warzywami posypany świeżymi ziołami. Jest smaczny i pożywny. W sam raz na letnie upały. Ratatouille spaghetti Składniki: 1 bakłażan 1 duża cukinia 300 g pomidorów koktajlowych 1 duża marchewka 5 ząbków czosnku 1 cebula 3 łyżki oliwy z oliwek 50 g rukoli garść liści bazylii 2 łyżki natki pietruszki, pokrojonej 2 łyżki szczypiorku, pokrojonego sól i czarny pieprz do smaku(...)gemelli , waga sucha Pokrój bakłażana i cukinię na grube plasterki, posól i odstaw na 30 minut. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę, czosnek na plasterki, marchewkę w cienkie słupki. Rozgrzej oliwę na patelni i usmaż kolejno marchewkę, cebulę i czosnek. Wyjmij na miskę i usmaż na tej samej patelni bakłażana. Być może będziesz potrzebować więcej oliwy. Bakłażan powinien być
codojedzeniatanio, super zdrowo i smacznie. Idealny dodatek do codziennego obiadu. Do przygotowania surówki użyłam Spitzkohl. Zapraszam na lekkostrawną wersję, bo tradycyjny dodatek cebuli zastąpiłam porem. Dodatkowo oczywiście starta marchewka i dodatek jabłka. Liście młodej kapusty są miękkie i soczyste, te twardsze zielone też uwielbiam, tylko po prostu drobniej je szatkuję. Nie ma tu ani majonezu, ani jogurtu - winegret w zupełności(...)wystarczy. Składniki: 1/2 młodej kapusty 1 por 1 marchewka 1 jabłko sól, pieprz 3 łyżki oleju 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego 1 łyżeczka miodu koperek Wykonanie: odrzucić uszkodzone liście, resztę zielonych, luźnych liści dokładnie opłukać i poszatkować obrać pora, przeciąć zieloną część wzdłuż na pół i dokładnie wypłukać z piasku. Do końca przeciąć pora na pół
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!rewelacyjny, dzięki korzennym przyprawom i skórce z pomarańczy. Do przełożenia ciasta użyłam mojego ulubionego kremu z mascarpone, a wierzch oblałam słynną polewą lustrzaną. Do dekoracji zrobiłam z masy cukrowej marchewki, a boki ciasta obsypałam posiekanymi orzeszkami. W tygodniu staram się ograniczać spożycie cukru, ale w weekend pozwalam sobie na chwilę przyjemności i nie wyobrażam sobie niedzielnej kawy bez kawałka(...)mascarpone 250 g, cukier puder 3 łyżki, polewa lustrzana: woda 50 ml, cukier biały Diamant 150 g, kakao 4 łyżki, żelatyna 2 łyżeczki, śmietanka 30-36% 100 ml, dodatkowo: marchewki z masy cukrowej lub marcepanu, orzechy włoskie do posypania, Sposób przygotowania: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy olej i miksujemy do połączenia składników. Mąkę przesiewamy do miski
kulinarne odsłony patiBakłażan faszerowany ciecierzycą to pyszny kompletny obiad lub super kolacja, tym razem bez dodatku mięsa, prawdiwa uczta dla wegetarian. Łódeczki bakłażana wypełnia ciecierzyca z marchewką połączona ajwarem. Dodatek marchewki możesz podmienić papryką. Bakłażana podałam z dipem miętowym (przepis na dip znajdziesz tutaj ). Jeśli użyjesz ciecierzycy z puszki danie szybkie do przygotowania. Osobiście nie lubię smaku ciecierzycy z puszki, nawet(...)właściwości detoksykacyjne, obniża poziom cholesterolu, zapobiega chorobom układu krążenia i chorobom nowotworowym. Bakłażana i innych roślin psiankowatych powinny unikać jedynie osoby z chorobami autoimmunologicznymi. Składniki: 2 bakłażany 2 marchewki lub 2 kolorowe papryki 100 g ugotowanej ciecierzycy ( u mnie mrożona z zapasów) 4 łyżki ajwaru ( z tego przepisu ) 50 g parmezanu 4 gałązki tymianku/oregano 1 łyżka oleju/oliwy sól, pieprz Wykonanie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Surówka z kalarepy z marchewką. Idealna do obiadu. Podałam ją z młodymi ziemniaczkami i pieczoną karkówką. Bardzo lubię młodą kalarepę w surówkach, faszerowaną czy w zupie. Pamiętam jako dziecko zawsze jadłam ją na surowo jak jabłko prosto z ogródka. A ja polecam Wam kalarepę zapiekaną Składniki 1 duża kalarepa 1 średnia marchewka 1/2 pęczka koperku 1 jabłko 1 łyżeczka posiekanego(...)świeżego cząbru 200 g śmietany (dałam 18%) sól pieprz ziołowy Kalarepę, marchewkę i jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Koperek i cząber drobno posiekać. Doprawić solą i pieprzem. Wlać śmietanę i wszystko wymieszać. surówka z kalarepy
