inne polskie, jesienne zupy zajrzyjcie do Malwiny i Emilii po ich propozycje. Kapuśniak z prażokami Składniki : 2l wywaru wieprzowego (wędzone żeberka, u mnie wędzona giczka 400-500g, 2 marchewki, pietruszka, kawałek korzenia selera, cebula, kawałek pora,2 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu, sol),(ewentualnie można dodać żeberka do gotowania zupy, pomijając etap gotowania wywaru, jednak(...)wywarze zupa jest smaczniejsza) 2-3 listki laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu 500-600g kiszonej kapusty 1 marchewka sol, pieprz Okrasa: 250-300g boczku Prażoki : 500g ziemniaków 3 czubate łyżki mąki Przygotowanie : Wywar : Kości włożyć do garnka zalać zimną wodą, dodać obrane warzywa, przyprawy, przykryć i zagotować, następnie gotować na jak najmniejszym ogniu
Codzienne Gotowanienaturalnego sól pieprz ziołowy olej rzepakowy Składniki na farsz drobiowy: ok. 350 gramów piersi z kurczaka 1 jajko 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 niewielka marchewka trochę szczypiorku (ok. 5-6 cm) + do posypania wierzchu sól pieprz ziołowy 1 łyżeczka masła do duszenia Na wierzch do posmarowania: 4 płaskie łyżki jogurtu naturalnego (można pominąć(...)plasterki żółtego sera (może być ser w kawałku, wówczas należy go zetrzeć na tarce o dużych oczkach) Najpierw przygotowujemy farsz. Pokrojoną cebulkę i marchewkę startą na dużych oczkach podduszamy na łyżeczce masła i przyprawiamy Pierś z kurczaka myjemy i oczyszczamy z błonek, kroimy na kawałki i przekładamy do malaksera Do mięsa dodajemy podduszoną cebulkę z marchewką, czosnek, posiekany szczypiorek, jogurt
Szczęśliwa kuchniaoczami ugotowane, a nie surowe :D Zjadłam na kolację z takim smakiem, że nie do opisania! Myślę, że na obiad też można je podać, np. z sałatą czy ugotowaną marchewką karmelizowaną (przepis na marchewkę -niebawem). Aaa... Ta porada... Zapomniałam :) Otóż: Składniki: 2 jajka ugotowane na twardo 1 jajko surowe 6 łyżek suchej kaszy jaglanej 1 marchewka 6 niedużych pieczarek
Szczęśliwa kuchniadzisiaj na blogu galaretkę drobiową :) Podane składniki starczą na 4 szklaneczki po ok. 200 ml. Składniki: 6 skrzydełek z rosołu 1/2 litra rosołu drobiowego 1/2 puszki groszku 2 nieduże marchewki z rosołu 2 jajko 3 łyżki żelatyny sok z cytryny lub ocet do skropienia galaretki - opcjonalnie, ja lubię Jajka gotujemy na twardo W rosole rozpuszczamy żelatynę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy(...)Skrzydełka oskubujemy z mięsa Marchewki kroimy w kostkę Do szklaneczek najpierw wsypujemy groszek, potem dodajemy marchewkę, mięso ze skrzydełek i połowę jajka Zalewamy rosołem z żelatyną i wkładamy do lodówki, aż galaretka stężeje Skrapiamy kroplami cytryny lub octem (u mnie jabłkowy) Smacznego
Szczęśliwa kuchniaprosta w przygotowaniu potrawa, pełnowartościowy posiłek, który może stanowić główne danie obiadowe. składniki około na 2 litry zupy 500 g drobnej fasoli kość wędzona włoszczyzna ( 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera ) 2 cebule 1 ząbek czosnku 5 średnich ziemniaków 1 łyżka majeranku 4 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 2 łyżki oleju do smażenia czarny pieprz sól przepis(...)wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i całość rumienimy od czasu do czasu mieszając. Obrane i opłukane ziemniaki kroimy w niewielką kostkę, a marchewkę, pietruszkę oraz seler na mniejsze kawałki. Gotujący się wywar w razie potrzeby uzupełniamy wodą a następnie dodajemy do niego pokrojone ziemniaki oraz włoszczyznę: marchewkę i pietruszkę oraz pokrojony seler, wrzucamy również
