marchewka - 20163 przepisów (strona:143/1345)

CHŁODNIK Z MARCHEWKI I MELONA 111

garba lub sztuczną nogę to zapraszam… Wystarczy napisać Z nowymi znajomościami jest jak z nowymi smakami. Trzeba spróbować. Więc ja was dziś zachęcam do czegoś innego. CHŁODNIK Z MARCHEWKI I MELONA Może brzmi dziwnie, ale jest pyszny, delikatny i paskudnie zdrowy. Dla ortodoksów informacja, że nie ma glutenu, białek zwierzęcych i miliona kalorii. Fajnie gasi upał i o dziwo(...)można się nim najeść. Potrzebujemy: 2 pęczki młodej marchewki ½ melona szklankę mleczka kokosowego szklankę wody sok z połowy limonki 1 goździk, 1 gwiazdkę anyżu – można pominąć świeży tymianek garść malin łyżeczkę miodu – opcjonalnie szczyptę soli i pieprzu Marchew myjemy, pozbawiamy naci i nie obieramy. Kroimy na plasterki, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Jeśli używamy goździka i anyżu to dodajemy

ladykitchen
Marchewka duszona 168

Młoda marchewka ..duszona...pyszny dodatek do obiadu .. 1 kg marchwi  2 ząbki czosnku  1 łyżeczka cukru  sól, pieprz  listek laurowy  ziele angielskie  2 łyżki masła  1 łyżeczka mąki Marchew obrać i pokroić w kostkę lub plasterki, czosnek przecisną przez praskę.Zalać wodą do przykrycia marchewki, dodać przyprawy oraz masło.Gotować do miękkości marchewki

Moje domowe kucharzenie
Tort marchewkowy z kremem kokosowym 230

należy. Wyszedł na prawdę pyszny! Jeśli lubicie podobne smaki to zachęcam do zrobienia tego tortu. Ma też tę zaletę, że nie trzeba go szczególnie ozdabiać. Tort marchewkowy: 1 kg marchewki (ok. 4 szklanki startej, mogą być też pozostałości po soku z sokowirówki) 4 duże jajka 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szklanka drobno pokrojonego ananasa(...)Jeśli nie macie dwóch – należy upiec ciasto w dwóch turach. Można też użyć jednej większej tortownicy, ale wtedy nie uda się uzyskać czterech warstw. Marchewkę obieramy i trzemy na tarce o najdrobniejszych oczkach, ananasa drobno siekamy (ja posiekałam pulsacyjnie w blenderze). Odciskamy z nadmiaru wody, biorąc w ręce i wyciskając sok. Obie mąki łączymy z proszkiem do pieczenia, sodą

Poezja smaku
Schab zapiekany w sosie śmietanowo - musztardowym 220

było za suche a śmietana wraz z pozostałymi dodatkami utworzyłam aromatyczny sos. Mięso podałam z ziemniakami i surówką z kapusty. Pychota :) 4 porcje: Składniki: 4 plastry schabu 3 marchewki 1 pietruszka 3 cebule 200 g śmietany 18% 200 g śmietany 30% musztarda miodowa Dijon - Maille ( De Care ) sól, pieprz, papryka słodka, liść laurowy, gałka muszkatałowa, przyprawa do mięs Mięso obficie(...)natrzeć pieprzem, słodką papryką i przyprawą do mięsa. Każdy plaster posmarować grubo musztardą miodową (z obu stron). Przełożyć do pojemnika, zakryć folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki. Marchewkę i pietruszką obrać i pokroić w plastry. Cebulę posiekać w piórka. Na patelni rozpuścić kawałeczek margaryny i krótko podsmażyć mięso z obu stron. Schab przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posmarować cienko

My simple kitchen
CIASTO MARCHEWKOWE 183

Puszyste, wilgotne o lekko korzennym smaku - tak w skrócie można opisać to ciasto. Bardzo łatwe w wykonaniu, wystarczy wszystko ze sobą zmiksować, upiec i gotowe :) Składniki: 2 szklanki startej marchewki (na drobnych oczkach) 2 szklanki mąki pszennej 4 jaja 1,5 szklanki cukru (ilość cukru jest opcjonalna, powinna zależeć od słodkości marchewek) 1 opakowanie cukru waniliowego  2 płaskie łyżeczki(...)wykonania:  Jaja utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać olej. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Całość dodać do masy i zmiksować. Dodać marchewkę, cukier waniliowy i cynamon, zmiksować. Do jednolitej masy wsypać orzechy i migdały i całość wymieszać rózgą. Ciasto wyłożyć do formy posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika

