marchewka - 20163 przepisów (strona:145/1345)

Zupa kalafiorowa 171

jesteście przed urlopem, to dla zachowania szczupłej sylwetki można zrezygnować ze śmietany ;) Składniki dla 4 osób: 1 średni kalafior 500 g kawałków kurczaka (ćwiartki, skrzydełka, nóżki) 2-3 młode marchewki 1 pietruszka 1 mały młody seler 100 ml śmietany (opcjonalnie) ½ pęczka posiekanego koperku 3-4 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy sól i pieprz Kalafior obrać z zewnętrznych liści, starannie(...)selera opłukać. Warzywa dodać do gotującego się bulionu, gotować do miękkości (ok. 20 minut). Gdy warzywa będą miękkie wyjąć je razem z mięsem z zupy, wyłowić przyprawy. Jedną marchewkę pokroić w talarki. Mięso oddzielić od kości. Odstawić na bok. Do gorącego bulionu włożyć różyczki kalafiora. Gotować do miękkości. Śmietanę posolić, rozrobić z niewielką ilością wywaru. Dodać do zupy, wymieszać. Już

Pełny talerz
Kaczka po pekińsku Papy Wana 166

papryczka chilli 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków 1,5 łyżeczki brązowego cukru naleśniki (10 małych) 150g mąki pszennej 120 ml gorącej wody 1 łyżka oleju sezamowego dodatkowo 1 mała marchewka 1 mały ogórek sałatkowy Sposób przygotowania kaczka Kaczkę smarujemy w środku przyprawą 5 smaków i czosnkiem, i nadziewamy cebulą, imbirem i anyżem. Z zewnątrz nakłuwamy skórę wykałaczką i smarujemy(...)cienkie placuszki, podsypując mąką. Smażymy na średnim ogniu na grubej patelni lub w woku do powstania brązowych bąbelków z obu stron. Upieczoną kaczkę dzielimy na części i kroimy mięso. Marchewkę i ogórek obieramy i kroimy w słupki. Naleśniki smarujemy sosem śliwkowym, układamy na nich kaczkę, kawałek cebuli, marchewkę, ogórek i zwijamy. Podajemy ciepłe

W kuchni wieczorem
Kurczak w warzywami podany na chińskim makaronie (wonton) 170

Składniki: 1 pierś z kurczaka 1 marchewka 1 biała część pora 1/4 brokułu sól, pieprz czarny przyprawa do dań chińskich* makaron wonton błyskawiczny sos sojowy olej do smażenia   1. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy (marchewkę w słupki, pora w talarki, a brokuł dzielimy na mniejsze części ). 2. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki i przyprawiamy solą(...)Następnie dodajemy pierś z kurczaka. Smażymy na złoty kolor. Przygotowane mięso umieścić do innego naczynia (np. do miseczki), aby na tej samej patelni przesmażyć warzywa (polecam, aby najpierw przesmażyć marchewkę, a gdy uzyska minimalnie bladszy kolor dodać pokrojonego pora).   4. Wrzącą wodą zalać makaron (tak ,aby makaron był całkowicie zakryty i pozostawić na co najmniej 5 minut) i brokuł

Ugotować
Spring rolls'y z kurczakiem i łososiem 207

zakąska na zimno. Do tego dania będziemy potrzebować papier ryżowy, który otrzymywane jest z masy rozmoczonych ziaren ryżowych. Składniki: 1 opakowanie papieru ryżowego 1/2 długiego ogórka 1 duża marchewka 1 czerwona papryka rukola mix sałat usmażona pierś z kurczaka usmażony łosoś sos do namaczania, np. słodkie chili sól, pieprz olej 1. Na samym początku  mięso/łososia umyć, osuszyć(...)przyprawić i usmażyć na złoty kolor. 2. Do wrzącej wody wrzucić obraną marchewkę i tak długo gotować, aż warzywo będzie miękkie. Później marchewkę, paprykę, ogórka pokroić w cienkie słupki. Piersi z kurczaka i łososia również pokroić na dosyć spore paseczki. Do miseczki (większej niż papier ryżowy) wlać letnią przegotowaną wodą. 3. Papier ryżowy namaczać w letniej wodzie

Ugotować
Gulasz z boczniaków 138

przepadają za mięsem - pyszny, aromatyczny gulasz z boczniaków. Ja swoje danie podałam z parówkami, ponieważ nie wyobrażam sobie dania obiadowego bez kawałka mięsa.  Składniki: 250 g boczniaków 1 marchewka 1 obrana cebula mały koncentrat pomidorowy  czosnek (jeżeli nie macie to pomińcie) sól, pieprz przyprawa do grzybów  olej mąka do zagęszczenia sosu Warzywa umyć i osuszyć. Boczniaki pokroić(...)grube plasterki,  a cebulę i czosnek w kosteczkę. Marchewkę obrać i pokroić w cienkie plasterki. Na dno garnka wlać olej i gdy zacznie wrzeć dodać cebulę i czosnek. Smażyć na średnim ogniu, tak długo aż będzie lekko szklista. Następnie cebulę przesypać na talerz i do tego samego garnka wrzucić marchewkę. Smażyć tak długo, aż będzie lekko miękka. Po usmażeniu

