marchewka - 20163 przepisów (strona:150/1345)

Zupa cytrynowa z ryżem 27

niewielkich cytryn 60 g brązowego ryżu 2 żółtka 2 łyżki mascarpone (można tez zastąpić słodką śmietanką) Bulion lub woda i dobrej jakości kostka bulionowa Pieprz, sól, kurkuma, tymianek Wykonanie Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na dużych oczkach, pora drobno posiekać Cytryny dokładnie wyszorować, z jednej zetrzeć skórkę, z obu wycisnąć sok W garnku rozgrzać około łyżkę oliwy, wrzucić warzywa, podsmażyć kilka(...)brązowego ryżu","2 żółtka","2 łyżki mascarpone (można tez zastąpić słodką śmietanką)","Bulion lub woda i dobrej jakości kostka bulionowa","Pieprz, sól, kurkuma, tymianek"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","name":"Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na dużych oczkach, pora drobno posiekać","text":"Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na dużych oczkach, pora drobno posiekać","url":"https:\/\/healthycreations.pl\/2021\/06\/zupa-cytrynowa-z-ryzem\/#wpzoom-rcb-direction-step-60576cee5c6c3

Healthycreations.pl
Kotlety wegetariańskie – aż 15 przepisów na wege kotleciki i pulpety 47

także z kaszy jaglanej. Poniżej znajdziesz 15 przepisów, a wśród nich: kotlety a’la ruskie pulpeciki z bakłażana kotlety z boczniaków jak mielone pulpety z ciecierzycy kotlety z marchewką i pieczarkami pulpety z kaszy jaglanej i cukinii Zobacz również inne wegetariańskie przepisy . WEGE KOTLECIKI – 15 PRZEPISÓW Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub nazwę danego przepisu. Kotlety wegetariańskie(...)kukurydzą – świeże burgery Czasami z wielką chęcią sięgamy po fast foody, jednak przygotowanie zdrowszych wersji fast foodów nie wymaga wielkiego wysiłku! Dzięki temu… ZOBACZ PRZEPIS Kotlety z marchewki – wegańskie kotlety marchewkowe z pieczarkami i porem Kotlety z marchewki to pomysł na bardzo szybki dodatek do obiadu, świetnie smakują z każdym sosem! Sprawdź inne przepisy na… ZOBACZ PRZEPIS

Via Gusto
Z ŁĄKI NA TALERZ: Pikantne wrapy z liści nasturcji 46

będzie, a tymczasem wychodzę na balkon, na którym obrodziła w tym roku nasturcja i zabieram jej okazałe liście do kuchni. Czeka już tutaj sałtka ze świeżej, młodej cukinii, chrupiącej marchewki i strzelajacych sokiem czerwonych koralików porzeczki. Wypełniam liście sałatką, posypuję kruszonym serem feta i polewam całość olejem chili - tak powstają ogrodowe wrapy środka lata :) Pełne świeżości, tekstur i różnorodnych smaków(...)jeśli nie macje dostępu do nasturcji, mozecie wykorzystać sałate rzymska lub lodową :) Wrapy z liści nasturcji Potrzebujesz: kilka dużych liści nasturcji / sałaty rzymskiej 1/2 małej cukini 1 młoda marchewka 3 łyżki czerwonej porzeczki 30g sera feta gruby szczypiorek do podania 1/3 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soku z cytryny sól i pieprz do smaku 1 łyżka oleju olej chili lub płatki

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Placuszki cukiniowo-marchewkowe z białkami jaj 37

proste danie z wykorzystaniem białek jaj od Farma Białka . Polecam przetestować!  Składniki: 1 jajo 100 ml białek jaj 50 g maki ryżowej 250 g cukinii 100 g obranej marchewki przyprawy: pieprz, sól, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, papryka słodka  20 ml oleju rzepakowego do smażenia Sposób przygotowania: Warzywa dokładnie umyć. Marchewkę obrać. Od cukinii odkroić końce. Marchewkę i cukinię

Truskawkowa Fiesta
Pasztet z kabaczka lub cukinii 46

ciepło jako element obiadu lub na zimno, rozsmarowany na kanapce. Wypróbujcie, jeśli lubicie cukinię i bezmięsne przysmaki.  Pasztet z kabaczka swój piękny, słoneczny kolor zawdzięcza dodatkowi kurkumy i marchewki. Pięknie pachnie i ma wyjątkowy smak, ale jeśli nie przepadacie za kurkumą możecie dodać tutaj mieszankę ulubionych ziół albo innych przypraw, sprawdzi się nawet mieszanka kebab/gyros. Wegetariański pasztet z cukinii(...)pojemności 250 ml: 1 kg kabaczka (waga po obraniu i pozbyciu się pestek) - można też użyć cukinii (z niej nie trzeba wyciągać pestek, chyba że jest bardzo duża) cebula, marchewka, 3 ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy lub oleju, 3/4 szklanki bułki tartej, 5 łyżek kaszy manny (można zastąpić bułką tartą) 4 łyżki posiekanej natki pietruszki, 3 jajka sól (2 łyżeczki

