marchewka - 20163 przepisów (strona:101/1345)

Zupa krem brokułowa z serem topionym 221

Składniki na 4-5 porcji: 3-4 marchewki 2-3 pietruszki 1 seler mały 1 kalarepa 4 ziemniaki nieduże 500 g brokułów świeżych (opcjonalnie mrożonych) 100 g serka topionego, dobrej jakości, bez dodatków 2-3 łyżki śmietany 18% po 1-2 małe łodyżki natki selera i lubczyku (lub suszony lubczyk pół łyżeczki) łyżeczka świeżej siekanej natki pietruszki sól, pieprz ziołowy(...)litry wody  kilka kromek najlepiej czerstwego chleba (po 1- 1,5 kromki na porcję) na grzanki 2-3 ząbki czosnku do natarcia grzanek Przygotowanie: Warzywa obierz i umyj. Marchewkę i pietruszkę pokrój w mniejsze kawałki, seler i kalarepę przekrój na pół lub na cztery. Ziemniaki zostaw w całości. Brokuł podziel na różyczki i również opłucz.  Zagotuj wodę

Anioszek w kuchni
Zapiekanka makaronowa z pomidorami 238

makaronu rurki 3-4 duże dojrzałe pomidory Winiary sos Boloński z cebulą i bazylią (lub mały koncentrat pomidorowy i przyprawy) 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku 2 marchewki 1 szklanka wody 1 łyżka masła i 2 łyżki oleju ok 100 g startego żółtego sera Przygotowanie: Makaron ugotuj w lekko posolonej wodzie na al dente. Odcedź. Marchewkę, cebulę i czosnek(...)obierz i opłucz wodą. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Marchewkę pokrój w małą kostkę. Pomidory umyj, usuń szypułki. Ponacinaj delikatnie w kilku miejscach. Sparz wrzątkiem. Ja zostawiam je w nim kilka chwil, lepiej się je potem obiera, skórka sama odchodzi. Obierz dokładnie. W garnku rozgrzej olej i masło. Gdy masło się spieni i całkowicie rozpuści, wrzuć cebulę. Smaż

Anioszek w kuchni
Pulpety z marchewką w sosie pomidorowo-paprykowym z ciecierzycą 205

Składniki na 24 pulpeciki: 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 2 większe marchewki 1 i 1/2 średniej cebuli lub 1 duża 2 ząbki czosnku niecałe pół łyżeczki soli ziołowej - daj jeszcze ok 1 łyżeczkę, jeśli mięso nie było posolone przez producenta, moje niestety już zawierało sól (5g) 1 łyżeczka pieprzu ziołowego pół łyżeczki pieprzu mielonego 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego(...)ugotowaniu mięsa do pasztetu , był zbyt smaczny, by się miał zmarnować) 2-3 łyżki bułki tartej 1 jajko Przygotowanie: Ciecierzycę przygotuj wg tego przepisu . Zagotuj rosół. Obierz warzywa. Marchewkę przekrój wzdłuż i mniejsze kawałki. Wrzuć do rosołu i ugotuj do miękkości (kilkanaście minut). Nie wylewaj rosołu po ugotowaniu marchewek! Cebulę i czosnek drobno posiekaj. W dużym garnku rozgrzej masło

Anioszek w kuchni
Łazanki z dorszem i szpinakiem 184

polecam! Składniki na 3 porcje: ok 250-300 g filetów z dorsza bez skóry, ja miałam atlantyckiego ok 300-350 g mrożonego szpinaku w bryłkach 1 cebula 2 mniejsze marchewki 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki świeżej natki pietruszki, drobno posiekanej sól ziołowa, pieprz ziołowy, pieprz mielony kolorowy nieco soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju(...)pszennej 1/4 szklanki wody 100 g makaronu łazanki + parę szczypt soli do gotowania   Przygotowanie: Jeśli masz mrożoną rybę, wyciągnij ją minimum godzinę wcześniej, by się rozmroziła. Podobnie szpinak. Marchewkę, cebulę i czosnek obierz. Opłucz pod bieżącą wodą. Cebulę i marchewkę drobniutko pokrój. Czosnek możesz drobno pokroić lub przecisnąć przez praskę. Rozmrożoną rybę opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Nie wyciskaj

Anioszek w kuchni
Kotlety mielone z marchewką 150

Kotlety mielone z marchewką Składniki na ok 10 sztuk (5 porcji):    250 g mielonego mięsa wieprzowego    1/2 gotowanej marchewki (może być z rosołu)    1 średnia cebula    1 jajo    2-3 łyżki natki pietruszki    1 czerstwa kajzerka    sól    pieprz    przyprawa do mięsa mielonego(...)bułka tarta do panierowania    olej do smażenia (rzepakowy) Kajzerkę namaczamy w wodzie. Do niedużej miski wykładamy mięso mielone, drobno posiekaną cebulę i marchewkę, odciśniętą kajzerkę, wybijamy jajo. Doprawiamy do smaku przyprawami i mieszamy przy pomocy dłoni do momentu połączenia się składników. Na koniec wsypujemy natkę pietruszki i delikatnie mieszamy. Dłońmi formujemy nieduże kotleciki, obtaczamy w bułce tartej

peggiwkuchni
Kieszonki drobiowe z suszonymi pomidorami podane z frytkami z marchewki 185

