marchewka - 20163 przepisów (strona:107/1345)

Łopatka w warzywach z sosem chrzanowym ( sztuka mięsa ) 124

Solanka - na litr wody - 3 pełne łyżki soli. Mięso oczyścić, zalać solanką i odstawić w chłodne miejsce na 12h przed przygotowaniem. Warzywa, które wykorzystałam do przygotowania dania: - 4 duże marchewki - 2 korzenie pietruszki - 1/4 selera - mały por zielona i biała część - 4 ząbki czosnku - 1 mała cebula dodatkowo - 2 liście laurowe - 3 kulki ziela angielskiego - pół łyżki ziaren pieprzu(...)całości - łyżeczka ziaren gorczycy Marchewki i pietruszki obieramy  i wraz z porem przekrawamy na 3 części. Cebulę z łupiną przekrawamy na pół, ząbki czosnku nie obieramy tylko delikatnie nagniatamy płaską stroną ostrza noża. Na dno garnka wykładamy połowę warzyw, na nie kładziemy mięso, zasypujemy pozostałymi warzywami. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i gorczycę. Zalewmy wodą do równości. Gotujemy

kawawszklance
Duszony ryż z mięsem i marchewką 161

które może przygotować raz dwa po powrocie z pracy. Duszony ryż z mięsem ma wspaniałą zaletę - jest daniem bardzo sycącym. Tak, że szklanką surowego ryżu można obdzielić trzyosobową rodzinę. Marchewka dodaje słodyczy daniu zaś natka, którą jest posypane wspaniale odświeża kubki smakowe. To ciepłe dnie polecam wszystkim zabieganym. - 35 dag mięsa mielonego ( u mnie z łopatki ) - 2 marchewki - 1 duża(...)wchłonie ryż ) - 3 łyżki oleju - świeżo mielony pieprz ( 1 łyżeczka ), czerwona słodka papryka ( 1 łyżka ), sól - 2-3 łyżki soku z cytryny - pół pęczka posiekanej natki pietruszki Cebulę i marchewkę pokroić w kostkę. Rozgrzać olej, zeszklić marchewkę, następnie dodać cebulę - podsmażyć. Do warzyw dołożyć mięso - ściąć je jednocześnie rozbijając grudki widelcem. Delikatnie posolić. Dodać surowy ryż, delikatnie go zeszklić pilnując

kawawszklance
Pasztet z 3 gatunków mięs 182

skoki królika i filet z kaczki) - 40 dag surowego brzucha wieprzowego ( surowy boczek) - 50 dag wątroby wieprzowej ( lub tyle samo drobiowej) - 2 suche kajzerki - 2 duże marchewki lub 3 małe - 1 pietruszka - 1 mała cebula - 2 ząbki czosnku - 5 jajek - 2 liście laurowe - 3 ziela angielskie - 1 łyżka pieprzu mielonego - 1 łyżka majeranku - 1 łyżeczka gałki muszkatołowej  - 1 łyżka(...)sól do smaku Mięso( + boczek ) zalać wodą. Dodać 1 marchewkę, pietruszkę, cebulę, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i 1 łyżkę soli. Gotować do miękkości*. Na ostatnie 10 minut gotowania do wrzącego wywaru z mięsem dodać oczyszczoną wątrobę ( ma się zaparzyć a nie ugotować ). Gotowe mięso wyłowić z wywaru, wystudzić. W zimnym rosole namoczyć suche bułki.  Mięso, wątrobę, bułki, warzywa

kawawszklance
Łosoś z warzywami i pesto 186

wypuszczanie większej ilości soku. Jeśli do tego dojdzie, należy niezwłocznie zakończyć duszenie. Pieczarki i cukinię dodajemy w późniejszej fazie duszenia, ponieważ są z natury bardziej miękkie niż papryka i marchewka. W przypadku pieczarek jest jednak jeszcze jeden powód – często zawierają sporo ciemnego, szaro-brązowego barwnika, który wydostawszy się z długo gotowanych grzybów zabarwi nam również pozostałe warzywa. To źle, gdyż(...)patelni łosoś z duszonymi kolorowymi warzywami. Dodatek bazyliowego pesto podkreśla śródziemnomorski klimat dania. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2x250g fileta z łososia (ze skórą) 1 mała marchewka (100g) kawałek cukinii (125g) mała czerwona papryka (150g) mała zielona papryka (150g) 1/2 cebuli (75g) 1/2 czerwonej cebuli (75g) 125g pieczarek 1 płaska łyżeczka soli szczypta czarnego pieprzu świeżo mielonego kilka

