Słodka, soczysta i szybka do przygotowania - surówka z marchewką, jabłkami i rodzynkami. Lubię takie proste połączenie składników. Poniższa surówka świetnie smakuje kilka godzin po przygotowaniu (rodzynki lekko zmiękną). Taka surówka idealnie nadaje się jako dodatek do obiadu jak i na drugie śniadanie. Składniki na porcję dla 4 osób: 4 średniej wielkości marchewki 2 słodkie jabłka 2 garście rodzynek sól(...)pieprz sok z cytryny Marchewki i jabłka umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do startych warzyw i owoców dodać rodzynki oraz sok z cytryny (na początek 1 łyżkę). Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać. Posmakować i ewentualnie mocniej doprawić lub dodać więcej soku z cytryny. Schłodzić przed podaniem
UgotowaćMarchewka w sezamie czyli szybka, gotowa w 10 minut sałatka do obiadu lub dodatek do kanapek. Równie dobrze smakuje sama! Ja do smażenia marchewki dodaję tylko 1 łyżeczkę masła ale można dodać więcej, wtedy marchewka będzie bardziej lśniąca i mniejsze ryzyko przypalenia. Proponuję również dodać czarny sezam – bardzo cieszy oko takie zestawienie a jak wiadomo jemy też oczami
Mohiellatypu stir-fry nie wymaga zbyt dużego wysiłku, a efekt z pewnością zadowoli niejedno podniebienie Składniki: 2 piersi z kurczaka 200 g makaronu Chow Mein 1 czerwona papryka 1 marchewka 1/2 małej kapusty pekińskiej 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego imbiru szczypta chili 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki oleju sezamowego 1 łyżka sosu rybnego kilka łyżek sosu(...)sezamu Przygotowanie: Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Piersi kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na paseczki. Dodać 2 łyżki sosu sojowego, szczyptę chili, wymieszać i odstawić. Paprykę i marchewkę pokroić w zapałki, szalotkę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Kapustę pekińską przekroić wzdłuż, następnie pokroić w poprzek zaczynając od strony liści i kończąc w połowie kapusty (na paski około
Oryginalny smakCzerwona fasola, bardzo prosta w przyrządzeniu, lekka i zdrowa! Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 1 słoik czerwonej fasoli 1 średnia cebula pół czerwonej papryki 2 małe marchewki 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżki oliwy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1,5 szklanki wrzącej wody Przygotowanie Cebulę i papryki umyć i pokroić w kostkę. Oliwę rozgrzać w garnku, dodać cebulę(...)papryki. Zeszklić. Dodać pokrojone w cienkie plasterki marchewki. Mieszać 3 min. Dodać koncentrat i fasolę. Wlać wrzącą wodę. Przykryć i gotować, aż marchewki zmiękną. Można podawać na ciepło lub na zimno. Udekorować pietruszką. Artykuł BARBUN FASÜLYE, czyli czerwona fasola po turecku pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy
Tureckie PrzepisyBardzo podobna do polskiej sałatki jarzynowej. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 2 marchewki 2 średnie ziemniaki 1 szklanka groszku konserwowego 8 ogórków kiszonych 5 łyżek majonezu sól Przygotowanie Ziemniaki i marchewki ugotować oddzielnie do miękkości. Ogórki kiszone, marchewki i ziemniaki pokroić w drobną kostkę. W głębokiej misce wymieszać warzywa z majonezem, przeprawić solą. Artykuł RUS SALATASI, czyli sałatka jarzynowa
Tureckie PrzepisyWartościowa, delikatna i lekka zupa z bobu. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 1 paczka mrożonego bobu (450g.) 1 mała marchewka 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżka mąki sól pieprz śmietana 18% do dekoracji posiekany koperek sok z cytryny Przygotowanie W garnku gotować bób do miękkości. Odcedzić i obrać go. Cebulę i czosnek obrać, umyć(...)pokroić w drobną kostkę. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć. W garnku rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę, czosnek i marchewkę. Zeszklić. Dodać mąkę i mieszać przez minutę. Dodać bób, mieszać jeszcze chwilę i wlać wrzącą wodę. Gotować 10 min. i zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wlać do miseczki, udekorować śmietaną i koperkiem. Artykuł BAKLA ÇORBASI, czyli
