marchewka - 20163 przepisów (strona:155/1345)

Zupa ogórkowa (ze smażonymi ogórkami) 106

maśle, po tym są kruche i nie są gumowate jak bez tej czynności. Polecam wypróbować! Składniki: * 6-8 średniej wielkości ogórków kiszonych * 3 średniej  wielkości ziemniaki * 1 duża marchew * 1 pietruszka * ok. 5 cm pora  * 2 liście laurowe * 4-5 ziarenek ziela angielskiego * 1/3 szklanki śmietanki 30 % * sól, pieprz, ulubione przyprawy do zup * natka pietruszki, koperek * masło Ziemniaki(...)pokroiłam w kosteczkę, marchew i pietruszkę w pół talarki. Pora i cebulę drobno pokroiłam i podsmażyłam na 1 łyżce masła. Ziemniaki, marchew i pietruszkę zalałam wodą ok.2 l. i zagotowałam. Dodałam podsmażoną cebulę i pora, dorzuciłam liść i ziele. Dodałam 1/3 łyżeczki soli. Przykryłam pokrywką i gotowałam ok. 10 minut. W tym czasie ogórki starłam na tarce o dużych oczkach

Pieprzyć z Fantazją
Bajeczna Babka 114

ziemniaki gotować osobno, można to połączyć razem z mięsem. Składniki: ·        4 szt. ziemniaków ·        3 szt. marchwi ·        ½ pęczka szczypiorku ·        5 jajek ·        15 dag sera żółtego(...)Serek śmietankowy ze szczypiorkiem ·        ½ fileta z kurczaka ·        Przyprawa do kurczaka Sposób przygotowania: 1.   Ziemniaki oraz marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczach. Z ziemniaków najlepiej jest odcisnąć wodę. 2.   Szczypiorek drobno siekamy. 3.   Ser ścieramy na tarce o dużych oczach. 4.   Jajka

Kulinarna Chwila
Wieprzowina z Laosu , danie z woka 121

danie wybitnie się sprawdzi składniki : 0,3 kg szynki lub schabu wieprzowego ( chudej wieprzowiny ) 1 kapusta pak-choi 3 łodygi selera naciowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 marchew 1 papryka spiczasta , o cienkim miąższu szczypiorek 1 opakowanie makaronu sojowego vermicelli ( 200 g ) 1 łyżeczka prażonego sezamu 1 łyżeczka sosu rybnego 1 płaska łyżeczka chilli ( jak nie lubicie ostrego , można(...)wkładamy do miski dodajemy , jedną łyżkę sosu sojowego , jeden ząbek czosnku , wyciśnięty praską ,imbir , kolendrę , olej sezamowy , sól do smaku . Odstawiamy na około 2 godziny . Warzywa obieramy i kroimy , marchew i paprykę na cienkie zapałki , kapustę , cebulę , selera w większe kawałki . Rozgrzewamy woka , wlewamy do niego około 2 łyżek oleju . Jak już będzie mocno rozgrzany wrzucamy cebulę , smażymy , aż zacznie

Ogrodnik w podróży
Marchewka z rodzynkami i cynamonem 140

dodatek do obiadu. Świetnie komponuje się z neutralnymi mięsami - np. filetem kurczaka z patelni grillowej, pieczonym kurczakiem, czy gotowanym mięsem. Lekko słodka i pachnąca. Składniki (4 porcje) -500g marchwi -2 łyżki neutralnego w smaku oleju (rzepakowy, słonecznikowy itd.) -duża garść rodzynek -1/2 łyżeczki cynamonu -1 łyżeczka cukru Przygotowanie  Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych(...)oczkach. Na patelni rozgrzać olej. Dodać marchew, przesmażyć na średnim ogniu 5-7 minut. Całość posypać cukrem i cynamonem, dodać rodzynki. Wymieszać drewnianą łopatką. Smażyć kilka minut od czasu do czasu mieszając. Podawać na ciepło jako dodatek do dań głównych. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 134,2 kcal Tłuszcz: 7,2g Białko: 1,6g Węglowodany: 15,3g Smacznego

Zielona Kuchnia
Grzyby po grecku na zimę HIT !!! 798

domu na każdej domówce 😊 Moim zdaniem są idealną przekąską do alkoholi. Zapraszam wszystkich miłośników leśnych skarbów.  Składniki: borowiki szlachetne lub grzyby mieszane 3 kg, cebula 1,5 kg, marchew 75 dag, ketchup 1 duży, koncentrat pomidorowy 1 słoik, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Marchew pokroić w kostkę i poddusić na oleju z odrobiną wody(...)marchew będzie półtwarda, dodajemy cebulę pokrojoną w półplasterki. Osobno gotujemy  pokrojone grzyby, następnie dodajemy je do warzyw i dusimy razem przez 1 min. Dodajemy ketchup, koncentrat i przyprawiamy wszystko do smaku solą i pieprzem. Gorące grzyby wkładamy do czystych słoiczków, a następnie pasteryzujemy przez 20 min. Smacznego

kulinarne odsłony pati
Surówka kapuściana w 5 minut 278

Zimą kapusta jest częstym i zdrowym gościem na naszych stołach. Przygotowanie zajmuje chwilę, a korzyści jest co nie miara. Skład: kapusta biała pół główki ~1 kg, marchew 2 szt., pół papryki, cebula, czosnek  od 2-7 ząbków, 4-5 łyżek oleju, łyżka cukru, 2-3 łyżki octu, sól i pieprz do smaku. Kapustę szatkujemy lub ucieramy na grubych oczkach(...)tarki. Marchew ucieramy na tarce, paprykę-cebulę-czosnek kroimy w kostkę. Marchew po utarciu posypujemy cukrem, który doda słodyczy Pozostałe składniki łączymy ze sobą i przyprawiamy. Potem przekładamy wszystko  do miski/miseczek i serwujemy od razu lub odkładamy do lodówki pod przykryciem i podajemy później schłodzone, do obiadu czy na kolację. Smacznego

chleba naszego
Krem z kalafiora i pomidorów suszonych 149

marchewka 1 por biała część 1/2 kalafiora 10 pomidorów suszonych domowych oliwa od pomidorów 1 garść pestek dyni uprażone natka pietruszki sól, pieprz 1 udko z kurczaka Seler, marchew obieram, seler naciowy pozbawiam włókien. Do garnka wlewam dwa litry wody, dodaję udko z kurczaka, marchew, seler, seler naciowy, por i gotuję około 40 minut. Dodaję różyczki kalafiora i gotuję dalej(...)około 20 minut. Kilka małych różyczek ugotowanych odkładam do dekoracji. Z zupy wyjmuję udko, marchew. Do reszty dodaję pomidory suszone, sól, pieprz, kilka łyżek oliwy z pomidorów i miksuję blenderem. Zupę podaję z pestkami dyni, natką, pomidorem suszonym i różyczkami kalafiora.Do zupy dodałam też czosnek który dokładam do pomidorów suszonych jak robię je sama. Można dodać jeden ząbek świeżego czosnku

wesoła kuchnia
Jesienna lasagne 148

łyżek cukru kostka masła Sposób przygotowania: Płaty makaronowe gotujemy według przepisu na opakowaniu. Przelewamy zimną wodą. Układamy obok siebie, żeby się nie posklejały. Żurawinę (lub rodzynki) sparzamy wrzątkiem. Marchew obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. To samo robimy z jabłkami. Na dwóch łyżkach masła podsmażamy startą marchew i jabłka. Podsmażamy do czasu aż staną się miękkie. Dodajemy odsączoną(...)ucieramy z cukrem (5 łyżek). Cały czas ucierając dodajemy jajka i budyń (w proszku). Miksując dokładamy powoli twaróg. Naczynie żaroodporne smarujemy resztą masła. Wykładamy kolejno- warstwę sera, płaty lasagne, marchew z jabłkiem, lasagne. Czynność powtarzamy. Na wierzch wykładamy ostatnią warstwę sera. Lasagne pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C. przez ok. 45 minut. Danie można podawać samodzielnie. Wyśmienicie smakuje

Pobite gary Barbary
MARCHEWKOWE MUFFINKI 132

Nieraz słyszałam że ciasto z dodatkiem marchewki jest bardzo smaczne. Ale jakoś ciężko mi było się za nie zabrać. Mając sporo startej marchewki stwierdziłam, pora go spróbować. W internecie na tej stronie  znalazłam przepis na babeczki, zrobiłam i oniemiałam z zachwytu. Ciasto z nutką przyprawy korzennej, wyszło genialnie, mięciutkie i puszyste. Najważniejszą sprawą jest jeszcze jego bardzo proste wykonanie(...)konieczności włączania miksera. Polecam :)  SKŁADNIKI: 2 szklanki startej na grubych oczkach marchewki niepełna szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 3/4 szklanki oleju 3 duże jajka 0,5 opakowania cukru wanilinowego kilka kropli aromatu waniliowego WYKONANIE: Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni

Pani na deser
Zupa z soczewicą z mlekiem kokosowym 154

wymaga uprzedniego namaczania, wystarczy ją przepłukać na sicie zimną wodą. Składniki 1 szklanka suszonej czerwonej soczewicy (ind. masur dal) 1 duża czerwona cebula pokrojona w kostkę 1 mała marchewka  1 mały por (tylko biała część) 3 lub 4 mięsiste pomidory lub 1 puszka krojonych pomidorów lub kilka 3-4 łyżki przecieru pomidorowego 2 ziemniaki lub 1 średni batat około(...)kolendry do dekoracji  Uwaga: krem kokosowy w bloku jest dostępny m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata Przygotowanie Cebulę i por drobno pokroić, czosnek i imbir, bardzo drobno posiekać. Marchewkę pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć przez kilka minut cebulę, aż stanie się szklista. Dodać pora, posiekany czosnek i imbir oraz