Kulinarna Pokusa
Kotleciki z kaszy jaglanej. 164

kotleciki znalazłam na zaprzyjaźnionym blogu Kruche babeczki ,są pyszne ,delikatne w smaku ,a warzywa możecie zmieniać w zależności ,co lubicie. Składniki:około 10 sztuk 1 szklanka kaszy jaglanej 2 marchewki kilka różyczek brokuła mała cebulka 1 jajko sól ,pieprz mąka słonecznik ,uprażony na suchej patelni jogurt naturalny Marchewki i brokuł obgotować w gorącej wodzie . Brokuł wyjąć po 5 minutach ,marchewki(...)wody ,u mnie trwało to 10 minut.Cebulkę pokroić na drobno i zeszklić na złoty kolor .Do przestudzonej kaszy dodać cebulkę ,pokrojony na drobno brokuł i startą na tartce marchewkę .Doprawić do smaku ,wbić jajko i wyrobić na jednolitą masę .Formować kotlety ,obtoczyć w mące i smażyć na odrobinie oliwy z dwóch stron na rumiano . Trzeba je ostrożnie przekładać

Ladylaura.
Cannelloni z mięsem i sosem pomidorowym 239

całoroczne”, sugerujemy, aby w miarę możliwości, zwłaszcza jesienią, dodać do farszu dynię. To warzywo doskonale łączy się bowiem z pomidorami czy czosnkiem. Poza sezonem dyniowym można jednak spokojnie użyć marchewki. To w gruncie rzeczy bardzo łatwe i nieszczególnie czasochłonne w przygotowaniu danie. Więcej uwagi należy poświęcić jedynie początkowym etapom przygotowania nadzienia i sosu, a potem wypełnieniu cannelloni farszem. Poza(...)lubiane włoskie cannelloni wypełnione farszem na bazie mielonej wołowiny, zapiekane pod pomidorowo-ziołowym sosem. Proste i efektowne. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 350g mielonej wołowiny 150g marchewki lub dyni (bez pestek i skórki) 1 nieduża cebula (120g) 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego (70g) 1 płaska łyżeczka soli szczypta pieprzu kilka łyżek oliwy 1 łyżka masła

Kulinarna Pokusa
rozgrzewająca zupa krem z dyni 170

składniki: 700 g miąższu z dyni 1 duża marchewka 500 ml bulionu 2 ząbki czosnku ok. 1 cm świeżego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/3 łyżeczki cynamonu sól, pieprz wykonanie: Dynie oraz obraną marchewkę kroimy w kostkę. Bulion wlewamy do garnka i podgrzewamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie dodajemy dynię, marchewkę, starty imbir oraz wszystkie przyprawy(...)gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż dynia i marchewką będą miękkie. Po ugotowaniu całość blendujemy do uzyskania kremowej konsystencji, przyprawiamy do smaku. Zupę podajemy np. kleksem śmietany z grzankami lub pestkami dyni

Domowy Smak Jedzenia
Żur 178

naszła mnie straszna ochota na tę zupę. W polskim sklepie nabyłam zakwas, kiełbasę i wędzony boczek i przystąpiłam do warzenia tradycyjnego polskiego żuru. 2 laski kiełbasy zwyczajnej 1 marchewka 1 mała pietruszka 1 mały por 2 duże ząbki czosnku 750ml wody 4 suszone grzyby listek bobkowy 2 ziarenka ziela angielskiego majeranek, tymianek 1 duża cebula 100 g wędzonego boczku 500ml(...)zakwasu 1 jajko (opcjonalnie) Do garnka włożyć kiełbasę, marchewkę, pietruszkę, por, czosnek i zalać wodą. Dodać listek bobkowy, ziele angielskie, majeranek i tymianek. Gotować na małym ogniu około 30 minut. W międzyczasie na patelni przesmażyć pokrojony w kostkę boczek, gdy tłuszcz się wytopi dodać drobno pokrojoną cebulę i smażyć aż  zbrązowieje. Usmażony boczek i cebulę dodać do wywaru

