ulubione smaki kuchni chińskiej. Finalnie wyszło przepysznie. Do ugotowania rosołu wykorzystaliśmy m.in. podudzia z kurczaka, które posłużyły, jako farsz do pierożków. ZUPA: PIEROŻKI: ok. 1 l rosołu 1 średnia marchew mięso z rosołu - u nas z 3 podudzi ok. 1 l wody seler - tyle ile marchwi 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 5 cm skórki z imbiru 2 łyżki grzybów mung* sól(...)miał bardzo intensywny aromat. Doprowadzamy szybko do wrzenia, po czym gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 30 min, max. 1 h. Po tym czasie przecedzamy zupę. Kroimy marchew i selera i wrzucamy do czystego bulionu, wciąż gotując. Po 15 min lub dłużej, jeżeli warzywa jeszcze nie zmiękły, dodajemy grzyby i bambusa. Makaron dorzucamy dopiero na końcu. Jeśli
Kuchnia od dwojgaMuffinki są z dodatkiem tartej marchewki oraz zmielonych migdałów,udekorowane kremem orzechowym. Małe,słodkie co nieco do popołudniowej kawki. ciasto: 2 szkl. mąki tortowej 3/4 szkl. brązowego cukru 1/2 szkl. zmielonych migdałów 4 jajka 1 łyżka cukru migdałowego 1 szkl. oleju rzepakowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 marchewki (po starciu ok. 1 szklanki) szczypta soli krem(...)utrzeć z brązowym cukrem i cukrem migdałowym na puch. Dodawać stopniowo mąkę zmieszaną z migdałami i proszkiem,szczyptę soli oraz olej. Miksować jeszcze przez chwilę. Na koniec dodać startą marchewkę i wymieszać już za pomocą łopatki. Papilotki do muffinek umieścić w specjalnych formach do wypieku babeczek ,napełnić je do 3/4 wysokości,wstawić do piekarnika i piec 20 minut
Kolorowa kuchnia ElkiSkładniki: 1 kurczak (około 2 kg) 3 marchewki 3 pietruszki 1/2 selera cebula 2 łyżki masła 5 łyżek mąki pszennej 20 dag śmietany 18% sok z połowy cytryny łyżeczka cukru sól, pieprz w ziarnach 10 ziaren ziela angielskiego 2 listki laurowe natka pietruszki Sposób wykonania: Kurczaka myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą (około 2 litrów) i gotujemy. Gdy woda się(...)sól, pieprz, ziele angielskie i listki laurowe. Gdy kurczak będzie miękki, odławiamy go razem z warzywami. Wywar przecedzamy. Wystudzone mięso oddzielamy od kości i skóry. Dzielimy na mniejsze kawałki. Marchewkę kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło razem z 2 łyżkami mąki. Zasmażkę zalewamy powoli wywarem i energicznie mieszamy aby rozbić wszystkie grudki. Gdy konsystencja będzie jednolita, wlewamy z powrotem
Qchnia po prostuozorki 1 pietruszka 1 marchewka kawałek pora listek laurowy ziele angielskie sól pieprz żelatyna natka pietruszki koperek Ozorki oczyszczamy, wkładamy do garnka wraz z włoszczyzną, zalewamy wodą, dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Po ugotowaniu wyjmujemy ozory, marchewkę i pietruszkę. 0,5 l wywaru przecedzamy przez gazę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy(...)łyżeczki żelatyny i mieszając czekamy aż się rozpuści. Ozorki obieramy ze skórki, kroimy na cienkie plasterki i układamy w głębokim naczyniu do galaret. Dekorujemy marchewką i pietruszką. Zalewamy wywarem wymieszanym z żelatyną. Po wystudzeniu wstawiamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy zieleninką
Gotowanie jest łatwestają się coraz krótsze, za oknami szaro i ponuro. Zacznyna się typowa , jesienna pogoda. Więc proponuję na chłodniejsze dni zupę krem z korzenia pietruszki i marchewki. Jest to popularne danie z kuchni angielskiej, oczywiście w trochę spolszczonej przez mnie wersji. Super rozgrzewa i jest pyszna. SKŁADNIKI : ( porcja dla 2 osób ) korzeń pietruszki – 2 sztuki marchewka – 2 sztuki duża cebula(...)żółty ser do posypania PRZYGOTOWANIE : Cebulę obrać, posiekać i przesmażyć na oleju 5 minut często mieszając. Najlepiej żeby była zeszklona, czyli przezroczysta, miękka i słodka w smaku. Pietruszkę i marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Umieścić w garnku. Dodać bulion i zeszkloną cebulę. Dosypać przyprawy i tabasco. Gotować na średnim ogniu 15 – 20 minut, aż zmiękną warzywa. Następnie należy dodać
