marchewka - 20163 przepisów (strona:146/1345)

Schab duszony. Schab w sosie. 51973

sztukLiść laurowy 5 sztukPapryka czerwona słodka do smakuOliwa z oliwek do smażeniaWykonanie:Cebulę obrać, pokroić w piórka lub większą kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę.Marchewkę obrać. Por i marchewkę pokroić w plasterki. Dorzucić do zeszklonej cebuli i smażyć ok. 5 minut.W międzyczasie lekko rozklepać schabowe, posypać solą, pieprzem i słodką papryką. Następnie otoczyć z obu stron(...)mące. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć schabowe z obu stron przez ok. 1 minutę.Marchewkę, por i cebulę wraz z tłuszczem ze smażenia wrzucić do brytfanny lub dużego garnka, zalać 600ml bulionu. Dorzucić również podsmażone plastry schabu. Patelnię po smażeniu podlać 100ml wody, wypłukać i wlać do garnka/brytfanny. Mięso powinno być całkowicie zanużone – jeśli nie jest, to należy

Kulinarne Przeboje
Pstrąg z patelni z ziołami 119

zaskoczą miło biesiadników!Polecam!SKŁADNIKI :* pstrąg – 1 szt* masło – 4 łyżki* koperek – 1 pęczek* czosnek – 2 ząbki* cytryna – 1 szt* cebula – 1 szt* marchew – 1 szt* sól – do smaku* pieprz – do smakuSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Pstrągi myjemy , oczyszczamy , suszymy.Z zewnątrz i w środku skrapiamy sokiem z cytryny , solimy z każdej strony ( również wewnątrz(...)odrobinę pieprzymy.Czosnek siekamy z koperkiem , mieszamy z 2 łyżkami masła i umieszczamy w środku ryby.Cebulę siekamy w piórka , marchew kroimy w plasterki.Na patelni rozgrzewamy masło , dodajemy cebulę i marchew , chwilę podsmażamy.Dodajemy naszą rybę i na wolnym ogniu smażymy z każdej strony ( ok. 15 minut ), polewając masełkiem.Dodajemy pietruszkę , podajemy gorące!Smacznego

Ostra na Słodko
Smażony ryż z warzywami 416

przepis na niesamowicie smaczny smażony ryż z warzywami.Wykorzystałam do tego ryż naturalny , dzięki czemu jest jeszcze bardziej zdrowo.Polecam!SKŁADNIKI:( 2 porcje )* ryż naturalny / brązowy – 200 g* marchew – 2 szt* kapusta włoska – ok. 50 g* mały por – 1 szt* cebula dymka – 2 szt* sos sojowy – 4 łyżki* jajko – 2 szt* olej(...)łyżki* sól – do smakuSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Ryż gotujemy na sypko.Marchew obieramy , kroimy w zapałki.Cebulę drobno siekamy , kapustę szatkujemy , pora kroimy w piórka.Na patelni rozgrzewamy olej , wrzucamy marchew , przesmażamy , a po chwili dodajemy resztę warzyw.Cały czas mieszając przesmażamy kilka minut , a następnie wsypujemy ugotowany ryż.Na wolnym ogniu smażymy ok. 3-5 minut , a następnie zalewamy jajkami roztrzepanymi

Ostra na Słodko
Kabuli Palaw - narodowe danie Afganistanu 555

kardamon i pieprz. Gotuj na średnim ogniu przez 5 minut. Przykryj i odstaw.Marchew obierz i pokrój w średniej wielkości paski. Na dużą patelnię wlej szklankę wody, zagotuj i wrzuć marchew. Gotuj aż stanie się miękka. Odlej pozostałą wodę. Dodaj 2 łyżki oliwy, rodzynki i migdały. Smaż na małym ogniu przez 5 minut. Następnie przykryj pokrywką i odstaw.W międzyczasie przepłucz ryż(...)durszlaku, a następnie wrzuć na patelnię z sosem na bazie bulionu. Dokładnie wymieszaj. Następnie ryż przełóż do rondla lub dużego naczynia żaroodpornego i wyłóż nań kawałki kurczaka, a następnie marchew z rodzynkami i migdałami. Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 120 st. C i piecz przez kolejne 20 minut. Palaw podawaj posypany mielonymi pistacjami