Codzienne Gotowanie
Udka z kurczaka pieczone z warzywami 172

tradycyjne danie, które może niektórym już się znudziło. Proponuję trochę zmodyfikować nasze przepisy coś dodać, czymś przyprószyć i już inny smak. U mnie udka w sosie sojowym pieczone z marchewką, cebulką i porem. Zapewniam ,że bardzo smaczne danie obiadowe SKŁADNIKI: 5 udek z kurczaka ( oczywiście ilość można zwiększyć lu zmniejszyć) 4 łyżki sosu sojowego majeranek tymianek do oproszenia 3 marchewki(...)olej do obsmażenia WYKONANIE. Udka z kurczaka, płuczemy dzielimy na dwie części. Wkładamy do miski, wlewamy sos sojowy, posypujemy ziołami- mieszamy. Odstawiamy na ok. 2 -3 godziny. Warzywa płuczemy. marchewkę i cebulę obieramy. Pora i cebulę  kroimy w piórka. Marchewkę strugamy na cienkie paski. Udka, obsmażamy chwilę z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju, Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Przykrywamy

W kuchennym oknie Ewy
OMLET INACZEJ: carrotcake+cheesecake 197

MARZENIE! Sama od kilku dni nic innego nie jem :D  POTRZEBUJEMY na ciasto (OPCJA 1): -2 białka (+szczypta sody oczyszczonej) -2 żółtka -150g startej i odsączonej marchewki (u mnie pozostałość po wyciskarce, takie suche wióry) - 15g odżywki białkowej lub 15g miodu/ksylitolu/stevi z 10g mąki - przyprawy korzenne +jeśli chcecie kakao 7g POTRZEBUJEMY na ciasto (OPCJA 2) - 3 białka (+szczypta(...)sody oczyszczonej) - 2 żółtka - 200g startej i odsączonej marchewki (u mnie wióry- pozostałość po wyciskarce) - 20g odżywki lub 20g miodu/ksylitolu/stevi - przyprawy korzenne +jeśli macie ochotę kakao 7g POTRZEBUJEMY na ciasto (OPCJA 3) - 3 białka (+szczypta sody oczyszczonej) - 1 żółtko - 250g suchej marchewki pozostałość po wyciskarce - 20g odżywki białkowej lub 20g innego słodzika wraz z 20g mąki - przyprawy korzenne

fitolarun.blogspot.com
Kaszka z płatków kaszy jaglanej z marchewką 158

Owsianka …lubię jak najbardziej nie powiem, ale żeby mi się nie znudziła to na odmianę gotuję kaszkę z prosa z marchewka, która najczęściej pożeram ze smażonymi jabłkami. Na śniadanie pychotka. Moje koleżanki w pracy nie mogą się nadziwić. Kiedy one jedzą chleb z masłem i żółtym serem to u mnie na talerzu prawdziwa plejada kolorów. Gotuję według zasady(...)cieszy oko, cieszy również żołądek. Chyba przyznacie mi rację, że ta kaszka na śniadanie to do pozazdroszczenia! Kaszka z płatków kaszy jaglanej z marchewką Składniki: 1 porcja 50 g płatków jaglanych 1 marchewka sól do smaku 250 ml wody 1 łyżeczka masła po szczypcie cynamonu i kardamonu 1 duże jabłko 2 łyżki klonowego syropu, miodu lub muscovado cukru kruszone ziarna

