obejść bez pysznej sałatki. U mnie zawsze gości taka sałatka w kształcie pisanki. Jest smaczna i pięknie wygląda na stole. SKŁADNIKI : 5 jajek 5 ziemniaków 2 marchewki kawałek selera 1 słoik marynowanych pieczarek 1/2 puszki groszku 250 g szynki wędzonej w kawałku 1 łyżeczka musztardy sól pieprz do smaku 5 łyżek majonezu PRZYGOTOWANIE : Jaka gotujemy(...)obieram, jarzyny gotujemy w mundurkach i obieramy. Po ostudzeniu wszystko kroimy w kostkę łącznie z szynką i jajkami ( odkładamy trochę pokrojonej marchewki do dekoracji ). Pieczarki odcedzamy kroimy w drobną kosteczkę lub talarki. Do sałatki dodajemy musztardę, przyprawy i majonez, wszystko mieszamy. Sałatkę nakładamy na półmisek i formujemy pisankę którą smarujemy po wierzchu majonezem. Dekorujemy pisankę groszkiem, marchewką
Kulinarne Fantazje MarioliDzień 15 Odżywczy cytrusowy koktajl z marchewką 1 grejpfrut 2 pomarańcze 1 banan 1 marchewka Z grejpfruta i pomarańczy wycisnąć sok,dodać pokrojonego banana,rozdrobnioną marchewkę i zmiksować na gładki koktajl. Gotowy koktajl przelać do szklanek i wypić na zdrowie
Kolorowa kuchnia Elkidopiero na drugi dzień, kiedy smaki się dokładnie " przegryzą". Także polecam jej wykonanie dzień przed zaplanowaną konsumpcją :) Składniki - pół główki białej kapusty ( ok. 60-70 dag ) - 1 duża marchewka - 1 ząbek czosnku - 1/3 szklanki oleju - 1/3 szklanki octu jabłkowego lub winnego - 3 płaskie łyżki cukru - 0,5 łyżeczki soli Kapustę drobno szatkuję do kapusty dodaję marchewkę startą na dużych(...)oczkach, mieszam. W małym garnuszku przygotowuje zalewę: zagotowuję olej do oleju dodaję ocet, cukier, sól i zmiażdżony ząbek czosnku. Gorącą zalewą zalewam kapustę z marchewką, dokładnie mieszam i ostudzoną przekładam do lodówki. Sałatkę przechowuję w przykrytej miseczce, lub przekładam do słoików i zakręcam. Jak już pisałam wyżej surówka musi poleżeć w lodówce co najmniej 12 godzin. Najlepsza jest na drugi
Kuchnia z widokiem na ogródDupa. Nie udało się. Ale w sumie i tak było smacznie :). Zapraszam do lektury. Składniki (dla dwóch osób): 2 filety dorsza, oskórowane (w oryginalnym przepisie była złocica) dwie nieduże marchewki białe wino reńskie (Liebfrauenmilch) pęczek koperku 1 por 2 szalotki 2 ząbki czosnku gałązka tymianku gałązka rozmarynu oliwa z oliwek sól, pieprz Wstaw piekarnik na 180 stopni. Tak, tą zupę(...)kiedy mamy te małe ustrojstwa w domu, skończył się problem z wyrzucaniem niedojedzonej zapiekanki z dużego naczynia żaroodpornego. Tak czy inaczej, zaczynamy od pokrojenia jarzyn w talarki – marchewka, por, cebulka. Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki. Wszystko wrzuć do miski i dobrze wymieszaj. Czas na rybę. Ja, ponieważ nie mam zielonego pojęcia co to jest złocica i gdzie
manslogblogMamy - z kilkoma talarkami chili. Jest wspaniałą bazą do dalszych zup, np. pomidorowej, grzybowej, ogórkowej, warzywnej, a z rosołu warzywnego nawet zup krem (po dodaniu większej ilości np. marchewki). Składnikiem rosołu (także niektórych innych zup) decydującym o smaku i aromacie jest mięso na jakim ugotujemy naszą zupę. Rosół przygotowuję różnie, raz wyłącznie warzywny, następnie mięsny. Ile kucharek, ile przyzwyczajeń(...)smaków tyle rosołów;) Ja zamiennie przygotowuję takie rosoły: - warzywny / wegetariański - wykorzystuję duże ilości warzyw, marchewki, pietruszki, cebulę, pora, selera, natki pietruszki (najczęściej cały pęczek), lubczyku, pasternaku; - z kury - używam całej lub połówki kury, jest żółty i intensywny w smaku; - wołowy - pasują te tłuściejsze części wołowiny z kością, takich jak np.: szponder, gicz wołowa, łata wołowa