Food Square
Zupa krem marchewkowy z pomarańczą 202

Zupa krem marchewkowy z pomarańczą... Kremowa, gęsta zupa o intensywnie pomrańczowym kolorze. Z dużą ilością marchewki i soku z pomarańczy. Zabielona słodką śmietanką, doprawiona chili. Oprószona koperkiem i startą skórką pomarańczową. Pycha!   Składniki: 1 kg marchwi; 2 średnie pietruszki; Biała część pora; Sok wyciśnięty z 3 średnich pomarańczy; Skórka starta z 1 pomarańczy; Płaska łyżeczka chili; 1 łyżka ulubionej(...)śmietanki o zawartości tłuszczu 30 lub 36 %; 1/2 pęczka koperku; Biały pieprz; Sól; 1 litr zimnej wody; 5 łyżek oleju. Uwagi do przepisu: Por umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Marchewki i pietruszki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Pomarańcze oblać wrzątkiem, osuszyć. Z jednej pomarańczy zetrzeć skórką, a ze wszystkich 3 wycisnąć sok. W garnku, w którym będzie gotowana

Gospodyni Miejska
Azjatycka surówka z kapusty pekińskiej 331

Azjatycka surówka z kapusty pekińskiej... Drobno poszatkowane kawałki kapusty. Półplasterki pora. Wiórki chrupiącej marchewki i soczystego jabłka. A całość oblepiona majonezowym, słodko-kwaśnym sosem. Pychotka! Składniki: Kapusta pekińska o wadze około 500 g; 2 średnie marchewki; Biała część dużego pora; 2 średnie jabłka; Sól; Pieprz. Sos: 1,5 łyżki octu spirytusowego 10%; 2 łyżki białego cukru; 2 łyzki jasnego sosu(...)łyżeczki oleju; 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne; 250 ml majonezu. Sposób przygotowania: Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować. Por umyć, osuszyć, pokroić w cienkie półplastreki. Dodać do poszatkowanej kapusty. Wymieszać. Marchewki obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do kapusty wymieszać. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do surówki. Wymieszać. Wszystkie składniki sosu dobrze

Gospodyni Miejska
Azjatycki bulion drobiowy - baza do potraw azjatyckich 292

grzybkami straw, a także krem z jarmużu i moje ulubione danie - zielone curry z kurczakiem.Składniki:6 skrzydełek kurczaka5 cm imbiru1 cebula1 ząbek czosnku1 marchewka (opcjonalnie)1 liść laurowy1/2 łyżki olejusól, pieprz do smakuCZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN-180 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY1. Czosnek, imbir, marchewkę i cebulę dokładnie myjemy, a następnie obieramy (obierki i łupinki zostawiamy(...)uwolnienia aromatu. 2. skrzydełka kurczaka myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Wylewamy całą wodę, płuczemy garnek i ponownie umieszczamy w nim kurczaka. Dodajemy marchewkę, czosnek, cebulę, imbir, liść laurowy i łupinki. Zalewamy wodą lekko ponad poziom składników. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy na małym lub średnim ogniu (zupa powinna lekko bulgotać) przez

Tajskie smaki
Szybka surówka 169

Szybka do zrobienia i smaczna surówka. 2 duże pory 3 marchewki szczypta soli 2 łyżki majonezu 2 łyżki chrzanu Pory, marchewkę obrać. Pora pokroić w półksiężyce, marchewkę w cienkie półplasterki..Majonez wymieszać z cukrem i śmietaną.Dodać do pokrojonych warzyw i dokładnie wymieszać

Moje domowe kucharzenie
Kolorowa sałatka z marchewką i selerem 1948

smacznego! Dziś przypomniałam sobie, że podczas wakacji dostałam przepis na sałatkę od Cioci.  Zrobiłam ją i nie byłabym sobą, gdybym nie zrobiła zdjęcia! Zobaczcie efekt: Kolorowa sałatka z marchewką i selerem 1 por słoik marynowanej marchewki słoik marynowanego selera duży świeży ogórek 20 dag szynki konserwowej majonez,   pieprz, sól   Najpierw kroimy pora w półksiężyce, następnie sparzamy(...)studzimy.  Marchewkę i selera wysypujemy na durszlak, przelewamy wodą. Kolejno o górka i szynkę kroimy w kostkę. Dajemy wszystkie składniki do miski, dodajemy majonez, mieszamy. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Smacznego