Smakowite Danianauczyli od podstaw, jak przyrządzić najlepszego karpia. W skrócie mogę Wam zdradzić, że przepis jest bardzo prosty. Dzwonka karpia układa się na warzywach korzeniowych (pietruszce, selerze i marchwi) i przykrywa cebulą. Do tego trochę przypraw, margaryna (chociaż ja upieram się na jej zamianę na masło) i hop do pieca. Jako totalny wróg karpia chyba po raz pierwszy się(...)pianką z maślanki Oleskiej, nadającą mu łagodności. Na danie główne podano nam kaczkę sous-vide z modrą kapustą karmelizowaną z lokalnym miodem, pureé z marchwi oraz sosem demi-glace z pastą truflową. Na deser sernik z miodem (również z Wołczyna). Przepięknie podane dania możecie zobaczyć oczywiście na zdjęciach poniżej, jednak mimo wszystko uważam
Food Squarezapiekać i dusić. Można również wydrążyć środek i faszerować. Ponadto kalarepa nadaje się do zup, surówek czy zapiekanek. Surówka z kalarepy z czarnym sezamem. Składniki: - 2 średnie kalarepy - kawałek marchewki - 1 jabłko - 2 ząbki czosnku - różowa sól himalajska - skórka i sok z ½ cytryny - 1 łyżka sosu sojowego (light) - 1 łyżka wina ryżowego Mirin (można zamiennie dać syrop z agawy, ewentualnie(...)miód) - 1 łyżka oleju sezamowego - czarny sezam Obieramy kalarepki, marchew, jabłko i czosnek. Kalarepy i jabłko szatkujemy w cienkie talarki na mandolinie. Kawałek marchewki (ok. 4 – 5 cm długości) również szatkujemy, ale wzdłuż. Plasterki kalarepy i jabłek kroimy na cieniutkie paski, przekładamy do miski – oprószamy solą himalajską i skrapiamy połową soku z cytryny – mieszamy. Marchew kroimy na długie i cienkie
mojewypiekiinietylkoKolejna moja propozycja na wykorzystanie kapusty. Tym razem z pomidorami i marchewką. Mam nadzieję, że znajdą się zainteresowani, by skorzystać z tego pomysłu przy kolejnym obiedzie ;) Składniki: 1/3 średniej główki kapusty 1 marchewka 1 pomidor 3 łyżki suszonych pomidorów 1 mały kubeczek śmietany 18% sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Kapustę szatkujemy lub siekamy drobno nożem. Pomidora kroimy w kosteczkę(...)suszone drobniej siekamy. Marchewkę ścieramy na tarce z małymi oczkami. Przekładamy wszystko do miski, dodajemy śmietanę, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem
Kuchnia w czekoladzieSezon jesienno-zimowy może być pyszny i kolorowy na talerzu. Dynie, buraki, marchewki i wszystkie pozostałe warzywa korzeniowe dają nam naprawdę spore pole do popisu. Można przygotować z nich surówki, sałatki, zapiekanki, zupy. Ja bardzo lubię przygotowywać sałatki z pieczonych warzyw. Dodaję do nich w zależności od tego co akurat zalega w kuchennej szafce: kasze, komosę, soczewicę. Jest to dobry(...)każdą sałatką, ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia i stan lodówki. Taką sałatkę bez trudu można zapakować i zabrać do pracy. Składniki: (2 porcje) 1/2 szklanki komosy ryżowej 2 marchewki 1 burak 1 czerwona cebula rukola owoc granatu 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka miodu 1 ząbek czosnku 1 cm korzenia imbiru 1/4 łyżeczki soli szczypta cynamonu Dressing: 2 łyżki oliwy
Smakowity Blog Kulinarnyużyłam piżmowej, waga po obraniu) 200 g cukinii (obranej i wydrążonej, waga po obraniu) 350 g filetu z kurczaka 1 średnia czerwona cebula 1 mała biała cebula 1 średnia marchewka 1 ząbek czosnku 1 szklanka kaszy pęczak 2 1/2 - 3 szklanek bulionu warzywnego 2 cm imbiru 1 łyżka masła 3- 4 łyżki oleju sól, pieprz Dynie, cukinie pokroić(...)niedużą kostkę. Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach. Obie cebule drobno pokroić. Na patelni pogrzać dwie łyżki oleju dodać cebulę i zeszkli następnie dodać stary imbir i chwilę smażyć następnie wrzucić marchewkę, całość posolić, przyprawić pieprzem. Wszytko dokładnie wymieszać i dusić ok 3-5 minut ( w trakcie duszenia dodajcie łyżkę wody) Kolejne dojemy dynie i cukinie całość przyprawiamy solą i pierzem
