieszać i wygnieść dłonią. Puści sok, przestanie być sztywna, odczuwalnie zmięknie. Marchewkę obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach. Cebulę – szatkuję na cieniuteńkie plasterki albo drobniutko siekam. Dodaję marchewkę i cebulę do kapusty. Kapustę mocno zakwaszam i stale próbuję(...)natki pietruszki – świetnie komponują się z rybą. Dodatek startego na tarce jabłka lub dwóch sprawi, że surówka będzie świetna do schabowego i karkówki. SKŁADNIKI 1kg białej kapusty 2 średnie marchewki 1 średnia cebula sok z cytryny cukier sól pieprz OPCJONALNIE ocet ryżowy imbir płatki chili jabłko koper natka pietruszki Zapisz Zapisz
Karo in the Kitchenserduszek drobiowych 1 por (biała część) 1 marchewka 3/4 szkl fasoli mung sól pieprz 1 łyżeczka suszonej papryki szczypta chili pieprz ziołowy 1 łyżeczka cukru 1 łyżka mąki Serduszka myjemy i oczyszczamy wewnątrz, Gotujemy w osolonym wrzątku z marchewką. Ugotowane wyławiamy, wywar przecedzamy przez sito , marchewkę i serduszka kroimy na plasterki i dodajemy do wywaru, następnie dodajemy pokrojony por, przyprawy
Gotowanie jest łatwerybą i całość miksuję na krem. Tym razem było trochę inaczej - poniosło mnie w kuchni, hahaha! W garnku na maśle klarowanym zeszkliłam cebulkę, dodałam ząbek czosnku, później pokrojoną marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Następnie warzywa zalałam wodą, a gdy się trochę podgotowały wrzuciłam kilka kulek mrożonego szpinaku. Całość przyprawiłam. Gotowe! Akurat tę zupę gotowałam we wtorek, więc w środę wystarczyło tylko(...)więcej i więcej. Kolacja 19:00 Kotlety z ryżem i jajkami. Przepis na kotleciki Składniki 150 g ryżu 5 jajek ugotowanych na twardo 1 jajko surowe mała marchewka starta na małych oczkach otręby do panierowania 1 cebula sól himalajska, pieprz Wykonanie Wystudzony ryż przekładamy do miski, dodajemy ugotowane i pokrojone w kostkę jajka, marchewkę, zeszkloną cebulę. Przyprawiamy
lady-och-mistrzyni.blogspot.comRozwoju Wsi, choć proponowany przeze mnie przepis jest znacznie mniej pracochłonny. Składniki na 6 słoiczków 0,5 l: 24 średnie pękate ogórki gruntowe 1 łyżka soli 1 duża marchewka 12 ząbków czosnku kawałek chrzanu suchy koper 12 ziaren ziela angielskiego 6 liści laurowych 1 łyżeczka białej gorczycy 1 papryka (można pominąć) Zalewa: 6 szklanek przegotowanej wody 1,5 szklanki octu(...)łyżeczką usuwamy ziarna. Połówki ogórków wkładamy do miski, posypujemy 1 łyżką soli, mieszamy i odstawiamy na 24 godziny. W tym czasie raz lub dwa odlewamy wodę. Na następny dzień marchewkę obieramy i kroimy na cienkie słupki. Paprykę, o ile używamy, również kroimy w słupki. Czosnek obieramy. Chrzan obieramy i kroimy na 6 kawałków. Do wyparzonych słoików wkładamy koper
Trzeci talerzKrólik pieczony w całości jest daniem idealnym na Święta lub domowe uroczystości. Przyprawy sprawiają, że jest niezwykle aromatyczny. Tuszka królika (ok. 1,5-2 kg) 1 duża cebula 5 marchewek Natka selera 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego 2 listki liścia laurowego 4 ziarna(...)dokładnie myjemy. Wszystkie przyprawy – przyprawę do kurczaka, słodką czerwoną paprykę, czosnek granulowany, sól i pieprz mieszamy ze sobą. Tak przygotowaną mieszanką nacieramy dokładnie królika. Cebulę kroimy w piórka, marchewki obieramy, czosnek siekamy. Mięso układamy w dużym naczyniu żaroodpornym. Obkładamy je pokrojoną cebulą i marchewką, dodajemy ziele i liść laurowy. W naczyniu układamy również natkę selera i kawałki czosnku. Mięso
VioletoweKucharzenielekkiego obiadu z surówką lub po prostu do zjedzenia na zimno. Nabiorą wyrazistego smaku w zależności od dodanych przypraw. Składniki: szklanka czerwonej soczewicy szklanka kaszy jaglanej 1 burak 2 marchewki 2 cebule 2 jajka lub 2 łyżki mielonego siemienia lnianego szklanka mielonych płatków owsianych (opcjonalnie) po około łyżeczce przypraw : majeranek,curry,garam masala, ostra papryka,słodka papryka,kminek,świeżo(...)około 15 minut. Pozostawiłam ją pod przykryciem. Stwierdziłam, że zrobię część kotletów z marchwią a część z burakiem. Tak więc do jednej miski starłam buraka a do drugiej marchewkę. Na oleju zeszkliłam pokrojoną cebulę. Dodałam startego buraka i chwilę podsmażyłam aż zmiękł. Tak samo zrobiłam z marchewką. W dwóch miskach wymieszałam kaszę z każdym z warzyw. Dodałam soczewicę i przyprawy
potrawyregionalneucztę z warzyw z piekarnika. Składniki można dopasować według potrzeb i upodobań a u nas: -1/2 kg fasolki szparagowej -średni kalafior -papryka -2 marchewki -3 duże ziemniaki -sól, pieprz ziołowy, słodka papryka -olej Kalafiora i fasolkę i paprykę oczyszczamy. Obieramy ziemniaki i marchew. W dobrze osolonej wodzie lub bulionie warzywnym sparzamy: przez 3 minuty kalafiora(...)przez 5 minut fasolkę. Ziemniaki kroimy na frytki, marchewkę w słupki, paprykę w paski, kalafiora dzielimy na różyczki. Ziemniaki, marchewkę i paprykę posypujemy solą, pieprzem ziołowym i słodką papryką i skrapiamy olejem. Fasolkę i kalafiora posypujemy pieprzem ziołowym i słodką papryką i tez skrapiamy olejem. Na blaszce z papierem do pieczenia układamy warzywa i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze
Maminek kulinarnySkładniki: Pół kilograma kiełbasy Polskiej 200 dag. wędzonego boczku 1 duża cebula 1 duża marchew 4 ząbki czosnku kilka pieczarek 2 małe słodkie papryki czerwona,żółta 6 łyżek majeranku Przyprawa do Fasoli 2 kostki rosołowe 2 łyżki oliwy liść laurowy 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 szklanki wody natka pietruszki do dekoracji pieprz 3 szczypty Fasolka ja idę ostatnio na skróty(...)czasu nasze danie całkowity czas około godziny Sposób: Kiełbasę kroimy na pół wzdłuż i pozniej na mniejsze kawałki, Boczek w kostkę,cebulę i czosnek. Pieczarki w plastry i paprykę. Marchew w na pół i w krążki *Na patelnie dodajemy Oliwę i smażymy naszą kiełbasę razem z boczkiem ,gdy już będzie zapieczona dodajemy połowę porcji naszej cebuli
Viola cooks with passionlato, gdy fasolka dostępna jest w świeżej postaci. Zapisz przepis Drukuj Składniki 500g mięsa z kością – wieprzowego, wołowego, drobiowego – zależnie od upodobań 500g żółtej fasolki szparagowej 2 średnie marchewki (250g) kawałek selera korzeniowego (120g) kawałek pora (120g) 1 duży pomidor (250g) 1 duża cebula (180g) 500g ziemniaków 2-3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka gałązek natki pietruszki sól(...)godziny. Powinniśmy otrzymać ok. 2,5 litra czystego wywaru (bez składników stałych). W międzyczasie przygotowujemy pozostałe warzywa. Z fasolki usuwamy twarde końcówki i kroimy na kilkucentymetrowe kawałki. Marchewkę obieramy i kroimy w niezbyt grube słupki. Pomidora dzielimy na „ósemki” lub „szesnastki” - możemy pozostawić skórkę, ale usuwamy wyraźnie łykowate części. Cebulę po obraniu kroimy wzdłużnie na ćwiartki i rozdzielamy na poszczególne
