Brokuł, jarmuż, marchewka i fasolka szparagowa – lekki makaronik z warzywami, na obiad lub kolację. Smaczna alternatywa dla makaronu z mięsem i sosem. 250 g cienkiego makaronu penne 1 brokuł 2 garście liści jarmużu 2 marchewki 1 garść fasolki szparagowej 2 ząbki czosnku sól i pieprz 3 łyżki oliwy - do smażenia Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Fasolkę ugotować w posolonej(...)wodzie i odcedzić. Brokuł podzielić na różyczki i również ugotować, a potem delikatnie odcedzić. Marchewkę obrać i pokroić na cienkie wstążki. Czosnek posiekać. Jarmuż umyć, odsączyć i pokroić w cienkie paski. Oliwę lekko rozgrzać na patelni i wrzucić jarmuż i marchewkę. Chwilę podsmażać i dodać czosnek oraz fasolkę. Smażyć razem kilka minut, dodać makaron i po wymieszaniu smażyć kilka minut
Trzeci talerzJedną ze stałych pozycji w naszym menu jest marchewka z groszkiem. Koniecznie taka, jaką robi moja teściowa! Także dziś proponuję przepis na taki właśnie dodatek do obiadu. Właściwości zdrowotne marchewki i groszku każdy zna więc do roboty! Składniki: ok. 0,5 kg marchwii pokrojonej w kostkę (jardinière) i zielonego groszku w proporcjach 60% marchew, 40% groszek, można też(...)kupić mrożonkę Hortex marchewka z groszkiem i z głowy łyżka masła 1-2 łyżki oleju kokosowego łyżka śmietanki, śmietany lub jogurtu typu greckiego 1-2 łyżki mąki (mąka jest do zasmażki) ja używam gryczanej szczypta: cynamonu, soli himalajskiej, cukru,pieprzu świeżo mielonego ok. 6 całych goździków Wszystkie przyprawy dodajemy wg. własnego smaku, zasmażka też jest wedle uznania, jesli
IzaGotujeDelikatne, mięciutkie, lekko słodkawe za sprawą marchewki - mowa o placuszkach cukiniowych. Jest to moje odkrycie ostatniego miesiąca - od pierwszego placuszka je pokochałam! Są niesamowite. Można je jeść na ciepło, na zimno, z przeróżnymi sosami (na zdjęciu sos słodko-ostry, jadłam również z sosem czosnkowym i ketchupem - również smacznie), lub też same. Są świetne jako obiad lub jako przekąska czy drugie(...)śniadanie. Teraz jest dobry sezon na takie cudeńka gdyż cukinii jest pod dostatkiem, a smaży się... tak jak każde inne placki :) Składniki: 4 cukinie 4 marchewki 2-3 jajka (w zależności od rozmiaru) 6 łyżek mąki 1-2 ząbki czosnku (w zależności od wielkości i intensywności) Sól, pieprz do smaku Olej do smażenia Sposób przygotowania: Cukinie i marchewki
Jedzeniomanianależy rozpocząć z odpowiednią dawką energii !! Dziś na śniadanie zajadałam się omletem na słodko. Tak naprawdę omlet jest potrawą, do której można dodać dosłownie wszystko, dlatego postanowiłam połączyć smak marchewki i suszonych śliwek . Pysznie ! Można zaserwować go śmiało dzieciom. Myślę , że nawet największy niejadek się skusi :-) Omlet z marchewką i suszonymi śliwkami Składniki: 2 jajka(...)marchewki surowej; 4 sztuki suszonych śliwek; 2 łyżki mleka; 1 łyża płatków orkiszowych błyskawicznych (mogą być owsiane bądź żytnie); cynamon; 1 łyżeczka masła ghee. Krok po kroku. Do miski wbijam jajka, dodaję mleko, cynamon i mieszam wszystko do uzyskania puszystej masy. Na patelnię wrzucam masło ghee, marchewkę startą na dużych oczkach i chwilę
Życie na widelcuWczoraj był królik na kapuście, to dziś królik z marchewką ;) Marchewkę gotowaną serwuję rzadko, bo choć bardzo lubię, to biorę pod uwagę jej zbyt wysoki indeks glikemiczny. O wiele częściej marchew pojawia się na moim stole na surowo z różnymi dodatkami. Składniki (na dwie porcje): 4 marchewki łyżka masa pół łyżeczki domowego magi ćwierć łyżeczki soli pieprz świeża kolendra Marchewki
