marchewka - 20163 przepisów (strona:166/1345)

Sok marchew-jabłko-pomarańcz-kiwi 134

zaczniemy widzieć w ciemności, ale dzięki nim nasze oczy będą zdrowsze i bardziej zadbane. Czy wiecie, że oczy jako pierwsze reagują na niedobór witaminy A. A zaledwie 10 dag marchewki wystarczy by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu na tę witaminę. To tylko jedna z ogromu korzyści płynących z picia świeżych soków, wszystko zależy od tego z czego je przygotujemy. Dodatkowo nieocenioną(...)zaletą domowych soków jest brak konserwantów, barwików, zagęszczaczy i to, że smakują bez dosładzania. Może warto wymienić kolorowe, chemiczne mikstury na domowe, prawdziwe soki? Składniki: 8 (400 g) marchewek 6 (1000 g) jabłek 2 (500 g) pomarańcze 2 (150 g) kiwi Przygotowanie: 1) Wszystkie owoce i warzywa dokładnie umyć. 2) Marchewki, pomarańcze i kiwi obrać. 3) Jabłka obrać i usunąć

Fitsweet.me
Ciasto marchewkowe z kremem śmietankowym 178

Kolejna wariacja na temat marchewkowego ciasta ;) Placek jest bardzo wilgotny, zarówno dzięki marchewce jak i nasączeniu go syropem cytrusowym. Udekorowany ubitą kremówką, mimo tego lekki, delikatny. Pyszny, jestem pewna, że zachwycicie się tym smakiem. Polecam :) PS http://dybka.com.pl/  - kancelaria prawna nieruchomości & proces budowlany, zainteresowani powinni zajrzeć na tę stronę ;) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę(...)jajka 2/3 szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka skórki z cytryny 1/2 szklanki oleju 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy korzennej 3/4 szklanki marchewki, startej na tarce 1/2 szklanki bakalii Syrop cytrusowy: 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki wody 1/4 szklanki soku z pomarańczy 2 łyżki soku z cytryny Masa śmietankowa: 2/3 szklanki kremówki 1 łyżka

Domowa cukiernia Ewy
Zupa pomidorowa z fasolką szparagową, papryką i kaszą jęczmienną 102

pomidorów krojonych bez skórki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 szklanki fasolki szparagowej 1/2 czerwonej papryki 1 szklanka kaszy jęczmiennej 2 litry wody 2 pietruszki 1/2 selera 4 marchewki 1 por 5 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe natka pietruszki sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Na początek zabieramy się do przygotowania bulionu warzywnego. Marchewkę, selera, pietruszkę i pora myjemy i kroimy. Warzywa przekładamy(...)garnka, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy ok. 20 min. aż warzywa zmiękną. Przecedzamy wywar, pozostawiamy w nim wyłącznie marchewkę. Do wywaru dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy i fasolkę szparagową. Gotujemy na średnim ogniu. Na oliwie przesmażamy pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę, a następnie dodajemy do zupy. W między czasie gotujemy kaszę jęczmienną w proporcjach 1 szklanka

kulinarnyJa
Bigos wegański z młodej i kiszonej kapusty z dodatkiem wędzonej soli 151

mną na dłużej. Czas przygotowania: ok. 1h 20 min. Porcja dla 6 osób Koszt przygotowania: 15,00 zł SKŁADNIKI: 1 średnia główka kapusty młodej 1/2 kg kapusty kiszonej 1 marchewka 1/4 selera 1 pietruszka (korzeń) 2 pory 1 cebula biała 1 jabłko 1/2 szklanki rodzynek lub żurawiny 250 ml koncentratu pomidorowego 30% 5 liści laurowych 1 łyżeczka ziela angielskiego(...)świeżo mielony pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE składników na bigos wegański w aromacie wędzonej soli Młodą kapustę szatkujemy, kiszoną możemy przepłukać i pokroić (ja osobiście nie płuczę, lubię kwaśne bigosy). Marchewkę, seler i korzeń pietruszki ścieramy na tarce o małych oczkach. Cebulę i pora siekamy w piórka. Jabłko obieramy i kroimy w małą kostkę. PRZYGOTOWANIE dania: W dużym garnku przesmażamy cebulę

kulinarnyJa
RISOTTO z warzywami 243

się uwielbianym daniem! // Składniki: 1 kubek (200 ml) ryżu – u mnie brązowy 500 ml wody (do ugotowania ryżu) przyprawy do ugotowania ryżu: suszona włoszczyzna, sól, curry, majeranek 1 marchewka (lub dwie małe) pół bakłażana pół ogórka 1 pomidor 3 łyżki kukurydzy konserwowej 1 cebula 2 ząbki czosnku przyprawy i zioła: sól, pieprz, tymianek, kmin rzymski, koper włoski, kurkuma, lubczyk(...)gotujemy – dodajemy do niego przyprawy i zalewamy wodą. Następnie gotujemy do wchłonięcia wody i przykrywamy. Pokrojoną cebulę podsmażamy z posiekanym czosnkiem na oliwie lub oleju. Dodajemy drobno pokrojoną marchewkę oraz około 100 – 150 ml wody. Kiedy marchewka będzie już miękka dodajemy resztę pokrojonych drobno warzyw (bakłażan, pomidor, ogórek, kukurydza). Całość co jakiś czas mieszamy i odpowiednio doprawiamy. Kiedy