Zasmakuj Kuchniprzekąska to ozdoba wielkanocnego stołu. W mojej terrinie zielony groszek nie rozłożył się równomiernie, stąd nie widać go w pierwszym plastrze, możecie zwiększyć jego ilość. Odradzam użycia warzyw konserwowych- marchewki i groszku. Groszek z puszki nie jest tak pięknie zielony jak ten mrożony, ugotowany. Zapraszam po przepis ! Składniki szynka włoska gotowana Hańderek - 4 grube plastry 250 g mrożonki marchewka(...)kaczki . Jeśli nie macie rosołu może być z pół kostki rosołowej. 6 łyżeczek żelatyny 10 łyżek śmietany 30% sól i pieprz do smaku Szynkę pokrój w kosteczkę, warzywa-marchewkę i groszek ugotuj al dente. Nie mogą się rozgotować.Odstaw warzywa do całkowitego wychłodzenia. Jaja na twardo obierz . W gorącym rosole rozpuść żelatynę szybko i dokładnie, aby nie pojawiły się grudki
Z Kuchni Do Kuchnimięsem, jarzynowe, śledziowe, z rybą itp. Polecam i życzę smacznego Składniki 4 płaty śledziowe 4 średnie ziemniaki 1 pęczek szczypiorku 4 średnie buraczki 1 duża cebula 3 średnie marchewki 4 jajka 8 łyżek majonezu Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Marchewkę i buraczki ugotować, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jajka ugotować(...)półmisku ułożyć starte ziemniaki, posmarować majonezem i posypać posiekanym szczypiorkiem. Wymoczonego w wodzie śledzia pokroić na paseczki i ułożyć na szczypiorku, a następnie posypać pokrojoną cebulką. Kolejna warstwa to marchewka, którą należy posmarować majonezem. Układamy starte buraczki i ponownie smarujemy majonezem. Na wierzchu sałatkę posypujemy startym żółtkiem, białkiem, buraczkami i szczypiorkiem. Odstawić na do lodówki na kilka godzin. szuba - sałatka
O kuchni z uczuciemkuchennych! :D Ważnym elementem jest to, aby podczas gotowania używać naczynia, które można wstawić także do piekarnika. Do dzieła więc! Zapiekane chili z fasoli z pieczonymi batatami Potrzebujesz: 2 marchewki 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka mielonego kuminu 1/2 łyżeczki płatków chili puszka białej fasoli puszka czerwonej fasoli puszka pomidorów 100ml sosu BBQ olej(...)sól i pieprz Do tego: 2 bataty olej sól jogurt naturalny szczypta płatków chili 1 awokado posiekana natka pietruszki/ kolendry Sposób przyrządzenia: 1. Marchewki obierz i pokrój w ok. 0,5cm kawałki, dopraw solą i pieprzem i podsmażaj na średnim ogniu przez 5 min. 2. Do marchewki dodaj pokrojoną w półplasterki cebulę i poszatkowany czosnek - podsmażaj przez kolejne
Kuchnia w Słońcu Skąpanaprzemyślenia. Same pulpeciki z sosem polecam BARDZO! Pulpety z soczewicy w pikantnym sosie curry pulpety: 1/2 szkl. zielonej soczewicy 1 łyżka oliwy 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 duża marchewka 1 jajko 2 łyżki zmielonych orzechów lub 2 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry sól i pieprz do smaku sos curry: 1 szalotka(...)szkl.). Gotujemy, aż soczewica wchłonie cały płyn i będzie miękka. Studzimy. Na łyżce oleju szklimy posiekaną drobno cebulę. Dodajemy czosnek i smażymy kilka chwil. Wrzucamy startą na dużych oczkach marchewkę, smażymy, aż marchewka zmięknie. Soczewicę i warzywa z patelni miksujemy na gładką masę. Wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i zmielone orzechy lub bułkę. Mieszamy by składniki się połączyły. Doprawiamy do smaku
