Lekka dietetyczna rolada w której można przemycić porcję warzyw a nawet dwie bo marchewka i por tworzą zgrany duet. Polecam na obiad dla całej rodziny. 70 dkg filetu z indyka 2 marchewki 1 por biała część sól, pieprz przyprawa do indyka 1/2 kulki mozzarella masło klarowane Filet z indyka rozcinam nożem żeby uzyskać duży płat, nie rozbijam go delikatnie(...)godzinę. Por kroję i przesmażam na maśle klarowanym. Marchew obieram i ścieram na tarce jarzynowej przesmażam osobno dosłownie dwie minuty. Warzywa studzę i układam na filecie najpierw rządek marchewki, por, i znowu marchew. Na wierzch układam plastry mozzarelli. Zwijam od krótszego boku i związuję nitką. Roladę smażę w brytfannie na wolnym ogniu na maśle od czasu do czasu podlewając wodą
wesoła kuchniadelikatnie ostra, dzięki dodatkowi ogórka kiszonego, wcześniej wspomnianego pieprzu i odrobiny chili (ale chili możemy pominąć, nie jest konieczne). 5 filetów śledziowych typu matjas 3 spore ziemniaki 1 duża marchewka 1 pietruszka 4 ogórki kiszone 3 jajka 1 nieduża cebula pęczek szczypiorku 0,5 torebki brązowego ryżu 4 łyżki śmietany 2 łyżki majonezu sól pieprz szczypta chili (opcjonalnie) starty żółty(...)posypania) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Filety śledziowe moczyć przez kilka godzin w zimnej wodzie, aż będą odpowiednio słone. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę ugotować w mundurkach, jajka ugotować na twardo, a ryż do miękkości. Śledzie pokroić w kostkę, ziemniaki, marchewkę i pietruszkę odcedzić, ostudzić, obrać ze skórki i również pokroić w kostkę. Jajka obrać i pokroić w niewielkie kawałki (może być kostka
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanietylko krupnik trzymał mnie przy życiu... Robiłam już różne warianty tej zupy, ale ta wydaje mi się najlepsza - z filetem z kurczaka i kaszą pęczak. Składniki: 1 duża marchewka 1 pietruszka 1/2 selera 3 ziemniaki 1 cebula 1 filet z kurczaka 4 łyżki pęczaku natka pietruszki liść laurowy, ziele angielskie sól, pieprz mielony oraz w ziarenkach Wykonanie: Warzywa obieramy(...)skórki, myjemy i osuszamy. Marchewkę i ziemniaki kroimy w kostkę, natomiast selera, pietruszkę i cebulę pozostawiamy w całości. Warzywa zalewamy ok. 1,5 lita wody. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i zagotować. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, odcinamy niepotrzebne części i kroimy w kostkę. Wrzucamy do gotujących warzyw. Gotujemy ok. 30-40 min. Gdy kawałki kurczaka oraz warzywa
Kuchnia MagdaLenySKŁADNIKI: 2.5 l bulionu warzywnego 1 marchewka 200 g mrożonego groszku zielonego 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej pieprz i sól do smaku natka pietruszki szczypiorek PRZYGOTOWANIE: Bulion zagotowujemy. Międzyczasie obieram marchewkę i kroję w drobną kostkę. Następnie wsypuję kaszę jęczmienną. Gotuję ok 10 min następnie dodaję marchewkę i groszek. Gotuję jeszcze ok 10 min. Na koniec dodaję przyprawy do smaku
Gotowanie Patkikiszonej kapusty, podobnie jak większość Polaków, Niemców czy Węgrów. Litewski kapuśniak to danie chłopskie. Składniki 500 g wędzonki 300 g kapusty kiszonej 200 g kapusty białej 1 marchewka 1 pietruszka 5 suszonych prawdziwków 1 cebula 1 łyżka mąki 2 łyżki smalcu 1 łyżka przecieru pomidorowego kilka ziaren pieprzu 1 listek laurowy sól Przygotowanie Grzyby namoczyłem(...)Obrałem marchewkę i pietruszkę. Wędzonkę zalałem 3 l zimnej wody, dodałem marchewkę, pietruszkę i grzyby. Wrzuciłem liść laurowy i pieprz. Gotowałem 45 minut. Posiekałem kapustę kiszoną, poszatkowałem białą. Obie kapusty przełożyłem do rondla, zalałem 1 szklanka wody, dodałem 1 łyżkę smalcu. Gdy kapusta była miękka, posiekałem cebulę, podsmażyłem ją na pozostałym smalcu. Oprószyłem mąką, wymieszałem z przecierem pomidorowym, dodałem