Lekcje w kuchni
MARCHEWKOWIEC 48

Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 300 g marchewki (ok. 2 duże) 2 jabłka 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka przyprawy do ciasta marchewkowego 3 łyżki proszku do pieczenia (30g) 180 ml oleju olejek pomarańczowy U mnie szklanka ma 200 ml.  Przygotowanie: Marchewkę - obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  Jabłka -  jabłka obrać(...)mogel robotem. Nastepnie do ubitych jajek dodać ojej i olejek pomarańczowy wymieszać trzepaczką. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą do ciasta marchewkowego wymieszać trzepaczką. Dodać startą marchewkę i starte jajbłka, wymieszać za pomocą trzepaczki lub łyżki. Dokładnie wymieszać.  Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem

Ciastka - domowe słodkości
Jak gotować w szybkowarze? 48

indyka, wieprzowinę, drobiu czy wołowinę, a każde z tych mięs będzie gotowane szybko i smacznie. Warzywa gotowane w szybkowarze zachowują więcej witamin i minerałów niż w tradycyjnym gotowaniu. Marchewka, ziemniaki, brukselka, groszek – wszystkie te warzywa doskonale nadają się do gotowania pod ciśnieniem. Ryby, dzięki krótkiemu czasowi gotowania, zachowują swoją delikatność i smak. Możemy przyrządzać dorsza, łososia, mintaja i wiele(...)pysznych potraw. Szybkie i proste przepisy na dania w szybkowarze Szczegółowy przepis na Gulasz wołowy w szybkowarze: Składniki: 500g wołowiny, pokrojonej w kostkę 2 cebule, pokrojone w piórka 2 marchewki, pokrojone w plastry 2 ząbki czosnku, posiekane 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku (opcjonalnie, jeśli lubisz pikantne dania) 1 łyżka

Podstawy Gotowania
Jak gotować flaki? 39

zimnej wodzie z octem przez kilka godzin, aby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu. Gotowanie flaków Przygotowanie wywaru: Do gotowania flaków potrzebny będzie wywar warzywny lub mięsny. Warzywny można przygotować z marchewki, selera, pietruszki i cebuli, a mięsny z dodatkiem mięsnych kości i warzyw. Gotowanie flaków w wywarze nadaje im głęboki smak i aromat. Gotowanie flaków: Dodaj oczyśczone flaki do gotującego się(...)przygotowania, ale z odpowiednimi wskazówkami stanie się to prostsze. Oto szczegółowy przepis na pyszne flaki po polsku: Składniki: 1 kg flaków wołowych lub wieprzowych 1 duża cebula 2 marchewki 2 pietruszki 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1,5 litra wywaru mięsnego (możesz użyć kostki rosołowej) 2-3 ząbki czosnku Sól i pieprz do smaku Opcjonalnie: odrobina papryki

Podstawy Gotowania
PLACKI Z CUKINII I MARCHEWKI 42

Smaczne, lekko chrupiące i zdrowe placki. Chętnie jadane przez dzieci i dorosłych. SKŁADNIKI. młoda cukinia 420 g młoda marchewka 210 g 3 małe czerwone cebule mąka kukurydziana 5-6 czubatych łyżek jogurt naturalny 3 łyżki 3 małe jajka 3 ząbki czosnku sok z cytryny 3 łyżeczki musztarda francuska 1,5 -2 łyżeczki sól, pieprz do smaku Marchewki, cebule i czosnek(...)obrać. Cukinię, marchewki, cebulę zetrzeć na dużych oczkach tarki. Dodać przeciśnięty czosnek, posypać solą i odstawić na 10 minut. Potem delikatnie odcisnąć, przełożyć do miski. Dodać mąkę, jajka, jogurt, musztardę, sok z cytryny, pieprz. Dobrze wymieszać i smażyć na suchej patelni do przyrumienienia