Kulinarna PokusaKimchi ogórkowe, lubicie? Proponuję przepis na kimchi ogórkowe z dodatkiem marchewki i imbiru. Tak, ogórki można wykorzystać na wiele sposobów. Obok ogórków kiszonych można również przyrządzić sałatkę z ogórków jak np. szybkie kimchi ogórkowe. Kimchi to koreańska sałatka, którą często dodaję do domowych hamburgerów czy wypaśnych kanapek z mięsem. Lekko kwaśno słodki smak świetnie się komponuje z mięsem. Kimchi ogórkowe(...)godzinę, a jeśli lubicie ostrzejsze kimchi to proponuję marynować kimchi przez noc albo dwie. Kimchi ogórkowe Składniki: ½ kg gruntowych ogórków 5 cm świeżego imbiru, pokrojonego w cienkie paski 1 marchewka, cienko pokrojona 1 młoda cebula 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka płatków chili 1 łyżka rybnego sosu 4 łyżki ryżowego octu 1-2 łyżeczki sol 1 łyżka cukru pęczek świeżej kolendry
codojedzeniaSmaczne placki ziemniaczane urozmaicone dodatkiem marchewki i świeżej pietruszki. Zapraszam! :-) SKŁADNIKI: - ok. 10 ziemniaków - 1 marchewka - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - 1 płaska łyżka mąki - 1 duża garść pietruszki - 1 jajo - sól i pieprz Cebulę i czosnek drobno kroję, ziemniaki i marchewkę ścieram na tarce o grubych oczkach, dodaję posiekaną pietruszkę i jajko, posypuję mąką. Całość mieszam ze sobą
Wielopokoleniowouzyskania jednolitej masy. Na jednego racucha przypada spora łyżka ciasta. Smażymy na średnim ogniu, żeby ciasto się ścięło w środku, ale nie przypaliło na zewnątrz. Placki z cukinii i marchewki, 4 porcje 400 g cukinii (1 średnia) 100 g marchewki 2 jajka 40 g mąki gryczanej olej kokosowy do smażenia sól i pieprz do smaku Marchewkę i cukinię utrzeć
Kucharzycapieczonymi ziemniakami, ryżem, kaszą kuskus lub jaglaną, pyszny i szybki obiad gotowy. Zapraszam! PIERSI KURCZAKA Z WARZYWAMI ZAPIEKANE W FOLII. Składniki: 2 piersi z kurczaka (500 g) 1 duża marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryki 120 g żółtej fasolki szparagowej Marynata: 5 łyżek oliwy z oliwek sól pieprz kolorowy 1 łyżka ziół dalmatyńskich Sposób przyrządzania: Fasolkę szparagową(...)kawałki. Ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Składniki marynaty wymieszać ze sobą. Piersi kurczaka oczyścić, polać połową marynaty, dokładnie natrzeć i odstawić na 20 minut w chłodne miejsce. Marchewkę oczyścić, umyć i pokroić w cienkie słupki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i pokroić w paski. Czosnek obrać i drobno pokroić. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Przygotować
Zakątek rozkoszy kulinarnychstraganach przepych świeżych owoców i warzyw , stąd moja propozycja. Smaczna i prosta :) Składniki : 20 dag świeżej fasoli 2 duże marchwie 1 ziemniak masło klarowane, sól, cukier Przygotowanie : Świeżą fasolę umyć, chwilę namoczyć Obraną, umytą marchew pokroić w kostkę Osobno ugotować fasolę w posolonej wodzie i osobno marchew z pokrojonym drobno ziemniakiem i łyżką masła Ugotowane do miękkości składniki połączyć, doprawić
Proste PotrawyPrzepis pochodzi z wrocławskiej Książki Kucharskiej, otrzymanej od Kasi z Kulinarne Inspiracje Futki Składniki 1 kg pomidorów malinowych 3 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 por (biała część) 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego 1 łyżeczka cukru śmietana natka pietruszki sól, pieprz Kluski lane: 2 jajka 3-4 łyżki mąki 1 łyżka wody sól Przygotowanie(...)piórka. Warzywa przekładamy do drugiego garnka, dodajemy liść laurowy, pieprz w ziarnach, sól (1/2 łyżeczki) i zalewamy litrem zimnej wody. Gotujemy 35 min (do miękkości). Bulion warzywny przecedzamy. Część marchewek zostawiamy, resztę warzyw miksujemy z połową szklanki bulionu. Pomidory blendujemy. Do pozostałego bulionu dodajemy zmiksowane pomidory, warzywa i pozostałą marchewkę. Do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień
R'n'G Kitchen