O kuchni z uczuciemsycący chłopski garnek z wołowiną. Świetny pomysł na danie jednogarnkowe. 500 mięsa mielonego wołowego 1 cebula Sól Pieprz 3 jajka 4 łyżki bułki tartej Mąka pszenna do obtoczenia 2 marchewki 1 czerwona papryka 1 młoda cukinia 7 pieczarek 4 ziemniaki 2 szklanki wody Świeża natka pietruszki Słodka czerwona papryka Liść lubczyku Sól Pieprz Marchewki oraz ziemniaki obieramy. Marchewkę kroimy
VioletoweKucharzenieSKŁADNIKI 500 g filetów z pstrąga łososiowego 30 g zielonych oliwek 4 łyżki bu ł ki tartej 4 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 1 cukinia 1 marchewka natka pietruszki s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 500 g di filetti di trota salmonata 30 g di olive verdi 4 cucchiai di pangrattato 4 cucchiai di olio d'oliva(...)spicchio d'aglio 1 zucchina 1 carota prezzemolo sale, pepe PRZYGOTOWANIE Przygotowanie panierki rozpoczynamy od pokrojenia cukinii w drobn ą kosteczkę i starcia marchewki na tarce o małych oczkach. Marchew i cukini ę mieszamy z 4 łyżkami bu ł ki tartej, 4 łyżkami oliwy z oliwek, drobno pokrojonymi oliwkami, natk ą pietruszki i ząbkiem
La grande e la piccola cuocamoże być wiele, nie ma co się ograniczać. Składniki na kulki drobiowe: 1 kg piersi z kurczaka 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków 3 łyżki oleju pęczek koperku 1 duża marchewka pieprz świeżo mielony sól 1 czubata łyżka prażonej cebulki 2 łyżki bułki tartej 1 litr wody 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego Przygotowanie: Pierś z kurczaka marynujemy w oleju(...)przyprawie 5 smaków przez kilka godzin. Następnie mielimy w maszynce do mięsa, razem z marchewką. Ewentualnie marchewkę możemy zetrzeć na tarce. Dodajemy sól, pieprz, posiekany pęczek, prażoną cebulkę i bułkę tartą. Wyrabiamy farsz mięsny. Gotujemy wodę w w wąskim ale wysokim garnku z dodatkiem soli, liścia i ziela. Wrzucamy uformowane kulki drobiowe i gotujemy do 10 minut. Składniki
Życie zaczyna się w kuchniszybki, także bardzo polecam wszystkim głodnym i spragnionym ,chwilki wytchnienia przy talerzyku pysznej zupki :) Składniki dla 4 osób: 3 skrzydełka ( można również użyć korpusu i 2 skrzydełek ) 2 duże marchewki pół średniego pora 1 cukinia 10 dag szynki 2 łyzki masła pół pęczka koperku 1 szkl. śmietany 22 % 2 jajka sól i pieprz Skrzydełka umyj , włóż do garnka , zalej(...)wody. Doprowadż do wrzenia, odszumuj. Marchewki oczyść , pokrój w plasterki. Umyj połówkę pora, pokrój go w cienkie krążki. Cukinię umyj, obierz i pokrój w plasterki. Do wywaru wrzuć marchewki i krążki pora. Gotuj na małym ogniu ok. 20 minut. Wrzuć plasterki cukinii. Gotuj jeszcze 10 minut , zmiksuj całość na krem. Szynkę pokrój w kostkę , zrumień na rozgrzanym maśle.Dodaj
Różne smaki w kuchnijakże smaczna. W sam raz na szybki smaczny wiosenno-letni obiad. Pasta i basta! Składniki: 20 dag makaronu spaghetti 2 łyżki sosu pomidorowego do makaronu 1 cukinia 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 suszone pomidory z zalewy cukier do smaku sól do smaku pieprz do smaku parmezan do posypania bazylia olej Sposób przygotowania: Makaron ugotuj wg przepisu(...)opakowaniu, odcedź. Cebulę i marchewkę obierz, cebule pokrój w kostkę, marchewkę zetrzyj na tarce, cukinię pokrój w paski, czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, wrzuć cebulę i czosnek, zeszklij, dodaj warzywa, oraz pokrojone w kostkę suszone pomidory, duś pod przykryciem, aż warzywa zmiękną, podlej lekko wodą, dodaj sos pomidorowy, dopraw do smaku solą
