marchewka - 20163 przepisów (strona:178/1345)

Surówka z czerwonej kapusty 117

przepisy na surówkę z kapusty pekińskiej oraz coleslaw . Postanowiłam zaprezentować kolejną obiadową klasykę – surówkę z czerwonej kapusty 1/2 główki średniej wielkości czerwonej kapusty 1 mała cebula 1 średnia marchewka 1 jabłko 3 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka ostrej musztardy (użyłam dijon) 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu(...)Kapustę drobno poszatkować. Zostawić głąb. Do kapusty dodać sól i olej, wymieszać i zostawić na ok. 15 minut. Obrane jabłko i marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Jogurt wymieszać z majonezem, octem, musztardą, miodem i pieprzem. Kapustę wymieszać z jabłkiem, cebulą i marchewką. Dodać sos majonezowy i wszystko dokładnie wymieszać. Kapustę odstawić do lodówki

Bullio
Kotlety z indyka z marchewką - dietetyczny obiad :) 805

Jedne z najlepszych kotletów jakie jadłam! Bardzo soczyste, lekko słodkawe, a to za sprawą obecności marchewki, która także nadała kotletom ładnego koloru. Bardzo bardzo smaczne, do obiadu w sam raz z porcją ulubionych warzyw i na przykład tak jak u mnie frytek z ziemniaków i batatów 😊 Składniki (6 dużych sztuk): 500 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 1 ząbek(...)czosnku  1 duża marchewka 1 jajko 1 łyżka oleju kokosowego  przyprawy: sól himalajska, curry, pieprz ziołowy, papryka słodka i ostra, mieszanka ziołowa  Przygotowanie: Na patelni rozgrzej olej i podsmaż przez chwilę posiekaną cebulę z czosnkiem.  Następnie dodaj starta na drobnych oczkach marchewkę i smaż przez ok. 5 minut, co chwilę mieszając, aby nie przypalić. Do miski

Zdrowie na języku :P
Buraczki z rokpolem 138

zetrzeć, przygotować resztę składników i dodatek do obiadu był gotowy raz dwa. Inną opcją przyspieszenia sobie pracy jest też zakupienie gotowych, ugotowanych/pieczonych już buraków. 4 duże buraki 1 marchewka 1 duża cebula garść orzechów włoskich mniej więcej 100 g sera typu rokpol (lub innego z niebieską pleśnią) 3-4 łyżki majonezu gałka muszkatołowa sól, pieprz Buraczki myjemy i gotujemy(...)łupinach w osolonej wodzie aż staną się miękkie (może nam to zająć nawet półtorej godziny). W osobnym garnku gotujemy oczyszczoną marchewkę (pilnujemy, by jej nie rozgotować). Ugotowane i ostudzone warzywa obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na maśle i dodajemy do buraków z marchewką, mieszamy. Orzechy prażymy na suchej patelni, po czym

Smaki Na Talerzu
Makaron mie z mięsem mielonym i grzybami mun 112

rewelacyjny, idealnie skomponowany w smaku i dodatkowo - bardzo szybki w przygotowaniu. Już wiem, że za kilka dni będzie powtórka! Koniecznie sami spróbujcie! (4-5 porcji) 500g mięsa mielonego 1 marchewka 1 cebula 125g makaronu mie (lub innego chińskiego) 15g grzybów mun 1/2 pęczka pietruszki Dodatkowo: 1-2 łyżeczki sosu z czarnym pieprzem lub pasty Tom Yum (wg smaku) sos sojowy(...)sól, pieprz (opcjonalnie) Ponadto: olej do smażenia (użyłam oleju do woka - z ryżu i chili) Cebulę pokroić w piórka, a marchewkę w paseczki. Na rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oleju i wrzucić mięso mielone, które mieszając - należy doprowadzić do delikatnego obsmażenia. (W międzyczasie można dodać odrobinę sosu sojowego i pieprzu.)   Dodać cebulę oraz marchewkę.  Całość przemieszać, przykryć i smażyć