Via Gusto
Surówka z rzodkwi z marchewką 156

Szybka i smaczna surówka do obiadu z białej rzodkwi i marchewki. Można ją przygotować z majonezem, śmietaną lub jogurtem naturalnym. Rodzynki można zamienić na żurawinę. W zakładce SURÓWKI znajdziecie przepisy i pomysły na inne surówki do obiadu czy też do kanapek. Szczególnie polecam surówkę z selera , która bardzo smakuje dzieciom. 1 biała długa rzodkiew 1 duża marchew 1/2 pęczka szczypiorku(...)łyżki rodzynek 1/2 łyżeczki cukru pudru 4 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego sól pieprz Rzodkiew i marchewkę obrać, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać rodzynki, posiekany szczypiorek. Doprawić solą i pieprzem. Śmietanę lub jogurt wymieszać z cukrem pudrem i wlać do surówki. Wymieszać. surówka z rzodkwi z marchewką

O kuchni z uczuciem
Pyszna surówka z młodej kapusty 156

wiele smaczniejsza od starszej kapusty. Z młodej kapusty można zrobić mnóstwo smacznych potraw... Najbardziej smakuje mi zasmażana z dodatkiem świeżego koperku, lub po prostu świeża surówka z marchwią, jabłkiem, cebulką i oliwą z oliwek jako dodatek do dania głównego, pyszności!  Główka kapusty jest pełna witamin i mikroelementów, także zajadajmy!  Składniki: kapusta młoda 1 mała główka, marchew(...)smaku, musztarda stołowa 1 łyżeczka, oliwa z oliwek 5 łyżek, sól i pieprz do smaku, Sposób przygotowania: Kapustę myjemy, przekrawamy na pół, wykrawamy głąba i cienko siekamy nożem. Marchew i jabłko obieramy, następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy drobno posiekaną cebulkę oraz koperek. Dodajemy oliwę z oliwek, musztardę, do smaku sok z cytryny oraz sól i pieprz

kulinarne odsłony pati
Błyskawiczna zupa pomidorowa 137

potrawę. Możesz też sprawdzić przepis na zupę ogórkową lub zupę kalafiorową. Film   Składniki – zupa pomidorowa puszka pomidorów krojonych 3 łyżki przecieru pomidorowy 1 litr bulionu 3 średnie marchewki średnia cebula pęczek pietruszki olej pieprz i sól Przepis Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka na rozgrzany olej. Gdy cebula zbrązowieje wrzucamy na nią pokrojoną w plasterki marchewkę(...)marchewka zacznie się dobrze smażyć dorzucamy pokrojone pomidory, a na nie wlewamy bulion. Całość gotujemy 30 minut. Już na koniec do zupy dodajemy przecier pomidorowy i zupę bielimy śmietaną hartując ją wcześniej. Koszt: 14 zł (dla czterech osób) Przygotowanie: 40 minut Zupa pomidorowa – najlepiej podawać ją z makaronem Zupa pomidorowa – najlepiej podawać ją z makaronem Chcecie poczytać

Kuchennyviral.pl
Bigos wegański z młodej i kiszonej kapusty z dodatkiem wędzonej soli 139

mną na dłużej. Czas przygotowania: ok. 1h 20 min. Porcja dla 6 osób Koszt przygotowania: 15,00 zł SKŁADNIKI: 1 średnia główka kapusty młodej 1/2 kg kapusty kiszonej 1 marchewka 1/4 selera 1 pietruszka (korzeń) 2 pory 1 cebula biała 1 jabłko 1/2 szklanki rodzynek lub żurawiny 250 ml koncentratu pomidorowego 30% 5 liści laurowych 1 łyżeczka ziela angielskiego(...)świeżo mielony pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE składników na bigos wegański w aromacie wędzonej soli Młodą kapustę szatkujemy, kiszoną możemy przepłukać i pokroić (ja osobiście nie płuczę, lubię kwaśne bigosy). Marchewkę, seler i korzeń pietruszki ścieramy na tarce o małych oczkach. Cebulę i pora siekamy w piórka. Jabłko obieramy i kroimy w małą kostkę. PRZYGOTOWANIE dania: W dużym garnku przesmażamy cebulę

kulinarnyJa
Sałatka grzybowa polana 276

bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki: 1 duży słoiczek marynowanych pieczarek ok.450g (bez zalewy) 3 duże ziemniaki 4 ogórki konserwowe 3 marchewki 300g fileta z piersi kurczaka 4 jajka 100-150g żółtego sera Majonez oraz jogurt typu greckiego w równych proporcjach Pęczek szczypiorku oraz koperku Sól, pieprz oraz przyprawa do drobiu Przygotowanie(...)zalewy. Marchew i ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić a następnie obrać. Jajka ugotować na twardo. Ziemniaki, jajka oraz żółty ser zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach ( każde osobno) Marchewkę oraz ogórki pokroić w drobną kosteczkę. Koperek i szczypiorek drobniutko posiekać . Majonez oraz jogurt wymieszać w równych porcjach. Tortownicę   (24-25cm) wyłożyć folią spożywczą i do tak przygotowanej