Wanilia i Kardamongrzankami serowo-czosnkowymi? Jak dla mnie bomba. Spróbujcie, bo nie jest to trudna zupa do przygotowania;) Krem z kalafiora dla 4 osób 1 kalafior 1 średniej wielkości ziemniak 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera (lub kostka rosołowa) liść laurowy i 4 ziarenka ziela angielskiego 1-2 ząbki czosnku (lub łyżeczka granulowanego) 2 łyżki masła sól pieprz Do podania: śmietana(...)natka pietruszki, plasterki boczku oraz grzanki. Grzanki: 4 kromki chleba 4 plasterki sera 1 ząbek czosnku 1/5 łyżeczki majeranku 2-3 łyżki masła sól Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaka obieramy. Ziemniaka kroimy na mniejsze kawałki, a kalafiora na różyczki. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka (jeśli używamy kostki to wrzucamy ją wraz z kalafiorem i ziemniakami) i zalewamy wodą na równi
PatiGotujenigdy nie jadł placów ziemniaczanych? Chyba nie ma takiej osoby. Są popularnym daniem goszczącym na polskich stołach, zwłaszcza w piątki. Dzięki dodaniu marchewki możecie uzyskać piękny kolor, a ponadto możecie ją przemycić dzieciom, które nieszczególnie za nią przepadają. Placki ziemniaczane około 20 sztuk 4 średniej wielkości ziemniaki 2 marchewki 1-2 ząbki czosnku łyżeczka majeranku (suszonego lub świeżo posiekanego(...)jajko 1 czubata łyżka mąki pszennej szczypta proszku do pieczenia pieprz sól olej/smalec/oliwa do smażenia Ziemniaki i marchewki obieramy i ścieramy na tarce (ja ścieram na dużych oczkach, ale zależy to od waszych upodobań). Przed dodaniem reszty składników warzywa umieszczamy na sitku i dobrze odciskamy. Przekładamy je do miski i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, jajko, mąkę, proszek
PatiGotujezupę kalafiorową. Jednak tym razem nie będzie to krem z kalafiora, a tradycyjna polska zupa, którą przygotować można w ekspresowym tempie Zupa kalafiorowa z kładzionymi kluseczkami Składniki: 1 kalafior marchewka pietruszka kawałek selera 2 średnie ziemniaki łyżka masła 2 l bulionu 3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 2-3 łyżki śmietany sól Kładzione kluseczki: 2 jajka 6 łyżek mąki(...)sól Marchewkę, pietruszką, seler i ziemniaki cienko obieramy. Wszystko dokładnie myjemy. Marchewkę kroimy na plasterki, a pietruszkę i seler zostawiamy w całości. Ziemniaki kroimy w małą kostkę. Do garnka wrzucamy łyżkę masła i nasze warzywa. Chwilę je podsmażamy i zalewamy ok. 2 litrami wody. Dorzucamy liście laurowe, ziela angielskie i kostkę rosołową (jeśli ją dodajemy). Kalafiora dzielimy na małe
PatiGotujeszklanek mąki 200g masła w temperaturze pokojowej 40 g świeżych drożdży łyżka cukru pół łyżki soli Farsz: mięso z tuszy jednego królika (lub około 1 kg innego mięsa) 2 marchewki 1 pietruszka pół średniego selera gałązka selera naciowego (opcjonalnie) 1-2 gałązki lubczyku (opcjonalnie) 5-6 ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 5-6 ziaren pieprzu jajko pieprz sól(...)około godzinę, aż podwoi swoją objętość. W czasie kiedy ciasto wyrasta możemy dokończyć przygotowanie farszu. Mięso oddzielamy od kości i drobno mielimy. Do farszu możemy dodać ugotowaną i zmieloną marchewkę. Opcjonalnie można także dodać posiekaną świeżą natkę pietruszki. Mięso z marchewką dokładnie mieszamy i dodajemy jajko. Doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypany mąką blat. Dodajemy
PatiGotujeosobiście najbardziej lubię. Bez zbędnych dodatków i udziwnień, po prostu taka jak u babci i mamy. Krupnik z kaszą pęczak i kurczakiem Składniki: 1 ćwiartka z kurczaka 2 średnie marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 średnie liście kapusty 2 średnie ziemniaki około 100 g kaszy pęczak (może być również jęczmienna) 2 liście laurowe 4 ziela angielskie około 6 ziarenek czarnego(...)około 2 – 2,5 litrami zimnej wody i gotujemy na średnim ogniu. Kiedy woda zacznie wrzeć zbieramy szumowiny i gotujemy około 30 minut. W tym czasie obieramy warzywa. Marchewki kroimy na plasterki, a ziemniaki w kostkę. Pietruszkę i seler zostawiamy w całości. Do gotującego się wywaru dorzucamy obraną pietruszkę, seler, liście kapusty, pokrojone marchewki i ziemniaki. Dodajemy ziele angielskie
PatiGotuje