codojedzenia
Kiszona marchewka 244

zawierają sporo błonnika, są niskokaloryczne. Minusem jest spora zawartość soli dlatego należy je spożywać z umiarem. Co roku obowiązkowo robię kiszonki z ogórków, próbowałam też kalafiora, a teraz marchewka :) W zasadzie do kiszenia nadają się niemal wszystkie warzywa , a ponoć nawet owoce :) Więc warto spróbować :) Składniki: obrana marchewka ząbek czosnku gałązka kopru kawałek korzenia chrzanu liść laurowy - opcjonalnie ziele angielskie(...)opcjonalnie Zalewa: 1 litr wody 1 płaska łyżka soli Sposób wykonania: 1. We wrzątku rozpuszczamy sól, studzimy. 2. W słoiku układamy pokrojoną w słupki marchewkę, dodajemy ząbek czosnku, gałązkę kopru (może być z kwiatem lub zwykła gałązka poza sezonem), kawałek chrzanu i ewentualnie liść laurowy i ziele angielskie. Zalewamy zalewą i odstawiamy przynajmniej na tydzień. 3. Kiszona marchewka to fajny

Kuchnia domowa Ani
Rosół z indyka 193

najbardziej popularną, niedzielną zupę to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego rosołu, gotowanego na porcjach rosołowych. Zachęcam do wypróbowania! Rosół z indyka Składniki: udko z indyka, cebula, 3 ząbki czosnku, 2 marchewki, pietruszka, plaster selera, por, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, szczypta pieprzu, 2 łyżeczki soli, natka pietruszki. Wykonanie: Udko z indyka myjemy, obieramy ze skóry i wkładamy do garnka(...)przykryciem, na małym ogniu przez 2 godziny (zbierając szumowinę za każdym razem, kiedy się pojawi). Kolejnym etapem jest dodanie przypraw (liście laurowe, ziela angielskie, pieprz) i obranych, umytych warzyw (marchewki, pietruszka, seler, por). Cebulę i czosnek obieramy, opalamy nad palnikiem i dodajemy do gotującego się rosołu. Całość gotujemy jeszcze przez 1 1/2 godziny. Przed podaniem rosołu wyławiamy wszystkie warzywa oraz

paapilotkaa
jesień najlepsza pora na zupę buraczkową 147

wywar 400 g mięsa wieprzowego z łopatki 2 łyżki oleju 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 cebula 2 łodygi selera naciowego ( lub kawałek korzenia) 1 marchew  1 pietruszka (korzeń) szczypta lubczyku sól,pieprz zupa 3 ugotowane buraki 100 g wędzonego boczku 1 marchew Kawałek korzenia selera lub pietruszki 1 cebula 1,5 l wywaru z mięsem(...)selera, oraz mięso wieprzowe, przesmażamy całość przez 4-5 minut i zalewamy dwoma litrami wody. Mięso z warzywami zagotowujemy dokładając liść laurowy, ziarna ziela angielskiego, lubczyk i obraną marchew. Całość doprawiamy solą, oraz pieprzem i gotujemy na małym ogniu przez godzinę.  Następnie wywar odlewamy do innego naczynia ( najlepiej przez sito), dokładając do wywaru ugotowane mięso (warzywa odrzucamy). Boczek kroimy

Miód i pieprz
Wegańskie Leczo z Pędami Fasoli 148

Leczo Wegańskie to bardzo fajne rozwiązanie na dzień bez mięsa.  Leczo wykonałam z pomidorkami suszonymi, chrupiącymi pędami fasoli, świeżego selera, czerwonej delikatnej cebulki, świeżych liści szpinaku oraz słodkiej marchewki.  Wykonanie tej potrawy jest szybkie i bardzo przyjemne.  PRZEPIS W PEŁNI MOJEJ INWENCJI!! WEGAŃSKIE LECZO Z PĘDAMI FASOLI  Składniki: 1 Marchewka 1 Cebula czerwona 2 Garście pędów(...)Łyżeczki soli 2 Ząbki czosnku  1/3 Szklanki wody przegotowanej    Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w kostkę, nie musi być równą Czosnek również kroimy w małą kostkę Marchewkę trzemy na małych oczkach Szpinak myjemy Pędy fasoli również myjemy  Łodygi selera myjemy i kroimy w kostkę Pomidorki suszone kroimy w kostkę W garnku o podwójnym dnem roztapiam masełko

Gotowanie Patki

Proponowane wyszukiwania