Delicious Titbitsciśnienie I poziom cholesterolu .Dobrze przygotowana nie może nie smakować .Zapraszam po przepis. Składniki: dla dwóch osób Słoik ,puszka ,już gotowej do spożycia ciecierzycy, 200 g Jedna cebula Jedna marchewka Schab ,lub inne mięso ,2 kawałki wielkości kotleta Boczek ,surowy ,100 g Sól ,pieprz Oliwa Mięso natrzeć ulubionymi przyprawami i pokroić na kawałki. Boczek pokroić .Cebulkę obrać ,pokroić .Marchewkę ugotować(...)codziennie . Ciecierzycę przepłukać na sitku . Na patelni najpierw smażymy boczek ,kiedy się lekko przyrumieni dodajemy schab , Po kolejnych 5 minutach cebulkę .Kiedy cebulka się zrumieni dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę i ciecierzycę .Mieszamy razem ,aby wszystkie smaki się połączyły. Smacznego
Ladylaura.listopadowej piekarni u Amber zapachniało bułkami z marchewką. Przepis wybrała dla nas Kasia autorka bloga Posadzone i Zjedzone . Staram się nie nie robić zmian w przepisie ale tym razem zrobiłam to przeliczając składniki na gramy. Dodatkowo zamiast gotowanej marchewki dodałam marchew surową startą na tarce a do zaczynu drożdżowego dodałam zamiast mąki pełnoziarnistej, mąkę jasną. Jakoś nie pasuje(...)właściwe • Cały zaczyn, • 15g świeżych drożdży + 2 łyżki wody, • 1 kopiasta łyżka czarnuszki namoczonej na kilka godzin przed ciastem właściwym i odsączonej z wody, • sól, około 10g. • 160g startej marchewki na średnich oczkach tarki do warzyw, • 320g mąki orkiszowej typ 630 + mąka do podsypania przy formowaniu bułek, • 1 łyżka oliwy. Do zaczynu dodajemy rozpuszczone drożdże. Następnie po kolei czarnuszkę, sól
Leśny ZakątekPiernikowe, zdrowe i niezwykle aromatyczne ciasto marchewkowe... Składniki na blachę o wymiarach 30 cm x 20 cm: 2 marchewki (duże) 1,5 szklanki mąki pszennej 2 jajka 2 białka jajek 125 g miękkiego masła 1 szklanka cukru trzcinowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika Polewa(...)serka mascarpone (250 g) 2 łyżki cukru pudru 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki masła Przepis na ciasto: Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. W misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy. Miksujemy jajka z cukrem na puszystą jasną masę. Masę jajeczną wlewamy do suchych składników i miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy startą marchewkę, roztopione
Emcia Pichcijarmuż, ale i włoska kapusta sprawdziłaby się w tej zupie. Jako bazę użyłam lekko skarmelizowanych jarzyn. Szczególnie seler naciowy w czasie smażenia pachnący niczym maggi, w połączeniu z marchewką, cebulą, rozmarynem i tymiankiem oddały do zupy tyle smaku, że nie potrzebowałam dodawać już bulionu. W klasycznej ribollicie do zupy wkładamy czerstwy chleb, który mięknąc ją zagęszcza, ale nadaje jej również(...)czerstwy chleb zarówno biały jak i ciemny - natarty czosnkiem i skropiony oliwą będzie przepyszny. Ribollita - toskańska zupa z kapustą i fasolą Składniki / na 4 porcje: 1 średnia cebula 2 marchewki 3 łodygi selera naciowego oliwa 2 ząbki czosnku 1 gałązka rozmarynu 1 gałązka tymianku 2 puszki (po 400 g) białej fasoli 1 puszka pomidorów sól, pieprz opcjonalnie: szczypta płatków chilli
Chilli Czosnek i Oliwaszklanka bezglutenowych płatków owsianych (zmielonych na mąkę), pół łyżeczki sody, 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia, pół łyżeczki soli himalajskiej, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżka wanilii w proszku, 3 marchewki, 1 banan, 7 daktyli (moczonych przez kilka godzin w wodzie), 1 laska rabarbaru, pół szklanki wody, łyżka rodzynek (opcjonalnie). Przygotowanie: Marchewki gotujemy do miękkości, miksujemy z bananem i daktylami(...)gładką masę. Suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy. Następnie łączymy z puree z marchewek, banana i daktyli. Laskę rabarbaru kroimy w kosteczkę. Dodajemy wraz z rodzynkami do masy. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 50-60 min. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiu