marchewka - 20163 przepisów (strona:159/1345)

MEGA ŻEBERKO Z BOCZKIEM 141

mężczyznę i czasami je przyrządzam. Tym razem trafiło mi się meeega wielkie żeberko, z boczkiem - mięsożerca będzie się cieszył. Więc do dzieła:   meeeega wielkie żeberko cebula dwie marchewki dwa ząbki czosnku sól  pieprz oliwa z oliwek 1 łyżeczka mielone słodkiej papryki  ok. 1/3 łyżeczki  ostrej papryki 4 łyżki mąki (Schar mąka uniwersalna bezglutenowa) 3 szklanki(...)żeberka z dwóch stron na rumiano. Kiedy będziemy w trakcie obsmażania "drugiej" strony - na patelnię dodajemy troszkę oliwy  oraz pokrojoną w plastry cebulę i pokrojoną w grube plastry marchewkę. Oprószamy wszystko (warzywa) solą i pieprzem i dusimy chwilkę pod przykryciem. Po kilku minutach żeberek z cebulą i marchewką - zalewamy nasze żeberka trzema szklankami wody potrzebujemy więcej, dolewamy więcej. Woda

BezglutenowaIzabela
Surówka Colesław 171

próbowania i szukania nowego smaku surówki Colesław, a tym czasem spróbujcie mojej wersji i spróbujcie zainspirować się nią   i stworzyć własną kompozycję Składniki: mała główka białej kapusty 2 marchewki 1 cebula 2 garście żurawiny suszonej 1 łyżeczka soli Składniki sosu: 4 łyżki majonezu domowego ¼ szklanki mleka 2 łyżki białego octu winnego lub jabłkowego 1 łyżeczka chrzanu tartego domowego(...)łyżeczki cukru pieprz świeżo zmielony Wykonanie: Kapustę umyłam i bardzo drobno posiekałam. Można to zrobić w   maszynce używając tarczy szatkownicy. Albo za pomocą noża. Marchewkę starłam na tarce jarzynowej na dużych oczkach. Cebulę drobno posiekałam. Do miski wsypałam poszatkowaną kapustę, dodałam marchewkę i cebulę. Posoliłam i dobrze wymieszałam. Na koniec wsypałam żurawinę. Przykryłam folią spożywczą i wstawiłam do lodówki

Kuchnia u Krysi
Gulasz wieprzowy z ciecierzycą 135

mnie pada i pada i końca nie widać, więc takie danie jest idealne!  Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 1 cebula 3 łyżki oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku 2 marchewki 150g ciecierzycy 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 350g pieczarek 2 łyżki przecieru pomidorowego 3 łyżki mąki 750ml bulionu warzywno-mięsnego Sól, pieprz do smaku Natka pietruszki Zioła do smaku(...)ostrze, zakładamy mieszadło i dolewamy oleju. Włączamy na 5 minut, prędkość 2 i temp. 85⁰C. Następnie dodajemy mięso pokrojone w niewielką kostkę i wymieszane z mąką, talarki marchewki oraz bulion. Włączamy tryb slow cook na 40 minut. Po zakończonej pracy dodajemy pozostałe składniki: pokrojone w kawałki papryki, plastry pieczarek, przecier pomidorowy, namoczoną przez noc ciecierzycę - chyba, że używamy konserwowej

Kuchnia w czekoladzie
Placuszki ziemniaczano warzywne z serem 136

Pyszne placuszki ziemniaczane z dodatkiem marchewki, pieczarek i ciągnącego żółtego sera. W smaku rewelacyjne! Nie wiem czemu, ale jesień jakoś od zawsze kojarzy mi się z plackami ziemniaczanymi :-) A Ty robisz? Lubisz? 4 duże ziemniaki 1 marchewka 5 pieczarek 100 g żółtego sera 3 jajka 1 łyżka mąki pszennej Sól Pieprz Czosnek granulowany Olej do smażenia Ziemniaki oraz marchewkę obieramy

VioletoweKucharzenie
Surówka coleslaw z kremowym sosem 101

Surówka coleslaw, albo jak mówią niektórzy colesław, jest banalnie prosta w przyrządzeniu. Słodko-kwaśny dressing świetnie komponuje się z kapustą i marchewką. Coleslaw doskonale komponuje się z szybkimi daniami takimi jak hamburgery, czy hot-dogi, a także z potrawami grillowymi. 1 marchewka ćwierć małej kapusty 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka octu jabłkowego 1/4 łyżeczki cukru 1 łyżka cytryny sól(...)smaku Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Ćwierć małej kapusty bardzo drobno szatkujemy. 2 łyżki majonezu mieszamy z łyżeczką octu jabłkowego, cukrem, solą oraz sokiem z cytryny. Łączymy warzywa z dressingiem. Surówkę dobrze jest przygotować wcześniej i odstawić na co najmniej godzinę przed podaniem do lodówki. Jeśli planujecie podać surówkę coleslaw następnego dnia, dobrze jest posolić kapustę po poszatkowaniu

Dieta bez mleka
ZIELONA RYBNA FRITTATA Z JOGURTOWYM SOSEM 120

Przepis na frittatę, czyli popularną we Włoszech i Hiszpanii masę jajeczną zapiekaną z dodatkami – u mnie z rybą, marchewką i kukurydzą. Zielony kolor uzyskałam przez dodanie do masy jajecznej młodych liści szpinaku. Jako dodatek proponuję lekko ostry sos jogurtowy z dużą ilością zielonego szczypioru, zainspirowany przez Anię z bloga Cooka.pl . Zapiekanka z dużą ilością warzyw to bardzo dobry patent(...)kiedy wpadną niespodziewani goście np. w porze obiadowej. Akurat miałam w planie upiec rybę, kiedy okazało się, że będą jeszcze dwie osoby na obiedzie. Poszperałam w zakamarkach lodówki, znalazłam marchewkę i gotowaną kukurydzę, jajka (które zawsze muszą być „na stanie”), a także szpinak i w mojej głowie narodził się pomysł na zapiekankę rybno-jajeczną. A jak już mnie

Dietolog
Zupa z kurczakiem i zielonymi warzywami 144

jadłeś już dzisiaj coś zielonego…? Składniki na 3 – 4 porcje: 1 średnia pierś kurczaka bez skóry (starajmy się wybierać mięsa ekologiczne lub z wolnego chowu) 1 średnia marchewka około 10-cm kawałek pora 1 ząbek czosnku około 100 g zielonej fasolki szparagowej 1 nieduża cukinia 4 – 5 większych różyczek brokuła około 2/3 szklanki zielonego groszku (świeżego lub mrożonego(...)przyprawy i zioła: 1 duży liść laurowy, kilka kulek ziela angielskiego, po 1/2 łyżeczki kurkumy, mielonej kolendry, kozieradki i suszonego lubczyku (opcjonalnie), czarny pieprz i gałka muszkatołowa do smaku Marchewkę pokroić na średniej grubości plasterki lub półplasterki, pora na półplasterki, czosnek na cienkie plasterki, fasolkę pokroić na około 3-cm długości kawałki. W garnku o grubym dnie rozgrzać tłuszcz, dodać

Even Better Food
Zupa marchewkowa z limonką i przyprawami korzennymi 91

cebule drobno pokrojone 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki świeżo startego imbiru 2 ząbki czosnku zmiażdżone 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kurkumy 1 kg marchewki, obranej 1.5 litra bulionu 1 łyżeczka brązowego cukru (u mnie pół łyżeczki) 1 łyżka soku z limonki sól Przygotowanie Na średnim ogniu w dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i gotujemy(...)się zeszkli. Dodajemy imbir, czosnek i przyprawy, mieszamy przez kilka minut, aż wydzieli się aromat, uważając, by przyprawy nie przypaliły się. Wlewamy gorący bulion oraz pokrojona w plastry marchewkę. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 30 minut lub do czasu, aż marchewka będzie miękka. Zdejmujemy garnek z ognia i miksujemy zupę blenderem na krem. Dodajemy cukier

Zielona Kuchnia
Zapiekanka witaminowa z ryżem 124

jest tak wielkim wysiłkiem, że koniec końców odkładałam to po dziś dzień. Zapiekankę znalazłam na pudełku od brązowego ryżu i muszę przyznać, że bardzo przyjemna odmiana. Składniki -50 dag marchewki -2 torebki ryżu brązowego -1/2 szkl. słodkiej śmietanki -20 dag startego sera -2 jajka -1 średnia cebula -warzywna kostka rosołowa -masło, sól, pieprz Przygotowanie Marchewkę obrać i zetrzeć(...)tarce z małymi otworami. Ryż ugotować wg wskazówek na opakowaniu w warzywnym rosole, odsączyć. Marchewkę, ryż, jajka i śmietankę dokładnie wymieszać, doprawić do smaku, dodać startą cebulę i 1/2 szklanki startego sera, wyrobić na jednolitą masę. Formę do zapiekania natłuścić, przełożyć zapiekankę i posypać resztą startego sera. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około godziny. Smacznego

Zielona Kuchnia
Zapiekanka z kurczakiem i serem pleśniowym 153

bulionowa -podwójny filet z kurczaka -sól, pieprz -2 żabki czosnku -szczypta majeranku -po łyżce bazylii, oregano i suszonej natki pietruszki -cebula -10 pieczarek -3 ogórki kiszone -puszka kukurydzy -2 marchewki -2 łyżki majonezu -20 dag sera pleśniowego (np. lazur) -suszona papryka w płatkach Przygotowanie Filet umyć, osuszyć i drobno pokroić. Cebulę pokroić w półplasterki, pieczarki, czosnek i ogórki w plasterki(...)Kukurydzę osączyć z zalewy. Marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do naczynia żaroodpornego wsypać ryż i wlać rozpuszczoną w 1/2 szklanki gorącej wody kostkę rosołową. Włożyć mięso. Oprószyć solą, pieprzem i ziołami. Dodać czosnek, cebulę i pieczarki i kukurydzę oraz marchewkę. Przykryć warstwą majonezu. Kłaść ogórki. Posypać pokruszonym (lub pokrojonym w małe plasterki - w zależności od rodzaju sera