Dzisiaj polecam przepis na pyszne kiszonki z kurczaka z suszonymi pomidorami. Mięso podałam z pieczonymi frytkami z marchewki. Potrawa jest szybka i łatwa do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI : Kieszonki: 3 filety z piersi kurczaka, 1/2 słoiczka suszonych pomidorów DAGOMA, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1 łyżeczka rozmarynu, 1/2 łyżki pieprzu kolorowego, szczypta soli, 4 łyżki oleju, Frytki: 2 marchewki, 2 łyżeczki(...)temperaturze 180 stopni. W czasie pieczenia mięso kilkakrotnie polewam wytworzonym w czasie pieczenia sosem, a 10 minut przed końcem pieczenia odkrywam naczynie, aby mięso się zarumieniło.  3. Frytki: Marchewkę obieram i kroję w podłużne paski. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószam przyprawami i skrapiam olejem. Piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni. 4. Kieszonki drobiowe podaję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sok a`la Kubuś Domowy, czyli Jabłko, marchew, banan 164

trochę się uzależniłam i części sokowirówki non stop suszą się na suszarce, bo wyciskam codziennie nowy sok. A o tym soku z czystym sumieniu mogę krzyknąć 100 %. Jasne, gdybym marchewki i jabłonie sama wyhodowała, a do tego oczyściła zanieczyszczone środowisko, byłyby mega zdrowe, ale warzywa i owoce kupuję i tym omijam dosładzacze, te fruktozy "sruktozy" i inne przemysłowe dodatki, więc(...)domowego Kubusia. Kiedyś jak znajdę więcej wolnych chwil napiszę więcej o owocach i właściwościach, teraz skupię się na moim 100 %;) Składniki na 2 szklanki: 3 jabłka 4 nieduże marchewki połowa cytryny 1 banan Wykonanie: Przy tym soku jest trochę więcej mycia, bo dochodzi do tego blender. Ale od początku. Owoce i warzywa umyłam dokładnie, cytrynę i marchewki nawet wyszorowałam szczoteczką

Blondynka Gotuje
Zupa jarzynowa (warzywna) 185

posiłek zwłaszcza w te chłodne dni. Nie wiem jak u Was, ale u mnie zima znów wróciła, więc ciepłe posiłki są na wagę złota. Składniki: 1/2 kalafiora 11/2 dużej marchewki 2 litry wywaru mięsnego 2 garście mrożonej zielonej fasolki 3 małe ziemniaczki 1 łyżka suszonej pietruszki Skworcu sól i pieprz * wywar mięsny przygotowany jak na rosół, ale bez marchewki(...)delikatnie doprawiony Przygotowanie: Kalafiora myjemy i dzielimy na małe różyczki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Do gorącego wywaru mięsnego (u mnie świeżo przygotowany) dodajemy przygotowane warzywa: kalafior, marchewki, dwie garście mrożonej zielonej fasolki oraz ziemniaki. Całość gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodajemy suszoną pietruszkę i przyprawy. Gotujemy jeszcze

Słodkie okruszki
Marchewka z groszkiem 123

Smaczna marchewka z groszkiem konserwowym idealnie masuje do obiadu. Polecam. Składniki: ok. 500 g marchewki puszka groszku konserwowego 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 łyżeczka cukru sól,pieprz Marchew obrać i pokroić w kostkę, zalać wodą do wysokości marchewki. Posolić, dodać cukier i gotować do miękkości, w razie potrzeby dolać wody. Pod koniec gotowania dodać odsączony groszek i przygotować(...)zasmażkę: do rozpuszczonego masła dodać mąkę i podsmażać do momentu uzyskania jasno brązowego koloru. Zasmażkę dodać do marchewki, dodać pieprz i zagotować. Smacznego

talerz przyjemności
Klasyczny włoski sos pomidorowy 147

jest tak dobry, że zjadamy go dość szybko :) Składniki sosu pomidorowego: (5-6 szklanek) 4 puszki pomidorów w całości bez skórki (4 x 400g) 1 cebula 0.5 średniej marchewki 1 łodyga selera naciowego 1/4 szklanki oliwy z oliwek 2 suszone liście laurowe sól morska, suszone płatki czerwonej papryczki chilli   Przygotowanie sosu pomidorowego: Cebulę drobno posiekać. Marchewkę zetrzeć na tarce(...)małych oczkach. Obrany seler naciowy drobno posiekać. 1 cebula 0.5 średniej marchewki 1 łodyga selera naciowego Pomidory wraz z zalewą przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa z założoną nakładką o najdrobniejszych oczkach. 4 puszki pomidorów w całości bez skórki (4 x 400g) W szerokim rondlu rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić cebulę i smażyć bez rumienienia przez kilka minut (do zeszklenia

