Składniki na 4 porcje: 500 g schabu wieprzowego 1 duża cebula (ok. 150 g) 1 średnia marchewka (ok. 80 g) 1/2 małej pietruszki (ok. 40 g) 500 ml wywaru z grzybów (ewentualnie warzywny też się sprawdzi) 2 woreczki kaszy gryczanej (ok. 200 g) 1 łyżka masła klarowanego (ok. 10 g) 1 łyżka mąki sojowej odtłuszczonej(...)sól, pieprz 1. Mięso pokroiłam w kostkę. Wrzuciłam do miski, dodałam przyprawy: 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, sól, pieprz wg uznania. 2. Cebulę pokroiłam w kosteczkę. Marchewkę i pietruszkę w półplasterki. 3. Na w miarę dużej patelni rozgrzałam masło. Dorzuciłam cebulę i mięso. Podsmażałam na średnim ogniu aż się zarumieniły. Następnie dorzuciłam marchewkę i pietruszkę
Vroblewska-fitlifepracy lub szkoły. Sałatkę warstwową podałam w słoiczkach, w domu możecie zaserwować ją w szklankach lub dowolnych innych naczynkach. W sałatce tęczowej znajdziecie same pyszności - ciecierzycę, czerwoną kapustę, marchewkę ogórka oraz pomidor, całość zalana jest słodko - kwaśnym dressingiem. Gorąco polecam ją wypróbować, szczególnie jeżeli planujecie zrzucić kilka zbędnych kilogramów, które nazbierały się przez święta. Składniki : pół ciecierzycy(...)puszki (~200g) nieduży kawałek czerwonej kapusty drobno posiekanej pół czerwonej cebuli pokrojona w cienkie plasterki 1 marchewka starta na tarce o grubych oczkach kawałek ogórka pokrojonego w kostkę pomidor pokrojony w kostkę Dressing : sok z połowy limonki 1 łyżeczka miodu kilka kropli sosu sojowego sól, pieprz Przygotowanie sałatki tęczowej Ciecierzycę odsączyć i wyłożyć nią dno naczynia (słoika) można
Codzienne GotowanieProsta a zarazem pyszna surówka, którą można podawać do obiadu ale również tak po prostu podjadać z miski. Idealnie pasuje do różnego rodzaju mięs. Składniki: 2 średnie marchewki 3 średnie jabłka 2 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie: Marchewki i jabłka umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce - marchewkę na małych oczkach, jabłko na dużych oczkach, dodać jogurt i wymieszać do połączenia
Motylkowa KuchniaRozgrzewająca zupa krem z marchewki idealnie sprawdzi się w mroźne styczniowe dni - polecam szczególnie na śniadanie. W mojej wersji dla zagęszczenia zupy dodaję ziemniaki i doprawiam na ostro lubczykiem, chilli, solą oraz pieprzem. Składniki (2 porcje) - 4 marchewki - 1 ziemniak - lubczyk - chilli - sól - pieprz - ziarna słonecznika Przygotowanie 1. Marchewki i ziemniaka obrać a następnie gotować około pół godziny. 2. Warzywa
Kuchenne innowacjetymi trendami przygotowałem pieczeń ze sztucznego mięsa z gofrem z odpadków i surówką z części warzyw uznawanych co najmniej za mało wartościowe. Składniki: - mąka pszenna - kostki bulionowe - marchewka - cebula - musztarda - mieszanka przypraw do mięsa - olej - "wczorajsze" ugotowane ziemniaki - łodyga brokułu - głąb kapusty - jabłko Wykonanie: Z prawie całej ilości mąki i wody robimy ciasto. Taką zbitą kulę, która zachowuje(...)gotującego bulionu i wyjmujemy po kiedy zwiększy objętość, czyli po jakiejś godzinie do półtorej. Po ugotowaniu studzimy nacieramy olejem z przyprawą do mięsa i tak marynujemy kolejną godzinę. Marchewkę trzemy a cebulę kroimy w półplatserki. Wkładamy razem z pieczenią do rękawa, lub brytfanki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni jakąś godzinę. Odrobinę mąki zasmażamy na oleju, dodajemy