Smaczne moje
Kasza jaglana gotowanie 36

ilość wody sprawi, że kasza będzie papkowata, a zbyt mała spowoduje, że ziarna pozostaną twarde. Przepisy na smaczne dania z kaszą jaglaną Kasza jaglana z warzywami: Składniki: kasza jaglana, marchewka, papryka, cebula, czosnek, olej rzepakowy, sól, pieprz, zioła prowansalskie. Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z instrukcją z poprzedniego rozdziału. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj(...)pokrojoną w kostkę marchewkę i paprykę. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj ugotowaną kaszę, dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Kasza jaglana z suszonymi owocami: Składniki: kasza jaglana, suszone śliwki, rodzynki, orzechy włoskie, miód, cynamon. Ugotuj kaszę jaglaną i odstaw do przestudzenia. Następnie dodaj suszone owoce, posiekane orzechy i skrop miód. Całość delikatnie wymieszaj, aby połączyć smaki. Kasza jaglana z kurczakiem

Podstawy Gotowania
Gulasz z grzybami, czyli przepis pełen aromatu 50

gulaszu z grzybami leśnymi: 500 g mięsa wieprzowego (łopatka, szynka lub karkówka) 500 g grzybów leśnych (może być to jeden gatunek, np. podgrzybki lub miks) 2 średnie cebule 2 marchewki 2 ząbki czosnku przyprawy: 4 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, pół łyżeczki ziaren pieprzu, pół łyżeczki ziaren jałowca 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka masła olej do podsmażenia mięsa(...)tego około 1 łyżkę mąki, pozostała część tego składnika przyda się na późniejszym etapie przygotowywania dania). Grzyby obierz, umyj i osusz. Posiekaj je na paski. Obierz także cebule, marchewki i czosnek. Pokrój je na talarki. Na patelni rozgrzej porządnie olej i wrzuć oprószone mąką mięso. Zmniejsz moc palnika i podsmażaj wieprzowinę przez chwilę. Pamiętaj, by od czasu do czasu zamieszać

Rozdomowiona
Surówka z kiszonej kapusty, pora i marchewki 35

granit, na którym pizza się idealnie (mam nadzieję) dopiecze. No nic, trzymajcie się i do następnego. Składniki: 300 g kiszonej kapusty 1 średni por (tylko biała część) 1 duża marchewka 1 duże jabłko pół łyżeczki cukru (lub więcej, do smaku) sól (opcjonalnie) pieprz 2 łyżki oliwy extra virgin (można dać olej rzepakowy) Kapustę odciskamy z soku i szatkujemy(...)razem tego nie robiłam), wrzucamy do miski. Pora dokładnie myjemy i kroimy w półplasterki. Marchewkę i jabłko obieramy i ścieramy na tarce na największych oczkach. Do kapusty dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na jakieś 30 minut żeby smaki się połączyły. Podobne przepisy: Surówka z kiszonej kapusty z dymką Surówka z kiszonej kapusty z ananasem Surówka z kiszonej kapusty

Kardamonovy
Surówka z młodej kapusty i kukurydzy 37

szczawiem powoli zaczynamy się lubić. Dziś dość klasycznie. Właściwie prawie każdy wiosenny sezon owocowo-warzywny zaczynam od młodej kapusty, a dokładniej od surówki z nią. I tak łaziłam koło marchewki, trochę koło jabłka i nic nie wyłaziłam. Sezon w tym roku wyjątkowo zaczęłam od połączenia młodej kapusty i kukurydzy. Od razu wiedziałam, że dorzucę do tego trochę koperku(...)kapusty: Surówka z młodej kapusty z rzodkiewkami i fetą Surówka z młodej kapusty z sosem farmerskim Surówka z młodej kapusty z sosem słodko-pikantnym Surówka z młodej kapusty z marchewką i gruszką Surówka z młodej kapusty, kalarepy i migdałów Surówka z młodej kapusty i marchewki Surówka z młodej kapusty z ogórkami Surówka z młodej kapusty i rzodkiewki Coleslaw z młodej

Kardamonovy
Zupa koperkowa z porem i młodymi ziemniakami 36

wydziwianiu, bo jest w czym wybierać, jeżeli chodzi o wybór składników, więc sami rozumiecie. Do następnego, cześć. Składniki: 1 l bulionu (ja użyłam drobiowego) 1 duży pęczek koperku 1 marchewka mała jasnozielona część pora 4 średnie młode ziemniaki pół łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki śmietany 12% (ja użyłam tej z kartonika, do zup i sosów) 1 łyżka masła sól(...)pieprz (przepis na 3-4 porcje) Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie plasterki lub półplasterki, pora dokładnie myjemy i kroimy w cienkie półplasterki, smażymy na maśle w garnku na małym ogniu około 5 minut, często mieszamy. W międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy je w kostkę, myjemy, odstawiamy. Do usmażonej marchewki i pora dodajemy ziemniaki, wszystko smażymy na wolnym ogniu około

Kardamonovy