Dzieje kuchennej Wiewiórykupiony w sklepie ze zdrową żywnością, zakwas na żur. SKŁADNIKI / 6 porcji 500 ml zakwasu żytniego 600 g surowej białej kiełbasy 2,5 litra wody włoszczyzna : 3 marchewki, 2 pietruszki, 1 cebula, kawałek selera, 1/2 pęczka natki pietruszki 2 ząbki czosnku 4 suszone grzybki 50 g twarogu 3 łyżeczki tartego chrzanu ze słoiczka 150 ml śmietany 30% przyprawy(...)czarnego pieprzu, po 2 łyżeczki soli i suszonego majeranku DO PODANIA : 6 jajek (włożonych do ciepłej wody i gotowanych 5 minut od momentu zagotowania się wody) WYKONANIE BULION : czosnek, marchewkę, seler i pietruszkę obieramy. Cebulę opalamy nad małym płomieniem aż pokryje się czarnymi plamkami. Por i natkę pietruszki opłukujemy. Do dużego garnka wkładamy warzywa, dodajemy suszone grzybki, czosnek
cool and mintymostek, wołowinę zmiel dwa razy na najgrubszych oczkach 50 g selera naciowego (jedna cienka łodyga), pokrój w drobną kosteczkę 1 cebula, obierz i drobno posiekaj 2 średniej wielkości marchewki (100 g/szt), obierz, przekrój każdą wzdłuż na 4 części, następnie pokrój w poprzek na cienkie plasterki 800 g (2 puszki) pulpy pomidorowej (są to bardzo drobno posiekane pomidory) - ja użyłam(...)mówi, zapraszam tutaj . rozgrzej otwarty, pusty szybkowar na palniku wlej olej do rozgrzanego szybkowaru dodaj cebulę, szczyptę soli i podsmażaj do momentu, aż cebula zeszkli się dodaj seler i marchewkę całość chwilę podsmażaj na palniku o większej mocy, mieszając co chwilę warzywa do podsmażonych warzyw dodaj koncentrat pomidorowy, czosnek i jeszcze chwilkę całość podsmażaj dodaj do warzyw zmieloną wołowinę całość
Szybko Szybkowarmożna zrobić dzieciom ze szpinakiem. 80 dkg ziemniaków 80 dkg szpinaku świeżego mąka ziemniaczana 2 łyżki czubate mąki pszennej sól kapusta: 1/2 kapusty pekińskiej 20 dkg boczku wędzonego 1 marchewka 1 por biała część mała 1 cebula sól, pieprz natka pietruszki olej rzepakowy Ziemniaki gotuję, odcedzam i ciepłe przepuszczam przez praskę. Ziemniaki dzielę na cztery części i jedną odejmuję(...)Zagniatam ciasto. Formuję niewielkie kulki które spłaszczam i robię w nich dziurkę. Kluski wrzucam do gotującej się wody i gotuję dwie minuty od wypłynięcia na wierzch. Kapustę drobno kroję. Marchewkę obieram i ścieram na tarce jarzynowej drobnej.Kapustę z marchewką wrzucam do niewielkiej ilości wrzącej wody i gotuję dwie minuty, następnie odcedzam. Boczek pokrojony przesmażam na oleju. Przekładam
wesoła kuchniakapustę to są jeszcze zapiekane w kapuście... kiszonej. Są wyjątkowe w smaku po prostu... pyszne Składniki: 1 główka kapusty włoskiej 800 g mięsa wieprzowo – wołowego (pół na pół) 2 marchewki 100 g ryżu 2 duże cebule 1 kg kapusty kiszonej 1 szklanka przecier pomidorowy ( domowy ) 3 listki laurowe ½ łyżeczki papryki słodkiej ¼ łyżeczki papryki wędzonej sól pieprz 2 łyżki oleju(...)szklanki wody Wykonanie: Mięso umyłam i zmieliłam. Można kupić mięso w sklepie i poprosić o zmielenie. Marchewkę starłam na tarce o średnich oczkach. Ryż ugotowałam wg przepisu na opakowaniu. Cebulę posiekałam w kosteczkę. Cebulę zeszkliłam na oleju. Dodałam marchewkę i wymieszałam. Po chwili dodałam mięso. Podsmażyłam chwilę i dodałam ugotowany ryż. Przyprawiłam solą i pieprzem oraz obiema paprykami. Wymieszałam. Zostawiłam
Kuchnia u Krysilutym pojawił się na blogu przepis na pęczak z makaronem warzywnym z marchewki . Warzywne makarony, to nowy produkt na polskim rynku. Do tej pory pojawiło się spaghetti z marchewki i z buraka. To bardzo fajny pomysł na danie warzywne; marchewkę i buraki w postaci długich makaronów możemy jeść na różne sposoby: na surowo, blanszowane, smażone... Dziś zapraszam
Kulinarne przygody Gatity