kuchniabellissima.wordpress.comdeterminacji poszedłem… spać . Składniki (na dwie osoby): 400g giczy cielęcych, pokrojonych w części o grubości ok 4 cm świeży tymianek pół butelki wina (kolor nie ma znaczenia) dwie marchewki musztarda sarepska sól, pieprz mąka garść pieczarek pół puszki pomidorów krojonych gałązka rozmarynu skórka z cytryny natka pietruszki Tak się stało, że jak już się zabrałem do roboty, to okazało(...)powyższa lista składników. Pierwsze, co musisz zrobić, to posiekać tymianek. Posól i popieprz gicze z każdej strony i dokładnie natrzyj tymiankiem i musztardą. Odstaw na chwilę na bok. Pokrój marchewkę w plastry, pieczarki w duże cząstki. W czasie, gdy będziesz to robił, mięso trochę naciągnie musztardą. Jeśli chcesz (lub nie masz jakichś składników), zaimprowizuj. Równie ddobrze za „marynatę
manslogblogkonserwowym była dla nas miłą odmianą od znanych nam surówek:). Przebija w niej smak selera, który świetnie łączy się ze słodko-kwaśnym jabłkiem. Pycha! 1 słoik selera konserwowego 2 marchewki 1 małe jabłko 3 łyżki jogurtu lub śmietany 4 łyżki soku z cytryny sól, pieprz 1. Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki, jabłko na grubszych. Seler odsączamy z zalewy(...)Marchewkę, jabłko i seler łączymy ze sobą, dodajemy sok z cytryny, jogurt i przyprawy. Mieszamy do połączenia składników, odstawiamy na 30 minut przed podaniem
Szefowa kuchniDanie wytrawne i syte. A przede wszystkim zdrowe :) Składniki: 1 szklanka suchej kaszy jęczmiennej 1/2 główki niedużego kalafiora 1 duża marchew lub 2 małe 1 pietruszka 1 mały seler 1 cebula 1 szklanka suszonych grzybów 1 łyżka drobno posiekanego koperku sól morska z chili pieprz ziołowy tymianek majeranek 2 łyżki zmielonych migdałów masło klarowane do smażenia Kaszę ugotować(...)osolonej wodzie w dwóch szklankach wody Suszone grzyby zmielić na proszek Kalafior umyć i podzielić na różyczki Marchew, pietruszkę i seler obrać, umyć i ugotować al dente Cebulę drobno posiekać i poddusić na maśle klarowanym Włączyć piecyk i nagrzać do 180 stopni - termoobieg Do dużej miski przełożyć ugotowaną kaszę i dodać podduszoną cebulę i zmielone grzyby Dodać różyczki kalafiora Marchew
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comdosyć pracochłonne, ale warte wysiłku. Dodatkowo powstaje garnek pysznego gęsiego rosołu, który można wykorzystać do przygotowania innych zup. Składniki farszu do pierogów: 2 uda gęsi 2 spore cebule 2 marchewki i 1 pietruszka (ugotowane w rosole) 1/2 szkl. rosołu z gęsi 1-2 łyżki gęsiego tłuszczu (zebrany z rosołu) 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki suszonego majeranku 1 łyżeczka suszonego(...)tymianku 1 łyżeczka mielonej kolendry olej do smażenia sól, jasny sos sojowy, pieprz czarny do smaku Składniki na rosół: 3 marchewki 2 pietruszki 1/2 selera (niedużego) kawałek pora 1 cebula 6 ziaren ziela angielskiego 6 liści laurowych kilka gałązek świeżego tymianku woda (ok. 2 l) sól do smaku Składniki ciasta na pierogi: 2 szkl. mąki pszennej (typ 480) 1/2 szkl
Codziennik Kuchennypysznych przekąsek. Możecie takie śledzie podać w ulubionym, dowolnym sosie, czy ze śmietaną Składniki na śledzie: 1,2kg świeżych tuszek śledziowych 650ml wody 300ml octu 1 duża cebula 1 marchewka 4 czubate łyżki cukru 2 płaskie łyżki soli po łyżeczce ziaren gorczycy i ziaren pieprzu po 5 liści laurowych i ziela angielskiego Przygotowanie śledzi: Świeże śledzie, wypatroszone, bez głów(...)kręgosłupów, myjemy dokładnie i osuszamy. Wodę zagotowujemy z cebulą, marchewką, cukrem, solą, ziarnami gorczycy i pieprzu, oraz liśćmi laurowymi i zielem. Gotujemy całość kilka minut, a kiedy lekko przestygnie, dolewamy ocet. W dużym słoiku układamy dość ciasno śledzie, naprzemiennie z cebulą i marchewką. Zalewamy wszystko przygotowaną wcześniej zalewą. Zakręcamy słoik i odstawiamy do lodówki. Tak przygotowane śledzie będą idealne