Kuchnia moimi oczami
Warzywna tarta 178

Wczoraj w naszym domu było tzn. "czyszczenie lodówki"...no i powstała tarta warzywna z cukinią, papryką, marchewką;) Składniki; 15 dkg mąki, 7 łyżek masła, sól, duża cukinia, 3 marchewki, papryka musztarda, 15 dkg serka smietankowego, 250 ml smietanki kremówki, 2 jajka, natka pietruszki, pieprz,  Wykonanie. Z mąki, masła, soli i 2 łyżek zimnej wody zarabiamy ciasto i odstawiamy(...)lodówki. Na tapętę idą warzywa. Myjemy cukinię.,   obieramy i kroimy obieraczką wzdłuż na paski i  posypujemy lekko solą pozostawiając na chwilę, by wypuściła wodę, którą później odlewamy. Marchewkę i paprykę myjemy i rówież kroimy obieraczką wzdłóż na paski.  Ciastem wykładamy formę na tartę. Smaryjemy musztardą. Nakłuwamy widelcem. Na wierzch kłądziemy fantazyjnie odcisniętą cukinię, marchew i paprykę

Anioły w kuchni
Kasza jaglana polsko-orientalna (cukiniowo-marchwiowa) 219

Składniki na 2 porcje: 100 g kaszy jaglanej 2 duże marchewki 1 średnia cukinia Curry, cynamon, kurkuma, sól Przygotowanie: Marchewkę obieramy, kroimy w cieniutkie paseczki, a cukinie w plasterki. Kasze jaglaną płuczemy, gotujemy (2 szklanki wody) z przyprawami. Po ok. 3/4 minutach dodajemy marchewki. Gdy kasza zacznie wchłaniać wodę dorzucamy cukinię. Gotujemy do momentu gdy zniknie woda, a kasza będzie

Czarnawisienka
Ciasto marchewkowe 446

Jedno z moich ulubionych jesiennych ciast - wilgotne, "piernikowe" i pięknie pomarańczowe. Przedstawiam Wam lekko odchudzony przepis na pyszne ciasto marchewkowe. Składniki: *na ciasto: 2 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej 4 jajka pół szklanki oleju rzepakowego pół szklanki jogurtu naturalnego 1 szklanka cukru 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2,5 łyżeczki cynamonu(...)śmietany 30% 200 g serka waniliowego cukier puder do smaku *na krem pomarańczowy: 1 galaretka pomarańczowa 1 budyń śmietankowy pół litra soku marchewkowo-bananowego (np. Kubuś) * dekoracja: kilkanaście pasków marchewki (zrobionych przy pomocy obieraczki), sparzonych wrzątkiem Przygotowanie: Obydwa rodzaje mąki wymieszałam, dodając cynamon i sodę. Jajka utarłam z cukrem na puszystą, delikatną masę i cały czas miksując dodawałam powoli olej

Kulinarny Pamiętnik
Polędwiczka w melasie 277

łyżki soku z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek 1 duży ząbek czosnku 2 cm kawałek świeżego imbiru szczypta chili w proszku (lub więcej) 1 średni por 1 marchewka ryż do podania (dowolny – jaki lubicie) sezam do posypania (można pominąć) olej rzepakowy lub arachidowy do smażenia listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); W misce melasę należy(...)Ponownie mieszamy. Polędwiczki myjemy i oczyszczamy z błon. Kroimy na bardzo cienkie plasterki (niemal przezroczyste), jeśli mięso się rozpada to nic, nie muszą być równe. Dodajemy mięso do marynaty. Marchewkę i pora obieramy. Pora kroimy w cienkie plasterki, a marchewkę w pół-plasterki i dodajemy do polędwiczek w marynacie. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na co najmniej 2-3 godziny

Poezja smaku
Torcik marchewkowy 177

ciasto jak żadne inne kojarzy mi się z jesienią. Marchewka , bakalie , zapach cynamonu rozgrzeją nas gdy za oknem jesienna plucha. Ciasto już samo w sobie smakuje pysznie . ale ja postanowiłam je tym razem wzbogacić o dodatkowe dwie warstwy. Pierwsza to budyń z sokiem marchewkowym , a druga to puszysty krem śmietanowy. Składniki : Ciasto : 2 szklanki utartej marchewki 2 szklanki mąki(...)serka waniliowego. 4 łyżeczki żelatyny 1 łyżka cukru pudru. Wykonanie : Jajka ubić z cukrem na puszysta masę , dodać rozpuszczone i schłodzone masło . wsypać wszystkie suche składniki łącznie z marchewką i wymieszać ciasto na jednolita masę  . Piec ok 50 min w 180'C Wystudzić. Przekroić na dwa blaty. 2 szklanki soku marchewkowego zagotować z cukrem. W pozostałym soku rozmieszać proszek

Malinowa Kawiarenka

Proponowane wyszukiwania