R'n'G Kitchensmakujemy to niesamowite połączenie, które delikatnie pobudza nasze kubki smakowe...Zachęcam do eksperymentów z sajgonkami! Na 10 sztuk będzie nam potrzebne: 200 g mrożonych krewetek 1/3 ogórka świeżego 1 marchewka spora garść kiełków kawałek imbiru (wielkości połowy kciuka) 2 ząbki czosnku 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka cukru brązowego sok z połowy limonki 1 łyżka wody makaron ryżowy (rice vermicelli(...)oczkach. Dodajemy sos rybny, wodę, cukier i sok z limonki. Mieszamy razem aż cukier się rozpuści. Dodajemy krewetki i odstawiamy aż będą nam potrzebne. Ogórka kroimy w cienkie pałeczki. Marchewkę również kroimy na drobne pałeczki, albo obieraczką do warzyw wykrawamy cieniutkie plasterki. Krewetki wraz z zalewą smażymy na patelni 2-3 minuty. Makaron ryżowy przygotowujemy wg wskazówek na opakowaniu. Papier
Smaki Przyprawy i Kolorysól pieprz mąka 2 jajka bułka tarta tłuszcz do smażenia na zalewę 1,5 szkl wody 1 szkl octu 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 duza cebula 1 marchewka ziele angielskie pół łyżeczki oregano listek laurowy 1 łyżeczka gorczycy białej 4 kawałki pomidora suszonego Śledzie myjemy i osączamy na sicie, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na ok godzinę(...)czasie przygotowujemy zalewę. Cebulę i marchewkę kroimy na plasterki, dodajemy przyprawy i zalewamy wodą i octem. Doprowadzamy do wrzenia i zostawiamy pod przykryciem . Śledzie Panierujemy w mące, jajku i buce tartej, smażymy na złoty kolor i układamy w naczyniu, przekładając cebulą i marchewką z zalewy. Na koniec wlewamy całą zalewę i odstawiamy do zupełnego wystygnięcia. Po ok 3 dniach marynowane
Gotowanie jest łatwenapisać o jego właściwościach, ale zrobię to tak w skrócie... Sok z buraków m.in. pozytywnie wzmacnia układ odpornościowy, normuje ciśnienie krwi i korzystnie działa na pracę żołądka. Jabłka i marchewka także odznaczają się wieloma pozytywami. Przyznam, że uwielbiam smak tego koktajlu, który przyrządzam bardzo często. Czasami mieszam go z jogurtem naturalnym. Pycha! (2 porcje) 250 ml soku z buraków (dobrej(...)jakości; polecam Victoria Cymes ) 1 jabłko (większe) 1 marchewka Obraną marchewkę i jabłko (możecie ze skórką) umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę. Następnie wlać sok z buraków i całość ponownie wymieszać - do połączenia się składników. Można pić bezpośrednio po przygotowaniu lub przechowywać w lodówce. (U mnie bez problemu stoi do 12-15h.) Koktajl świetnie smakuję z jogurtem
Di gotujenawet dziecko... Jest to pożywna i pyszna, wyjątkowo prosta potrawa dla całej rodziny, która za każdym razem może smakować zupełnie inaczej. W mojej wersji ryż smażyłam z cebulą, marchewką, papryczką chili, czosnkiem oraz kurczakiem. Całość na koniec "związałam" rozmąconym jajkiem, które otula ziarenka ryżu i warzywa, dzięki czemu wszystko smakuje wyśmienicie. Na koniec dodałam posiekany szczypiorek, który dodatkowo podkręcił smak(...)SKŁADNIKI (na 3 - 4 porcje): 200 g ryżu (użyłam basmati, ale może być też inny długoziarnisty) 1 duży albo 2 mniejsze filety z piersi kurczaka 1 cebula 1 średnia marchewka 0,5 czerwonej papryczki chili 2 ząbki czosnku 6 łyżek oleju 3 jajka pół pęczka szczypiorku 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki sól i świeżo zmielony pieprz WYKONANIE: Ryż ugotuj