Qchnia po prostu
Chłodnik marchewkowy z nutą pomarańczy. 166

czas na zupy typu chłodnik. Pożywne, bogate w smaku no i jak sama nazwa mówi chłodne. Marchewkowa uwielbiana w naszym domu na gorąco, jak i wersja na zimno. Połączenie marchwi, pomarańczy, cynamonu i nuty pietruszki ...chyba już nic więcej nie trzeba pisać :) SKŁADNIKI : 4 średnie marchwie  1 małą cebulę  pęczek natki pietruszki (wedle uznania) 3 szklanki bulionu drobiowego(...)pomarańczy  1/2 łyżeczki cynamonu sól do smaku biały pieprz do smaku   SPOSÓB WYKONANIA : Marchew umyć, ugotować, obrać, pokroić w plastry. Cebule pokroić w kostkę, pietruszkę umyć posiekać. Warzywa zmiksować, dolewając wyciśnięty sok z pomarańczy oraz bulion. Zupę doprawić przyprawami. Schłodzić, zajadać :) Prosto smacznie a na takie upały idealne. Bulion drobiowy gotuję na skrzydełkach lub innych częściach rosołowych

Basia w kuchni
Pikantne puree z batatów 186

Moją ulubioną propozycją podania batatów jest puree, smak jest niecodzienny, zdecydowanie wart spróbowania. Świetnie pasuje do pieczonych skrzydełek lub grillowanej wołowiny. SKŁADNIKI ( na 4 porcje) 2 duże bataty 2 marchewki 1 ząbek czosnku 1 nieduża papryczka jalapeno 2 łyżki śmietany 12% lub 18% 1 łyżka masła pieprz cayenne gałka muszkatołowa sól dodatkowo świeży tymianek kilka plasterków chorrizo grana padano SPOSÓB(...)WYKONANIA Bataty i marchewkę pokroić w równe kawałki około 3 cm. Włożyć do garnka z osoloną wodą i gotować ok 20 min, aż bataty i marchewką będą miękkie, ale nie będą się rozpadać. Ugotowane warzywa odcedzić. Do garnka dodać śmietanę, masło, ząbek czosnku, papryczkę jalapeno i całość zblendować na jednolitą, gładką masę. Dodać wedle uznania gałkę muszkatołową, pieprz cayenne

DefinicjaSmaku
Zupa krem z marchwi 180

masz pomysłu na pyszną  i sycącą zupę?  Ja też nie miałam. Postanowiłam poeksperymentować z marchewką i przyprawami, które akurat mam w kuchni. Całość powstała w ciągu nie całej godziny. Do marchewki a'la creme potrzebne są następujące składniki: 1 kg marchewek 2 małe cebule 2 ziemniaki ok 7 plasterków imbiru 2 łyżki masła 2 łyzki jogurtu greckiego sól

Jemy Pijemy
Curry warzywne z tofu na czarnym ryżu podane 152

Smaczne, szybkie, zdrowe i wegetariańskie curry :) Składniki na 4 porcje: 1 czerwona papryka 1 cebula 2 marchewki 1/2 korzenia selera 1/2 bakłażana 1 małe opakowanie tofu 2-3 łyżeczki gotowej mieszanki curry w proszku 1/2 puszki mleka kokosowego 1 szklanka czarnego ryżu 2-3 łyżki oleju  3-4 łyżki sosu sojowego natka pietruszki lub świeża kolendra Ryż opłukać(...)zimną wodą i gotować ok pół godziny w 2 szklankach wody. Marchewkę pokroić w plastry ( nie za cienkie ),  cebulę w piórka, bakłażana w grubą kostkę, paprykę w grube kawałki, cukinię w pół plastry, tofu w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażyć marchewkę, następnie dodawać po kolei cebulę, bakłażana, paprykę i cukinię. Doprawić curry i sosem sojowym. Podlewać mlekiem kokosowym, jeśli

Jemy Pijemy
Babeczki marchewkowe 145

łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki cukru 2 jajka 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika szczypta soli 2 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki   Polewa: 160 g serka naturalnego lub śmietankowego 1,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny   Najpierw miksujemy cukier z olejem i dodajemy po 1 jajku. Potem stopniowo(...)dodajemy mąkę i resztę składników. Na końcu dodajemy startą marchewkę. Dobrze jest odcisnąć trochę soku z marchewki żeby babeczki nie były za mokre. Ciasto nakładamy do papilotek do 2/3 wysokości i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy ok. 20-30 minut. Gotowe babeczki studzimy. W międzyczasie robimy polewę. Serek ucieramy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny

Kuchenne Wariacje
Wiosenny makaron z warzywami 126

kolejną propozycję na makaron. Tym razem jest to makaron farfalle z warzywami w sosie śmietanowym. Serdecznie zapraszamy Składniki: - 130 g makaronu kokardki - 1 cukinia - 1/2 brokuła - 1 marchewka - 1 łyżka masła - 30 g parmezanu - 200 g śmietanki 18% - przyprawy: sól, pieprz kolorowy, gałka muszkatołowa Składniki są na 2 porcje. Najpierw przygotowujemy sobie warzywa marchewkę, cukinię i brokuła – oczywiście myjemy(...)obieramy. Marchewkę kroimy w kostkę, brokuła dzielimy na małe różyczki a cukinię kroimy w półksiężyce. Gotowe warzywa przekładamy do parowaru i gotujemy ok. 20 min (dla cukini zmniejszyłabym czas do 10 min bo troszkę za długi to czas dla niej). Warzywa lekko solimy dla smaku. Jak ktoś nie dysponuje parowarem może po prostu ugotować. W między czasie gotujemy makaron

Kuchenne Wariacje
Tęczowa tarta warzywna 224

tych (obu) okazji specjalnie dla Was ... ciasto, jednak wyjątkowe - jak moi Fani! Przecież nie mogłabym Was nie zaskoczyć! Składniki: ciasto na tartę - przepis tutaj (klik) 3 duże marchwie 2 duże pietruszki 1 cukinia 1 bakłażan opakowanie boczku długo dojrzewającego lub szynki szwarcwaldzkiej 1 jajko 1 łyżka stołowa musztardy Dijon 1 duży ząbek czosnku (lub 2 małe) sól i pieprz(...)smaku Wykonanie: Przygotować ciasto na tartę według przepisu (klik) . Marchew, pietruszkę, cukinię oraz bakłażana pokroić w cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw. Marchew i pietruszkę zblanszować (około 3 minut w gorącej wodzie). Bakłażana podsmażyć na patelni grillowej, nie jest to konieczne, jednak ja wolę takiego. Czosnek posiekać drobno. W miseczce wymieszać jajko, czosnek, musztardę, sól i pieprz. Wyrośnięte ciasto

Garniec Magalie
Gulasz z wątróbką i warzywami 176

ewentualnie z jabłkiem. Tym razem postanowiłam trochę urozmaicić to danie i wyszło równie smaczne. Można podać z ziemniakami, pieczywem czy kaszą. Składniki: 400 g wątróbki drobiowej duża cebula duża marchew 5 średnich ogórków konserwowych łyżeczka koncentratu pomidorowego sól i pieprz lubczyk (suszony) łyżka masła Przygotowanie Wątróbkę płuczemy, oczyszczamy i kroimy na kawałki. Podsmażamy ją na patelni. Cebulę kroimy w piórka(...)marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, ogórki kroimy w plasterki. W garnku roztapiamy masło i dodajemy cebulę i marchew. Warzywa podsmażamy, następnie podlewamy pół szklanki wody i dusimy dopóki nie zmiękną. Dodajemy podsmażoną wątróbkę, ogórki, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Dusimy jeszcze przez około 5 minut. W razie potrzeby podlewamy wodą

e-PrzepisyKulinarne
Potrawka z indyka ze szparagami 242

kopytkami. Zapraszam na potrawkę z indyka ze szparagami Potrawka z indyka ze szparagami Składniki: (dla 4 osób) 400 g piersi z indyka 2 białe części pora 6 średnich marchewek pęczek zielonych szparagów 400 ml śmietany 30-36% 2-3 ząbki czosnku 1-2 łyżeczki musztardy sarepskiej 0,5 kostki masła lub olej do smażenia sól, pieprz, słodka papryka Przygotowanie: Szparagi(...)opłukać, oberwać zdrewniałe końcówki i pokroić na mniejsze kawałki tak, aby zostały całe główki. Pory przeciąć wzdłuż, dobrze wypłukać i pokroić w półplasteki. Marchewki opłukać i obrać a następnie pokroić w cienkie plasterki (moje były za grube i dość długo się dusiły). Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę, doprawić je solą, pieprzem

UgotujmyTo.pl
Karmelizowana marchewka 221

Blueberry Corner by "jagodzianka" Karmelizowana marchewka to wspaniały dodatek do obiadu. Słodka marchewka z dodatkiem pachnącego tymianku to kompozycja smaczna i lekka. Najlepsza do … Przeczytaj cały artykuł Post Karmelizowana marchewka pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner

Proponowane wyszukiwania