Tureckie PrzepisyFaszerowane karczochy duszone z warzywami. Bardzo zdrowe danie, popularne w południe w Turcji. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 5-6 karczochów 1 marchewka 1 ziemniak 1 szklanka groszku mrożonego lub świeżego 1 mała cebula 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka mąki ½ cytryny 1 łyżeczka cukru sól koperek 1 szklanka wrzącej wody Przygotowanie Karczochy wrzucić do miski z wodą i sokiem(...)cytryny. Obrać i umyć marchewkę, ziemniak i cebulę. Pokroić w kostkę. Rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę i marchewkę. Zeszklić i dodać groszek. Mieszać chwilę i włożyć karczochy i ziemniaka. Dodać sól, mąkę i cukier. Wlać wrzącą wodę. Przykryć, 5 min. gotować i potem zmniejszyć ogień. Gotować do miękkości warzyw. Wyłączyć ogień. Przykryć folią aluminiową. Odstawić na bok i odczekać pół
Tureckie PrzepisyMarchewka jak wielu z Was wiadomo jest bogatym źródłem witaminy A i potasu. Ananas także bogaty jest w potas oraz w witaminę C. Surówka jest lekka, smaczna i do zrobienia w około 15 minut. Zdrowa przekąska lub dodatek do obiadu. Składniki : 200 – 250 g marchewki 5 plastrów ananasa z puszki 2 -3 łyżki syropu z ananasa opcjonalnie łyżeczka cukru(...)Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Plastry ananasa odsączyć, pokroić w nieduże kawałki Składniki umieścić w misce, wymieszać z sokiem z ananasa i gotowe
Niebieski kubek z kawaKolejna zupa z czerwonej soczewicy z rozgrzewającymi przyprawami: cynamonem, kurkumą, kolendrą, czerwoną papryczką chili. Zupa z dodatkiem warzyw, takich jak marchewka, seler naciowy, cebula, czosnek, pomidory w puszce. Zupa z czerwonej soczewicy jest gęsta, sycącą i bardzo zdrowa. Ma inny smak, bardziej słodki o tej prezentowanej wcześniej na blogu ( Rozgrzewająca zupa z soczewicy wg. Gordona Ramsay’a ), którą wyróżniała przyprawa(...)garam masala. Składniki: (4 porcje) 1 biała cebula 1 duża marchewka 2 gałązki selera naciowego 1 małe czerwone chili 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek 1 łyżeczka mielonej kurkumy 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 laska cynamonu 400 g pomidorów w puszce 1 czubata szklanka czerwonej soczewicy 1,5 ml bulionu
Moja Delicjaczemu każdy poradzi sobie z jej ugotowaniem. Taka zupa idealnie poprawia nastrój w ponure zimowe dni. Polecam! Składniki : 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 dynia piżmowa 3-4 marchewki 500ml bulionu warzywnego 200-300ml wody 125ml mleka sól, pieprz gałka muszkatołowa masło Przygotowanie : W garnku roztopić masło i przesmażyć na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz rozgnieciony(...)czosnek. Marchewkę obrać i pokroić w cienkie plasterki (dzięki temu szybciej się ugotuje), dynie obrać, usunąć pestki i pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa dodać do cebuli, zalać bulionem, dodać nieco wody, tak aby warzywa były zakryte i zagotować. Zmniejszyć gaz i gotować do czasu aż marchewka będzie miękka. Doprawić solą i pieprzem. Zmiksować, dolać mleko i dodać gałkę muszkatołową
Codzienne GotowanieBardzo proste, jednogarnkowe danie, tzw. Eintopf, które smakuje wybornie przy minimalnym nakładzie pracy. Soczyste i mięciutkie mięso, w tym wypadku szynka, i kilka prostych warzyw, takich jak ziemniaki, marchewka, cebula, kapusta i czosnek. Gulasz przyprawiłam tymiankiem i wędzoną papryką (do kupienia w każdym większym markecie na dziale z przyprawami), tak jak moje jesienne Leczo z Kabaczkiem i Dynią , która(...)jest treściwe, syte, rozgrzewające i co najważniejsze bardzo, bardzo smaczne :) SKŁADNIKI: 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 4 łyżki oleju 700 g szynki lub łopatki wieprzowej 2 większe marchewki około 1/3 główki małej białej kapusty (250-300 g) 5 średnich ziemniaków 0,6 l wody 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka suszonego tymianku lub 2 świeżego 2 łyżeczki słodkiej mielonej