Di gotuje
GULASZ Z DZIKA (keto, LCHF, optymalny, paleo) 203

tłuszczu np smalcu by poprawić makro i podrasować smak mięsa Składniki: 600 g wcześniejszej zmrożonego mięsa gulaszowego z dzika 200 g smalcu 2 cebule – ok 180 g 2 marchewki – ok 300 g 1 główka czosnku garść jagód jałowca kilka liści laurowych kilka ziaren pieprzu czarnego świeże zioła rozmarynu, szałwii i oregano 1/2 l wytrawnego czerwonego wina(...)puszki (z zalewą) sól pieprz czarny mielony Zamrożone wcześniej mięso gulaszowe rozmrozić, umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w drobną kostkę. Pokroić w plasterki 1 cebulę i 1 marchewkę. Mięso włożyć do miski, dodać połowę pokrojonych warzy, wyciśnięty czosnek, zmiażdżone w moździerzu jagody jałowca, liście laurowe oraz ziarna pieprzu. Dodać gałązki lub same igiełki rozmarynu, listki szałwii oraz oregano

Ola la LCHF
Wegański a'la pasztet pieczony z cieciorką i marchewką 147

pokazać go też tutaj ;) Aquafabę, która pozostanie po odsączeniu ciecierzycy możecie oczywiście wykorzystać piekąc biszkopt lub ostatnio publikowane przeze mnie ciasto :) Wegański a'la pasztet pieczony z cieciorką i marchewką 1 puszka ciecierzycy 1 mała cebula 1 mała marchewka 2 liście laurowe przyprawy (sól, pieprz, suszone pomidory z czosnkiem, koperek) Ciecierzycę odsączyć, przełożyć do miski. Posiekać drobno cebulę, marchewkę zetrzeć

FitKot
Makaron w warzywnym sosie- z pomidorami, pieczoną papryką i marchewką 155

Pieczona papryka, pomidory, marchewka, czosnek, cebula- to główne składniki pysznego sosu w wegetariańskim wydaniu. Do tego tarty, kremowy i delikatny ser mozzarella oraz chrupiące orzeszki piniowe- a wszystko to w towarzystwie ulubionego makaronu np.; spaghetti. Danie zachwyci smakiem nawet mięsożerców! 😋 4 porcje: * pomidory (np. w puszce/słoiku)- 500 g * papryka czerwona- 2 duże szt. * marchewka- 1 średniej wielkości * cebula(...)piekarnika i szczelnie owinąć folią na 10 minut, a następnie obrać ze skórki i zmiksować razem z czosnkiem. W międzyczasie cebulę pokroić w piórka i zeszklić na rozgrzanym oleju. Marchewkę zetrzeć na tarce, dodać do cebuli i podsmażyć około 5 minut. Do warzyw wlać pomidory, dodać paprykę z czosnkiem i smażyć kolejne 5-7 minut. Sos doprawić solą, pieprzem oraz

Kraina Miodem Płynąca
Pasztet pod pierzynką 201

Doskonale smakuje zwłaszcza z filiżanką czerwonego barszczu! Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu i posmakuje. Smacznego! Składniki na blaszkę 28x19cm: Warstwa mięsna: 1 kg mięsa rosołowego 3 ugotowane marchewki (u mnie też z rosołu)  1 żółtko 2 cebule 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, papryka czerwona słodka do smaku Warstwa szpinakowa: 150g świeżego szpinaku baby 3 ząbki czosnku(...)sera półtłustego 1 białko 3 cebule 1 marchew 2 łyżki margaryny zwykłej ½ łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku ziarna słonecznika na wierzch Sposób przygotowania: Mięso rosołowe wraz z marchewkami i cebulą mielimy przez maszynkę. Dodajemy żółtko, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Mieszamy. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy warstwę mięsną. Wyrównujemy. Na patelni rozgrzewamy olej. Umyty i delikatnie