Ugotować
Krem szparagowy (zielone szparagi) 150

Błyskawiczny w przygotowaniu, tani i bardzo aromatyczny -  krem z zielonych szparagów podany z serowymi grzankami.   Składniki: 1/2 kg zielonych szparagów 2 obrane marchewki lub kilka sztuk mini marchewek sól, pieprz 1 łyżka śmietany 18% 2 łyżki mąki pszennej grzanki serowe (chleb, starty ser) Szparagi umyć i pozbawić końcówek (uciąć tak ok. 1 cm). Następnie każdą sztukę pokroić(...)kawałki w taki sposób, aby łebki były w całości. Do garnka dodać pokrojone szparagi (bez główek!), obraną i pokrojoną marchewkę. Przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować na średnim ogniu tak długo, aż warzywa będą miękkie. Na sam koniec dodać główki szparagów i jeszcze chwilę gotować. W międzyczasie przygotować grzanki serowe - chleb posypać serem i wstawić na 10 minut do rozgrzanego piekarnika

Ugotować
Sos słodko-kwaśny (do słoików) 164

Warzywa psiankowate 2014 . Składniki na 4 słoiki 0,5 l: 1,5 kg pomidorów bez skórek 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 mała papryczka chili kilka młodych marchewek lub 1 duża 3 średniej wielkości cebule 1 ząbek czosnku 125 g kukurydzy z puszki (bez zalewy) 250 g ananasa z puszki (z zalewą) sól, pieprz 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki(...)łyżki mąki ziemniaczanej Cebulę obrać, przekroić na 4 części i pokroić. Czosnek obrać i drobno posiekać. Papryki umyć, pozbawić nasion i pokroić. Natomiast papryczkę chili bardzo drobno posiekać. Marchewkę obrać, umyć i pokroić w słupki. Pomidory umyć, naciąć i zalać wrzącą wodę. Następnie obrać ze skórki. Do garnka wlać odrobinę oleju, dodać cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli, dodać

Ugotować
Schab z warzywami 145

jest czasochłonne. Schab z warzywami idealnie smakuje na drugi dzień, ponieważ łatwo się odgrzewa.   Składniki dla 4 osób: co najmniej 0,5 kg schabu 2 średniej wielkości marchewki 1 czerwona papryka 2 średniej wielkości cebule 1 kawałek pora olej do smażenia  mąka krupczatka  3 łyżeczki koncentratu pomidorowego  sól, pieprz  papryka ostra  papryka słodka Mięso(...)stron (solą, pieprzem, papryką ostrą oraz papryką słodką). Odstawić na 1 godzinę, aby smaki mogły się przegryźć. W międzyczasie cebulę obrać, umyć, przekroić na pół i pokroić na półplasterki. Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Pora umyć i pokroić na talarki. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, przekroić na pół i pokroić na plasterki.  Każdy kawałek

Ugotować
Gulasz z żołądków drobiowych w sosie własnym 813

pokrojone w paski żołądki są naprawdę pyszne! Jeżeli lubicie poznawać nowe smaki - spróbujcie przygotować taki gulasz. Składniki na 4 porcje: co najmniej 0,5 kg żołądków drobiowych 1 spora marchewka 1 cebula sól, pieprz kilka ziarenek ziela angielskiego 1 listek laurowy 1-2 łyżki mąki pszennej olej do smażenia opcjonalnie świeży, posiekany koperek Żołądki umyć, ewentualnie usunąć żółtą błonę(...)listek laurowy, delikatnie przyprawić solą oraz pieprzem. Dusić (pod przykryciem) około 1-1,5 godziny na małym ogniu. Pod sam koniec duszenia dodać obraną i startą na dużych oczkach marchewkę. Gotować jeszcze kilka minut. Całość posmakować i ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem. Ugotowane żołądki wyjąć i pokroić w paski. Następnie ponownie dodać je do garnka. Całość zagotować i zagęścić (wodą

Ugotować
Łosoś w galarecie 123

Łososia w galarecie możecie przygotować kilka dni przed Wigilią. Przepis dodaje do akcji Wigilia 2014  i Świąteczna rybka . Składniki: 3 kawałki filetów z łososia (bez skórki) 2 małe marchewki 1 pietruszka 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego sól pieprz suszona włoszczyzna  5-6 łyżeczek żelatyny 1 surowe białko ewentualnie do dekoracji: sałata lodowa, pomidory koktajlowe(...)garnka wlać 1,5 l wody, dodać obrane marchewki i pietruszkę. Następnie dodać przyprawy: łyżeczkę soli, pieprzu, liście laurowe, ziele angielskie i suszoną włoszczyznę. Gotować na średnim ogniu, tak długo aż warzywa będą miękkie. Następnie wyjąć warzywa i dodać umyte, osuszone oraz pokrojone na mniejsze kawałki filety z łososia. Delikatnie włożyć je do garnka i gotować kilka minut na małym