Weekendy w domu i ogrodziekartoflanka z kiełbasą... Aromatyczna i sycąca. Z dodatkiem kiełbasy. Zaprawiona zasmażką. Oprószona natką pietruszki. Smak dzieciństwa. Polecam! Składniki: 1 kg ziemniaków; 200 g cienkiej kiełbasy dobrej jakości; 1 średnia marchewka; Biała część pora; 1/4 korzenia selera; 1 mała pietruszka (korzeń); 2 ząbki czosnku; 2 średnie cebule; Gałązka świeżego lubczyku; 2 liście laurowe; 4 ziarna ziela angielskiego; 1 czubata łyżka masła(...)czubata łyżka mąki pszennej; Pęczek natki pietruszki; 2,5 l zimnej wody; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki). Por pokroić w plasterki. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Kiełbasę pokroić w plastry
Gospodyni MiejskaIdealne do marynowania są malutkie jędrne grzybki. Nam pewnego razu udało się takie znaleźć. Marynowane grzyby w occie z marchewka i cebulą SKŁADNIKI: leśne grzyby 1 cebula 1 marchewka 1l wody 0,3l octu spirytusowego 1 łyżka soli 3 łyżeczki cukru ziele angielskie liście laurowe pieprz kolorowy w ziarnach Grzyby dokładnie oczyścić, opłukać. Gotować w wodzie przez około(...)minut od zagotowania. Odcedzić. Zagotować 1l wody. Dodać pokrojone w plasterki cebulę i marchewkę. Wlać ocet,wsypać cukier i sól. Całość doprowadzić do wrzenia. Do wcześniej przygotowanych słoiczków włożyć po 1 listku laurowym, 2-3 kuleczki ziela angielskiego,pieprzu oraz kilka plasterków cebuli i marchewki. Słoiki napełnić grzybami, zalać zalewą i dokładnie zamknąć. Tak przygotowane słoiki pasteryzować we wrzątku
MarciochaKucharzyBardzo smaczny gulasz z żołądków drobiowych. Składniki: -ok. 1 kg żołądków ( u nas z kurczaka ) -2 marchewki -3 ząbki czosnku -3 łyżki mąki kukurydzianej -2,5 l bulionu warzywnego -2-3 łyżki masła -olej -sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi -ciemny sos sojowy W dwóch litrach bulionu z dodatkiem ząbka czosnku i marchewki gotujemy do miękkości umyte żołądki. Marchewkę(...)odławiamy wcześniej ( po ok. 15 minutach gotowania). Odławiamy i studzimy żołądki. Kroimy na mniejsze kawałki. Marchewkę i pozostały czosnek kroimy w plasterki. Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju i dodajemy masło. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojone żołądki i podsmażamy przez ok. 10-15 minut. W trakcie smażenia dodajemy pkorojony czosnek. Posypujemy mąką kukurydzianą, mieszamy i smażymy ok. 5 minut. Dolewamy
Maminek kulinarnytego co było akurat w lodówce, ciecierzycę, zamoczyłam dzień wcześniej, ale można użyć konserwowej. Wyszło świetnie. Smaki doskonale się komponują. Śledzie, ciecierzyca, marynowane buraczki i marchew, jeszcze jajka , cebulka, majonez, pieprz i mamy pyszną, sytą sałatkę. Jako dodatek, proponuję świeże pieczywo :) (KLIK) Sałatka warstwowa z ciecierzycą i śledziem 6 filetów śledziowych marynowanych cieciorka ugotowana około(...)dobra cena KLIK) pęczek dymki buraczki marynowane wiórki ( 400 g) marchew wiórki marynowana ( 400 g) 5 jajek ugotowanych na twardo majonez 400 g ( użyłam firmowego z KLIK) pieprz świeżo zmielony Przygotowuję wszystkie składniki i układam w misce warstwami. Buraczki i marchew, należy dokładnie odsączyć na sitku. Na spód połowa śledzi, obranych ze skóry
Takie tam pichcenieprzyzwyczajenia, a może właśnie dlatego, że zawsze to co domowe jest lepsze, bo sami dbamy o to, by wywar był aromatyczny. SKŁADNIKI 1 korzeń pietruszki 1/2 korzenia selera 3 marchewki 1,2 kg mięsa z kurczaka (mogą być 3 duże udka) 3-4 kulki ziela angielskiego 3 liście laurowe 7 jajek mały pęczek pietruszki 1 żelatyna wieprzowa (np. Dr Oetker(...)litra wywaru ) 1-2 łyżki vegety opcjonalnie sól, pieprz poza tym można dodać: groszek, kukurydzę WYKONANIE Do dużego garnka włożyć umyte mięso. Marchewki i korzeń pietruszki obrać i pokroić w plastry. Korzeń selera również obrać, pokroić w kostkę. Wszystko umieścić w garnku z mięsem i zalać wodą (wody nalać około 4 litrów, bo i tak odparuje w trakcie gotowania). Dodać