Kuchnia w czekoladzie
Schab gotowany w sosie śmietanowo- pomidorowym 134

Proste a zarazem bardzo smaczne danie. Duszony w sosie pomidorowym schab podany z puree ziemniaczanym, surówką z marchewki i frytkami z batata, które uwielbiam. Łatwe i pyszne danie na niedzielę. Zarówno na obiad, jak i późną kolację, prawda Adam? :) Składniki (na 4 porcje): 1 kg schabu 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 por 1 łyżka oleju 1/2 szklanki passaty pomidorowej(...)papryka, majeranek, sól i pieprz 100 ml śmietany 30% 1 łyżka mąki pszennej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej posiekana natka pietruszki Do podania: puree ziemniaczane frytki z batata surówka z marchewki W garnku z grubym dnem rozgrzewam olej. Smażę na nim posiekany ząbek czosnku, cebulą i pora. Schab oczyszczam z błon i kroję na plastry o szerokości 0,5 cm. Wrzucam

Mango Papaja
Zupa ostro-kwaśna 170

Doprawcie ją według Waszego gustu i smaku, powinna być zdecydowanie kwaśna i pikantna, Smacznego 👌. Zupa ostro-kwaśna Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 100 g schabu 1000 bulionu 1 marchewka 2 grzybki mun garść pędów bambusa garść kiełków sojowych 1 jajko szczypiorek opcjonalnie  kolendra meksykańska   (t hai parsley) 2 łyżki jasnego sosy sojowego 2 łyżki octu ryżowego(...)Grzybki zalewamy gorącą  wodą, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odlewamy wodę, a grzybki kroimy w cienkie paski. Pędy bambusa również. Schab kroimy w cienkie paski, a marchewkę w słupki. Bulion doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy mięso, marchewkę i bambusa. Gotujemy przez 5 minut. W miseczce mieszamy sos sojowy, ocet, mąkę, chili i przyprawy. Wlewamy do gorącej zupy, mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Zupa fasolowa z salami 103

Rozgrzewająca zimowa zupa  Składniki 200 g salami 4 ziemniaki 4 ząbki czosnku 1 duża czerwona cebula 3 połówki kolorowej papryki 2 marchewki olej 1,5 l bulionu warzywnego sól pieprz wędzona papryka mielona majeranek puszka czerwonej fasoli     Przygotowanie   Czosnek drobno posiekałem. Cebulę pokroiłem w cienkie piórka. Papryki po oczyszczeniu pociąłem w paski. Ziemniaki i marchewkę pokroiłem(...)kostkę, kiełbasę w plasterki. W garnku z grubym dnem rozgrzałem 3 łyżki oleju. Wrzuciłem czosnek, smażyłem, aż lekko się zrumienił. Dodałem cebulę, podsmażyłem. Dodałem ziemniaki i marchewkę, mieszałem podsmażając ok. 3 min. Następnie dodałem paprykę i plasterki kiełbasy, oprószyłem przyprawami. Dusiłem ok. 3 minuty. Całość zalałem gorącym bulionem warzywnym. Gotowałem pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 minut. Doprawiłem solą

R'n'G Kitchen
Pieczone warzywa i grillowany dorsz. Idealny pomysł na weekendowy obiad. 199

były dość charakterne, bo ryba jest delikatna, ale zarazem aby, nie były zbyt "ciężkie". Aby były upieczone i lekko skarmelizowane, ale zarówno miękkie i aromatyczne. Dlatego sięgnęłam po pietruszkę, marchewkę, delikatną cukinię i czerwoną cebulę. Pietruszkę, marchewkę zawsze należy obrać ze skórki (no chyba że jest wiosna i macie dostęp do młodych warzyw, które wystarczy dobrze wyszorować), kroimy na dość(...)nadzieję, że wszystkie wskazówki i podpowiedzi przydadzą się Wam podczas przygotowywania czy to pieczonych warzyw czy grillowania ryb. Poniżej podaję dodatkowo ilości użytych składników. WARZYWA : dwie-trzy marchewki, dwie pietruszki, dwie cukinie, jedna cebula, 2 łyżeczki miodu + 1 łyżeczka letniej wody, sól himalajska, jedna-dwie łyżeczki mieszanki przypraw marokańskich, 1 płaska łyżeczka sumaku, około 10 łyżek oliwy z oliwek