Ugotować
Gulasz z łopatki w sosie pomidorowym (danie z szybkowaru) 341

Aromatyczny, lekko słodki gulasz wieprzowy z marchewką i cebulką w sosie pomidorowym. Poniższy gulasz podałam z młodymi ziemniaczkami posypanymi świeżym koperkiem - uwierzcie mi, danie wyszło idealne! Gulasz z łopatki wieprzowej to kolejny przepis na danie z szybkowaru. Jeżeli macie ochotę na inne gulasze to wypróbujcie przepis na gulasz z pieczarkami lub w sosie własnym . Przygotowanie poniższego dania  zajęło(...)dosłownie 35 minut :) Składniki na 4 porcje: 0,8 kg łopatki wieprzowej 1 szklanka przecieru pomidorowego 1 duża czerwona cebula 2 garście mini marchewek (lub 1 duża pokrojona w plasterki) 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz papryka słodka olej  Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem oraz papryką słodką. Na sam koniec wsypać 1 łyżkę mąki

Ugotować
118. Zupa na rozpoczęcie wiosny, czyli krem z pieczonych marchewek z mleczkiem kokosowym. 179

letnia sylwetko, wróć! i inne wyznaczone przez dzisiejszych 'lajfstajlowców' wynalazki. Żarty żartami, ale my z naszą zupą dziś idealnie wstrzelimy się w ten trend.  Zupa krem z pieczonych marchewek z mleczkiem kokosowym przygotowana na warzywnym bulionie (lub drobiowym) to naprawdę dobra propozycja na początek jeszcze odrobinę chłodnej wiosny. To bomba witaminowa - mnóstwo witaminy A i C, pielęgnujmy swój wzrok(...)skórę i układ odpornościowy!  Zapraszamy Was na prostą i przepyszną zupę krem , próbujcie :) Składniki ok. 1 litr bulionu (warzywny lub na drobiu) 3-4 spore marchewki 1 biała cebula ok. 10 cm kawałek jasnej części pora 2 łyżeczki imbiru  1 łyżeczka gałki muszkatołowej 2 ząbki czosnku szczypta chilli (jak ktoś lubi ostrzejszą to wiadomo- więcej;)) 3-4 łyżki

Symfonia Smaków
Spaghetti z marchewki i cukinii z pulpecikami w sosie pomidorowym 274

Szklanka mleka Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, ostra papryka Olej rzepakowy do smażenia Sos: Puszka pomidorów Garść świeżej bazylii Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz Makaron Marchewka Cukinia Łyżeczka oliwy Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, cukier *Bułkę pszenną możemy zastąpić bułką bezglutenową albo kaszą jaglaną Bułkę namaczamy w mleko. Cebule obieramy i kroimy w małą(...)minut. Dorzucamy garść liści bazylii i blenderujemy. Usmażone pulpety przekładamy do sosu, przykrywamy i dusimy kilka minut. Nastawiamy garnek z lekka posoloną wodą (można dorzucić również szczyptę cukru). Marchewkę obieramy, a cukinie dokładnie myjemy. Warzywa „kroimy” obieraczką julienne na paseczki. Marchewkę wrzucamy do wrzącej wody, a po 1 minucie dorzucamy cukinię. Odcedzamy po 20s. Warzywa przekładamy do miseczki, doprawiamy solą

Kolizje Smaków
Koktajl marchewkowo-pomarańczowy, na katar i przeziębienie 134

Prosty, pyszny i zdrowy koktajl. 3 marchewki + 3 pomarańcze = koktajl na katar i przeziębienie. Koktajl ma działanie obkurczające śluzówki nosa, więc polecany przy katarze :) Składniki: (1 porcja) 3 marchewki 3 pomarańcze   Przygotowanie: Marchewki i pomarańcze obrać. Wrzucić do sokowirówki i wycisnąć sok. Przelać do szklanki. Od razu podawać. The post Koktajl marchewkowo-pomarańczowy, na katar i przeziębienie appeared first

Moja Delicja
Glazurowana marchewka z sezamem 370

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Glazurowana marchewka w miodzie jest smacznym dodatkiem do obiadu, może również stanowić przekąskę w ciągu dnia. Słodycz marchewki i miodu przełamałam dodatkiem octu balsamicznego, który podkreślił jej smak. Dodatkowo posypałam ją ziarnami sezamu. Polecam, koniecznie wypróbujcie ten przepis Post Glazurowana marchewka z sezamem pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje