danie z soczewicą zamiast fasoli :) Danie szybkie, wygodne, nie wymagające brudzenia stosu naczyń. No, i pozwoliło mi kontynuować akcję odświeżania spożywczych zapasów :) Składniki: 17 dag podsuszonych kabanosów wieprzowych 1 marchewka (10 dag) 1 puszka 400 g pomidorów konserwowych w pomidorowym soku 1 puszka 425 ml soczewicy konserwowej łyżka masła 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki pomidorów suszonych w płatkach(...)łyżeczka słodkiej papryki w proszku sól cukier pieprz kminek mielony Wykonanie: Kabanosy pokroiłam ukośnie w grubsze plasterki. Marchewkę obrałam, opłukałam i pokroiłam w kostkę. Cebulę i czosnek obrałam, pokroiłam w kosteczkę. W rondlu rozgrzałam łyżkę masła, zeszkliłam na nim cebulę i czosnek, dodałam marchew i smażyłam na wolnym ogniu aż marchewka zaczęła mięknąć. Dołożyłam kabanosy i znów razem przesmażyłam. Dodałam
Kuchenne zapiski Edytybardzo fajna propozycja nie tylko dla dorosłych, ale również dla dzieci (ja zawsze odkładam część, której nie doprawiam) :) Bardzo aromatyczne i sycące :) Pyszności :) Składniki: 6-8 dużych marchewek puszka pomidorów krojonych bez skórki 2 cebule pietruszka i natka pęto kiełbasy ( u mnie pachnąca wiejska kiełbasa) 2-3 szklanki bulionu 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz i papryka ostra(...)Czosnek kroimy drobno i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. W międzyczasie kroimy w połówki kiełbasę i dorzucamy do czosnku. Smażymy do zarumienienia, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i odstawiamy na bok. Marchewkę przecinamy wzdłuż i kroimy w drobne talarki (tak samo pietruszkę). Siekamy natkę. Do garnka wkładamy marchewkę i pietruszkę i zalewamy bulionem. Dusimy ok 10 minut na średnim ogniu. Dodajemy pomidory
ChilliJemyMarchewki. Coś co każdy króliczek uwielbia :) Zdecydowanie zaliczam się do lubiących marchewki :) Jesień to czas częstych przeziębień, więc polecam każdemu na wzmocnienie i zapewnienie organizmowi dawki witamin :) Składniki: 3 marchewki jabłko pół szklanki wody cukier waniliowy łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Marchewkę oczyszczamy i skrobiemy. Kroimy w plastry i wkładamy do blendera. Do blendera wkładamy również obrane jabłko bez gniazd nasiennych. Blendujemy
ChilliJemyząbki czosnku 2 łyżki oliwy łyżka sosu sojowego łyżka soku z cytryny łyżka oregano, bazylii i ziół prowansalskich sól, pieprz pół łyżeczki papryki ostrej łyżeczka masła kuskus 3 duże marchewki puszka groszku szklanka wody łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Mięso myję, oczyszczam Do miski wlewam oliwę, sok z cytryny, sos sojowy, oraz wsypuję wszystkie przyprawy i wyciśnięty przez praskę czosnek. Mieszam(...)przykryciem na 40 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Po tym czasie odkrywam wieczko, mięso polewam sosem własnym i wkładam ponownie do piekarnika na kolejne 20 -30 minut. Marchewkę obieram, myję i kroję w kosteczkę. Wrzucam do małego garnka wraz z odsączonym groszkiem. Zalewam wodą, aby przykryła warzywa. Duszę pod przykryciem, aż marchewka zmięknie. Dodaję łyżeczkę masła, lekko solę
ChilliJemylistki świeżej mięty 1 łyżka świeżo mielonej soli morskiej 1 łyżeczka świeżo mielonego kolorowego pieprzu 8 małych (lub 4 duże) zielonych liści klonu szczypta mielonego imbiru 600g młodej marchewki pół kostki masła 1 łyżeczka cukru *Przed otarciem skórki cytrynowej i pomarańczowej, owoce najlepiej wyparzyć we wrzątku. Filety kroimy w poprzek na połowy - powstają cztery porcje. Pietruszkę(...)grilla z zamykaną pokrywą. Ryba powinna być gotowa maksymalnie po upływie 20 minut. Polecam, jako, że to danie iście letnie, popularne do ryby frytki z ziemniaków zastąpić karmelizowaną marchewką, którą również możemy przygotować na powietrzu, na grillowej patelni, w sposób następujący: Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego. Wrzucamy pokrojoną w kształt "frytek" obraną marchewkę i doprawiamy ją solą oraz pieprzem
