marchewka - 20163 przepisów (strona:123/1345)

Zalewajka na żurku 218

Niezapomniany smak babcinych obiadów.Lekko kwaśna, na zakwasie.Oprószona koperkiem i majerankiem.Zapraszam! Składniki:400 g kiełbasy jałowcowej;6 średnich ziemniaków;500 ml domowego zakwasu na żurek;1 duża marchewka;1 średnia pietruszka;1/4 korzenia selera;1/2 białej części pora;2 litry zimnej wody;1 ząbek czosnku;1 liść laurowy;4 ziarna ziela angielskiego;1 łyżka ulubionej przyprawy(...)vegety;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Pęczek koperku;1 łyżka majeranku;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Kiełbasę pokroić w kostkę (ja tym razem zrobiłam bez kiełbasy).Marchewkę, pietruszkę, por i seler umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w cienkie plasterki.Koperek drobno posiekać.Ziemniaki obrać, umyć

Gospodyni Miejska
Zupa kalafiorowa z kukurydzą 229

Zupa kalafiorowa z kukurydzą...Delikatna, lekko słodka zupa kalafiorowa.Z dodatkiem kukurydzy konserwowej.Zabielona kwaśną śmietaną.Oprószona koperkiem.Komu talerz? Zapraszam! Składniki:1 średni kalafior;1 duża marchewka;5 średnich ziemniaków;Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto po odsączeniu około 285 g);2 l bulionu drobiowego lub warywnego - u mnie 2 litry gorącej wody + 2 kostki rosołowe drobiowe;Pęczek koperku;Sól;Pieprz(...)kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%. Sposób przygotowania:Kalafiora umyć, osuszyć, podzielić na różyczki.Marchewkę obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.Kukurydzę odsączyć z zalewy.Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.Koperek drobno posiekać.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić różyczki kalafiora, pokrojone ziemniaki i marchewkę i zalać 2 litrami bulionu. Gotować na średnim ogniu, aż warzywa

Gospodyni Miejska
Zupa buraczkowa 490

Zupa buraczkowa...Gęsta i sycąca zupa o pięknym, mocno czerwonym kolorze.Mocno jarzynowa, pełna wiórków buraczanych.Zabielona kwaśną śmietaną.Z dodatkiem świeżego koperku.Pyszna!Składniki:3 duże buraki czerwone;1 średnia marchewka;1 mała pietruszka;Biała część pora;1/4 korzenia selera;6 średnich ziemniaków;3 litry zimnej wody;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;Pęczek koperku;200 g kwaśnej, gęstej śmietany(...)tłuszczu 18%;3 - 4 łyżki octu spirytusowego;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Buraki obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Marchewkę, seler, pietruszkę i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w cienkie krążki.Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.Koperek drobno posiekać.Do dużego garnka

Gospodyni Miejska
Zupa ryżowo-koperkowa 229

Zupa ryżowo-koperkowa... Delikatna i aromatyczna zupa. Z dodatkiem ziemniaków i ryżu. Pysznie koperkowa! Składniki: 1 średnia marchewka; 1 średnia pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 5 średnich ziemniaków; 5 łyżek białego ryżu; 1 liść laurowy; 2,5 litra zimnej wody; 1 czubata łyżka ulubionej przyprawy do zup; Pęczek koperku; Sól; Pieprz.  Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę(...)seler umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w talarki. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Koperek umyć, drobno posiekać. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić startą marchewkę, pietruszkę i seler, pokrojonego pora, liść laurowy, przyprawę do zup, zalać 2,5 litrami zimnej wody i gotować przez

Gospodyni Miejska
Schab ze śliwkami i morelami 226

majerankiem. Oblepione rozpuszonym miodem. Idealne na ciepło i do kanapek! Składniki: 1 kg schabu bez kości; 10 suszonych śliwek bez pestek; 10 suszonych moreli bez pestek; 2 średnie marchewki; 4 szalotki; 2 ząbki czosnku; 2 łyżki oleju; 2 łyżki płynnego miodu; Majeranek; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Schab umyć, osuszyć, oczyścić z błon, naciąć po środku ostrym nożem. Nóż przekręcić(...)otwór w schabie się powiększył. Schab faszerować na zmianę pojedyńczymi śliwkami i morelami (najpierw jedna śliwka, następnie jedna morela, jedna śliwka, itd.). Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Marchewki obrać, pokroić na 2 czy 3 części. Szalotki obrać. Nadziany schab natrzeć przeciśniętym czosnkiem, posypać majerankiem, solą i pieprzem. Tak przygotowany schab obsmażyć krótko z każdej strony na rozgrzanym na patelni

Gospodyni Miejska
Pasztet drobiowy 365

Pasztet drobiowy... Delikatny i aromatyczny. Znacznie chudszy niż z mięs mieszanych. Z dodatkiem włoszczyzny. Przyprawiony gałką muszkatałową, jałowcem i imbirem. Zapraszam! Składniki: 700 g drobiowego mięsa mielonego; 1 duża marchewka; 1 mała pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część małego pora; 1 średnia cebula; 1 łyżka oleju; 500 ml zimnej wody; 2 duże jaja; 4 ziarna pieprzu; 2 kulki jałowca(...)łyżeczka gałki muszkatałowej; 1 łyżeczka mielonego pieprzu; 1/2 łyżeczki imbiru; Sól. Dodatkowo: Margaryna do wysmarowania formy; Bułka tarta do wysmarowania formy. Sposób przygotowania: Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać. Na rozgrzany na dużej patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć. Do podsmażonej cebuli dodać mięso mielone, marchewkę

Gospodyni Miejska
Kasza gryczana z sosem drobiowym 350

Kasza gryczana z sosem drobiowym... Aromatyczna i zdrowa kasza gryczana. Zatopiona w sosie na bazie rosołu drobiowego. Z kawałkami soczystego kuraczaka. Wiórkami marchewki, selera i pietruszki. Pyszny, domowy obiad. Polecam!   Składniki: 300 g kaszy gryczanej (u mnie 3 woreczki); 2 ćwiartki z kurczaka (o wadze łącznej około 670 g); 3 duże marchewki; 1 duża pietruszka; 1/4 korzenia selera; Opakowanie(...)pieczeniowego; 1 łyżka ulubionej przyprawy uniwersalnej np. vegety; 1 czubata łyżka mąki pszennej; 1 łyżka oleju; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Kaszę gryczaną ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Marchewki, pietruszkę i seler umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Sos pieczeniowy dokładnie wymieszać z 150 ml zimnej wody i 1 czubatą łyżką mąki

Gospodyni Miejska
Tradycyjny kapuśnaik 180

dostawcy. Dodaję do zupy  dużo ziół nie ma wtedy problemu z brzuszkiem :)) Dalszą historię babcinego kapuśniaczka opowiem przepisem :) SKŁADNIKI :kapusta kiszona 70 dag klik jak ją zrobić marchew 1 dużą pietruszka korzeń 2 szt seler korzeń 1 mały cebula 1 małarozmaryn św.1 gałązkę tymianek św. 2 gałązki oregano św. 2 gałązki(...)kość wieprzowa lub kawałek żeberek, łopatki kasza jęczmienna drobna 125 ml  SPOSÓB WYKONANIA :- nastawiam wodę, dokładam umytą kość lub mięso i wstawiam do gotowania- między czasie obieram włoszczyznę marchew kroję w kostkę drobną lub paseczki a pietruszkę, seler przekrawam na pół- gdy nasze mięso zaczyna się gotować i  jeżeli są to zbieram szumowiny- wtedy dodaję włoszczyznę obraną cebulę

Basia w kuchni
Sajgonki z mięsem i warzywami 2925

ryżowy oraz grzybki mun przygotować wg przepisu na opakowaniu. Makaron przed zalaniem wodą pokruszyć na małe kawałki to ułatwi potem wymieszanie wszystkich składników. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek obrać i drobno posiekać. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i zeszklić cebulę, następnie dodać czosnek i marchewkę. Chwilę wszystko razem smażyć(...)rozgrzać nieco więcej oleju i smażyć sajgonki na złoty kolor. Podawać z surówką oraz sosem - sojowym lub czoskowym sosem chili. Swoje sajgonki podałam z surówką z kapusty i marchewki z koperkiem

Monia miesza i gotuje
SZCZUPAK POD GALARETKĄ 151

postna ale nie tylko bo sprawdzi się również dobrze na mniejszym i większym przyjęciu domowymSkładniki:1 kg wyfiletowanego szczupaka - zostawiamy tez oczyszczony łeb i ogon2 litry bulionu warzywnego 3 marchwie 2 pietruszki 1/2 selera 1 cebula 1 cytryna natka pietruszki 3 łyżki żelatyny sól,pieprz KamisWykonanie:Do bulionu dodajemy w całości obrana marchew, pietruszke, seler, cebulę.Gotujemy do miękkości warzyw.Mięso szczupaka mielimy przez maszynke o bardzo drobnych oczkach.Dodajemy 1 ugotowana marchew,cebulę pietruszkę, mielmy. Do zmielonej masy dodajemy bułke tartą i doprawiamy sola i pieprzem.Wyrabiamy, formujemy kule niczym pulpeciki, wrzucamy do gorącego bulionu. Gotujemy ok 15 minut na wolnym ogniu.Pozostałe warzywa wyjmujemy z bulionu. Marchew i pietruszke kroimy w plastry, posłuża do dekoracji.Do szklanki bierzemy troszke bulionu,dodajemy

Z Majeczką w kuchni
Zupa pomidorowa / Tomato soup 122

Składniki / Ingredients: 1 szklanka bulionu warzywnego / 1 cup of vegetable broth4 łyżki koncentratu pomidorowego / 4 tablespoons of tomato paste makaron / pasta1 marchewka (pokrojona w kostkę) / 1 carrot (diced)6 ziaren ziela angielskiego / 6 grains of pimento4 listki liścia laurowego / 4 leaves of bay leafszczypta koperku  / pinch of dill1 łyżeczka pieprzu ziołowego / 1 teaspoon of pepper herbal1 łyżeczka(...)marjoram1 łyżeczka natki pietruszki / 1 teaspoon of parsley  Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 20 min, gotowanie: 30 min, ilość porcji: ok. 5 Zanim zaczniemy gotować zupę, przygotujmy marchewkę i makaron. Wlewamy bulion do garnka (najpierw zagotować bulion) z wodą i dodajemy marchewkę, liść laurowy oraz ziele angielskie. Stawiamy garnek na gaz i gotujemy około 15 minut aż marchewka

Projekty ze smakiem
Smaczny sos paprykowo- marchewkowy 170

Podaję dziś przepis na sos do mięs , ryby, który powstał z potrzeby chwili. Jest bardzo smaczny, a połączenie marchewki, papryki, czosnku okazało się całkiem ciekawe.SKŁADNIKI:2 marchewki1 duża papryka2 pomidory3 ząbki dużego czosnku1 cebulapół łyżki olejusól pieprz do smakuWYKONANIE:Cebulę kroimy  w kostkę i chwilę podduszamy na oleju. Dodajemy marchewkę startą  na dużych oczkach, paprykę oczyszczoną(...)pokrojoną w kawałki, oraz pomidory  pokrojone w dużą kostkę. Podlewamy wodą. Nakrywamy i na wolnym ogniu dusimy do miękkości. Marchewka nie zmięknie tak, jak papryka, ale nie musi, bowiem i tak wszystko zblendujemy. Pod koniec dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko, jak wspomniałam blendujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy do mięs, ryb.SMACZNEGO  Czekam na Państwa

W kuchennym oknie Ewy
Polędwiczka wieprzowa z harissą i kaszą pęczak 174

Delikatna polędwiczka wieprzowa marynowana w ostrej paście harissa z aromatyczną kaszą pęczak. Dzięki harissie polędwiczka nabiera innego wymiaru i oryginalnego smaku, a kasza z marchewką smażoną na masełku… pycha Dodatkiem do potrawy może być raita z ogórkiem , która świetnie komponuje się z tym daniem. Spróbujcie Składniki: Polędwiczka: 1 polędwiczka wieprzowa 1 pełna łyżka przyprawy harissa 2 łyżki oliwy(...)oliwek sól Kasza: 1,5 szklanki kaszy pęczak 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 marchewka około 2,5 szklanki bulionu 0,5 pęczka natki pietruszki 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 2 plasterki masła 2-3 łyżki oliwy z oliwek sól Przygotowanie: Polędwiczka: Harissę wymieszać z oliwą i solą i dokładnie natrzeć polędwiczkę. Odstawić na około 2 godziny do lodówki. Wyjąć, ogrzać

Oryginalny smak
Marchewkowiec 136

polecam, bo ten smak jest nie do opisania :) Osobiście uwielbiam takie ciacha ! :)  Składniki: 2 szkl. mąki pszennej 1 i 3/4 szkl. cukru 1 szkl. oleju 2 szkl. marchewki  1 opakowanie cukru waniliowego 4 jajka 1/2 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody  2 szkl. bakalii (u mnie orzechy, wiórki(...)rodzynki) Przygotowanie: Marchewkę obrać i zetrzeć na drobnych oczkach (jeśli będzie za dużo soku to trzeba marchewkę odcisnąć). Mąkę oraz olej utrzeć mikserem, dodawać kolejno po 1 jajku. Ucierać do czasu, aż masa zbieleje. Do masy dodać cukier, cukier waniliowy, sól, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i marchewkę. Wymieszać dokładnie mikserem. Dodać bakalie i wszystko razem połączyć. Blaszkę posmarować masłem

charlotte gotuje
Zupa pikantno-kwaśna 179

roztrzepane jajkaolej do smażeniaWykonanie:Cebulę kroimy w  drobną kostkę i przesmażamy na patelni do zeszklenia.Pierś kroimy w małe paseczki, to samo robimy z pieczarkami i marchewką.Do garnka wlewamy bulion, wrzucamy kurczaka i na małym ogniu doprowadzamy do zagotowania. Jeśli wolicie możecie zdjąć szumowiny, ja je zostawiam, bo to przecież nic innego jak ścięte białko(...)mięsa dodajemy pieczarki i cebulę. Gotujemy około 10 minut.W międzyczasie w miseczce mieszamy sos sojowy, ocet, przyprawy i mąkę ziemniaczaną.Gdy mięso się ugotuje do zupy dodajemy marchewkę i bambus. Chwilę gotujemy (marchewka powinna zostać twardawa i chrupiąca) i wlewamy mąkę wymieszaną z sosem sojowym, cały czas mieszając, aby nie powstały nam kluchy. Zupę kosztujemy

Kulinarne przygody Gatity