Kryzysowa Książka Kucharskawariantach smakowych: marchewkowo-jabłkowo-bananowy i marchewkowo-jabłkowo-bananowo-pomarańczowy. Składniki: (na około 4 szklanki soku) Wersja pierwsza – marchewkowo-jabłkowo-bananowa 4 soczyste jabłka 2 banany 4 duże marchewki Wersja pierwsza – marchewkowo-jabłkowo-bananowo-pomarańczowa 4 soczyste jabłka 2 banany 3 duże marchewki 2-3 czerwone pomarańcze Przygotowanie: Jabłka kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne (nie obieramy(...)skórki). Marchewki skrobiemy, te bardzo duże można przekroić na pół. Banany obieramy ze skórki. Owoce i warzywa wkładamy na zmianę do wyciskarki. Do wersji z pomarańczami dodajemy obrane wcześniej ze skórki pomarańcze.Sok można przelać bezpośrednio do szklanek i podać np. z rurką lub przelać do małych buteleczek. Smacznego
Słodkie okruszkimoje ręce wpadły pory. Piękne, smaczne… w ilości nieco większej niż pierwotnie potrzebowałam;) Nic się jednak zmarnować nie może. Z tego, który mi został postanowiłam przygotować surówkę. Marchewek i jabłek nigdy u mnie nie brakuje, więc to je wybrałam na towarzyszy rzeczonego pora. Wyszło bardzo smacznie i pewnie niedługo zrobię ją ponownie, tym razem kupując pora dedykowanego(...)suróweczce;) 1 por 2-3 marchewki 1 jabłko majonez śmietana sól, pieprz, odrobina cukru Oczyszczony por pokroić na półplasterki (można przelać wrzątkiem na sicie). Marchewki i jabłko zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wszystko wymieszać razem z majonezem i śmietaną. Doprawić solą, pieprzem oraz szczyptą cukru do smaku. Podawać lekko schłodzoną
Smaki Na TalerzuŚledziki z ogórkiem , marchewką i cebulką..w zalewie octowej..ja zmniejszyłam ilość octu, ale wiadomo każdy ma inne smaki i gusta..Pomysł na takie śledzie podpatrzyłam tutaj . Składniki: 5 płatów śledziowych matiasów (Ok. 500 g) 3 średnie cebule 1 marchewka 1-2 ogórki kiszone pieprz świeżo zmielony Składniki zalewy: 1 szkl. (250 ml) wody(...)przełożyć na sitko i zalać wrzątkiem. Po 5 minutach odcedzić.Wodę, listki laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego oraz cukier zagotować, zostawić na gazie małym około 5 minut.Dodać marchewkę i gotować jeszcze 2 minuty.Zdjąć garnek z ognia i wlać ocet. Wymieszać zalewę i wystudzić.W słoju lub pojemniku układać część cebuli, następnie warstwę śledzi, delikatnie oprószyć pieprzem
Moje domowe kucharzeniePostanowiłem zrobić duży placek, co skojarzyło mi się z plackiem po węgiersku, także w tamtej kuchni postanowiłem szukać sosu. I znalazłem. Wręcz idealny. Sárgarépa-főzelék czyli węgierska potrawka z marchewki. Składniki: - ziemniaki - burak cukrowy - mąka - marchewka - papryka ostra Wykonanie: Ziemniaki i buraka trzemy na drobnej tarce. Mieszamy z mąką i z tak przygotowanego ciasta smażymy placek. Marchewkę też możemy
Kryzysowa Książka KucharskaEuropie. Potrawa bardzo się spodobała i do dziś gości na holenderskich stołach. Według jednej z teorii nazwa dania oznacza, w potocznym języku, jednogarnkową mieszankę :) Składniki: - ziemniaki - marchewka - cebula Wykonanie: Marchewkę i ziemniaki gotujemy razem do miękkości. Odlewamy wodę i ugniatamy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy do ziemniaków z marchewką i dalej ugniatamy. Podajemy z musztardą
Kryzysowa Książka Kucharskabrzmiącą nazwą kryje się dokładnie to czego się spodziewamy czyli danie na bazie fasoli. W Etiopii, znanej maturzystom z moich roczników ze swoich bogactw naturalnych, jest to fasola z marchewką i karmelizowaną cebulą, z dodatkiem aromatycznych przypraw. Oczywiście na znanym już placku injera. Składniki: - mąka - sok z cytryny lub ocet - soda oczyszczona - fasola szparagowa - marchewka - cebula - czosnek granulowany - imbir(...)placków injera (oryginalnie w wyniku fermentacji), a poza tym, w połączeniu z sodą spowoduje, że placki będą bardziej puszyste. Fasolę kroimy na 3-4 cm kawałki. Podobnie robimy z marchewką, z tym, że musimy włożyć w to więcej pracy, bo kroimy w słupki. Dusimy wszystko razem pod przykryciem i doprawiamy czosnkiem i imbirem. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy
Kryzysowa Książka Kucharskaniektórych osób zupa rybna to horror z dzieciństwa, ale uwierzcie mi, że z czasem smaki człowieka się zmieniają. Wiem to po sobie 😋 Składniki*: oczyszczone głowy z karpia włoszczyzna (marchewki, pietruszka, seler, por) liście laurowe ziele angielskie sól, pieprz bazylia cukier do smaku ocet do smaku słodka śmietana wymieszana z mąką (do zagęszczenia) makaron do podania *specjalnie nie podaję konkretnej ilości(...)danych składników. Swoją zupę rybną przygotowałam z: 4 głów karpia, 4 marchewek, 2 pietruszek, połowy selera i całego pora) Do garnka przełożyć oczyszczone i umyte głowy z karpia. Całość zalać wodą. Musi przykryć wszystkie głowy z karpia. Gotować na małym ogniu. W międzyczasie włoszczyznę umyć i obrać. Do gotującego się karpia dodać włoszczyznę, liście laurowe i ziele angielskie. Całość
Ugotowaćoczywiście zdrowe! Kiedyś już publikowałam podstawowy przepis na ciasto marchewkowe z użyciem mąki orkiszowej z opcją wykonania go z pysznym kremem cynamonowym. Składniki na ciasto: – ok. 200g marchewki (2 spore sztuki) – 90g wiórków kokosowych – 60g orzechów pekan – 50g orzechów włoskich – 3 jajka – 2 łyżki masła orzechowego – 2-4 łyżki miodu/syropu klonowego(...)łyżeczki cynamonu – 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej – szczypta soli Składniki na polewę: – 50g wiórków kokosowych – 30g masła/oleju kokosowego – 1-2 łyżeczki miodu/syropu klonowego Marchewki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach lub rozdrabniamy w malakserze. Wiórki mielimy z orzechami włoskimi na mąkę. Dodajemy cynamon, sodę i sól, mieszamy. Następnie dodajemy jajka, masło
Be Fit Be Strongzrobienie prostego ciasta marchewkowego o smaku piernika. Składniki: 2 duże jajka 160 g cukru 2 łyżki soku z cytryny 120 ml oleju 130 g obranej marchewki 1/2 płaskiej łyżeczki wanilii mielonej lub czubata łyżeczka cukru z wanilią 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika 1 czubata łyżeczka cynamonu 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego imbiru 1 płaska łyżeczka(...)ciasto, w 4 naczyniach, łączymy je w następujący sposób: 1- Do dużej miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier. 2- W małym naczyniu łączymy olej z sokiem z cytryny. 3- Marchewkę ścieramy na tarce i drobnych oczkach. 4- Wszystkie pozostałe składniki wsypujemy do oddzielnej miski i dokładnie mieszamy. Są to:wanilia mielona, przyprawa do piernika, cynamon, imbir, soda, proszek
Smak mojego domuokoło 2 godzin, tj. do miękkości grochu). Składniki: 250 g żółtego grochu w całości około 0,4 kg wędzonego boczku wraz ze skórką 3 średniej wielkości ziemniaki 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1/4 selera kawałek pora 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego sól, pieprz majeranek Dzień wcześniej, groch zalać zimną wodą. Zostawić na całą(...)drugi dzień marchewkę oraz pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Selera obrać i pokroić na 4 części. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Z boczku odciąć skórę i pociąć boczek w grubszą kostkę. Na dno szybkowaru wsypać boczek, dodać skórę, następnie groch wraz z wodą w której się moczył, marchewkę, pietruszkę, seler i por. Na sam koniec dodać obrane ząbki
Ugotować