Kuchenna Kontrrewolucyaprzepadam jednak za wersją drobiową i taką dziś prezentuję. Nie przepadam za galaretką z rosołu, dlatego rosół zastąpiłam bulionem warzywnym. 2 ćwiartki z kurczaka 4 nóżki z kurczaka 3 marchewki 1/4 puszki groszku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 litr bulionu warzywnego żelatyna (ilość zgodnie z przepisem na opakowaniu) 1. Ćwiartki i nóżki z kurczaka gotujemy wraz z przyprawami(...)pokrojoną w grube słupki marchewką przez około 40 minut. Studzimy, pozbywamy się skórek i kości. Mięso rozdrabniamy na nieduże kawałki. Marchewkę kroimy w kostkę. 2. W bulionie rozpuszczamy żelatynę (ilość zgodnie z przepisem na opakowaniu). 3. Na dno naczyń (np. szklanek) wykładamy warstwami w preferowanej kolejności: posiekaną pietruszkę, groszek, marchewkę, mięso z kurczaka. 4. Do naczyń wlewamy gorący bulion. Pozostawiamy
Szefowa kuchnitygodnie i Walentynki. Jedni uwielbiają ten dzień, inni nienawidzą :) Ja zdecydowanie należę do pierwszego grona. Tym razem prezentuję jednak coś na słono, ale z lekkim akcentem walentynkowym w postaci marchewki w kształcie serca. 1 opakowanie ciasta francuskiego 30 dag wędzonych parówek 2 marchewki Wykonanie: Marchewki lekko obgotować i nadać kształt serduszka. W międzyczasie parówki zmielić i rozłożyć na cieście francuskim(...)środku farszu położyć marchewki, zwinąć jak roladę i zapiec w temp 200 stopni przez około 15minut. Gotową roladę można podawać z czerwonym barszczem
Tradycyjna KuchniaKurczak w delikatnym sosie z zielonego groszku, z dodatkiem słodkiego dżemu porzeczkowego. Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 marchewka 2 łyżki masła 1 puszka zielonego groszku 1 łyżka przyprawy do zup maggi 1 łyżeczka cukru 1 łyżka dżemu z czarnej porzeczki ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 łyżki wody 3 łyżki oleju Wykonanie: Mięso(...)pokroić w kostkę razem z marchewką . Wodę wlać do garnka, włożyć pokrojoną marchewkę i gotować do odparowania płynu. Następnie dodać masło i groszek - dusić około 5 minut. Osobno rozgrzać olej na patelni , włożyć mięso, przyprawić imbirem, wlać przyprawę do zup maggi, dodać dżem z czarnej porzeczki , posolić do smaku i smażyć około 10 minut na wolnym ogniu. Mąkę ziemniaczaną wymieszać
Tradycyjna Kuchniamoich ulubionych potraw;) zapomniałam już jak bardzo lubię smak koperku ;) Kurczak w sosie koperkowym świetnie smakowałby z pieczonymi ziemniakami jednak ja unikam bomby skrobiowej jak ognia, dlatego upiekłam sobie marchewkę ;) Składniki: 1-2 piersi z kurczaka (zależy dla ilu osób robimy) 0,5 szklanki jogurtu 0% 4 łyżki pokrojonego koperku 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 1 szklanka wody sól, pieprz(...)smaku jako dodatek pieczona marchewka lub ziemniaki Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w kostkę wykrawając niefajne kawałki przyprawiamy solą i pieprzem wrzucamy na rozgrzaną teflonową patelnie i smażymy (bez tłuszczu i wody), aż się zrumieni (i nie będzie już surowy), około 15-20 minut, (w tym czasie możemy obrać i pokroić marchewkę,a następnie wyłożyć na pokrytą papierem
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpęczek młodej marchewki, 1 łyżka świeżo starego imbiru, skórka otarta z jednej cytryny, 3 łyżki masła, sól, cukier, Marchewkę odciąć od naci zostawiając kawałek zielonego, umyć, osuszyć, oskrobać/obrać. Włożyć do wrzącej, lekko osolonej i osłodzonej wody, gotować pod przykryciem 3 minuty. Marchewkę wyjąć, włożyć do zimnej wody (najlepiej z kostkami lodu). Przeciąż wzdłuż na pół. Na patelni rozpuścić(...)masło, dodać imbir i skórkę cytrynową, zamieszać. Włożyć marchewkę i smażyć. Po 2 minutach odwrócić na drugą stronę i smażyć kolejne dwie minuty. Podawać do dań mięsnych lub z innymi warzywami. zastawa