Zielona Kuchnia
Pikle wielowarzywne w kurkumie 176

żółtych pomidorków koktajlowych gruszkowych 8  malutkich cebulek 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 papryka pomarańczowa 1 papryka zielona u mnie ramiro  4 papryczki chili 1 marchewka 4 nieduże gałązki kopru Marynata: 2 szklanki wody  1 szklanka octu 1 i 1/2 szklanki cukru 1 i 1/2 łyżki soli 2 łyżeczki kurkumy 4 płaskie łyżeczki gorczycy Sposób przygotowania(...)Warzywa umyć, cukinię   pokroić w centymetrowe plastry, paprykę w paski, marchewkę w plasterki. Na dno każdego słoika wsypać po łyżeczce gorczycy, wrzucić po gałązce kopru i pokrojoną marchewkę. Do tak przygotowanych słoików układać warstwami po równo warzywa ; cukinię, paprykę, cebulki, pomidorki, całą chili. Do garnka wlać wodę i ocet, dodać kurkumę, sól i gorczycę. Zagotować, wsypać cukier i mieszać

Gosia gotuje
Czakalaka 574

tania potrawka z Afryki południowej. O wyrazistym smaku i apetycznym wyglądzie :) Skła dniki : 1 ząbek czosnku kawałek tj. ok. 3 cm imbiru olej do smażenia 1 cebula 2 marchewki 1 czerwona i zielona papryka 1/4 główki białej, włoskiej lub pekińskiej kapusty ok. 250 g 1 puszka krojonych pomidorów 2 łyżeczki przyprawy carry 1 i 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego(...)pieprzu cayenne 2 szklanki groszku zielonego świeżego lub mrożonego sól, 1/2 szklanki wody Przygotowanie : Czosnek i imbir obrać i posiekać, a obraną cebulę pokroić w kostkę, tak samo paprykę. Marchewkę i kapustę zetrzeć na tarce W dużym garbku rozgrzać olej i dodać czosnek i imbir - smażyć 30 sek. dodać carry i smażyć dalsze 15 sek. Dorzucić cebulę, marchewkę oraz papryki

Proste Potrawy
20 przepisów na obiad jesienią! 152

grzanek czy makaronu podałam ją z białą fasolką gotowaną na parze. Podsmażaną razem z szynką wędzoną na surowo. Całość smakuje rewelacyjnie. Polecam na niejeden jesienny obiad! WIĘCEJ 13. PIECZONE MARCHEWKI Z KOMOSĄ RYŻOWĄ! Pewnego wieczora coś mnie tchnęło i postanowiłam upiec sobie marchewki, zazwyczaj robię to wiosną, kiedy młode marcheweczki pieczone z piekarnika to dosłownie rarytas. Chciałam uzyskać marchewki

SMYKWKUCHNI
Kurczak pieczony 126

staram się używać drobiu, który pochodzi z wolnego chowu i jego smak po przygotowaniu jest o wiele lepszy, niż tego pochodzącego z zamknięcia. Kurczaka upiekłam razem z ziemniakami i marchewką, co skróciło przygotowanie obiadu, gdyż musiałam tylko dodatkowo zrobić surówkę. Poza tym warzywa posłużyły mi, jako kratka pod kurczaka, który równomierniej się zapiekał. Składniki: 1,2 - 1,5 kg kurczaka(...)łyżki majeranku  2 łyżeczki suszonego mielonego czosnku  2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki  sól i pieprz  30 g masła  100 ml wody  3 średnie marchewki  3 duże ziemniaki  Jak zrobić pieczonego kurczaka? Kurczaka umyć, dokładnie oczyścić z pozostałości piór i osuszyć ręcznikiem papierowym.  Mięso natrzeć solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Z wierzchu

Kuchcik gotuje
LECZO Z CUKINIĄ I KIEŁBASĄ 138

jednogarnkowe pełne warzyw, szybkie w przygotowaniu. Najczęściej podaję je ze świeżym pieczywem. Idealne na chłodne wieczory i imprezy. Składniki: * 1 średniej wielkości cukinia * 1 czerwona papryka * 1 cebula * 2 marchewki * 2 kiełbasy typy "śląska" * 2-3 listki laurowe * 5-6 ziarenek ziela angielskiego * pół łyżeczki ostrej papryki * sól do smaku * 700 g passaty pomidorowej  (użyłam Jamar) * woda * olej Wykonanie(...)garnka wlać odrobinę oleju. Podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę i cebulę pokrojoną w piórka. Następnie do garnka dodać pokrojoną w kostkę marchewkę,paprykę ostrą, sól, ziele angielski i liście laurowe, podlać wodą i gotować, aż marchewka będzie na pół miękka.  Kolejno dodać pokrojoną w paski paprykę czerwoną i cukinię pokrojoną na kawałki (cukinia w skórce co zapobiegnie jej rozgotowaniu

Zrób to smacznie

Proponowane wyszukiwania