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Krem z leśnych grzybów z łazankami 114

świetnie sprawdza się jako miseczka XD Krem z leśnych grzybów z łazankami Składniki: około 600 g grzybów leśnych (u mnie borowików, mogą być mrożone) 1 średni ziemniak 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 2 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego około 1 l bulionu (u mnie drobiowy) łyżka masła pieprz sól Łazanki: szklanka mąki + trochę do podsypania około(...)mleka jajko sól Grzyby oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzewamy masło i wrzucamy na nie grzyby. Smażymy je, aż odparuje woda. Wtedy zalewamy je bulionem. Warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler) obieramy, myjemy i dorzucamy w całości do zupy. Ziemniaka również obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i dorzucamy do zupy razem z liśćmi laurowymi i zielem. Całość gotujemy

PatiGotuje
Ciasto marchewkowe 119

marchewkowe" i tym własnie sposobem powstało moje przepyszne i przeurocze ciastko. Idealne na stół świąteczny, ale tez do codziennej kawki. A pomyśleć że to "zwykły" słodki placek z tartą marchewką, szczególnie popularny w krajach anglosaskich. Marchewka mięknie podczas pieczenia, nadając ciastu miękką, gęstą i wilgotną konsystencję. Musicie sami spróbować. A w mojej głowie kłębią się myśli, żeby tym samym sposobem(...)zrobić ciasto buraczane ;-) Składniki: 3 duże marchewki 3 jajka 3/4 szklanki oleju 2 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Marchew obieramy ze skóry, kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do blendera, dodajemy 3 jajka, olej i blendujemy na gładką masę. Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, mieszamy suche składniki. Wlewamy

Życie zaczyna się w kuchni
Marchewkowe babeczki z migdałami 123

Jesienną porą czas na marchewkowe wypieki. Marchewka i migdały to doskonałe połączenie,babeczki są delikatne,lekko wilgotne w środku i smakują wybornie.  2 szkl. mąki tortowej 3/4 szkl. cukru trzcinowego 1/2 szkl. zmielonych migdałów 4 jajka 1 łyżka cukru migdałowego 1 szkl. oleju rzepakowego   2 łyżeczki proszku do pieczenia  1 szklanka startej marchewki szczypta soli ponadto(...)utrzeć z brązowym cukrem i cukrem migdałowym na puch. Dodawać stopniowo mąkę zmieszaną z migdałami i proszkiem,szczyptę soli oraz olej. Miksować jeszcze przez chwilę. Na koniec dodać startą marchewkę i wymieszać już za pomocą łopatki. Papilotki do muffinek umieścić w specjalnych formach  do wypieku babeczek ,napełnić je do 3/4 wysokości,wstawić do piekarnika i piec 20 minut

Kolorowa kuchnia Elki
CIASTO MARCHEWKOWE Z MORELAMI, PISTACJAMI i CZEKOLADĄ 201

zapomnijcie więc o wcześniejszym wyjęciu jajek z lodówki. Suche i mokre składniki należy mieszać krótko i trochę niedokładnie. SKŁADNIKI 2 szklanki startej na tarce świeżej marchwi (ok. 3 marchewki) 175 g cukru  150 g roztopionego masła lub 175 ml oleju 3 jajka szczypta soli 225 g mąki (1i1/2 szklanki) 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1 pomarańczy(...)łyżki wrzącej wody DO PRZEŁOŻENIA: powidła śliwkowe WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 175℃ z funkcją góra/dół bez termoobiegu. Formę o wymiarach 17x24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. W misce krótko miksujemy (lub mieszamy rózgą) jajka z cukrem,  przestudzonym masłem lub olejem i startą marchewką. Wprost do miski z masą jajeczną przesiewamy

cool and minty
Pędy bambusa, grzyby shitake i... Zobacz przepisy na typowego "chińczyka" z ryżem 180

Wersji typowych chińskich potrawek jest bardzo wiele – każdy kucharz ma swój własny przepis. Oto kilka kompozycji, które mogą trafić do woka. Pokrojona w kostkę pierś z kurczaka, seler chiński, marchewka, czosnek, grzyby shitake – podsmażyć wszystko na oleju arachidowym, dodać sos sojowy, łyżeczkę skrobi kukurydzianej zmieszanej z 2 łyżkami wody, biały mielony pieprz oraz sól. Podawaj z ryżem jaśminowym. W wersji(...)owocami morza: podsmaż na woku pokrojony w kostkę boczek, dodaj pokrojone w kostkę krewetki, zielony groszek, 2 grzyby shitake i marchewkę. Po chwili smażenia dodaj ok. 100 ml bulionu oraz 2 łyżki wina shaoxing (możesz je zastąpić cherry). Popieprz, posól, wyjmij z woka i przetrzyj naczynie ręcznikiem papierowym. Do rozgrzanego woka wbij jajko, a gdy będzie na wpół ścięte, dodaj

Kuchcik gotuje

Proponowane wyszukiwania