królestwo garówSzybkie w przygotowaniu, smaczne ciasto z bananem i marchewką. Bardzo sycące, z mąką razową oraz bakaliami. Dodałam rodzynki, orzechy i wiórki kokosowe. Ładnie pachnie i apetycznie wygląda, nie jest za słodkie. Będzie świetnym dodatkiem do śniadania, na piknik oraz na rower:). Proste do zrobienia i z kategorii „ bez miksera ”. Bardzo polecam… (przepis ze strony Canadian Living). Składniki(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 szklanka mąki pszennej razowej 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta soli 1 szklanka startej marchewki (na drobnych oczkach) 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru 1/2 szklanki naturalnego jogurtu 1/3 szklanki oleju 1 jajko 1/3 szklanki rodzynek 1/3 szklanki poszatkowanych orzechów (dowolnych) 1/3 szklanki wiórków kokosowych
Mała Cukierenkawięc może przypaść do gustu osobom, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 800g żołądków indyczych 500g pręgi wołowej z kością marchewka (200-250g) seler (100-150g) 1 nieduża cebula kawałek pora (100g) 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu sól 1/4 łyżeczki mielonego imbiru(...)litrów do wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli. Podgrzewamy wodę z żołądkami, odszumowując przed zagotowaniem. Następnie obgotowujemy je na niezbyt silnym ogniu przez 30 minut. W międzyczasie obieramy marchewkę i cebulę, w razie potrzeby również seler. Marchewkę tniemy w słupki o długości ok. 5cm i grubości ok. 2cm. Pora i seler dzielimy na kilka kawałków. Pręgę wołową wkładamy do garnka
Kulinarna Pokusawłoską danie, które podbije serca zarówno gości jak i drugiej połówki. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 1 duża lub 2 średnie piersi z kaczki (500g) 2 małe marchewki kilka szalotek 180g malin (świeżych lub rozmrożonych) 150ml bulionu sól czarny pieprz świeżo mielony 1 łyżka soku z cytryny 5 łyżek syropu klonowego lub płynnego miodu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru(...)łyżka masła 2 łyżki oliwy 180g makaronu wąskie wstążki (tagliatelle, wąskie fettuccine) Instrukcje Szalotki obieramy i drobno siekamy. Marchewkę obieramy i tniemy na niewielką kostkę. Na niedużej patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy masło. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień do średniego i wrzucamy szalotki oraz marchewkę. Smażymy ok. 2 minuty, po czym zalewamy bulionem. Gotujemy na niezbyt dużym ogniu przez
Kulinarna PokusaPrzy okazji ostatniego przepisu na golonkę w piwie „ujawnił się” dość popularny w naszym kraju zestaw warzyw „do wszystkiego” – czyli różne kombinacje marchewki, selera, pietruszki, cebuli czy pora. No dobrze, może nie przesadzajmy z tym „do wszystkiego” – ale przynajmniej do wieprzowiny stosujemy go dość często. Na naszym blogu wystąpił również np. w przepisie na nogi z kury, które(...)niezbyt powszechnie wykorzystywanym pęczakiem. Przepis na niekoniecznie szybki, ale za to prosty, smaczny i dość zdrowy obiad. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 600g żeberek 2 średnie marchewki (300g) 1 średnia cebula 1 średnia czerwona cebula kawałek (300g) korzenia selera 150-180g pęczaku sól 1/2 łyżeczki pieprzu 1 liści laurowy kilka ziaren ziela angielskiego Instrukcje Żeberka oczyszczamy
Kulinarna Pokusakiełbasy, doprawiony gęstą kwaśną śmietaną. Zapisz przepis Drukuj Składniki 250g dość chudych żeberek wieprzowych 120g wędzonego boczku 3-4 dobre białe kiełbasy (400g) 400ml zakwasu na żurek 2 średnie marchewki (250g) kawałek pora (150g) kawałek korzenia selera (150g) 2 czubate łyżeczki gęstej kwaśnej śmietany 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego ok. 10 ziaren czarnego pieprzu 1 czubata łyżeczka suszonego(...)majeranku sól (ok. 2 łyżeczek) Instrukcje Marchewkę obieramy i kroimy na podłużne kawałki o długości kilku i grubości 1-2 centymetrów. Seler pobieżnie obieramy i dzielimy na kilka mniejszych kawałków. Możemy podzielić również pora. Do dużego garnka wlewamy 4 litry wody, umieszczamy w niej boczek i żeberka, dodajemy 1 łyżeczkę soli. Zaczynamy podgrzewać, a gdy woda będzie zbliżała się
Kulinarna Pokusa