NiePieprz.plpasztet smakuje zupełnie inaczej niż ten ze sklepu, do pasztetu użyłam zestawu od firmy Tradismak . Składniki: 1 kaczka o wadze ok. 2 kilogramów 300 gram wątróbki indyczej 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera Kawałek pora 1 duża cebula 3 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Tradismak 8 ziaren pieprzu Przyprawa do pasztetu wielkanocnego Tradismak Sól, pieprz Przyprawa(...)kajzerki 2 jajka 100 gram suszonej żurawiny 100 gram suszonych śliwek 150 ml. wywaru z gotowanej kaczki Olej do smażenia Foremki aluminiowe Sposób przygotowania: Kaczkę dzielimy na mniejsze kawałki, marchewki, pietruszkę oraz selera obieramy, przekładamy razem z kaczką do większego garnka. Zalewamy zimną wodą, dodajemy listki laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu, solimy do smaku i gotujemy na małym ogniu
Bajeczna Kuchniapociągamy, ale popijamy acerole i miód z cytryną i imbirem i na razie dajemy radę :-). Jaglanka dziś u mnie, dawno nie było, a lubimy bardzo. Tym razem z jarmużem, marchewką, porem i pomidorem suszonym, do tego troszkę kurkumy dla zdrowia i smacznie było. Udanego dzionka Wam życzę :-) Składniki na 3 porcje: 1 szklanka kaszy jaglanej jarmuż marchewka kawałek pora suszone(...)kaszę i gotuję do momentu, aż wsiąknie wodę, co jakiś czas mieszam, żeby kasza nie przywarła do garnka. Na patelni rozgrzewam olej kokosowy, wrzucam jarmuż, pokrojoną w cienkie paseczki marchewkę i pokrojonego pora, solę. Pomidory kroję w paski, dodaję do reszty. Jak kasza nam się ugotuje, dodaję ją do warzyw, dorzucam kurkumę i dokładnie mieszam. Gotowe
kruche babeczkiSKŁADNIKI: 1 Filet z kurczaka 3 litry wody 3-4 marchewki lub 15 mini marchewek 1/2 puszki kukurydzy 1 seler łodyka kostka rosołowa przyprawy:sól,pieprz,wegera,natka pietruszki,chilli SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Do garnka wlewam ok 3 l wody. Wkładam filet z kurczaka. Gotuję. Następnie wkładam liść laurowy, ziele angielskie, kostkę rosołową, marchewkę, kukurydzę i selera łodygi. Kiedy mięso
Gotowanie Patkirównie dobrze jak ta przygotowana na świeżo, a czasem nawet jeszcze lepiej :) Zapiekany ryż z brokułem i kurczakiem – składniki: 2 torebki ryżu 2 pojedyncze piersi z kurczaka 3 marchewki olej do smażenia sól 2 brokuły pieprz suszony rozmaryn 3 łyżki sosu sojowego pieprz 1/3 szklanki wody 1 cebula 100g sera żółtego Zapiekany ryż z brokułem i kurczakiem – przepis(...)kroimy w kostkę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, rozmarynem i podsmażamy na patelni. Cebulą szklimy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, a następnie dodajemy do niej startą na tarce marchewkę. Dodajemy wodę, sos sojowy i całość dusimy ok. 7-8 minut. Następnie mieszamy razem z ugotowanym ryżem. Brokuła dzielimy na małe różyczki i gotujemy w osolonej wodzie przez
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kokosowa nuta 1 średni kalafior 1 średnia cebula 1 puszka (ok 200 ml) mleka kokosowego dobrej jakości (najlepiej bez dziwnych dodatków) min. ½ łyżeczki przyprawy garam masala sól, pieprz 1 marchewka olej kokosowy do smażenia (jeśli nie mamy, zastępujemy klarowanym masłem) ew. 3-4 łyżki posiekanej świeżej kolendry 1 łyżka masła klarowanego do posypania: uprażone i posiekane pistacje posiekana kolendra(...)gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut. W tym czasie w garnku lub głębokiej patelni szklimy na 1 łyżce oleju kokosowego posiekaną cebulę. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i garam masalę. Mieszamy i dusimy, jeśli jest taka potrzeba podlewając wodą z gotującego się kalafiora. Wyjmujemy kalafiora łyżką cedzakową, wody w której się gotował nie wylewamy. Kalafior wkładamy do garnka
Dzieje kuchennej Wiewióry