W garach u Gosi
Botwinka ze szparagami / Young beet soup with asparagus 163

rondelku Zapraszam! Scroll down for recipe in English Botwinka ze szparagami (4-5 porcji) Składniki: 2 pęczki botwinki, umyte, buraczki i łodygi pokrojone w słupki, listki posiekane 1 marchewka, obrana i pokrojona w kostkę 1 pietruszka, obrana i pokrojona w kostkę 5-6 młodych ziemniaków, wyszorowanych i pokrojonych w kostkę 10 szparagów, odcięte zdrewniałe końce, łodygi posiekane, czubki oddzielnie(...)sól, pieprz, cukier i ocet jabłkowy lub sok z cytryny do smaku jajka na twardo do podania Przygotowanie (TCC): Do pojemnika TCC wyposażonego w mieszadło wlej bulion, włóż marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, łodygi szparagów, buraczki i łodyżki botwinki, uruchom program P2 slow cook na 15-20 min. Po sygnale dodaj liście botwinki i czubki szparagów i ponownie włącz P2 slow cook

karmelowy
Surówka z młodej kapusty 463

Młoda i chrupka kapusta, krucha marchewka oraz świeży koper- te trzy podstawowe składniki tworzą wyborną surówkę, która jest obowiązkową pozycją menu w wiosenno-letnim sezonie. Vinegret z oleju, szczypty soli, soku z cytryny oraz cukru dopełnia całość, tworząc bardzo smaczne zestawienie 😋 * młoda kapusta- pół średniej główki * marchewka- 1 średniej wielkości * świeży koper- 1/2 pęczka * olej rzepakowy nierafinowany- 2 łyżki * sól(...)cukier trzcinowy, sok z cytryny- do smaku Kapustę drobno poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce i przełożyć do miski. Z oleju, soli, cukru oraz soku z cytryny przygotować vinegret i polać warzywa. Na koniec dodać posiekany koper. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Fasolowa zupa z koprem włoskim (fenkułem) czyli Zupowy Wtorek odc.92 184

Jamiego Olivera ale trochę po mojemu.  Z książki "Gotuj sprytnie jak Jamie". Fasolowa zupa z koprem włoskim (fenkułem) 2 ząbki czosnku 2 cebule 2 bu;lwy fenkułu oliwa marchewka pietruszka kawałek selera i pora 1 puszka białej fasoli grzanki: jajko 50 g drobno startego cheddara szczypta płatków chili 100 g czerstwego białego chleba lub bułki Czosnek i cebulę obieramy(...)rondla wlewamy 2 łyżki oliwy i wkładamy cebulę, czosnek i fenkuł. Dusimy ok 30 minut pod przykryciem na małym ogniu. Regularnie mieszamy, ew. podlewamy wodą. Wkładamy pokrojoną na kawałki marchewkę, pietruszkę, seler i por. Wlewamy 3 szklanki wrzącej wody oraz fasolę wraz z zalewą. Zagotowujemy. Pyrkoczemy ok 20 minut. Jeśli nie macie ochoty na smak marchewki, pietruszki, selera i pora

Dzieje kuchennej Wiewióry
Soczewica z warzywami i sadzonym jajkiem 158

się tym prostym przepisem, do którego dość często wracam. Składniki na 1 porcję 100-120g ugotowanej soczewicy lub ½ odsączonej soczewicy z puszki (dowolny kolor) 1 ugotowana al dente marchewka lub 70g mrożonej marchewki 100g ugotowanego lub mrożonego brokuła lub zielonej fasolki szparagowej (robiłam w obu wersjach) 1 jajko 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek Sól Pieprz Przygotowanie(...)patelni rozgrzać olej. Dodać marchewkę i brokuła chwilę podsmażyć (gdy używamy mrożonego to wtedy smażymy chwilę dłużej, bo warzywa muszą się rozmrozić i zrobić ciepłe, wtedy także dodatkowo posólcie warzywa).  Następnie dodać odsączoną soczewicę z puszki. Chwilę podsmażyć aż odparuje z niej nadmiar wody. Całość przełożyć do talerza.  Następnie usmażyć jajko sadzone (jeżeli macie dobrą patelnię możecie spokojnie

Fabryka pomysłów