Słodko-Słony Świat Ilonysałatka, a bardziej jak tort. Spróbujcie, a gwarantuję, że się w niej zakochacie! 1 duży słoik marynowanych pieczarek pęczek szczypiorku 1 podwójna pierś z kurczaka 2 duże marchewki 2 duże ziemniaki 3 jajka puszka kukurydzy 3 ogórki kiszone 3 płaty papryki konserwowej majonez sól pieprz przyprawa gyros (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczarki i kukurydzę odcedzić. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę(...)posypać obficie przyprawą gyros, odstawić na godzinę do lodówki, po czym usmażyć i ostudzić. Marchewki i ziemniaka ugotować w mundurkach, ostudzić i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, również pokroić w kostkę. Ogórki kiszone i paprykę także pokroić w kostkę, szczypiorek posiekać. Dno tortownicy (u mnie średnica 23 cm.) wyłożyć folią spożywczą. Na dnie układać warstwy sałatki: pieczarki główkami
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanietrawy cytrynowej 1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą 1 łyżeczka soli Wszystkie przyprawy mieszamy i przesypujemy do szczelnego słoiczka. Zupka chińska: Składniki na jedną porcję: 1/2 marchewki 1/4 czerwonej papryki 1 brukselka 2 pieczarki garść makaronu ryżowego 1 łyżeczka mieszanki przypraw 1 łyżka sezamu 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka oleju z pestek winogron Oczyszczoną(...)obraną marchewkę, paprykę i brukselkę siekamy w słupki. Pieczarki w plasterki. Na spód słoika układamy marchewkę i pieczarki. Wkładamy makaron ryżowy i pozostałe warzywa. Dodajemy sos sojowy i olej z pestek winogron. Wsypujemy łyżeczkę mieszanki przypraw i sezam. Zakręcamy słoik. Gdy chcemy zjeść zupę zalewamy ją wrzątkiem i odstawiamy do czasu kiedy makaron będzie miękki. Smacznego
Miksturowniksurówka z marchewki i białej rzodkwi Szybka surówka, która może się stać idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięsiw. Jak również dań z ryb. składniki dla czterech osób 1 biała rzodkiew 5-6 marchewek 2 łyżki majonezu 2 łyżki naturalnego jogurtu sól, pieprz sposób przygotowania Rzodkiew, oraz marchewki myjemy, obieramy a następnie ścieramy na tarce
Miód i pieprzogranicza nas rozmiar naczynia, przygotowując sok w garnku 4 lub 5-litrowym, uzyskamy go więcej. Zatem do rzeczy: DOMOWY SOK A`LA KUBUŚ- SKŁADNIKI: 1. 400g marchewki 2. 4 jabłka 3. 3 ba nany 4. 250g cukru 5. 1500 ml wody 6. 150ml soku z cytryny DOMOWY SOK A`LA KUBUŚ- WYKONANIE: 1. Marchewkę ścieramy na tarce(...)truskawki, ananasa, gruszkę itp). Jeśli używamy robota, pozostałe owoce rozdrabniamy dokładnie na najwyższych obrotach w jego misce, jeśli używamy tylko blendera, to wszystko od razu wrzucamy do garnka z marchewką i długo, dokładnie blendujemy aż do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. 3. Dolewamy 1 litr wody, wsypujemy cukier i wlewamy sok cytrynowy, dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i ponownie gotujemy
Aromatyczne PodróżeMożemy użyć większej lub mniejszej ilości poszczególnych podanych składników. Ta porcja jest na średniej wielkości roladkę, na około12 plastrów/porcji. Składniki; 4 duże lub 5 średniej wielkości buraki 4 marchewki 2-3 nie za duże ziemniaki 2 jajka 1 mała cebulka 2-3 nie duże płaty śledziowe a’la matjas Majonez około 100g sól W niektórych przepisach widziałam, że dodana(...)jest to pierwsza warstwa ( mój wymiar pierwszej buraczkowej warstwy to 32x25cm) . Ja nakładałam na buraczki dodatkową folię i to przez nią ugniatałam warstwę buraków. Lekko posolić. Kolejna warstwa, to marchewka, którą układamy zostawiając na bokach marginesy. Każda kolejna warstwa musi być nieco węższa od poprzedniej. Lekko posolić i posmarować majonezem. Na marchewce ułożyć ziemniaki znów lekko posolić i posmarować
W garach u Gosi