Słodko-Słony Świat Ilonybyłam lekko zdziwiona, przyznam jednak, ze sałatka mi się spodobała, a dodany do niej granat tylko polepszył jej smak. Wypróbujcie! jest lekka i witaminowa :) Składniki: 1 burak 1 marchewka 3 liście kapusty pekińskiej 2 jajka 150-200 g salami lub innej wędzonej wędliny 1 cebula (opcjonalnie) majonez ok. 1/4 granata Przygotowanie: 1. Burak obieramy ze skorki i ścieramy(...)tarce. 2. Marchewkę myjemy i obieramy ze skorki, ścieramy na tarce. 3. Kapustę pekińską myjemy i kroimy w cieniutkie paseczki. 4. Wędlinę kroimy w paseczki. 5. Jajka gotujemy na twardo. PATRZ >>> JAJKA GOTOWANE NA TWARDO . Obieramy z łupiny i ścieramy na tarce. 6. Granat myjemy i obieramy. Rozdzielamy na pojedyncze pestki. 7. Na dużym płaskim talerzu, kupkami
Kulinarnie z Polką na KresachJamiego. W oryginalnym przepisie autor przygotowuje wszystko od początku, tzn. piecze specjalnie kurczaka itd. Ja wykorzystałam mięso z ćwiartek, na których gotowałam rosół. Oszczędność czasu oraz zagospodarowanie kurczaka i marchewek z rosołu, czyli niemal jak dwie pieczenie na jednym ogniu. Bo ma być szybko, jak to w bistro ;) Składniki: 2 ćwiartki kurczaka z rosołu 3 średnie ziemniaki 3 marchewki(...)być również większe). Na większej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy na nim kawałki kurczaka. Dodajemy przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane ząbki czosnku. Do kurczaka wlewamy wino, dodajemy marchewkę, ziemniaki, pieczarki, sok z cytryny oraz śmietankę. Gotujemy razem przez chwilkę, aż lekko odparuje. Przyprawiamy do smaku tymiankiem, solą i pieprzem. Tak przygotowane mięso z warzywami przekładamy do naczynia ceramicznego
bistro mamaidealny przepis. Zachęcam do wypróbowania i wzięcia udziału w wyzwaniu :) Czas przygotowania: ok. 3h Ilość porcji: 8 Składniki: Porcja rosołowa 5 łyżek suchej fasoli 3 buraki 2 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek pora Cebula Łyżka soku z cytryny 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki przecieru pomidorowego Natka pietruszki Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, Fasolę płuczemy, umieszczamy w garnku(...)zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Wylewamy cała wodą, opłukujemy garnek i mięso. Zalewamy świeżą wodą i gotujemy na małym ogniu około godzinkę. W między czasie przygotowujemy warzywa. Obieramy marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Następnie marchewkę kroimy na cienkie plasterki. Podobnie robimy z porem. Buraczki obieramy i ścieramy na tarce. Ziemniaki kroimy w kosteczkę. Kiedy mięso będzie miękkie dorzucamy cebulę (można
Kolizje Smakówrestauracyjna wersje. Oczywiście w domach, nasza sałatka może być modyfikowana np przy użyciu lepszej wędliny czy zastąpieniu cebuli porem. Zapraszam do zapoznania się z przepisem :) Składniki: 6 ziemniaków 3 marchewki 1 cebula 2-3 ogórki kiszone 1 puszka groszku konserwowego 3 jajka 200 g gotowanej kiełbasy typu mortadela sol pieprz majonez Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki, marchewkę dokładnie szorujemy(...)pokrojona w kostkę cebule. 5. Następne będą ziemniaki i jajko 6. Obrany ze skorki i pokrojony w kostkę kwaszony ogórek. 7. Odcedzony i przelany ciepłą woda groszek konserwowy 8. marchewka 9. Wszystko razem mieszamy. Oczywiście kolejność wsypanych, pokrojonych warzyw może być dowolna 10. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. 11. Podajemy z majonezem. SMACZNEGO
Kulinarnie z Polką na Kresach