Moja Delicja
Kuleczki z tuńczykiem, marchewką i soczewicą z aromatycznym barszczem 152

mnie wystarczający. Do niego przygotowałam małe kuleczki z tuńczykiem i soczewicą, trochę zbliżone do tych, które wcześniej pojawiły się już na blogu (są szybkie i smaczne ;)). Kuleczki z tuńczykiem, marchewką i soczewicą z aromatycznym barszczem Kuleczki z tuńczykiem: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 średniej wielkości marchewka 1 jajko 2 łyżki soczewicy czerwonej 2 łyżki płatków jaglanych 1 łyżka(...)otrąb owsianych szczypta soli szczypta pieprzu tymianek, oregano, rozmaryn Barszcz: 8 średniej wielkości buraków 4 marchewki 4 korzenie pietruszki 2 cebule 4 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego Sok wyciśnięty z 1,5 cytryny Łyżeczka suszonego koperku Łyżeczka oleju kokosowego 2,5 l wody sól, pieprz Tuńczyka odsączyć, rozdrobnić widelcem. Przełożyć do miski i dodać startą na drobnych oczkach marchewkę

FitKot
Zupa warzywna z makaronem i płatkami owsianymi 153

efekt smakowy świetny, ale też zupa fajnie zagęszczona :) pyszna i pożywna! Polecam na sycący obiad jednodaniowy. Można też ugotować na wywarze mięsnym. Składniki: 1/4 selera 1 duża pietruszka 1 marchewka 1/2 szkl. włoszczyzny mrożonej 1/2 szkl. groszku z marchewką 1 duży por (zielona część) 1/2 dużej czerwonej papryki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 szkl. makaronu małe muszelki 5 łyżek(...)łyżki śmietany 30% 5 łyżeczek siekanego koperku 1-2 łyżki oleju rzepakowego sól do smaku Sposób przygotowania: Do garnka z gotującą się wodą wkładamy seler, pietruszkę i marchewkę, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz czarny mielony. Gotujemy aż warzywa będą prawie miękkie - wtedy dokładamy mrożoną włoszczyznę i marchewkę z groszkiem. Po kilku minutach posiekany por, a po chwili pokrojoną

Kolorowy Przepisownik
Zapiekanka ziemniaczana z makrelą 168

Lubimy zapiekanki bo są pyszne i wydajne - zwykle jemy je przez dwa dni ;) Tym razem wersja bezmięsna z makrelą w roli głównej z dodatkiem groszku i marchewki.+ W piątki zawsze jemy dania bez mięsa, toteż moja wyobraźnia ma pole do popisu i kombinuje przepisy na dania z użyciem ryby, lub po prostu wegetariańskie lub wegańskie. Wypadło na makrele i powstała(...)zapiekanka z jej udziałem. Koszt dużej zapiekanki to ok 20 zł ilość porcji 6-8 Składniki: 2 duże makrele mała paczka mrożonej marchewki z groszkiem 0,5 kg - 1 kg ziemniaków ( w zależności jak dużą zapiekankę robimy) 1 śmietana 18 % 3 jajka 1 duża cebula 1 łyżeczka tymianku skórka z jednej cytryny sól pieprz olej starty ser opcjonalnie koperek

W kuchennej krainie
Placuszki warzywne 184

Składniki (na 2 porcje – 20 placków) na placki: - 2 marchewki (ok. 210g), - mała cukinia (ok. 225g), - 2 ziemniaki (ok. 140g), - cebula (ok. 70g), - jajko (ok. 60g), - 2 łyżki mąki pełnoziarnistej (ok. 30g), na sos: - opakowanie jogurtu naturalnego (ok. 180g), - ząbek czosnku, - sok z cytryny. Sposób przygotowania 1. Obieramy ziemniaki i marchewkę. 2. Trzemy na tarce o średnich oczkach marchewki, ziemniaki(...)czosnkiem i sokiem z cytryny. 7. Placki podajemy z sosem czosnkowym. Placki są bogate w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza perystaltykę jelit, - β-karoten (pochodzący z marchewki i cukini), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 453 g   Energia: 244,9 kcal    Białko

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Zupa gołąbkowa 199

Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 1 mała, włoska kapusta; 100 g białego ryżu; 3 litry zimnej wody; 1 średnia marchewka; 1 średnia pietruszka; 1 mały seler; Biała część średniego pora; 1 średnia cebula; 200 g koncentratu pomidorowego; 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej; 6 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany 18%; 1 łyżka vegety; 1 łyżka majeranku; Sól; Pieprz(...)Olej do podsmażenia cebuli i mięsa.    Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (na tzw. grube wiórki). Pora pokroić w cienkie talarki. Kapustę umyć, osuszyć, pokroić w dużą kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę

Gospodyni Miejska