SMYKWKUCHNI
Zupa „Fasola na winno” – kuchnia podkarpacka 160

Spornego w gminie Korczyna* (okolice Krosna). Fasola na winno to zupa o oryginalnym smaku, nadanym jej przez odrobinę musztardy i ocet. Składniki te doskonale komponują się z fasolą, marchewką i pietruszką, które stanowią bazę dania. Składniki: 2 szklanki białej fasoli 1 duża marchewka 1 duża pietruszka 1 cebula 1 listek bobkowy (laurowy) kilka ziarenek ziela angielskiego 1 mała łyżeczka musztardy(...)podkarpacka Fasolę dobrze płuczemy, zalewamy letnią wodą i pozostawiamy na noc. Następnego dnia dolewamy wodę i gotujemy. W połowie gotowania (po około 25 minutach) dodajemy startą na grubej tarce marchewkę i pietruszkę, lekko solimy i wszystko gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na tłuszczu, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę, którą następnie dodajemy do zupy. Zagotowujemy, dodajemy listek bobkowy

Trzeci talerz
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach 220

Dlaczego? Otóż babcia gotowała zupę na wywarze mięsnym z żeberek, dodając kiszoną kapustę z sokiem, a pod koniec gotowania okraszała podsmażoną na smalcu cebulą z drobnymi skwareczkami. Żadnych tam marchewek, selerów, pietruszek czy innych warzyw. Wspominając ostatnio nasze ulubione potrawy z dzieciństwa tak mnie naszło na babciny kapuśniak, że nie potrafiłam powstrzymać rozszalałych śliniaków;) Następnego dnia z samego rana przedzierając(...)mgłę wyruszyłam w rajd w poszukiwaniu najlepszych wędzonych żeberek.  Przygotowując składniki do zupy postanowiłam jednak, że nie będzie to typowa kwaśnica, tylko kapuśniak, gdyż zamierzałam dodać do niego marchewkę i pietruszkę. Niesamowite, prawda? Dodatek zaledwie marchewki już zmienia zupę z kwaśnicy na kapuśniak. Zupa jednak pozostaje tak samo kwaśna, pożywna i jedyna w swoim rodzaju!  Póki kapuśniak się

Obiad gotowy
Wołowina z marchewką 71

Obiad mojego dzieciństwa. Zdecydowanie jeden z moich ulubionych, zjadanych do ostatniego kawałka. Mielone mięso wołowe, z ziemniakami oraz marchewką robioną na słodko. Coś mego pysznego, szybkiego w przygotowaniu oraz przede wszystkim coś łatwego. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki: * 750g mięsa mielonego wołowego * 1kg ziemniaków * 1kg marchwi * sól, pieprz, cukier oraz wegeta * 2 łyżki oleju * mąka do zatrzepki * woda czas przygotowania(...)minut poziom trudności: łatwy porcja: 5 osób kaloryczność: średnia Ziemniaki gotujemy i tłuczemy. Marchewki obieramy i kroimy w małą kostkę, lecz taką aby nie była za mała. Ważne też, aby kawałki były takie same, w ten sposób wszystkie ugotują się w tym samym czasie. Pokrojoną marchew wkładamy do garnka i zalewamy wodą, tyle aby marchew ciągle wystawała ponad powierzchnie wody

Klasyka Gotowania

Proponowane wyszukiwania