Passions hobbies lifemakaronem sojowym czy też ryżowym. Stir fry z kurczakiem Czas przygotowania: 30 minut Proporcje dla 3 osób Składniki: 1 pierś z kurczaka 1 cebula 5 pieczarek 1 marchewka garść kiełków fasoli mung kilka różyczek brokuła sos sojowy czarny pieprz olej do smażenia Wykonanie: Kurczaka kroimy w cienkie paseczki, delikatnie skrapiamy sosem sojowym, pieprzymy i mieszamy. Cebulę i marchewkę obieramy(...)cebulę kroimy w piórka, a marchewkę kroimy we wstążki używając obieraczki do warzyw. Pieczarki kroimy w plastry. Na jednej mniejszej patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy na nim mięso. Na drugiej większej patelni również rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim cebulę, po chwili dodajemy pieczarki, chwilę smażymy, dodajemy marchewkę, usmażone mięso z drugiej patelni i brokuły. Wszystko smażymy przez chwilę
Kulinarne przygody GatityMarchewka jest jednym z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Dodajemy ją niemal wszędzie m.in: zupy, sałatki czy zapiekanki. Najlepszym i najprostszym sposobom jest jeść ją po prostu na surowo. Uwielbiam chrupanie jej z sosem czosnkowym lub po prostu solo. Marchewka i jej wartości odżywcze: zawiera beta-karoten, czyli barwnik o kolorze pomarańczowym, który nadaje skórze lekką opaleniznę zawieraj najwięcej witaminy(...)która najlepiej wchłaniania się z tłuszczami (najlepszym sposobem jest starcie marchewki na tartce o grubych oczkach i polanie łyżeczką oliwy z oliwek) stosuje się ją w kosmetologii to produkcji kremów i olejków do ciała składa się z 90% wody, 7% składniki odżywcze: węglowodany, białka, tłuszcze; 3% składniki mineralne (sód, potas, magnez, wapń, siarka, fosfor, żelazo, miedź) witaminy, które
Truskawkowa FiestaMarchewka jako deser? Każdemu kojarzy się jedynie bardzo znane i lubiane ciasto marchewkowe. Otóż nie ! :D Polecam ten lekki i przyjemny w smaku pudding szczególnie dla osób, które podobnie jak ja uwielbiają kokossss :D Składniki jakie potrzebujemy : -> 1 duża marchew -> ½ szklanki wody kokosowej -> 1 świeżo starty kokos -> 1 białko -> 1 łyżka miodu(...)płatków owsianych Wykonanie jest jest banalnie proste! :D Marchewkę kroimy na drobną kostkę i przekładamy do rondelka. Otwieramy kokos*. Wodą z środka zalewamy marchewkę. Gotujemy do czasu aż zmięknie. W tym czasie zagotowujemy wodę i zalewamy nią płatki owsiane, pozostawiamy na kilka minut. Kokos trzemy. Gdy marchewka jest już miękka przekładamy płatki owsiane i gotujemy jeszcze kilka minut, dosładzamy
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Kolejny makaron na szybko , z opcją wykorzystania zalegającej w zamrażalce mrożonki w postaci marchewki z groszkiem. Do tego pomidory i tuńczyk. Składniki: 1 puszka tuńczyka 200 g mrożonki marchewka z groszkiem 1 puszka pomidorów krojonych 3/4 opakowania makaronu muszelki 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz bazylia chili olej Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Na patelni(...)podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek. Dodać pomidory i smażyć przez kilka minut. Następnie wrzucić marchewkę z groszkiem i doprawić do smaku. Zmniejszyć ogień i dusić do miękkości marchewki. Na koniec dodać tuńczyka, wymieszać i podgrzać. Makaron wymieszać z sosem i podawać od razu
Pasja SmakuBardzo lubię połączenia ostre-słodkie. Odzwierciedleniem tego jest dzisiejszy sos, połączenie ostrego chrzanu i słodkawej marchewki. Przed przygotowaniem tego dania po raz kolejny w ruch poszła książka kucharska wydana jeszcze przed moim urodzeniem. ;-) I choć wielkiej filozofii w tym nie ma, książka ta to fantastyczna sprawa, zwłaszcza dla kogoś kto ma tendencję do zbytniego kombinowania w kuchni. Wyszło jak zwykle(...)prosto i smacznie. Tak jak lubimy najbardziej! 400g schabu 3 średniej wielkości marchewki 1 duża cebula 200ml śmietany 12% 500ml wody 3 łyżki chrzanu, u mnie od Reypol 1 czubata łyżka mąki sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie olej 1. Schab kroimy w plastry. Przekrawamy je na pół, rozbijamy, obsypujemy solą, pieprzem i majerankiem. 2. Marchewkę obieramy
Szefowa kuchni